Hlavní navigace

Změny v roce 2012 v kostce

2. 1. 2012
Doba čtení: 15 minut

Sdílet

Bude dráž, na druhé straně ale budeme platit nižší daň z příjmů. Přehled změn, které se dotknou vaší peněženky

Daně

Růst DPH rodinám vykompenzují vyšší daňové slevy

Důchodovou reformu, která má plně odstartovat v roce 2013, má pomoci zafinancovat růst příjmů z DPH. Prvním krokem k tomuto cíli je nynější zvýšení spodní sazby DPH z 10 na 14 procent. O kolik přesně se zvýší ceny potravin, stavebních prací, dětských plenek nebo třeba knih, časopisů a novin zatím nikdo přesně neví, ekonomové ale odhadují růst inflace v první polovině roku až ke třem procentům (v listopadu spotřebitelské ceny meziročně vzrostly o 2,3 %).

Spolu s růstem spodní sazby DPH vláda prosadila jako kompenzaci pro rodiny růst daňové slevy na dítě. Každý, kdo si od daní odečítá slevu na dítě (vždy jen jeden z rodičů), si polepší o 150 korun měsíčně za jedno dítě. Daňová sleva na dítě totiž vzrostla z 967 korun měsíčně (11 604 ročně) na 1117 korun měsíčně (13 404 ročně).

Všechny daňové poplatníky může těšit také fakt, že po roce účinnosti končí tzv. povodňová stokoruna. Ta fungovala tak, že se daňová sleva na poplatníka snížila z 24 840 korun ročně na 23 640 korun, tedy o 1200 korun ročně, tedy o 100 korun měsíčně. Pro rok 2012 se úroveň daňové slevy na poplatníka vrací z 1970 na 2070 korun měsíčně a většina z nás si tak o tuto stokorunu měsíčně polepší. Více: Čistá mzda 2012: měsíčně si polepšíte o stokoruny

Úvěr na bydlení od daně stále odečtete

Ve fóru našeho serveru se rozběhla diskuze, ve které lidé rozebírali, jak a od kdy bude omezena možnost odečítat od daňového základu úroky zaplacené na úvěry na bydlení. Je z ní patrné, že v tomto směru panují nejasnosti. Jak to tedy je?

Ministr financí původně plánoval možnost odečítat úroky od daně z příjmů omezit zcela. Proti tomu ale vystoupili kromě jiných i jeho straničtí kolegové. Na konec byl tedy dohodnut kompromis. Úroky bude možné i nadále odečítat, ovšem změní se maximální roční suma, kterou bude možné odečíst. Ta poklesne ze současných 300 tisíc korun na 80 tisíc korun. Informaci nám potvrdilo ministerstvo financí.

Veronika Lukášová z oddělení komunikace nám upřesnila také plánovaný termín této změny: Tato problematika je řešena v rámci zákona o změně zákonů souvisejících se zřízením Jednotného inkasního místa, které by měly být účinné od roku 2015 s tím, že MF plánuje urychlení účinnosti již na rok 2014.

Vyšší daň z nemovitostí u pětiny okresních měst

Konečnou výši daně z nemovitostí ovlivňuje také místní koeficient, který mohou stanovovat jednotlivá města. Jak zjistil server Podnikatel.cz, pro rok 2012 k jeho navýšení přistoupila pětina okresních měst. Pokud vlastníte nemovitost v některém z těchto měst, připlatíte si letos na dani z nemovitostí. Ostatní sazby a koeficienty u daně z nemovitostí se nemění, pouze zákon zavádí dvě nové sazby u zpevněných ploch. Více: Přiznání k dani z nemovitosti 2012: Jak vypočítat daň? (+ formuláře)

Dražší cigarety

Sazba spotřební daně z cigaret vzrostla s Novým rokem o pět haléřů za kus, u doutníků o deset haléřů a u řezaného tabáku o 60 korun za kilogram. Podle odhadů odborníků by se to na cenách za krabičku cigaret nemělo projevit vyšším než tříkorunovým růstem.

