Hlavní navigace

Velikonoce - svátky křesťanů, jara, nebo žně obchodníků?

10. 4. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Velikonoce jsou tu a s nimi i všechny každoroční tradice. Profit z nich však nemají jen smějící se děti a naše žaludky. Nad tržbami se radují také obchodníci, kterým plníme pokladny ze svých peněženek. Kolik nás Velikonoce stojí a kolik stojí vás?

Velikonoce jsou v České republice ve znamení tradic, do které patří i chutná krmě a nákup sladkostí pro koledníky. Projeví se bohatě skloňovaná finanční krize a hospodářský útlum i na opatrnosti spotřebitelů, kteří letos neutratí za svátky tolik peněz? Obchodníci očekávají, že ne.

Navzdory statistikám se pokles tržeb o Velikonocích neočekává

Z výsledků, které přinesly loňské Vánoce, by se tak ale dalo usuzovat. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) totiž tržby maloobchodu (bez motoristického segmentu) v prosinci meziměsíčně stagnovaly a oproti předchozímu roku se o 1,5 % snížily. Nákupy byly v prosinci 2008 slabší než jindy, vysvětlovalo se to mimo jiné tím, že lidi čekali na povánoční slevy, potvrdila pro server Měšec.cz Alena Hellerová z ČSÚ. Obchodníci však snížení tržeb o vánočních svátcích nepotvrdili. V loňském roce jsme zaznamenali větší zájem našich zákazníků o vánoční zboží a potraviny určené na vánoční stůl. Proti stejnému období roku 2007 se tržby za vánoční zboží zvýšily, vyvrací Libor Kytýr, ředitel komunikace společnosti Ahold. Do obchodů Tesco přišlo během prvních tří adventních víkendů o 30 % více zákazníků, během toho posledního až o 55 % více zákazníků, než v ostatních měsících, to byl obdobný vývoj, jako v předchozím roce, uvedla pro Měšec.cz Eva Karasová za řetězec Tesco. Doplnila také, že se oproti předchozímu roku na vánoce zvýšil prodej čerstvých a trvanlivých potravin až o 25 – 30 %. Ani společnost Home credit, která poskytuje spotřebitelské úvěry, pokles zájmu nepotvrdila. Čtěte více: Velikonoční přání aneb o stínu trochu jinak

vajíčko, vajíčka, kraslice, velikonoce, tradice

Ilustrační foto


I přes nepříznivá data ČSÚ tak zůstávají obchodníci optimističtí. Podle průzkumu společnosti Ahold hodlá více než tři čtvrtiny domácností za Velikonoce utratit přibližně stejnou částku, jako v loňském roce. Nejvíce se respondenti shodovali na částce kolem 1000 korun. Nad rámec svých běžných nákupů ji hodlá utratit čtvrtina dotazovaných spotřebitelů. S největší pravděpodobností se dá také počítat s mírnou změnou v obsahu nákupních košíků. Spotřebitelé budou pravděpodobně více preferovat tzv. privátní značky, tedy ty, které obchodníci prodávají pod vlastním názvem za nižší cenu. Některé příznivce Velikonoc také zhoršená ekonomická situace přiměje upéci si beránka nebo velikonoční mazanec doma. To potvrzují výsledky průzkumu, podle kterých bude 74 % dotazovaných pro svou rodinu vyrábět toto pečivo vlastními silami. Již nyní zaznamenáváme zájem zákazníků o vejce, rostlinné tuky, mléko a další suroviny pro přípravu velikonočních pokrmů, informoval Libor Kytýr.

výzkum, velikonoční útrata

Zdroj: Ahold


Zvýšený zájem o toto zboží potvrzuje i řetězec Tesco. Prodeje vrcholí tři týdny před velikonočním pondělím. Nejdříve zákazníci kupují suroviny na pečení, dále alkohol a dekorace a poslední týden před svátky potraviny, cukrovinky a drobné dárky, informovala Měšec.cz Eva Karasová s tím, že prodej vajec stoupá před Velikonocemi o 150 %. Velký zájem je o uzené a jehněčí maso a ryby. Prodej uzeného stoupá o 70 %.

Zároveň se ale obchodníci shodují i v tom, že tržby z velikonočních nákupů se dají odhadovat obtížněji, než ty vánoční. Na rozdíl od Vánoc mají Velikonoce pohyblivé datum, tržby se proto mohou rok od roku lišit díky tomu, jestli vyjdou Velikonoce na období po výplatách nebo před nimi, sdělil Měšci Petr Vyhnálek, jednatel společnosti Globus ČR. Potvrdil také, že vlivným faktorem je i počasí. Pokud vyjdou Velikonoce ještě na březen, předznamenává to také větší nejistotu ohledně pěkného počasí, na letošní Velikonoce ale nepředpokládáme zhoršení tržeb oproti minulému roku, doplnil Vyhnálek. Čtěte více: Kolik stojí rodinný výlet do Zoo? 


 velikonoce, tradice, zajíček, zajíc, čokoláda

Ilustrační foto


Jak zatíží Velikonoce rodinný rozpočet?

