Hlavní navigace

Produktové novinky v květnu: Nižší úrokové sazby, slevy a větší bezpečnost

29. 5. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Více plnění k vybraným rizikům, slevy na poplatcích u spoření a investování, další vkladomaty a nové aplikace pro lepší bezpečnost. Výběr z finančních produktových novinek v květnu.

ČNB: základní sazba 0,25 % p.a.

Bankovní rada České národní banky (ČNB) snížila základní úrokovou sazbu o 75 bazických bodů na 0,25 %. To je víc, než se čekalo. Banka snížila také lombardní sazby na 1,00 %. ČNB snížila základní úrokovou sazbu naposledy v březnu, a to hned dvakrát.

Snížení úrokových sazeb se zpravidla projevuje i v nižších úrokových sazbách hypoték. Do jejich snižování se však nyní banky moc nehrnou. Po dvojím březnovém snížení úroků Českou národní bankou jich hypotéky zlevnilo minimum.

Banka CREDITAS: snižujeme hypotéky

Banka CREDITAS zlevnila od 15. května 2020 úrokové sazby u hypoték na 2,09 % p.a. Jde o snížení o 0,21 %. Sazbu 2,09 % ročně můžete získat u hypoték s výší půjčky do 80 % hodnoty nemovitosti a s fixací sazby na 3 nebo 5 let.

Equa bank

Levnější spotřebitelské úvěry

Equa bank od 4. května snížila úrokovou sazbu u Minutové půjčky. Nyní lze zmíněný úvěr sjednat od 3,8 % p.a. místo dosavadních 4,8 % p.a. Jedná se o neúčelovou půjčku ve výši od 5000 do 700 000 korun. K vyřízení vám stačí jen občanský průkaz a lze ji sjednat na pobočkách, online nebo ve vaší mobilní aplikaci.

Odložená platba

Banka představila i novou platební metodu pro nákupy v e-shopech, nazývá ji PlatímPak. Jde o odloženou platbu, kdy nakoupíte v e-shopu zboží, které ale fakticky zaplatíte až po jeho fyzickém doručení.

Pojištění výdajů

Běžný účet s pojištěním výdajů nově nabízí v ceně účtu všem novým klientům, kteří si zřídí účet od 30. dubna do 30. července 2020. Nárok na bonus vám vznikne poté, co v následujícím měsíci po uzavření smlouvy provedete vydanou platební kartou k účtu alespoň tři bezkontaktní platby u obchodníka.

Investice bez poplatku

Do 30. června 2020 nabízí investování do investičních fondů bez vstupního poplatku. Poplatek neplatíte ani za zřízení, vedení či zrušení investičního účtu, ani za správu a úschovu cenných papírů.

Kooperativa:  Dvojnásobné plnění k některým rizikům

Kooperativa pojišťovna zvýhodní sjednání pojištění u závažných onemocnění k životnímu pojištění FLEXI. Pokud vás postihne infarkt myokardu, můžete získat až dvojnásobné pojistné plnění. Akce trvá od 1. května do 31. července 2020 a vztahuje se na pojištění dospělého i dítěte. Platí pro nové smlouvy i dodatky.

Komerční banka: Cestovní pojištění i na dovolené v ČR

Cestovní pojištění, které v rámci nadstandardních služeb mohou využívat majitelé některých debetních a kreditních karet Komerční banky, se letos mimořádně rozšíří i na dovolené v České republice. Cestovní pojištění je součástí bonusových služeb například u zlaté, platinové a Infinite karty nebo korporátních karet. Čerpat jej letos můžete i na dovolené v Čechách a na Moravě za stejných podmínek a se stejnými limity, jako byste trávili dovolenou v zahraničí, a to až do konce září.

ČMSS: Sleva na poplatku

Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) prodlužuje nabídku slevy až 2000 Kč při uzavření smlouvy o stavebním spoření. Sleva platí do konce června jak při uzavření u obchodního zástupce, tak i při online zřízení. Akce byla původně plánovaná do 20. května 2020. Nejvyšší roční výnos v rámci kampaně může dosáhnout 3,8 % p.a.

Akce je jinou formou snížení poplatku za uzavření smlouvy, protože ten ČMSS i nadále účtuje. Pro maximální výši slevy 2000 Kč musíte uzavřít smlouvu na cílovou částku 200 000 Kč, poplatek však činí 2000 Kč.