Sociální dávky

Konec třírychlostní rodičovské

Doposud platilo, že kdo si platil po potřebnou dobu nemocenské pojištění, ten mohl vybírat ze tří délek čerpání rodičovského příspěvku. Od roku 2012 budou mít všichni k dispozici 220 tisíc, které budou muset vyčerpat nejpozději do čtvrtého roku věku dítěte. Kdo již rodičovskou čerpá, může si vybrat, zda ji i nadále bude čerpat podle starých pravidel nebo zda přestoupí na nová. Nová pravidla pro získání rodičovské například také již tak přísně neomezují možnost využití jeslí či mateřské školky. Více: Rodičovská 2012: mění se k lepšímu, někoho ale připraví o 15 tisíc

Porodné pro více rodin

Životní minimum bylo pro rok 2012 navýšeno, například životní minimum samostatně žijící osoby se zvýší ze současných 3126 na 3410 korun. V souvislosti s tím stoupne počet rodin, které budou mít nárok na porodné. Na něj totiž od roku 2011 dosáhnou jen ty rodiny, jejichž příjem nepřesahuje 2,4násobek životního minima. Více: Na porodné dosáhne v roce 2012 více rodin 

Zároveň roste také existenční minimum z 2020 na 2200 korun. Naopak vládou neprošel jiný návrh ministerstva práce a sociálních věcí na zvýšení minimální a zaručené mzdy. Více: Valorizace minimální mzdy neprošla, vláda jde proti logice

Sociální dávky pro více lidí

Jak už jsme v předchozích odstavcích předeslali, dochází ode dneška ke zvýšení životního minima. A právě od jeho výše se odvozuje případný nárok na přiznání sociálních dávek, kam se kromě porodného řadí i mnoho dalších.

Měsíční částky životního minima v roce 2012
Jednotlivec 3410 Kč
První dospělá osoba v domácnosti 3140 Kč
Druhá a další dospělá osoba v domácnosti 2830 Kč
Dítě do 6 let 1740 Kč
Dítě od 6 do 15 let 2140 Kč
Dítě nad 15 let 2450 Kč

Některé dávky mají ale stanovenou hranici nároku například na 2násobku (příspěvek na péči zvýšený o 2000 Kč) nebo na 2,4násobku (porodné, přídavek na dítě) životního minima. Pro přehlednost jsme vypočítali přesné částky za vás.

Změny u životního minima
Určení osoby 2011 2012 2násobek ŽM 2,4násobek ŽM
Jednotlivec 3126 Kč 3140 Kč 6280 Kč 7536 Kč
2 dospělí 5480 Kč 5970 Kč 11 940 Kč 14 328 Kč
2 dospělí, dítě 5 let 7080 Kč 7710 Kč 15 420 Kč 18 504
2 dospělí, děti 8 a 16 let 9690 Kč 10 560 Kč 21 120 Kč 25 344 Kč
2 dospělí, děti 5, 8 a 16 let 11 290 Kč 12 300 Kč 24 600 Kč 29 520 Kč

Reforma ministra Drábka zavádí krom jiného i změnu, která nepotěší pracovníky úřadů práce. Sem se totiž přesměruje vyřizování řady dávek. Chcete-li požádat o dávku v hmotné nouzi (příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, mimořádná pomoc) nebo o dávku pro zdravotně postižené či o příspěvek na péči, nově zamiřte tedy na úřad práce.

Dávek pro zdravotně postižené se reforma dotkla více než jen přesměrováním vyřizování na "pracák. Ode dneška jsou totiž dávky pro zdravotně postižené jenom dvě. Nově bude handicapovaný člověk moci nárokovat:

  • příspěvek na mobilitu – výše dávky je 400 Kč měsíčně
  • příspěvek na zvláštní pomůcku – tato dávka se poskytuje jednorázově do limitu 350 000 Kč. Za pět let nesmí úhrn těchto příspěvků přesáhnout hranici 800 000 Kč. Na pořízení automobilu lze čerpat maximálně 200 000 Kč během 10 let. Obvykle se počítá se spoluúčastí 10 %.

Pro úplnost zmíníme ještě jednu novinku, která nepřišla s přelomem roku, ale 100% aktuální bude zhruba až na jaře. Těm, kteří čerpají od státu prostředky, přibude do peněženky tzv. sociální karta.

