Hlavní navigace

Desetník: Budeme bydlet ve vlastním?

24. 4. 2006
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Podle průzkumu zvažuje 30 % lidí pořízení bydlení. Je to skutečně reálné? Situace ve vyspělých zemích hovoří jinak. Zato náš stát vrací z našich daní - na společném zdanění i na stavebním spoření. Jsou takové přesuny peněz efektivní? To a mnohem víc se dozvíte v pravidelném Desetníku.

DESETNÍK 79/2006 (10. 4. 2006 – 23. 4. 2006)

Ekonomický dopad politických programů

V uplynulém týdnu jsme naplno zahájili cyklus článků a rozhovorů s tématikou ekonomického dopadu politických programů stran, které mají reálnou šanci obsadit některá křesla v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky. Mezi námi nominovanými zatím jsou ČSSD, KDU-ČSL, KSČM, ODS a Strana zelených (řazeno podle abecedy). V případě, že se vyskytne další horký kandidát, jsme připraveni ho též zařadit.

Jako první jsme zveřejnili nejvíce kontroverzní stranu – Komunistickou stranu Čech a Moravy, nástupnickou stranu totalitní KSČ, která se také nesmířila s kapitalismem a stále vidí budoucnost v socialistickém zřízení.

Kapitalismus není konec dějin, lze si představit i jiné uspořádání společnosti. Koneckonců to, co nazýváme kapitalismem, známe necelých dvě stě let, takže si lze jistě představit, že toto uspořádání bude něčím nahrazeno, něčím lepším, uvedl v rozhovoru pro finanční server Měšec.cz Jiří Dolejš, místopředseda strany a poslanec Parlamentu.

Každé politické straně bude věnován článek s rozborem ekonomických dopadů případné realizace programu strany a na něj navazující rozhovor s jejím předním představitelem.

Cílem seriálu není politická agitace, ale seriózní zhodnocení ekonomických aspektů programů stran, které budou ekonomiku ovlivňovat v příštím volebním období. Každý článek je též příspěvkem do diskuse, která je otevřená (a na Měšci tradičně necenzurovaná) všem bez ohledu na politickou příslušnost.


Budeme bydlet ve vlastním?

V uplynulé dekádě pracovních dní byl zveřejněný průzkum společnosti Factum Invenio uspořádaný na zakázku Hypoteční banky, jehož výsledkem je zjištění, že 30 % Čechů uvažuje o pořízení vlastního bydlení.

Zájem o vlastní bydlení není nikterak překvapivý ve světle skutečnosti, že v České republice je druhý nejnižší podíl vlastnického bydlení v Evropské unii. Malou náplastí nám může být, že za námi skončilo Německo, které předstihujeme o celých 3,8 procentního bodu… a že prim drží s podílem 97,9 % Litva.

Podíl vlastnického bydlení v EU

Zdroj: European Mortgage Federation

Podle průzkumu lidé o pořízení vlastního bydlení uvažují spíše dlouhodobě. Pouze 6 % respondentů uvedlo, že chce pořídit byt nebo dům do 2 let a dalších 6 % v horizontu 5 let. Majoritu tvoří lidé s touhou po novém vlastním bydlení v budoucnosti.

S ohledem na ekonomickou vyspělost, růst hospodářstvíživotní úrovně a směr vývoje, kterým se Česká republika hodlá nadále ubírat (tj. k ekonomické vyspělosti a světlým zítřkům), a s ohledem na země, které máme v sousedství na výše uvedeném grafu, lze předpokládat, že se podíl vlastního bydlení nebude významným způsobem zvyšovat.

Vlastní bydlení, ač má své nesporné výhody, má ale také nevýhody. O kladech a záporech různých typů vlastnictví psal ve svém článku Vlastní, družstevní, nebo nájemní byt?, který vám tímto doporučuji k přečtení, Petr Bukač.


Stát se zadlužuje a rozdává…

Zpráva z počátku dekády pracovních dní uvádí, že státní dluh v prvním čtvrtletí letošního roku stoupl o 7 mld. Kč a dosáhl na částku 698,2 mld. Kč. Tato čísla jsou poměrně astronomická a řekl bych, že pro většinu lidí natolik nedosažitelná, že je nelze ani vyčíslit. Částku státního dluhu lze také napsat 698 200 000 000 Kč. Ani takto ale mnoho neřekne. Zkusím ji tedy přiblížit jinak.

Člověk s hrubou mzdou ve výši 18 tis. Kč by na splacení státního dluhu pracoval 49 676 272 měsíce, to jest 4 139 689 a čtvrt roku. Aha. Takto dlouhý život si zřejmě také nedokážete představit… Tak jednodušeji – na každého člověka žijícího v České republice, včetně nemluvňat a starců, připadá dluh ve výši přibližně 68 tis. Kč.

(Musím přiznat, že ve skutečnosti to není tak zlé. Nikoli proto, že by částka 68 tis. Kč na osobu, respektive přibližně 125 522 Kč na zaměstnance či podnikatele byla závratnou, ani tím, že průměrná mzda je vyšší – 19 030 Kč. Jsou tu firmy, které také produkují svým kapitálem, a celý dluh proto nespadá jen na práci.)

V kontrastu s tím je úspora společným zdaněním manželů v souhrnné výši 4 mld. Kč, které si „rozdělí“ 350 tisíc rodin s dětmi, jen kapkou v oceánu a ani 15,045 mld. Kč „vrácených“ na příspěvku na stavební spoření není ničím závratným.

