Hlavní navigace

Daň z nemovitostí 2013: Jak na to?

9. 11. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

V lednu musíte odevzdat daňové přiznání k dani z nemovitosti. Pro koho tato povinnost platí a jak to udělat snadno a rychle?

Blíží se leden a s ním i období odevzdávání přiznání daně z nemovitostí. Protože Česká daňová správa uvolní první informace o změnách koeficientů až v druhé půli listopadu, připomeneme si zatím základní informace, které budete pro podání přiznání a úhradu daně potřebovat. 

Vaše daně – naše starost. Daně nás baví!

Vše na jednom místě:

  • průvodce daňovým přiznáním
  • daňová kalkulačka
  • daňové formuláře
  • odborná poradna

Kdy je nutné „se přiznat“?

Kdy musíte podat daňové přiznání k dani z nemovitostí? Pokud jste letos koupili nebo koupíte nemovitost (nebo jste ji dostali darem). Kromě nových majitelů se povinnost podat přiznání vztahuje i na poplatníky, u kterých se změnily okolnosti rozhodující pro vyměření daně. Máme tím na mysli například provedení přístavby nebo nástavby. Máte z formuláře přiznání respekt? Nemusíte. Jeho části si můžete nastudovat v článku Daň z nemovitostí 2012: Víme, jak na ni

V případě, že požádáte o zanesení změny do katastru nemovitostí ještě letos, ale zápis bude proveden až v příštím roce, posune se vám termín pro podání přiznání o tři měsíce od konce toho měsíce, ve kterém bude do katastru zápis proveden.

Pokud nedojde u vaší nemovitosti k dalším změnám, budete v dalších letech dostávat od finančního úřadu už jen složenku s předepsanou výší daně.

Dokdy je nutné přiznání podat?

Daňové přiznání je nutné podat do konce ledna 2013. Pro opozdilce daňový řád nabízí ještě lhůtu pěti pracovních dní. Během této doby podáte přiznání bez sankce. Pak už vám nepomohou ani ty nejsmutnější psí oči a zaplatíte minimálně 500 Kč pokuty.

Výše pokuty se vypočte jako 0,05 % stanovené daně za každý den prodlení. Maximálně zaplatíte 5 % z částky daňové povinnosti, minimálně právě pětistovku.

Jak podat přiznání na poslední chvíli?

Pokud o sobě víte, že necháváte své povinnosti na poslední chvíli, pak vězte, že i při finanční tísni se dá daňové přiznání podat celkem pohodlně. Odevzdáváte-li přiznání v poslední den standardní lhůty, můžete i ho podat i přes poštu. To neplatí, pokud využíváte 5denní lhůty po standardním termínu, kterou umožňuje daňový řád. 

V poslední den můžete podat přiznání i přes datovou schránku nebo daňový portál. Více si o možnostech podání daňového přiznání k dani z nemovitostí na poslední chvíli přečtěte v článku Daň z nemovitostí 2012 na poslední chvíli: Jak na to?

Už jste zaplatili daň z nemovitých věcí?

  • Ano.
    93 %
  • Ne.
    7 %

Dokdy musíte daň zaplatit?

S platbou daně z nemovitostí spěchat nemusíte. Je nutné ji uhradit do konce května. Pokud výše vaší daňové povinnosti přesáhne částku 5000 Kč, můžete si platbu rozložit do dvou splátek. První uhradíte do konce května a druhou do konce listopadu. (Provozovatelé zemědělské výroby a chovatelé ryb musí první část – případně celou daň, pokud je do 5000 Kč – uhradit do konce srpna. Druhá část má splatnost do konce listopadu.)

Výši daně musíte vypočíst při vyplňování daňového přiznání. Kdo ho podávat nebude, zjistí výši daně ze složenky, kterou obdrží od finančního úřadu. Nezapomeňte, že už se nejedná o daňovou složenku, takže za její podání na poště zaplatíte příslušný poplatek.