Na ní budou nahrána data o pobíraných dávkách i informace, které jsou podstatné pro jejich přiznání. Držitel karty tak nebude muset dokládat stále stejné podklady pro přiznání nových dávek.

Vedená bude u České spořitelny a stát na ni bude poukazovat peníze na rodičovský příspěvek, dávky v hmotné nouzi nebo například dávky pěstounské péče. Příjemci dávek, kteří už si nechávají peníze posílat bezhotovostně, kartu využívat nemusí. Lidem se zdravotním postižením bude karta plnit také funkci průkazky TP, ZTP a ZTP/P.

Úřad ale může zřízením této karty podmiňovat přiznání dávek těm, u kterých hrozí jejich zneužívání. Nařídit může této osobě i to, aby s touto kartou platila za potraviny v obchodech. Karta nebude akceptována například pro placení v barech nebo hernách.

První výběr z karty z bankomatu České spořitelny bude bezplatný. Další výběry nebo použití bankomatu jiné banky už bude pravděpodobně za poplatek.

Podrobnější informace o změnách v sociální oblasti přineseme v samostatném článku.

Nová podpora v nezaměstnanosti

Mění se podmínky pro vznik nároku na podporu v nezaměstnanosti. Změna spočívá v úpravě délky rozhodného období, ve kterém je nutné získat alespoň 12 měsíců doby důchodového pojištění. Ta se zkracuje ze tří let na dva roky.

Mění se také podmínky pro vstup do evidence uchazečů o zaměstnání na Úřadu práce ČR. Pokud vám úřad práce zprostředkuje vhodné zaměstnání, ale vy jej ukončíte bez vážného důvodu nebo dohodou se zaměstnavatelem, budete moci být evidováni na úřadu práce (a tedy budete moci pobírat podporu v nezaměstnanosti) až po uplynutí 6 měsíců ode dne vzniku tohoto zaměstnání. Stejně tak budete moci být evidováni na úřadu práce až po uplynutí 6 měsíců ode dne vzniku tohoto zaměstnání, pokud vám úřad práce zprostředkuje vhodné zaměstnání, ale zaměstnavatel s vámi ukončí pracovní poměr z důvodu hrubého porušení pracovních povinností.

Hodně diskutovaná byla nová možnost úřadu práce nabídnout nezaměstnaným veřejné práce. Pokud budete v evidenci nepřetržitě déle než 2 měsíce, tak vám úřad práce může nabídnout vykonání veřejné služby v rozsahu až 20 hodin týdně. Jestliže to bez vážného důvodu odmítnete, budete vyřazeni z evidence uchazečů o zaměstnání (přijít tak můžete o podporu v nezaměstnanosti, případně o dávky v hmotné nouzi).

Podle ministerského metodického pokynu veřejnou službu úřady práce zpočátku nabídnou osobám, které se nacházejí v hmotné nouzi a zároveň jsou vedeny v evidenci uchazečů o zaměstnání déle než jeden rok. Následně úřady nabídnou veřejnou službu i uchazečům o zaměstnání, kteří nejsou v hmotné nouzi a jsou evidováni déle než jeden rok. Čerstvě nezaměstnaných by se tak alespoň prozatím veřejná služba týkat neměla. Více: Ministerstvo brání nový zákon: Zametání chodníku vám nedovolí zapomenout pracovat

Nově si můžete sami vybrat rekvalifikační kurz i rekvalifikační zařízení, to ale musí mít akreditovaný vzdělávací program. Podmínkou však je, že úřad práce musí posoudit uplatnitelnost takto získané kvalifikace na trhu práce a bude úřad práce posuzovat, zda rekvalifikace vyhovuje vašemu zdravotnímu stavu. Uhrazení nákladů je možné jen po předchozím potvrzení od úřadu práce a zároveň bude vždy stanoven maximální limit úhrady ceny za rekvalifikaci, pokud se překročí, rozdíl ceny hradí sám uchazeč.

