Hlavní navigace

Změny 2013: Vyšší daně. Pro všechny

8. 11. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Daňový balíček Miroslava Kalouska byl schválen. O kolik si připlatíme? A jak balíček zasáhne živnostníky, kteří si uplatňují výdajový paušál?

Premiér ODS Petr Nečas se dohodl s rebely v čele s Petrem Tluchořem. Výsledkem je schválení daňového balíčku, který zvyšuje daňové zatížení, které pocítí většina obyvatel České republiky. 


Isifa.cz

Tvůrce daňového balíčku Miroslav Kalousek

Zvýšení daně z přidané hodnoty

Ke sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty (DPH) na 17,5 % nedojde. Podle původního plánu dojde ke zvýšení snížené a základní sazby DPH – nové sazby v roce 2013 tak budou 15 % a 21 %. Čtěte také: DPH 2013: Nejistota ublíží ekonomice víc, než sebelepší nastavení daně

Podle výzkumu České národní banky v dokumentu Dopady změn sazeb DPH do rozpočtu a inflace<a> včetně jejích složek v letech 2012 a 2013 by sjednocení základní a snížené sazby na 17,5 snížilo inflaci o 0,2 % body.

Oproti tomu zvýšení spodní a základní sazby o 1 % by mělo podle dat Patria Finance zvýšit inflaci o 0,8 %. Znamená to, že oproti původnímu návrhu sjednocení sazeb dojde ke zdražení v roce 2013 o 1 %.

Pokud do toho přepočteme i měnověpolitickou inflaci, kterou ovlivňuje ČNB, a to ve výši inflačního cíle 2 %, pak lidé zaplatí o 2,8 % více. V případě sjednocení sazeb by to bylo 1,8 %.

ČNB v prvním čtvrtletí roku 2013 očekává měnověpolitickou inflaci ve výši 1,6 %, což je pod inflačním cílem, a to i přes historicky nejnižší úrokové sazby ČNB na 0,1 % (technická nula). Vzhledem k těmto nízkým sazbám a úvěrové expanzi (především u hypoték), lze očekávat postupné zvyšování inflace koncem roku 2013 a inflační cíl tak nejspíše bude dosažen. 

Příklad domácnosti se 2 zaměstnanci

Podle údajů Českého statistického úřadu utratí 1 člen zaměstnaný člen domácnosti celkem 12 166 Kč. V případě 2 bezdětných zaměstnaných partnerů žijících ve společné domácnosti bude jejich měsíční útrata dosahovat 24 332 Kč. Za rok se jedná o částku 291 984 Kč.

Pokud by jejich spotřeba zůstala stejná, což je vzhledem k očekávané mzdové stagnaci pravděpodobné, pak budou muset utratit ze svých příjmů pří zvýšení DPH o 1 %  a předpokládané inflaci ve výši 2,8 % o 8175 Kč ročně více. V případě sjednocení sazeb DPH a inflaci 1,8 % by utratili 5255 Kč, což je o 2920 Kč méně než v případě zvýšení obou sazeb DPH.

Promítnou výrobci potravin zvýšení DPH?

Bude také otázkou, jak výrobci potravin promítnou zvýšení DPH. Hodlají zdražit, ukrojit si na svých maržích nebo do potravin přidají více levnějších náhražek? Praxe, kdy v tomto roce došlo ke zvýšení snížené sazby DPH z 10 na 14 %, však ukázala, že to byla často právě kvalita potravin. Podle předsedy Aliance výživových poradců ČR je už dneska kvalita potravin velmi špatná: Čtěte více: „Jak dlouho budeme čekat, až potraviny začnou zabíjet jako metanol?

A co jiné sektory?

U služeb lze očekávat, že se zvýšení DPH promítne do marží a to vzhledem k očekávanému vývoji ekonomiky v příštím roce, kdy má hrubý domácí produkt (HDP) růst jen o 0,2 %. V sektoru stavebnictví také nejspíše dojde k dalšímu poklesu cen stavebních prací. Zvýšení spodní sazby také pravděpodobně nezasáhne ceny nových bytů. K tématu čtěte: Jak se budou vyvíjet ceny nemovitostí?

U vysoce konkurenčních oblastí, například prodejců elektroniky, kde jsou marže velice nízké, se zvýšení základní sazby DPH nejspíše do cen zboží promítne, a to z velké části nebo úplně.

Na čem ještě zaplatíme více?

