Hlavní navigace

Daň z nemovitostí 2012 na poslední chvíli: Jak na to?

6. 2. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Nepodali jste ještě přiznání k dani z nemovitostí? Už je sice po termínu, ale stihnete to ještě bez pokuty. Jak?

Čtete nadpis článku a chytáte se za hlavu, že jste se zapomněli „přiznat“ k dani z nemovitostí? Ještě s tím počkejte. Řádný termín jste sice propásli, ale pokud si pospíšíte, pokutě se ještě můžete vyhnout.

Pokud si nevíte rady s vyplněním, pomůžeme vám. S novinkami u daně z nemovitostí jsme vás seznámili v článku Přiznání k dani z nemovitosti 2012: Jak vypočítat daň? (+ formuláře) a také v článku Stáhněte si formulář k dani z nemovitostí. Novinky pro rok 2012

Na samotný formulář jsme se pak podrobněji podívali v článku Daň z nemovitostí 2012: Víme, jak na ni a jeho vyplnění jsme si ukázali na modelovém příkladu v článku Daň z nemovitostí 2012: Návod na vyplnění.

Děkujte za daňový řád

Za dodatečný čas na podání přiznání po termínu a bez pokuty vděčíme daňovému řádu, který umožnil podat přiznání bez sankce ještě pět pracovních dnů po termínu. Letos tedy můžete podat přiznání k dani z nemovitostí nejdéle do 7. února.

Po tomto datu si připravte pětistovku na pokutu. Daňový řád sice stanovuje pokutu jako 0,05 % z výše daně za den prodlení. Minimálně vám ale správce daně musí vyměřit právě zmíněných 500 Kč. Maximálně pak může pokuta činit 5 % daňové povinnosti (nejvíce však 300 000 Kč).

Rychle, rychle…

Vzhledem k tomu, že je dnes 6. února máte na podání bez pokuty už jenom dnešek a zítřek. Jak vyřešit podání?

Na poště s úterním razítkem

Prvním řešením je poslat přiznání poštou. To si ale rozmyslete. Pokud podáváte přiznání v zákonné lhůtě, platí že vám stačí poslední den této řádné lhůty na razítku z pošty. Po posledním dnu lhůty už se ale na podací razítko spoléhat nemůžete. Pokud by poplatník podal na poštu přiznání až po posledním dnu lhůty, pak již bude záležet na tom, jak rychle to pošta finančnímu úřadu doručí. Zde se totiž již neuplatní ustanovení o zachování lhůty (tedy že lhůta pro podání daňového přiznání je zachována, pokud nejpozději v poslední den této lhůty je daňové přiznání podáno na poště), neboť daňové přiznání již bylo podáno po této lhůtě. Pokud toto zpoždění bude delší než 5 pracovních dnů, bude mu uložena pokuta, vysvětlila serveru Měšec.cz Jaroslava Musilová,  mluvčí Generálního finančního ředitelství. 

Na této zásilce nešetřete a pošlete ji doporučeně. V případě, že by se formulář při doručování ztratil, budete mít pro finanční úřad důkaz, že jste přiznání odesílali včas.

Pohodlně s datovou schránkou přes daňový portál

Pohodlně můžete vyplnit přiznání k dani z nemovitostí přes interaktivní elektronický formulář na daňovém portálu České daňové správy. Pokud kliknete v úvodní nabídce na pole „Průvodce“, zvládnete vyplnit přiznání do půl hodiny. Tedy za předpokladu, že máte při ruce všechny potřebné údaje, zejména informace na výpisu z katastru z nemovitostí.

Formulář vyplní sazby a zákonné a místní koeficienty za vás a daň vypočte podle zadané výměry. Pak můžete formulář odeslat přes datovou schránku na finanční úřad.

Dnem podání je pak den, kdy podáte přiznání přes daňový portál nebo datovou schránku.

Ostatní interaktivní formuláře přes „datovku“ jen s ručením omezeným

Interaktivní formulář najdete i jinde než na stránkách daňového portálu. Jeden nabízí i server Měšec.cz pod ikonou programu Excel.

