Hlavní navigace

Tipy, jak ušetříte na daních

23. 2. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ušetřit na daních nemusí být žádná věda. Využijte všech dostupných možností a neodevzdávejte státu zbytečně více, než musíte.

Dobrovolnosti se při placení daní meze nekladou, říkávala naše učitelka na otázku, zdali je nutné využívat všech možností pro snížení daní. „Pokud však můžete ušetřit, byli byste sami proti sobě, kdybyste této možnosti nevyužili,“ do­dala.

Společně s námi daně zvládnete snadno sami: Daňové formuláře ke stažení + kalkulačky. 

Koneckonců v situaci, kdy se podle různých neziskových organizací přerozdělí značná část veřejných peněz netransparentně, je placení vyšších daní, než je potřeba, rovno vyhazování peněz. Proto využijte všech zákonných možností, jak na daních ušetřit. Z každé tisícovky odečtené od základu daně ušetříte 15 %, tedy 150 korun, což není k zahození. Proto vzhůru do šetření! 

Přečtěte si také, co se v tomto roce změnilo: Máte zmatek v reformách? Podívejte se, co už platí a co teprve platit bude 

Životní pojištění

Pokud jste živitelem rodiny, je životní pojištění často vhodným produktem, jak vykrýt rizikové životní situace. Toho si je vědom i stát, který životní pojištění zvýhodňuje. Ze svého daňového základu si proto můžete odečíst 12 000 korun ročně. Peníze si však musíte platit sami, nikoliv tam zahrnout příspěvky od zaměstnavatele. Ten už totiž daňových výhod využívá, takže není možné si je „užívat“ nadvakrát. 

Podmínkou je také, že pojistné plnění musí být vyplacené po dosažení 60 let věku a doba trvání smlouvy musí být minimálně 60 měsíců (pravidlo 60,60). Musí se také splňovat podmínka v podobě minimální pojistné částky. U smluv s pojistnou dobou od 5 do 15 let činí 40 000 Kč a u smluv s pojistnou dobou nad 15 let 70 000 Kč. 

Penzijní pojištění

Penzijní připojištění nabízí možnost odečíst se z daňového základu částku od 6000 Kč do 12 000 Kč. Nelze však tam zahrnout státní příspěvky. Pro dosažení maximálního odpočtu je nutné mít pravidelnou měsíční úložku ve výši 1500 Kč (tj 18 000 ročně). Pro získání podpory platí pravidlo 60,60 jako u životního pojištění. 

Paušál ano, nebo ne?

Nebaví vás evidování veškerých faktur nebo máte malé výdaje? V tomto případě se vám nejspíše vyplatí využívat daňových paušálů. Pozor ale na přechod z běžných výdajů na paušální během roku. Více v článku: Uva­žujete o přechodu na paušální výdaje? Poradíme vám. Díky paušálům nemusíte vést evidenci o výdajích, u povinnosti evidovat si příjmy se nic nemění.

Paušály

80 % z příjmů ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství a z živností řemeslných,

60 % z příjmů ze živnosti (s výjimkou řemeslných),

40 % z příjmů z jiného podnikání nebo jiné samostatné výdělečné činnosti,30 % z příjmů z pronájmu majetku zařazeného v obchodním majetku.

Na daňových paušálech není podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků, kterou reprezentuje Karel Havlíček, nic nemorálního. Naopak, jejich snížení by mohlo vést k dalšímu omezování podnikání u nás. Podle Havlíčka by se jednalo o dodatečné náklady pro živnostníky, které by mohly dosáhnout 35 000 Kč ročně. „Narostou tak jak náklady na správu daní v případě živnostníků, tak prostředky na jejich kontrolu,“ řekl. Více v článku:Zabíjíte podnikání, říkají živnostníci na adresu ministra financí.

Příspěvek na vzdělávání

Díky vzdělávání, které vede ke zvyšování vaší kvalifikace, si můžete si daňový základ snížit až o 10 000 korun. Nárok na snížení základu máte jen v případě, pokud jste si vzdělávání platili sami (neplatil vám jej zaměstnavatel) a neuplatnili jste ho ve výdajích jako OSVČ.

Dary, darování krve

Svůj daňový základ si můžete snížit také pomocí darů. Na zvýhodnění máte nárok, pokud na darech odevzdáte alespoň 1000 korun, nebo celkově dosáhly 2 % vašeho základu daně. Je také dobré si veškeré dary evidovat a do daňového přiznání připojit potvrzení od obdarovaného, kde uvedena částka, účel daru a obdarovaný.

Díky bezplatnému darování krve, jejich složek nebo kostní dřeně, ušetříte na daních 2000 korun za jeden odběr, což znamená reálnou úsporu 300 korun. To může směle konkurovat darování krve za komerčních podmínek. Nezapomeňte také na potvrzení od zdravotnického střediska.

Úroky z hypoték nebo stavebního spoření

V případě, že splácíte hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření, můžete si o úroky (nikoliv splátky) snížit daně. Za rok si můžete pro jednu domácnost odečíst maximálně 300 tisíc korun. Pokud jste spláceli úvěr jen část roku, nesmí odečtená suma přesáhnout 25 tisíc korun. Splácení úvěrů je potřeba doložit potvrzením od banky.

dan_z_prijmu

Příspěvky k odborům

Pokud jste členem odborů a platíte pravidelné příspěvky, můžete si jako poplatník uplatnit částku, která představuje hodnotu zaplacených příspěvků odborové organizaci, a to do limitu 1,5 % zdanitelných příjmů poplatníka a maximální částky 3000 Kč za zdaňovací období. 

Daňové slevy

Slevy neboli daňové zvýhodnění, nesnižují základ daně, ale již vypočtenou daň. Povodňová daň, která platila v minulém roce a snížila slevu na poplatníka o 1200 korun, už neplatí. Sleva pro tento rok je 24 840 Kč, oproti roku 2011, kdy byla 23 640 korun. Změnilo se také zvýhodnění na dítě, které dosahuje 13 404 Kč (11 604 Kč v roce 2011). Maximální daňový bonus pro rok 2012 je 60 300 Kč (oproti 52 200 Kč v roce 2011). Daňové přiznání se však podává za rok 2011, proto platí slevy určené pro tento rok.

Přehled daňových slev pro rok 2011

Sleva na poplatníka – 23 680 Kč (v roce 2012 24 840 Kč) 

Manželka/manžel v domácnosti – 24 840 Kč

Invalidní důchod I. nebo II. stupně – 2 520 Kč

Invalidní důchod III. stupně – 5040 Kč

Držitel průkazu ZTP/P – 16 140 Kč

Student do 26 let věku – 4020 Kč

Daňové zvýhodnění (bonus) na dítě – 11 604 Kč (v roce 2012 13 404 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).