Hlavní navigace

Desetník: Karta se obrací - banka proti ministerstvu

16. 1. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ministerstvo financí si loni zahrávalo s bankami. Nyní se karta obrací a banka podává podnět proti ministerstvu. Ministr financí mezi tím sanuje VZP, ale problémy zdravotnictví se tím nevyřeší. Může se ale tlouci v prsa - naše ekonomika překonala portugalskou... a něco navíc.

DESETNÍK 72/2006 (13. 12. 2005 – 15. 1. 2006)

Karta se obrací aneb Banka podněcuje proti Ministerstvu financí

Uplynulý rok by se dal nazvat rokem aktivity proti bankám a jejich poplatkové politice. Nešlo pouze o aktivitu Ministerstva financí ohledně posilování postavení bankovního klienta, která byla nosným tématem, ale také šetření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který si posvítil v polovině roku na trojici velkých bank s podezřením na kartelovou dohodu. Nemohu opomenout ani aktivity Patrika Nachera v závěru loňského roku, kdy rozpoutal petici proti poplatkové politice bank a vyhlásil anketu o nejabsurdnější bankovní poplatek.

Letošní rok, zdá se, by se karta mohla obrátit. Tentokráte je to ČSOB, dříve jeden z nejaktivnějších kritiků postupu Ministerstva financí ve věci bankovních poplatků, která podává podnět proti Ministerstvu financí. A důvod je nasnadě.

Ministerstvo financí vyhlásilo tendr (výběrové řízení) na výkon činnosti finančního managera, jehož úkolem je převádět dotace ze státního rozpočtu a nově i fondů EU, dohlížet nad oprávněností a správností čerpání… Hlavními parametry byla cena a výše úroků ze zůstatků na státním účtu. Ale ministerstvo výběrové řízení zrušilo. Proč?

Zdůvodněním zrušení výběrového řízení na finančního managera byla skutečnost, že jeden z uchazečů, shodou okolností podněcující ČSOB, nabídl nulovou cenu za náročnou a zodpovědnou činnost – vždyť finanční manager musí také kontrolovat a dohlížet, a to jistě něco musí stát. Ministerstvo bylo zmatené.

Podle MF ČR právě z důvodů nulové ceny nelze nabídky jednotlivých uchazečů porovnat a vyhodnotit, uvádí ČSOB.

Zmatený by mohl být i čtenář, kdybych mu neposkytl další informace, které jsem zatím záměrně neuvedl a které do věci vnesou jasné světlo. Finanční manager, aby mohl plnit svou funkci kontrolora, vede kromě účtu Ministerstva financí také účty příjemců dotací, jejichž cena nebyla předmětem tendru. Vítěz tendru tak získá přístup k současným cca 5000 účtů příjemců cca 20 mld. Kč dotací, plynoucích ze státního rozpočtu. Je nasnadě, že po zahrnutí těchto informací se i nulová cena bance vyplatí… a že je pochopitelné její rozhořčení nad zrušením výběrového řízení. A to ještě není vše.

Od roku 2007 budou účty finančního managera protékat i dotace z fondů Evropské unie. To čítá odhadem dalších cca 100 mld. Kč – a další jisté klienty.

Jde o velkou zakázku, jejíž přínos nemusí pro vítěze tendru spočívat pouze v platbě od zadavatele, ale též z návazných činností. ČSOB zvážila dodatečný příjem a vyšlo jí, že se vyplatí poskytnout služby finančního managera státu zdarma – však ono se jí to zaplatí, i když bude platit ministerstvu (vzpomeňte na úroky ze zůstatků). Ostatní zúčastnění vsadili na to, že kromě dodatečných benefitů budou placeni i od státu.


VZP: Dotaci z ministerstva dostane

Všeobecná zdravotní pojišťovna hospodaří velmi zajímavým způsobem. Ač ze zákona musí udržovat vyrovnané hospodaření (pro neznalé: nesmí vydat více, než vybere), přesto se každoročně dostává do několikamiliar­dových deficitů (pro neznalé: vydá více, než vybere). V loňském roce to dospělo tak daleko, že nový ministr zdravotnictví David Rath uvalil na VZP nucenou správu… a vzápětí vydal další vyhlášku, která deficit ještě prohloubí.