Stáhnout zdarma, download

Daňové formuláře daně z nemovitostí

Máte-li datovou schránku a chcete přes ni poslat vyplněné přiznání z jiného formuláře, než je ten na daňovém portálu, dejte pozor. Jen dva telefonní hovory v roli zvědavých poplatníků nám stačily k tomu, abychom si potvrdili, že přístup správce daně se v tomto případě liší úřad od úřadu.

Na jednom finančním úřadu jsme se dozvěděli, že není problém poslat přes „datovku“ soubor z interaktivního formuláře, který je umístěn i jinde než na daňovém portálu. Pracovnice uvedla, že pokud jsou ve formuláři všechny řádky tak, jak mají být, je jedno zda jde o elektronický formulář ministerstva financí nebo z jiného portálu.

Hned na další dotaz směrovaný na finanční úřad v sousedním městě, jsme ale obdrželi odpověď jinou: Z datové schránky přijímáme pouze formulář „EPO“ ministerstva financí.

Pokud tedy máte přiznání vyplněné v jiném formuláři, než je EPO, zavolejte si před tím na příslušný finanční úřad, pod který spadáte, zda ho budou při podání přes datovou schránku akceptovat.

Jsou pro vás datové schránky španělská vesnice? Informace o tom, jak si je zřídit a využívat všech jejich možností najdete v seriálu o datových schránkách.

Bez elektronického podpisu musíte stejně pěšky

Abyste podali daňové přiznání k dani z nemovitostí přes datovou schránku napoprvé a bez dalších nutných kroků, musíte mít zaručený elektronický podpis.

Pokud jej nemáte, je nutné do pěti dnů doručit správci daně ještě tzv. e-tiskopis s vlastnoručním podpisem, který vám datová schránka vygeneruje po odeslání datové zprávy. Čtěte více: Elektronický podpis zdražil. Tip, jak za něj neplatit

Osobní podání může mít výhodu kontroly

Pokud se rozhodnete donést přiznání na finanční úřad přímo osobně, budete mít jistotu včasného podání. Ze zkušeností víme, že pracovnice úřadu jsou většinou ochotné vám formulář zároveň zkontrolovat.

To ale zdaleka nemusí platit pro tyto dny, kdy se bude na finančním úřadu tísnit mnoho dalších poplatníků, kteří se chtějí vyhnout podáním do 7. února pokutě stejně jako vy.

Na platbu máte ještě čas

Na samotnou úhradu daně z nemovitostí máte ještě čas. Pokud daň přesáhne částku 5000 Kč, můžete si ji rozdělit do dvou stejných splátek a uhradit je do 31. května a 30. listopadu (pro zemědělce a chovatele ryb platí termíny 31. srpna a 30. listopadu).

Pokud je daň nižší než 5000 Kč, je nutné ji uhradit najednou, a to nejpozději do konce května.

Zhruba v půli května by všichni poplatníci měli obdržet složenku s vyměřenou výší daně. Nebude se už ale jednat o tzv. daňovou složenku, takže za tuto platbu složenkou zaplatíte standardní cenu podle sazebníku České pošty.

dan_z_prijmu

Dejte pozor na to, že v den splatnosti už musí být peníze připsány na účet finančního úřadu, takže si při platbě složenkou nebo bankovním převodem nechte časovou rezervu pro převod prostředků. Necháte-li platbu na poslední chvíli, můžete daň uhradit na pokladně finančního úřadu.

Stejně jako u podání přiznání ale máte i u platby ještě pár dní navíc, jak daň beztrestně uhradit ještě po termínu splatnosti. Chcete-li se vyhnout pokutě, musí mít finanční úřad platbu na svém účtu nejpozději 6. června. V opačném případě počítejte s úroky z prodlení, které jsou stanoveny ročně jako výše repo sazby stanovené centrální bankou zvýšená o 14 %.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).