S vaším souhlasem vás úřad práce může na základě individuálního akčního plánu také přihlásit do programu tzv. sdíleného zprostředkování zaměstnání, v němž úřad práce spolupracuje se soukromými agenturami práce.

Zdravotní a sociální pojištění

Vyšší minimální zálohy OSVČ

Měsíční výše minimální zálohy na důchodové pojištění u OSVČ roste o 29 korun, u zdravotního pojištění pak o 27 korun. Nová výše minimálních záloh tak činí 1836 korun u důchodového pojištění a 1697 korun u zdravotního pojištění. Pro OSVČ s vedlejší činností se minimální záloha na důchodové pojištění zvedá ze 723 na 735 korun. Roste také minimální záloha na nemocenské pojištění a to z 92 na 115 korun. Více: OSVČ si na minimálních zálohách v roce 2012 připlatí 672 korun 

Další novinky ve zdravotním pojištění

Kromě vyšší minimální zálohy přinese nový rok do oblasti zdravotního pojištění i další změny. Ačkoli maximální vyměřovací základu bude dál odpovídat 72násobku průměrné mzdy, nově se bude jednat o částku 1 809 864 Kč (změnu způsobila nová výše průměrné mzdy). Maximální měsíční vyměřovací základ tedy činí 150 822 Kč a maximální měsíční záloha pak 20 361 Kč.

Nezapomeňte také na sjednocení termín pro doplatek pojistného na zdravotní a sociální pojištění. Zdravotní pojišťovně ho musíte poukázat nejdéle do 8 dnů od podání Přehledu o příjmech a výdajích.

Od počátku tohoto měsíce také platí novela, která zpřesňuje postup, kdy zdravotní pojišťovna může snížit zálohy OSVČ. Novinkou je také jen jeden pokus ročně na změnu zdravotní pojišťovny. Přihlášku navíc musíte podat nejpozději 6 měsíců před požadovanou změnou.

Od Nového roku můžete také platit zdravotní pojištění i za dohodu o provedení práce v případě, že odměna přesáhne hranici 10 000 Kč. O těchto i dalších změnách si podrobněji přečtěte v článku: Změny ve zdravotním pojištění od 1. ledna 2012

Změny v sociálním pojištění

Podrobně budeme změny v rámci sociálního pojištění probírat v článku zveřejněném zítra. Zatím si tedy shrňme základní body.

U důchodového pojištění došlo ke zvýšení minimálního vyměřovacího základu na 6285 Kč (za rok tedy 75 420 Kč), ze kterého se odvozuje i nová – výše zmíněná – minimální záloha. Maximální vyměřovací základ naopak odpovídá pro rok 2012 nově 48násobku průměrné mzdy a činí tak 1 206 576 Kč. Měsíční maximální vyměřovací základ tedy dosahuje částky 100 548 Kč. Maximální záloha na pojistné tedy za měsíc činí 29 361 Kč. 

Nová rozhodná částka, která bude ovlivňovat to, zda OSVČ vykonávající vedlejší činnost bude povinně účastna důchodového pojištění, se pro rok 2012 zvýší na 60 329 Kč. Pro období roku 2011 platila částka 59 374 Kč.

U nemocenského pojištění, které zůstává pro OSVČ i nadále dobrovolnou záležitostí, se minimální záloha zvýší na 115 Kč měsíčně.

V oblasti výpočtů výše dávek nemocenského pojištění navíc dochází ke zvýšení redukčních hranic:

  • První se zvyšuje z 825 na 838 Kč,
  • druhá z 1237 na 1257 Kč a
  • třetí z 2474 na 2514 Kč.

