Hlavní navigace

Desetník: Vláda prodává odpustky?

4. 12. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Česká vláda opět zavádí staletími „prověřený“ prodej odpustků. Kolik odpustky stojí a kdo na ně dosáhne? V uplynulých dnech přišly finanční instituce se záplavou novinek především mezi úvěrovými produkty. Podíváme se ale také na vývoj hodnoty podílových fondů.

DESETNÍK 95/2006 (20. 11. 2006 – 3. 12. 2006)

Vláda prodává odpustky?

Česká republika se po letech sporu dohodla s Nomurou, která nesouhlasila se způsobem, jakým stát stabilizoval bankovní systém při potížích jedné z největších bank – IPB. Součástí dohody je ale „drobnost“, vzhledem k výsledku jednání takřka zanedbatelná, která ovšem ne nevýznamně připomíná praktiky středověké církve.

Onou „drobností“ je žádost o milost pro stíhané manažery Nomury, kterou podalo Ministerstvo financí. Prý ale nemůže ovlivnit rozhodnutí prezidenta, zda milost udělí, či nikoli… a kolik taková milost stojí?

Určit cenu „odpustku“ je poměrně komplikované. Zprávy z bojiště se různí. Podle některých měla Česká republika na sporech s Nomurou ještě získat, a tak by cena odpustku byla spíše záporná, podle jiných by Česká republika zaplatila Nomuře řádově o 40 až 70 miliard Kč více než Nomura České republice. V takovém případě by cena „odpustku“ pro jednoho manažera vyšla na 13 až 23 mld. Kč – tedy na částky pro „běžného člověka“ nedosažitelné.

Jedno je ale jisté… ukončení sporů je věcí pro státní rozpočet prospěšnou. Nejen nebezpečí vyšších výdajů, které si nemůžeme dovolit v už beztak přepnutém státním rozpočtu, ale i z důvodu rychle rostoucích nákladů na právníky.

Zatímco ještě v březnu letošního roku přiznal Bohuslav Sobotka, tehdejší ministr financí, náklady na právníky ve výši 300 mil. Kč, současný ministr financí Vlastimil Tlustý již hovoří o 550 mil. Kč. Spor se vleče od uvalení nucené správy v pátek 16. 6. 2000. Nárůst nákladů na právníky je tedy enormní zejména v posledním půlroce…

Počátek kauzy IPB: Čtěte v článku „Kdo zaplatí dluhy?“.

Přesto má kauza jasného vítěze. Je jím ČSOB, která v chaosu způsobeném runem na banku získala IPB včetně státních záruk za špatné úvěry téměř zadarmo.


Jak se daří podílovým fondům

Je tomu měsíc, kdy světlo světa spatřil index podílových fondů – index MPF. Obdobně jako indexy akciových trhů i tento ukazuje, jak se vyvíjí hodnota investice, ovšem v českých podílových fondech.

Index MPF - 1. až 30. listopadu 2006

V prvním měsíci své existence se hodnota indexu MPF zvýšila téměř neznatelně – o 0,035 %. Důvodem byly především dva velké poklesy – o 0,534 % hned 2. 11. a druhý o 0,617 % 22. 11. Oba poklesy byly způsobené především akciovými podílovými fondy, jejichž hodnota v daných dnech významně poklesla.

Ke konci listopadu se index MPF pohyboval na úrovni 1000,35 bodu.

Index je složen z největších českých akciových, dluhopisových fondů a fondů peněžního trhu. Všechny fondy jsou v indexu zastoupeny podle svého podílu na trhu, přičemž třetina váhy indexu je přidělena každému typu fondů.

Sledujte hodnotu svých akcií a podílových fondů na akcie.mesec.cz.

40letá hypotéka

Hypoteční banka je prvním peněžním domem, který v České republice nabízí hypoteční úvěr se splatností až 40 let. Dlouhá doba splatnosti může být pro klienta výhodná: rozloží splácení hypotečního úvěru, čímž se mu sníží měsíční splátka (a tím usnadní splácení), ale může také dosáhnout na vyšší úvěr.

Dlouhá doba splatnosti má ale výhody i pro banku. Pokud klient splácí kratší dobu, musí banka hledat nové klienty, kterým peníze půjčí. Splácí-li delší dobu, má umístění zdrojů zajištěné.

Při sjednávání delší doby splatnosti by si ale klient měl být vědom několika skutečností. První z nich je obecné pravidlo, že pořizovaná věc na úvěr (ať hypoteční či běžný spotřebitelský) by neměla mít kratší životnost, než jaká je splatnost úvěru. U klasické hypotéky na pořízení nemovitosti pravděpodobně kratší životnost nehrozí, ale u „americké hypotéky“ již ano.

dan_z_prijmu

Druhým rizikem je riziko smrti dlužníka. Je-li hypoteční úvěr poskytnut na delší dobu, zvyšuje se pravděpodobnost, že se dlužník nedožije splacení úvěru. Měl by proto zvážit, jaká rizika pro případné pozůstalé z nesplaceného úvěru plynou a měl by je zajistit. Jednou z možností je rizikové životní pojištění, ovšem zejména lidé ve středním věku budou mít obtíže se získáním dostatečně dlouhodobé pojistky a pojištění bude pravděpodobně dražší. Alternativou je mít „nástupce“, který placení hypotéky v případě úmrtí dlužníka převezme.

V rozvinutých zemích dlouhé doby splatnosti nejsou nikterak ojedinělé a splatnost hypotéky může přesáhnout i několik generací.


Další produktové novinky


Vánoční „hity“

  • Citibank – termínovaný vklad s úrokem 5,5 %: Citibank nabízí na termínovaném vkladu úrokovou sazbu 5,5 %. Jak to dokáže? Čtěte v článku „Citibank zahajuje boj o movité klienty“ z jara, kdy produkt ještě se sazbou 5 % uváděla na trh.
  • ČP Invest – 1. Zajištěný fond s bonusem: fond je zajištěným fondem se snad nejdelším upisovacím obdobím, které potrvá ještě téměř dva měsíce. ČP Invest nabízí bonus 500 Kč pro každého, kdo umístí do fondu alespoň 50 tis. Kč – tedy maximálně 1 % z vkladu. Trochu vadou na kráse je, že v tomto období vstupní poplatek do fondu činí již 2 %. Srovnání 1. zajištěného fondu s dalšími obdobnými investicemi naleznete v článku „1. Zajištěný fond… vyplatí se?“.
  • Česká spořitelna – vánoční sleva hypoték: V předvánočním čase můžete ušetřit i na hypotečním úvěru. Slevu nabízí nejen Česká spořitelna, která ji nazvala „vánoční slevou“ a při sjednání ušetříte 50 % z běžného poplatku. Slevy za sjednání hypoték se ale množí natolik, že pravděpodobně mnohé z nich budou prodlouženy a získání hypotéky bude levnější. Konkurenční boj přitvrzuje.

Má prezident zastavit stíhání představitelů Nomury?

  • Ano.
    5 %
  • Ne.
    95 %
  • Nevím.
    0 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).