Každá koruna, která je vsunuta do státního rozpočtu, musí projít mašinérií úředníků. A každá, která se jakýmkoli způsobem vrací zpět, prochází dalším byrokratickým kolotočem. Přerozdělování jako takové má jistě smysl, je to jistá forma pojištění, případně určení priorit státu (např. podpora rodiny), kdy je dobrým příkladem společné zdanění. Sporná je ale z tohoto pohledu podpora stavebního spoření, kdy není vymezen účel, není-li účelem střednědobé spoření samo o sobě. O přerozdělování od bohatých k chudým také nemůže být řeč – nejchudší nemají na to, aby si spořili, a stavební spoření má beztak téměř polovina národa…


Povodně – i Komerční banka se přidává

Již v minulém Desetníku jsme vám přinesli informaci o úvěrech, které jsou nabízeny bankami a stavebními spořitelnami za zvýhodněných podmínek klientům postiženým povodněmi. Poskytování půjček mimořádně bez ručitele, bez zástavy, bez dokládání příjmu, bez poplatků, se zvýhodněnými úrokovými sazbami či s rychlejším vyřízení oznámila Wuestenrot stavební spořitelna, ČSOB, Česká spořitelna a Raiffeisen stavební spořitelna.

Ve středu minulého týdne o sobě nechala slyšet také Komerční banka. Banka vesměs vyrovnává nabídky ostatních velkých bank, když poskytuje půjčku až 500 tis. Kč bez poplatků, s odkladem splátek až o 6 měsíců a úrokovou sazbou 6,9 %. Peníze by měly být připsány na účet klienta do 24 hodin a splaceny bance do 6 let. Klientům, kteří úvěr již mají, ale vlivem povodní mají potíže s dodržením harmonogramu splátek, nabízí individuální splátkový kalendář.

skoleni_15_4

S jednou novinkou KB oproti konkurenci přeci jen přišla – v oblasti spořících produktů. Svým vytopeným klientům, kteří mají vázány prostředky na termínovaných vkladech a spořících účtech, umožní jejich předčasný výběr bez sankčního poplatku.

Mnohem vstřícnější je Komerční banka vůči firemní klientele. Nabízí jí tzv. KB Povodňový úvěr se sazbou 4,9 % p. a., což je u krátkodobých půjček sazba takřka nevídaná. Má jediný háček – splatnost 1 rok. Další úlevy se týkají splatnosti stávajících úvěrů a jsou obdobné jako pro občany.


Krátce

  • eBanka vydává čipové karty. Zatím jen platební karty asociace VISA, ale chystá se i na další. Čipalizace platebních karet v českých bankách zdaleka neprobíhá tak rychle, jak se dalo usuzovat z prvních prohlášení představitelů karetních asociací při oznámení přechodu na čipovou technologii.
  • Soukromá železniční společnost Railtrans nasadí svůj první rychlík na trati Praha – Ostrava. Konkurence tak dopadne i na koleje, kde dosud vládnou České dráhy. Cena jízdenky ve druhé třídě by neměla být vyšší než cena jízdy s kilometrickou bankou.
  • Poplatky z prodlení při platbě nájemného zůstávají legální. Rozhod o tom Ústavní soud. Dostanete-li se tedy s platbou nájemného do skluzu, připravte se na sankce. Ostatně kdo neplatí, ten za to zaplatí.
  • Podle Hospodářských novin o eBanku jeví zájem pět zahraničních bank: UniCredit, Intesa, Banko Popolare di Verona, Raiffeisen International a HSBC. První tři jsou původem z Itálie, čtvrtá z Rakouska a poslední z Velké Británie. V bance nyní probíhá hloubkový audit a cena za eBanku se odhaduje přibližně na 3 mld. Kč. Finanční server Měšec.cz byl prvním médiem, které informovalo o prodeji eBanky.
  • BAWAG Bank začala nabízet úvěr na splacení úvěru. Jeho cílem je přetáhnout splácející klienty jiným finančním institucím. Pokud ale banka neoddělí správně zrno od plev a lidé budou úvěr využívat při finančních problémech (při potížích se splacením původního úvěru), může být úvěr poměrně nebezpečným i pro dlužníky – hrozí „vytloukání klínu klínem“, kdy si klient bere úvěry na úvěry, na ně posléze vyšší úvěry na jejich zaplacení… až skončí osobním krachem.
  • Citibank jde na klienty jinak – nabízí jim nově uzavření úvěrové smlouvy přes internet. Dosud takto šlo zažádat pouze o kreditní kartu. Citibank ale není jedinou bankou, která úvěrové smlouvy přes internet nabízí – průkopníkem v této oblasti v ČR byla GE Money Bank.
  • Cena zlata stoupá. Zatímco žluté zlato překonalo hranici 615 USD za trojskou unci, černé zlato prorazilo po středně dlouhé pauze hranici 73 USD za barel.
  • Český Telecom spláče nad výdělkem a bude muset zaplatit druhou pravomocnou pokutu v historii Úřadu na ochranu hospodářské soutěže. Při této příležitosti přijde o 205 mil. Kč. Již minulý měsíc ÚOHS rozhodl o pokutě pro Český Telecom ve výši 80 mil. Kč za zneužití dominantního postavení na trhu vysokorychlostního připojení ADSL a s Telecomem se soudí T-Mobile o 898 mil. Kč za poplatky o propojení sítí v roce 2001. Alespoň že má dostatečné zisky na zaplacení pokut a soudních výloh.
  • Provize 300 mil. Kč od ČSOB? Tu v současné chvíli prošetřuje Policie v rámci šetření prodloužení smlouvy s Českou poštou. 100 mil. Kč získala advokátní kancelář člena ČSSD a blízkého spolupracovníka premiéra Jiřího Paroubka Miroslava Jansty, dalších 200 mil. Kč společnost CA IB Corporate Finance. Výše provize podle Policie neodpovídá odvedené práci.

Uvažujete o pořízení vlastního bydlení?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).