Od prvního ledna pro vás také platí povinnost hradit pojistné u dohody o provedení práce, pokud odměna přesáhne 10 000 Kč měsíčně. Více si o změnách pravidel u dohod o provedení práce přečtěte v článku: Změna: od roku 2012 na dohodu odpracujete až 300 hodin ročně 

V oblasti závislé činnosti budou muset hradit všechny složky sociálního pojištění všichni společníci a jednatelé firem s právní formou s.r.o. (dosud musela platit pouze důchodové pojištění). Odvodu sociálního pojištění budou nově podléhat také členové představenstva a dozorčí rady právnických osob, pokud za svou činnost budou pobírat minimálně 2500 Kč měsíčně. Více si přečtěte v článku: Deset změn, které se v novém roce dotknou zaměstnanců a zaměstnavatelů 

Zdravotní péče a nemocenské

Přísnější režim na neschopence

Vycházky během dočasné pracovní neschopnosti jsou od roku 2012 omezeny maximálně na šest hodin během jediného dne a to ještě pouze v časovém úseku od 7 do 19 hodin. Rozhodnutí, zda se vycházky vymezí na konkrétní časový úsek nebo několik konkrétních časových úseků, je plně v kompetenci ošetřujícího lékaře, doplňuje Jana Buraňová z oddělení komunikace České správy sociálního zabezpečení.

Ve výjimečných případech může ošetřující lékař povolit, aby si vážně nemocný volil dobu vycházek podle svého aktuálního zdravotního stavu. Tomu všemu však musí předcházet písemný souhlas příslušné okresní správy sociálního zabezpečení na základě žádosti ošetřujícího lékaře. Za výjimečné případy se považuje mimořádně náročný léčebný plán, probíhající intenzivní léčba, nepříznivé vedlejší účinky léčby nebo celkově závažný zdravotní stav, uzavírá Buraňová.

Dražší pobyt v nemocnici, levnější recepty

Prvním lednem začínají platit také novinky ve zdravotnictví. Po dlouhých debatách se ministrovi podařilo protlačit pravidla pro nadstandardní péči. Známou změnou je také platba za celý recept místo platby za jednotlivou položku na něm. Od prosince už také platí, že za pobyt v nemocnici platíme za den na lůžku místo 60 Kč nově 100 Kč. Nově už nebudete platit 30 Kč za každou položku na receptu, ale paušál za celý recept.

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění také stanovila maximální limity, do kdy musí být pacientům poskytnuta zdravotní péče. Například na kyčelní kloub už tedy nebudete čekat tři roky ale maximálně 52 týdnů, na endoskopické vyšetření nejdéle 4 týdny a na operaci šedého zákalu maximálně 16 týdnů.

Nový rok také potěší páry, které se snaží o potomka pomocí umělého oplodnění. Ode dneška totiž zdravotní pojišťovny proplatí více cyklů, přesněji až čtyři umělá oplodnění za život, pokud se během prvních dvou pokusů zavede jedno embryo.

Podrobnější informace o změnách ve zdravotnictví přineseme v samostatném článku tento týden.

Zaměstnání

Změny, které přinese zákoník práce

Výrazné změny přinesla také novela zákoníku práce účinná k 1. 1. 2012. Nová úprava například mění definici závislé práce, zavádí podpůrnou působnost občanského zákoníku k zákoníku práce nebo nově nazírá na problematiku neplatnosti právních úkonů.

V praxi můžete ale narazit spíše na změny u zkušební doby, novinky v pravidlech pro poměry na dobu určitou nebo odlišné stanovování odstupného podle dosavadní délky pracovního poměru. Podrobnosti si můžete přečíst v článku Přehledně: Změny v zákoníku práce od 1. 1. 2012.

Nový zákoník přináší tolik novinek, že do jednoho článku se vejít prostě nemohou. Věnovali jsme jim proto celý seriál Novela zákoníku práce 2012, kde můžete přehledně vyhledat právě tu změnu, která se týká přímo vás.

Změny u dohod mimo pracovní poměr

Dohoda o pracovní činnosti

Dohodu o pracovní činnosti můžete se zaměstnavatelem uzavřít i na více než 300 hodin. Není ale možná na základě této dohody vykonávat práci v rozsahu, který překračuje v průměru polovinu stanovené týdenní pracovní doby. Při sjednávání odměny se musí zaměstnavatel držet alespoň sazeb minimální mzdy a dodržovat s účinností od 1. 1. 2012 v zákoníku nově formulovanou zásadu spravedlivého odměňování zaměstnance.