Pamatujte také na to, že dnem platby je den, kdy bude vaše platba připsána na účet banky finančního úřadu. Nestačí ji tedy v poslední den splatnosti teprve odesílat. Pro upřesnění ještě zdůrazňujeme, že lhůta 5 pracovních dní stanovená daňovým řádem se vztahuje pouze na podání přiznání a nikoli na zaplacení daně.

Všechny potřebné informace najdete na jednom místě v našem průvodci o dani z nemovitostí

Co když zapomenete?

V případě, že se s platbou daně opozdíte, za každý den prodlení po splatnosti vám naskočí úroky  ve výši reposazby platné pro první den kalendářního pololetí, zvýšené o 14 %. V současnosti je repo sazba ve výši 0,05 %, úroky z prodlení by se tedy počítali jako 14,05 % z dlužné částky. (Pokud byste se opozdili s platnou první splátky daně, budou se úroky z prodlení počítat pouze z této části). 

Podle daňového řádu platí, že se úroky z prodlení začínají počítat pátým pracovním dnem následujícím po dni splatnosti. Pokud nepřesáhnou u jednoho druhu daně částku 200 Kč, finanční úřad vám je předepisovat k úhradě nebude.

Jak daň vypočítat?

Zjednodušeně řečeno daň vypočtete tak, že výměru nemovitosti vynásobíte sazbou daně, koeficientem platným pro vaši obec a místním koeficientem, který určí vaše radnice. Výslednou daň nezapomeňte zaokrouhlit na celé koruny nahoru. Čtěte více: Přiznání k dani z nemovitostí 2012: Jak vypočítat daň? (+ formuláře)

Konkrétní výše koeficientů ještě nebyla pro rok 2013 zveřejněna. Až budeme znát jejich výši, ukážeme vám výpočet daně i vyplnění přiznání na modelovém příkladu.

Jaký byl postup letos v lednu pro přiznání za minulý rok ještě s původními koeficienty, se zatím můžete podívat v článku Daň z nemovitostí 2012: Návod na vyplnění

Hledáte vhodnou nemovitost? Najít ji můžete přes sekci o realitách na serveru Měšec.cz

Na co nezapomenout?

Pamatujte, že pro vyplnění daňového přiznání potřebujete informace, které najdete na výpisu z katastru nemovitostí. Konkrétně je to například číslo parcely, její výměra nebo druh pozemku či stavby.

Pro pořádek ještě připomeneme zásadní změny v oblasti daně z nemovitostí z posledních let: 

Novostavba už není osvobozena

Od roku 2010 skončilo osvobození od daně z nemovitostí pro novostavby. Zrušení této výhody platí pro majitele nových staveb i pro ty, kteří v minulosti už z tohoto osvobození nějaký čas těžili. Více si o změně můžete přečíst v článku Novostavba už není osvobozena od placení daně z nemovitostí.

Zpřesnění definice zpevněných ploch

V letošním roce také došlo k zavedení zvláštní sazby daně z pozemků pro tzv. zpevněné plochy užívané pro podnikatelskou činnost nebo v souvislosti s ní.

skoleni_15_4

Zavedení sazby mělo zabránit sporům o to, zda určitá plošná stavba provedená na pozemku je samostatnou nemovitostí oddělenou od pozemku nebo je jeho neoddělitelnou součástí. Poplatníci se totiž v minulosti snažili zpevněné plochy přiznávat jako pozemky (kvůli výrazně nižší sazbě daně), což se příčilo úřadům, které je chtěly zdaňovat spíše daní ze staveb.

Těm, kteří vykazovali nemovitost jako stavbu a přešli kvůli novele do režimu určeného zastavěným plochám, se daň snížila o polovinu. Zatímco poplatníci, kteří evidovali nemovitost jako pozemek, museli letos zaplatit 25krát vyšší daň než v předchozím roce kvůli změně sazby daně z 0,2 Kč na 5 Kč. Více si o novince můžete přečíst v článku Stáhněte si formulář k dani z nemovitostí. Novinky pro rok 2012

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).