Hlavní navigace

Kolik stojí stavební spoření?

12. 1. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nedávno jsme vám přinesli článek, ve kterém vám odborníci radili, podle jakých kritérií lze vybírat stavební spořitelnu. Jak je vidět z živé diskuze pod článkem, řada z vás je se svou stavební spořitelnou silně nespokojena. Proč?

Samozřejmě jde o peníze. Hned na druhém místě je ale přístup ke klientům. Neochotný a neinformovaný personál stavebních spořitelen může být jedním z prvních důvodů, proč smlouvu neuzavřít nebo ji následně vypovědět. I když to vás vyjde docela draho. U všech stavebních spořitelen zaplatíte při vypovězení smlouvy před uplynutím dříve pěti, nyní šestileté doby půl procenta z cílové částky. Takže poplatek je to opravdu nemalý.

Kolik stojí stavební spoření

A na příjemné téma „penízky“ budeme pokračovat dál. Někteří klienti jsou totiž docela nemile překvapeni a následně rozhořčeni opětovným zdražením služeb. Je pravda, že například Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) svůj sazebník úhrad nezměnila od dubna loňského roku, ale v polovině roku přišla se změnou poplatků Wüstenrot – stavební spořitelna a těsně před Silvestrem také Modrá pyramida a Hypo stavební spořitelna. K těm, které zveřejnily nový sazebník až od 1. ledna 2006 a připravily tak svým klientům nepříjemný novoroční dárek, patří Raiffeisen stavební spořitelna (RSTS) a Stavební spořitelna České spořitelny (SSČS).

Při založení nové smlouvy o stavebním spoření si spořitelny účtují nejčastěji poplatek ve výši 1 % z cílové částky. Ale nesmíme zapomenout na to, že cílová částka v sobě zahrnuje i potenciální úvěr. Naštěstí je tato platba například u SSČS nebo u Modré pyramidy ohraničena maximální výší, takže při vyšší cílové částce se nemusíte bát, že vás tyto dvě sparkasse zruinují. Ovšem některé další poplatky spořitelen jsou diskutabilní.

Stejně jako se brojilo proti poplatkům bank, nejsou Češi spokojení ani s poplatky stavebních spořitelen. Ty se jaksi zatím drží tiše vzadu a některé i vesele zdražují. Poplatek za vedení účtu ve výši, v jaké si jej účtují stavební spořitelny, je opravdu nadsazený. Úroková sazba z vkladů je v porovnání s jinými spořícími produkty vyšší a její hodnota je po celou dobu trvání smlouvy neměnná. Mnoho lidí si proto smlouvu zřizuje jen jako výhodný spořící produkt, takže po celou dobu platnosti smlouvy se banka opravdu nepředře. Připisuje pouze pravidelné nebo jednorázové úložky a jednou ročně zaúčtuje státní podporu, úroky a pošle pravidelný výpis. Tak za co platíme?

Zdražují, jako by se nechumelilo

Raiffeisen stavební spořitelna zvýšila poplatek za vedení účtu. Jako jediná jej účtuje čtvrtletně, a i když zdražení nebylo razantní, přece jen si ho klienti (a naši čtenáři) všimli. O korunku vzrostl čtvrtletní poplatek (nyní 71 Kč) a o korunku poplatek za výpis (nyní 21 Kč). Korunka ke korunce, že…

Nejkrásnější je ovšem poplatek s tajuplným názvem Správa finančních prostředků v souvislosti s úrokovým zvýhodněním. Nejenže k poplatku za vedení účtu se vám započítá ještě 90 korun ročně, navíc vůbec není jisté, že nějaké úrokové zvýhodnění vůbec dostanete. Na jeho nárok máte po uplynutí smlouvy v případě, že nebudete čerpat úvěr. Banka si tímto poplatkem elegantně kryje případné zvýšení nákladů, které jí vzniká u starších smluv. Obdobný poplatek si účtuje většina stavebních spořitelen.

Pokud si vezmete úvěr, zaplatíte stejný poplatek i za vedení úvěrové části smlouvy. Toto pravidlo platí u všech institucí poskytujících stavební spoření, stejně jako pravidlo bezplatného uzavření úvěrové smlouvy. Příslib úvěru ale u některých stavebních spořitelen zdarma není.

Hypo stavební spořitelna mě zaujala tím, že do svého sazebníku zavedla zcela novou platbu. Jedná se o poplatek za přespoření cílové částky, který je nastaven ve stejné výši jako poplatek za změnu cílové částky.

O tom, co dělat v případě, že cílovou částku přespoříte, se více dočtete v článku Stavební spoření: Když přespořím cílovou částku.

Lehce vyšší než ostatní ústavy má Hypo i poplatek za uzavření smlouvy a ve vybírání poplatku za vedení účtu také vede.

Stavební spořitelny
Stavební spořitelna Založení smlouvy Změna cílové částky Předčasné zrušení smlouvy Vedení účtu Výpis z účtu (ročně)
Zvýšení Snížení
RSTS 1 % z CČ 1 % z navýšení 100 Kč 0,5 % z CČ 71 Kč čtvrtletně 21 Kč
SSČS 1 % z CČ (max. 9 500 Kč) 1 % z navýšení (max. 9 500 Kč) zdarma 0,5 % z CČ 285 Kč zdarma
Hypo SS 1,2 % z CČ 0,9 – 1,8 %1 z navýšení 0,9 – 1,8 %1 z navýšení 0,5 % z CČ 360 Kč zdarma
Modrá pyramida 1 % z CČ (max. 7 500 Kč) 1 % z navýšení (max. 7 500 Kč) Zdarma 0,5 % z CČ 300 Kč2 zdarma
Wüstenrot 1 % z CČ 1 % z navýšení 0,5 % z rozdílu CČ, min. 100 Kč 0,5 % z CČ 250 Kč 30 Kč
ČMSS 1 % z CČ 1 % z navýšení Zdarma 0,5 % z CČ 290 Kč zdarma

1) podle typu a stáří smlouvy
2) pro smlouvy uzavřené do 30. 6. 1999 zdarma
Zdroj: internetové stránky stavebních spořitelen

skoleni_15_4

Oproti minulosti, kdy byl hlavním motivem pro uzavření smlouvy o stavebním spoření státní příspěvek, se dnes důvod přesunul blíž k pravé funkci stavebního spoření, tedy k financování bydlení. Více než třetina klientů dnes uzavírá smlouvu s přímým záměrem čerpat úvěr. Proto je důležitým kritériem při výběru stavební spořitelny snadnost získání (dostupnost) úvěru.

U starších smluv se raději pořádně informujte, než přistoupíte k jakékoli změně. Spořitelny se nyní snaží přesvědčit klienty, aby si smlouvy upravili na stávající podmínky. Už jen zvýšením cílové částky se vám podmínky smlouvy změní natolik, že úročení přejde na aktuální sazby. Například aktuální úroková sazba SSČS je 4,75 % z úvěru a 2 % z vkladů, zatímco u starých smluv to bylo 6 % z úvěru a 4 % z vkladů. A to ani nemluvím o nižší státní podpoře. Stejné případy nespokojenosti s lákáním na nevýhodné zvýšení cílové částky uváděli naši čtenáři i u spoření s Liškou (ČMSS).

Jste s poplatky stavebních spořitelen nespokojeni?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Absolventka Fakulty národohospodářské VŠE v Praze, obor hospodářská politika.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).