Na čem zaplatíme více a co zas tak nesouvisí s vyšší DPH, je teplo. Podle předpokladu předsedy výkonné rady Teplárenského sdružení České republiky Mirka Topolánka dojde ke zvýšení ceny o 2–7 %, a to bez zvýšení DPH.  Čtěte více: Na teplu si připlatíme. O kolik? 

Výrazně se nám také zdraží elektřina. Nejenom vlivem DPH, ale především kvůli nárůstu příspěvků na solární energii. K tématu čtěte: Cena elektřiny poroste. Kvůli politikům

Vyhnou se lidé vyšší DPH?

Kritici Kalouskovi vyčítají, že se očekávané miliardy nevyberou. Koneckonců se to také ukázalo v roce 2012 a to v případě zvýšení snížené sazby DPH z 10 na 14 %, kdy plánovaný výběr na této dani vysoce zaostal za očekáváním.

Nejspíše také dojde k tomu, že se rozmůže cestování do okolních zemí za levnějšími potravinami. Lidé, kteří cestují do Německa, si pochvalují, že za nižší či stejnou cenu je možné nakoupit výrazně kvalitnější potraviny. 


Autor: 258398

Německé buřty či klobásy mají pověst dobré kvality, především díky vyššímu obsahu masa.

Vzhledem k tomu, že v některých státech USA se DPH neplatí, pak bude ještě vítanějším přilepšením dovézt z USA několik notebooků, tabletů či fotoaparátů, a to bez nutnosti proclení a zaplacení DPH.

Další z možností, jak se někteří podnikatelé nebo živnostníci úspěšně vyhýbají především základní sazbě DPH, je, že se stávají plátci DPH. Čtěte také: Kdy se vyplatí stát plátcem DPH? 

Milionáři, plaťte

U lidí s příjmy nad 100 000 Kč měsíčně bude zavedena nová 7% daň. Zruší se také stropy u zdravotního pojištění. Vyhnout se této dani nebude pro velmi bohaté lidi žádný velký problém a můžou své příjmy vykazovat prostřednictvím vlastních společnosti nebo v daňových rájích. Stát na nich tak toho moc nezíská. Čtěte také: Jak „odklánět“ peníze?

Zvyšuje se také daň z převodu nemovitosti

Zvyšuje se i daň z převodu nemovitosti ze 3 na 4 %. Některé realitní kanceláře dokonce tvrdí, že plánované zvýšení této daně jim výrazně zvyšuje prodeje. Čtěte také: Lidé ve velkém kupují byty. Nechtějí platit vyšší daň z nemovitosti

Zvýšení daně z převodu nemovitosti při ceně bytu 3 000 000 Kč

V roce 2012: 90 000 Kč

V roce 2013: 120 000 Kč

Rozdíl: 30 000 Kč

Živnostníci nezůstali ušetřeni

Změny také pocítí živnostníci, kteří už nebudou moci uplatňovat slevy na dítě nebo manželku (manžela), pokud budou chtít využít výdajový paušál. Roční sleva na partnera, pokud má příjmy nižší než 68 000 Kč za rok, dosahuje 24 840 Kč. Sleva na dítě je ve výši 13 404 Kč  K tématu čtěte: Tipy, jak ušetříte na daních

OSVČ s 60% paušálem a slevou na jedno dítě a manžela
1/12 základu daně Daň z příjmu Daň z příjmů 2013 Rozdíl
15 000 Kč – 13 404 Kč 2160 Kč 15 564 Kč
30 000 Kč – 9084 Kč 29 160 Kč 38 244 Kč
50 000 Kč 26 916 Kč 65 160 Kč 38 244 Kč
100 000 Kč 116 916 Kč 155 160 Kč 38 244 Kč

Zdroj: Důvodová zpráva ministerstva financí

Mimo balíček se také zvyšují minimální měsíční odvody na sociální pojištění (1836 na 1890 Kč) a zdravotní pojištění (1697 na 1748 korun). 

Původní návrhy ze strany ministra financí Miroslava Kalouska byly mnohem tvrdší a mohly vést k výraznému zvýšení zdanění živnostníků, část z nich by podle kritiků dokonce zkrachovala. K tématu čtěte: Zabíjíte podnikání, říkají živnostníci na adresu ministra financí

Co se prosadit nepodařilo?

Ministru práce a sociálních věcí Jaromíru Drábkovi se v rámci balíčku nepodařilo prosadit plánovanou změnu příspěvků na náklady bydlení. O tomto tématu čtěte: Sdružení nájemníků: Z lidí se stanou bezdomovci a stát neušetří

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).