Na tuto dohodu se podle ust. § 77 odst. 2 zákoníku práce, ve znění od 1. 1. 2012, vztahuje úprava pro výkon práce v pracovním poměru s výjimkou úpravy převedení na jinou práci a přeložení, dočasného přidělení, odstupného, pracovní doby a doby odpočinku (výkon práce však nesmí přesáhnout 12 hodin během 24 hodin po sobě jdoucích), překážek v práci na straně zaměstnance, dovolené, skončení pracovního poměru, odměňování (s výjimkou minimální mzdy) a cestovních náhrad. Více podrobností si přečtěte v článku: Jak se v roce 2012 změní dohoda o pracovní činnosti?

Dohoda o provedení práce

Limit 150 hodin na dohodu o provedení práce už neplatí. Nově na tuto smlouvu můžete odpracovat až 300 hodin. Na druhou stranu budete muset platit pojistné na zdravotní a sociální pojištění, pokud odměna za měsíc přesáhne 10 000 Kč. O dalších podrobnostech si přečtěte v článku: Změna: od roku 2012 na dohodu odpracujete až 300 hodin ročně

Důchody

Změny v důchodech

V oblasti důchodů proběhlo k dnešnímu dni hned několik změn. Výše penzí se valorizovala o 1,6 % u procentní výměry a o 40 Kč u základní výměry na 2270 Kč. Podrobnosti si přečtěte v článku: Valorizace důchodů bude nižší, než se předpokládalo. O kolik penze vzrostou? 

U pozůstalostních důchodů došlo ke zrušení odbytného a zkrátila se také lhůta pro obnovu nároku na pozůstalostní důchod. Dosud bylo možné začít tuto penzi opět vyplácet, pokud se během pěti let obnovily podmínky pro její přiznání. Nově se tato lhůta zkrátila na dva roky. Více najdete v článku: Jaké další změny přinese v novém roce malá důchodová reforma? 

Nově se také bude výrazněji krátit penze těm, kteří do důchodu odejdou o jeden až dva roky před dosažením důchodového věku. Konkrétnější představu vám může poskytnout modelový příklad v článku Malá důchodová reforma nekončí. Jaké změny vás čekají od nového roku? 

Bydlení

Dražší zápis do katastru

Poplatek za vklad do katastru nemovitostí se zvyšuje poprvé od roku 1994 a to hned na dvojnásobek. Návrh na zahájení řízení o povolení vkladu do katastru tak přijde na 1000 korun. Zdvojnásobí se také maximální částka pro návrhy týkající se vkladů souvisejících s výstavbou veřejně prospěšné stavby, a to v úhrnu z dosavadních 5000 na 10 000 korun.

Cestování

Dražší dálniční známky

Na návrh ministra dopravy cena kuponů vzrostla, roční tak nově pořídíte za 1500 korun na místo 1200 v předchozích letech. Měsíční pak nově pořídíte za 440 korun a desetidenní za 310 korun. Kdo však má dálniční známku pro rok 2011, ten s nákupem nemusí pospíchat. Známka je platná až do konce ledna 2012.

Dražší doprava

V souvislosti se zdražením DPH už v prosinci zdražily jízdné České dráhy a další dopravci tak učinili k 1. 1. 2012

Penzijní připojištění

Šance na přestup jen do konce února

Do konce února 2012 máte poslední šanci změnit váš stávající penzijní fond za jiný. Poté už nebude cesty zpět a budete-li své stávající penzijní připojištění chtít převést k jinému penzinímu fondu, budete muset své stávající penzijní připojištění zrušit se všemi následky a zřídit si nové za nově platných podmínek.

skoleni_15_4

Konec světa, nebo nová cesta?

A trošku recese nakonec. Číslo 2012 si lidé zvykli spojovat s představou konce světa, kterou mnozí vyvodili z konce mayského kalendáře. Samotní potomci Mayů se ale tomuto výkladu brání a my jsme též optimisty. Konec jedné etapy nemusí nutně znamenat definitivní zkázu. Věříme, že spíše příležitost k novému a lepšímu začátku.

Ať se tedy rok 2012 stane koncem pro hranice, které lemují šíři našich obzorů. Koncem našich vlastních zdí, za kterými se schováváme před novými začátky a dalším růstem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kolektiv redaktorů serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).