Hlavní navigace

Musí být začátek školy pohroma pro vaše finance?

6. 9. 2005
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Ať už máte doma prvňáčka nebo vysokoškoláka, začátek září je ve znamení horečnatých nákupů v papírnictvích a hypermarketech. Rodinné rozpočty pocítí podstatně vyšší výdaje než po zbytek školního roku. Už jste školní nákupy vyřídili? Nebo ještě čekáte na požadavky školy?

To, jak velkou částku si na školní vybavení musíte přichystat, závisí nejen na věku vaší ratolesti (čím starší, tím dražší), ale i na typu školy, kterou navštěvuje, nebo na tom, jak moc se chce řídit módními trendy.

Poprvé do školy

Prvňáček v rodině je nejen radost, ale především starost. Rodiče a prarodiče asi 88 tisíc dětí, které letos do školních lavic zasedly poprvé, už od vánoc obstarávají školní aktovky, sady pastelek nebo několikapatrové penály. Pokud jste ale nákupy nechali až na poslední chvíli, čekají vás v obchodech několikatisícové položky, přestože ceny se od loňského roku příliš nezměnily. Jen nejzákladnější vybavení pro prvňáčka, které obsahuje školní tašku, penál, přezůvky, 1 pero, 2 tužky a 2 pravítka může stát kolem 1500 korun.

Učebnice, které žáci prvních tříd dostávají zdarma:

  • Matematika
  • Živá abeceda
  • Slabikář
  • Písanky
  • Prvouka
  • Písmena a číslice
  • Notýsek pro první třídu

Přeměna dětského pokoje na pokoj pro školáka představuje asi největší investici, neboť je potřeba pořídit kvalitní psací stůl a židli, která splňuje všechny požadavky na zdravé sezení dítěte a zabezpečuje zdravý vývin páteře. V tomto případě je opravdu lepší nešetřit a připlatit za kvalitu. Nejhorší variantou je renovace starého kuchyňského stolu. Naopak stoly s regulovatelnou výškou a možností nastavení sklonu pracovní desky mohou s dítětem „růst“ až do střední školy.

Orientační ceny základního vybavení školáka:

  • školní batohy a tašky od 300 korun
  • papuče od 70 korun
  • sešity A5 540 od 3,90 korun
  • 10 obalů na sešity A5 od 3,90
  • vodovky (12 barev) od 13 korun
  • pastelky (12 kusů) od 15 korun
  • keramické pero od 20 korun
  • nůžky od 15 korun
  • kružítko od 20 korun

Zdroj: Obchodníci.

Nejvíce děti projí

Jenže to není zdaleka vše. Největší výdajovou položkou dětí je stravování ve školní jídelně. Ceny se mohou podstatně lišit podle toho, jaké konkrétní služby jídelna nabízí (výběr z kolika jídel, alternativní stravování, atd.) a také jak dokáže hospodařit. Přesto je státem, který jídelny dotuje, přesně stanoveno rozmezí, v jakém se příspěvky rodičů na obědy musí pohybovat.

  • Na I. stupni základní školy je limit dán rozmezím 13,50 až 23 korun za oběd,
  • II. stupeň už 15 až 24,50 korun
  • a na střední škole zaplatíte od 16 do 26 korun za oběd.

I tak za roční stravenky zaplatíte přes 5 tisíc korun, na střední škole ještě o tisíc korun více.

Zaměstnaní rodiče přivítají školy, jejichž odpolední školní družina funguje zcela zdarma. Jinde se platí příspěvek až 100 korun měsíčně. A nesmíte zapomenout ani na cvičební úbor nebo papuče a ručník.

Heslo současnosti zní: vše pro děti. A tak podle statistických údajů děti odebírají 42 procent z celkových příjmů rodin. V žebříčku výdajových položek hned za stravováním dětí následuje jejich doprava do školy a teprve potom oblékání, vzdělávání, rekreace, sport či zdraví. Bohužel platí, že čím menší příjmy rodina má, tím větší část z nich děti spotřebují. Například dodatečné výdaje na kroužky (především sportovní, hudební nebo výtvarné) mohou v některých rodinách představovat i překážku k mimoškolnímu vyžití dítěte.

Přispěje vám někdo?

Ani rodiny s nedostatkem financí ale nemusí zoufat. Je řada způsobů, jak na školních pomůckách ušetřit. Na většině základních škol stále ještě funguje půjčování učebnic na celý školní rok zdarma. Děti si musejí pořizovat jen učebnice na jazyky, jejichž ceny se mohou pohybovat až do pětiset korun. A studenti střední školy, kteří si už musí učebnice hradit sami, mohou odkoupit starší učebnice od kamaráda nebo v antikvariátu podstatně levněji, než kdyby pořizovali zcela nové. Na některých středních školách dokonce pořádají na začátku školního roku dražby starších učebnic nebo je stále ještě půjčují.

