Hlavní navigace

Desetník: Smlouvy o spotřebitelských úvěrech často porušují zákon

18. 8. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Více než polovina smluv o spotřebitelských úvěrech nebyla podle České obchodní inspekce uzavřena v souladu se zákonem. Na neznalost českých spotřebitelů hřeší zejména nebankovní společnosti. Co by ve smlouvách rozhodně nemělo chybět?

DESETNÍK 140/2008 (4. 8. 2008 – 17. 8. 2008)

Smlouvy o spotřebitelském úvěru plné vad

Více než polovina smluv o spotřebitelských úvěrech, které v první polovině letošního roku prověřovala Česká obchodní inspekce (ČOI), porušuje zákon. Ze 133 kontrolovaných smluv jich neobstálo celých 72. Neobsahovaly totiž veškeré povinné náležitosti, které stanoví zákon č. 321/2001 Sb., o některých podmínkách sjednávání spotřebitelského úvěru.

Nejvíce zjištěných prohřešků se podle ČOI týkalo ukazatele RPSN. V 21 případech byla hodnota RPSN uvedená ve smlouvě vypočtena chybně, dalších 31 smluv pak hodnotu RPSN neobsahovalo vůbec. Druhou nejčastější závadou byl chybějící závazek věřitele informovat spotřebitele (dlužníka) o všech změnách RPSN, k nimž dojde v průběhu trvání úvěrové smlouvy. Postrádalo jej 34 smluv. V 18 smlouvách zase chybělo přesné časové rozvržení jednotlivých splátek a 9 smluv neobsahovalo maximální výši spotřebitelského úvěru.

RPSN = celkové náklady úvěru (úroky, provize, poplatky pro zprostředkovatele úvěru a jiné poplatky související s úvěrovou smlouvou) vyjádřené jako roční procento celkové výše úvěru.

V 16 smlouvách ČOI narazila na podmínky, které věřiteli umožňovaly libovolně upravit ukazatel RPSN (např. změnit výši jednotlivých splátek a poplatků, změnit splatnost jednotlivých splátek a poplatků, změnit výši úrokové sazby). Ovšem podle zákona si věřitel a dlužník mohou sjednat pouze takové podmínky změny RPSN, které nejsou závislé výhradně na vůli věřitele. Další pochybení, které ČOI při svých kontrolách odhalila, se týkala podmínek předčasného splacení úvěru nebo poplatků za poskytnutí úvěru.

Jaké náležitosti by podle §4 zákona č. 321/2001 Sb.ve smlouvě o spotřebitelském úvěru rozhodně neměly chybět:

  • stanovení roční procentní sazby nákladů (RPSN) na spotřebitelský úvěr, a to způsobem, který stanoví zákon,
  • stanovení podmínek, ze kterých může být RPSN na spotřebitelský úvěr upravena a které nesmí být závislé pouze na vůli věřitele,
  • stanovení maximální výše spotřebitelského úvěru,
  • stanovení výše jednotlivých splátek, jejich počtu a přesného časového rozvržení,
  • stanovení jednotlivých plateb, včetně těch, které nejsou spotřebitelským úvěrem (např. poplatky za uzavření úvěru, vyhodnocení úvěru, za jeho zprostředková­ní aj.),
  • pokud nelze jednotlivé platby přesně stanovit, musí být uveden alespoň způsob jejich výpočtu,
  • závazek věřitele informovat spotřebitele o všech změnách RPSN v průběhu plnění smlouvy,
  • ustanovení o právu na splacení spotřebitelského úvěru před stanovenou lhůtou,
  • podmínky, za kterých lze předčasně ukončit smluvní vztah,
  • způsob placení.
Pokud uzavírám nějakou smlouvu, …

Padesátníky opouští české peněženky

Již za dva týdny budou naše peněženky chudší o další drobnou minci. Po desetnících a dvacetnících, které je opustily před několika lety, z nich zmizí i padesátníky, které k 31. srpnu letošního roku končí. Od 1. září tak jimi nebude možné platit za zboží ani služby. Ale i poté budou mít lidé ještě celý rok na jejich výměnu u komerčních bank a Česká národní banka je bude přijímat a měnit ještě po dobu dalších pěti let až do konce srpna 2014.

dan_z_prijmu

Hlavním důvodem, proč se s padesátihalé­řovými mincemi musíme rozloučit, je podle Pavla Řežábka, vrchního ředitele a člena bankovní rady ČNB, skutečnost, že padesátníky přestaly plnit základní funkci oběživa. Navíc jejich význam v peněžním oběhu klesá a údajně ani veřejnost je nemá příliš v lásce.

Zrušení padesátihaléřových mincí by se obyvatel nemělo příliš dotknout. I nadále bude totiž možné uvádět ceny zboží a služeb v haléřích a jejich násobcích. Současná praxe zůstane podle Řežábka zachována a zaokrouhlovat na celé koruny se budou jen konečné položky nákupu pouze při hotovostních platbách. Dopad zrušení padesátníků do inflace tak podle něj bude téměř nulový.

Bude se vám po haléřích stýskat?


PŘEHLED FINANČNÍCH UDÁLOSTÍ

Banky

Témata


Investice a spoření

Témata


Úvěry


Témata


Pojištění


Bydlení


Dění v ekonomice


Legislativa


Témata


Vaše peněženka

Témata


Doprava a cestování

Témata

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).