Zdravotní pojišťovny mají svázané ruce. Ze zákona nesmějí svým pojištěncům nabídnout téměř nic navíc než ostatní, nesmějí vybrat více peněz (a když se to některé náhodou podaří, jsou peníze přerozdělené mezi ostatní zdravotní pojišťovny) a omezené mají i možnosti výběru kde a v jaké ceně zaplatí pro své pojištěnce lékařskou péči. U VZP to platí dvojnásob.

VZP má to nelichotivé postavení „všeobecné“, tedy musí bez výjimky přijmout libovolného pojištěnce, má tudíž nejvíce "státních "pojištěnců"", tedy osob, za které platí zdravotní pojištění stát (nejedná se přímo o zdravotní pojištění, ale o jakýsi vyrovnávací příspěvek, a i jeho geneze je poněkud složitější, že by obsáhla samostatný článek… rozsahu úctyhodného románu) a je nucena platit zdravotní péči i v zařízeních, o nichž existují vážné pochybnosti, že svou práci odvádějí dobře. A k tomu rozličné úhradové vyhlášky.

Úhradové vyhlášky jsou výnosy Ministerstva zdravotnictví, které nad rámec předchozích úhrad za léky a lékařskou péči (a zdravotnické prostředky) stanovují další platby či zvýšení stávajících plateb. Samozřejmě bez nalezení dodatečných zdrojů.

Nechci rozepisovat, co vedlo k uvalení nucené správy na VZP, dají se dohledat konkrétní vyhlášky, před kterými zdravotní pojišťovna varovala, že zvýší její deficit, což se následně stalo (a vedlo k nucené správě). Ani prodlužování splatnosti závazků (tzn. oddalování plateb za poskytnutou péči nemocnicím, poliklinikám, doktorům, …), které je důsledkem deficitu, ani popisovat problémy, které z toho oněm zařízením (a jejich dodavatelům) plynou. Důvod, proč o tom v tomto desetníku píši, je jiný:

Ministr financí Bohuslav Sobotka minulý týden rozhodl o poskytnutí předsunuté platby Všeobecné zdravotní pojišťovně ve výši 3 miliard Kč.

Bude tedy opět chvíli klid a můžeme se tvářit, že je náš systém zdravotnictví v pořádku, že se nic neděje a že ho spraví postupné uvalování nucených správ na všechny zdravotní pojišťovny a jejich následné sloučení do jednoho kolosu, který budeme pravidelně dotovat nejen ze zdravotního pojištění, ale i z daní prostřednictvím státního rozpočtu…

dan_z_prijmu


Ekonomika jede!

O slavných událostech růstu ekonomiky v České republice jsme vás v loňském roce mohli informovat několikrát. Ať se již jednalo o výši hospodářského růstu či o příliv investic, vždy byla čísla optimistická a pozitivně překvapující.

I dnes vás můžeme pozitivně překvapit. Podle Eurostatu Česká republika předstihla Portugalsko v hrubém domácím produktu na osobu. Zatímco Portugalci dosáhli pouhých 71 % průměru Evropské unie, my jsme dopadli o dva procentní body lépe. A co za tím stojí? Není to jen výborný letošní ekonomický růst České republiky, ale také hospodářské problémy Portugalska… Proto je na místě otázka, zda hospodářský růst udržíme.


Novinky na poli zajištěných investic

  • Česká spořitelna uvedla na trh své zajištěné fondy ESPA-ČS zajištěný fond 11 a ESPA-ČS zajištěný fond 12. Oba mají trvání pěti let a v prvním můžete dosáhnout výnosu od 0 % do 40 % a v druhém od 5 % do 35 % za dobu trvání fondu.
  • Živnostenská banka vydala další tranši strukturovaného vkladu EUROTOP 50 III. Banka garantuje zhodnocení 0,6 % s maximální výší zhodnocení dle akciového indexu Dow Jones EUROSTOXX 50 (připisuje 100 % růstu indexu). Strukturovaný vklad je bez poplatků a splatnost je 5 let.

Ostatní

Měly by mít zdravotní pojišťovny více volnosti?

  • Rozhodně ano.
    67 %
  • Spíše ano.
    7 %
  • Ne, současná je dostatečná.
    2 %
  • Ne, měly by mít méně volnosti.
    0 %
  • Ne, měla by být pouze jedna zdravotní pojišťovna.
    24 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).