Stát na děti také nezapomněl. Ze zákona stanovil částku 200 korun, kterou škola přispívá prvňáčkům na školní pomůcky. A tak děti dostávají desky na sešity, notýsky, vodové barvy, štětce, plastelínu a další potřebné drobnosti. Záleží jen na každé konkrétní škole, zda částku dodrží nebo překročí.

V rámci dávek sociální péče si mohou rodiče na obecním úřadě zažádat o příspěvek na uhrazení takzvaných jednorázových mimořádných výdajů rodiny. Těmi mohou být právě výdaje spojené se začátkem školního roku, platby za kroužky nebo za školu v přírodě a další. Při poskytování dávky, která má buď peněžitý, nebo věcný charakter, se posuzuje příjmová situace rodiny. Jednorázový příspěvek může činit až 15 tisíc korun.

Snaží se i školy

Letos jde poprvé do školy nejméně dětí za posledních deset let, tedy asi o 600 méně než v loňském školním roce. Nedostatek dětí do prvních tříd vytváří konkurenční boj hlavně mezi menšími školami, kterým každoročně hrozí zrušení. V Bezděkově na Klatovsku přišli s originálním nápadem. Už od loňska slibují rodičům předškoláků příspěvek 20 tisíc korun, a to i přesto, že na druhé straně musí doplácet na platy učitelů.

Stejný problém řeší i některé střední školy nebo učební obory, které už nejsou tolik atraktivní, i když jsou stále potřebné. Na oborech jako pokrývač nebo zedník školy vypisují roční odměny podle studijních výsledků až několik set korun měsíčně. Například SOŠ, SOUT a OU ve Frýdku-Místku ve spolupráci se společností Siemens vypsala letos pro tříletý učební obor elektrikář-silnoproud prospěchové stipendium až 12 tisíc za rok plus jistotu zaměstnání po vyučení. A s podobnými nabídkami přichází stále více školních zařízení.

V neposlední řadě existuje široké spektrum tzv. rychlých půjček, které banky poskytují téměř na počkání. Ty by rodiče měli využívat spíš při placení vyšších položek, jako je vybavení dětského pokoje nebo pořízení dražších sportovních pomůcek, než pro běžné provozní výdaje domácnosti.

Lze ušetřit?

Rad, jak zbytečně neutrácet, je mnoho. Především by rodiče měli s nákupy školního vybavení počkat do začátku září a nakupovat až podle toho, jaké konkrétní pomůcky bude jejich dítě potřebovat. Pravidlem je, že ceny ve větších obchodních sítích jsou podstatně nižší než v menších papírnictvích, a navíc máte vše pod jednou střechou. Nejen potřeby do školy, ale i aktovku nebo vybavení studentského pokoje. Je dobré si uvědomit, na jakých věcech neušetříte. Právě dražší batoh nebo penál, které dítě jen tak lehce nezničí, mohou znamenat úsporu v příštím roce.

Nákupy na internetu také nezavrhujte. V tzv. e-shopech můžete výhodněji sehnat jazykové učebnice nebo počítače. Módní trendy znamenají další přirážku k ceně, a proto záleží jen na vás, jaké módní výstřelky dítěti dovolíte. V první třídě by to ale rozhodně neměl být mobilní telefon. Ten se může stát až v dalších letech užitečným pomocníkem při kontrole dětí, které dojíždí do školy nebo mimoškolních kroužků.

Jít, či nejít na vysokou?

Vysokoškoláci už to tak jednoduché nemají. Všechny učebnice i levnější skripta si musí hradit ze svého. Na každé vysoké škole ale existuje systém prodeje starších knih, ať už prostřednictvím inzerátů nebo v antikvariátu. Nadaní studenti mají nárok na prospěchové stipendium, které se liší školu od školy, ale může přesahovat i tisíc korun měsíčně. Pro studenty z nízkopříjmových rodin je připraveno stipendium sociální.

skoleni_15_4

Na přilepšení ke své finanční situaci si řada studentů hledá ve velkoměstech brigády nebo vedlejší pracovní úvazky. Stejně tak mohou využít různé produkty bank. Ať už se jedná o kontokorent, který dnes nabízí většina bank jako součást zvýhodněných studentských účtů, nebo o klasickou půjčku, kterou splatí až po dokončení studia s nástupem do zaměstnání.

Letos navíc došlo ke změně systému státních dotací vysokoškolských kolejí. Zatímco v minulosti stát přispíval na každé jednotlivé lůžko v průměru 900 korun měsíčně, od září bude příspěvky posílat přímo studentům ve formě stipendia. To bude činit asi 600 korun měsíčně a budou jej dostávat nejen studenti, kteří na kolejích bydlí, ale i ti, kteří splňují nároky (např. dojezdovou vzdálenost), ale koleje nedostali. Stipendium pak budou moci využít na podnájem nebo jinou formu ubytování. Důsledkem nového systému je úspora státu, širší okruh studentů, kterým stát přispěje, ale také razantní zdražení lůžek na kolejích.

Jak moc se projeví začátek školy na vaší peněžence?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Absolventka Fakulty národohospodářské VŠE v Praze, obor hospodářská politika.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).