Česká spořitelna

Chatbot pro všechny klienty

Česká spořitelna spustila nového chatbota George, kterého najdete přímo na hlavní webové stránce Spořitelny. Robot s prvky umělé inteligence radí lidem s jejich dotazy ohledně osobních účtů a karet, půjček, hypoték, spoření, investování či pojištění.

Bezkontaktní výběry peněz už umí 1000 bankomatů

Bezkontaktní výběr hotovosti umožňuje už 1000 bankomatů České spořitelny, což jsou zhruba dvě třetiny bankomatů banky. Počet bezkontaktních bankomatů se bude nadále zvyšovat.

Raiffeisenbank: Online autorizace přes mobilní appku

Raiffeisenbank spustila potvrzování plateb na internetu prostřednictvím otisku prstu a identifikace obličeje. Služba se automaticky aktivuje na všech kartách Raiffeisenbank. Při nákupu na internetu budete přesměrováni na novou obrazovku a místo SMS zprávy vám bude zobrazena možnost ověření v rámci mobilní aplikace RB klíč (pro Android a iOS). Platbu pak můžete ověřit pomocí otisku prstu nebo kódu.

Fio banka

Vkladomaty

Fio banka 11. května 2020 oficiálně oznámila spuštění vkladomatů s bezkontaktním snímačem. Přesněji jde o recyklační bankomaty. Ty se od vkladomatů liší tím, že vložená hotovost se následně použije pro další výběr. Tím se výrazně snižují náklady na práci s hotovostí, na druhé straně zákazník při výběru hotovosti nedostane vždy krásné a nové bankovky.

Platby 3D Secure potvrdíte mobilem

Nově můžete využívat jednoduší potvrzení platebních transakcí kartou také na operačním systému Android. Dosud jste mohli potvrzovat platby pouze přepisováním kódu, od 27. května 2020 Fio banka zavádí u nové verze své aplikace Smartbanking potvrzování otiskem prstu nebo obličejem.

Revolut

Pro Čechy z Litvy

Od 1. května 2020 se někteří klienti Revolutu v EU zemích, mimo jiné v České republice, nově přesouvají pod litevskou licenci tohoto britského subjektu. Litevskou licenci společnost Revolut získala v prosinci roku 2018 pro případ, že by došlo k brexitu. K němu nakonec došlo a litevská licence tak umožňuje pod hlavičkou litevského subjektu Revolut Payments UAB nadále poskytovat služby občanům zemí Evropské unie.

Účty pro mladé

Ve středu 13. května 2020 britský startup Revolut oficiálně oznámil spuštění služby Revolut Junior v České republice, ve Spojeném království je dostupná od března 2020. Revolut Junior je určen pro děti a mládež od 7 do 17 let včetně. Jejich účty jsou následně spravovány rodiči nebo zákonnými zástupci z jejich vlastní aplikace Revolut.

Twisto: Směrem do virtuálna

Fintechový startup Twisto se vydává cestou virtuálních platebních karet. Používání klasických plastových chce postupně utlumit. Pomůže mu v tom nově získaná certifikace Digital First od Mastercard. Virtuální kartu mohou využívat klienti Twista v Česku a v Polsku.

Portu: 20% sleva na poplatku

Investiční platforma Portu nabízí 20% slevu ze správcovského poplatku po dobu dvou let. Portu nabízí investování do podílových fondů, běžně si účtuje poplatek za správu portfolia ve výši 1 %. Podmínkou pro získání slevy 20 % je převod peněz z jiného typu investice ve výši minimálně 50 tisíc korun.

Provident: Nová online půjčka

Online půjčku od Creditea, kterou zastřešuje mateřská společnost českého Providentu International Personal Finance, si můžete sjednat přes internet, aniž byste museli navštívit pobočku nebo obchodního zástupce společnosti. Půjčit si můžete až 130 tisíc na tři roky, a to i opakovaně. Peníze vám na účet přijdou do 15 minut po schválení půjčky.

Stripe: Umíme Česko

V Česku své služby začala nově poskytovat platební platforma Stripe. Podnikatelé a firmy z České republiky mohou jejím prostřednictvím přijímat platby ve 130 měnách od 27. května 2020

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).