Kolik nás tedy velikonoční nákupy budou asi stát? Uveďme si názorný příklad čtyřčlenné rodiny se dvěma dětmi, jejíž velikonoční nákup se omezí pouze na velikonoční sladkosti a pečivo pro vlastní děti a koledníky, tvrdý alkohol pro dospělé koledníky, pomlázky a pohledy a suroviny na upečení velikonočního mazance.

Náklady na velikonoční nákupy
Počet kusů Cena za 1 ks (Kč) Cena celkem (Kč)
Nakoupené zboží
Barva na vajíčka 2 15 30
Pomlázka (střední) 3 30 90
Velikonoční pohledy 10 3 30
Známky na pohledy 10 10 100
Velikonoční beránek 1 35 35
Čokoládový zajíc (100g) 3 15 45
Čokoládové vajíčko (18g ) 3 5 15
Slivovice 2 150 300
Vaječný koňak 1 65 65
Vajíčka na obarvení 30 prodáváno po balení 50
Pytlík čokoládových vajíček 2 20 40
Mazanec – vlastní výroba
Tuk na pečení 1 15 15
Polohrubá mouka 1 10 10
Cukr 1 19 19
Mléko 1 10 10
Máslo 1 17 17
Rozinky 1 6 6
Vajíčka – jednotlivě 3 3 9
Mandle 1 20 20
Droždí 1 5 5
Cena celkem 911

Zdroj: Ceny maloobchodních řetězců

Je zřejmé, že výsledek se blíží i výsledkům průzkumu společnosti Ahold a rodina průměrně utratí za Velikonoce kolem tisíce korun.

Vánoce versus Velikonoce z pohledu vaší peněženky

Pokud bychom tedy porovnávali, které svátky rodinný rozpočet více zatěžují, vyhrály by jednoznačně Vánoce. Velikonoční svátky podle průzkumu společnosti Tesco slaví 85 % českých domácností, informovala Eva Karasová. Jejich tradice u nás přesto není tak silná, jako třeba v Německu, kde si obvykle lidé dávají dárky jako o Vánocích, upřesnil Petr Vyhnálek ze společnosti Globus. Na Velikonocích proto rodinná peněženka zhubne mnohem méně. Vždy se utrácí víc o Vánocích, potvrdila Alena Hellerová z ČSÚ. S její tezí souhlasí jak obchodníci, tak společnosti poskytující spotřebitelské úvěry. Z našich statistik vyplývá, že období před vánočními svátky je z hlediska objemu poskytnutých úvěrů nejsilnějším v roce, uvedla pro Měšec.cz Eva Řimnáčová, tisková mluvčí společnosti Home Credit. V předvánočním období se průměrná financovaná částka pohybuje v řádech desítek tisíců korun výše než v ostatních měsících v roce, potvrdil pro server Měšec.cz Martin Malý, tiskový mluvčí společnosti Cetelem. Stejný názor zastávají i maloobchodní řetězce. Velikonoce jsou v ČR druhým nejsilnějším svátkem, Vánoce jsou samozřejmě ale na tržby bohatší, potvrdil i Libor Kytýr ze společnosti Ahold. Čtěte více: Vánoční tip na nejlepší investici


vajíčko, vejce, kraslice, velikonoce, tradice

Ilustrační foto

dan_z_prijmu


Původ velikonočních svátků

Velikonoce jsou křesťanským svátkem na oslavu zmrtvýchvstání Ježíše Krista, k němuž podle křesťanské víry došlo třetí den po jeho ukřižování. Oslava Velikonoc připadá na neděli po prvním jarním úplňku, tedy buď v březnu nebo v dubnu. Mezi tradiční velikonoční symboly patří například beránek, jež v židovské tradici symbolizuje Boží stádo a v křesťanské je jedním ze symbolů Ježíše Krista jako oběti za spásu světa. Dalším nejznámějším symbolem je vajíčko jako symbol nového života a plodnosti, jinde nesmrtelnosti. V souvislosti s lidovou tradicí vešlo ve zvyklost i jejich malování. Z nenáboženských tradic pramení tradice hodování a pomlázky, se kterou o Velikonočním pondělí ráno muži a chlapci šlehají dívky pro zachování zdraví a plodnosti. Ty jim za to dávají právě malovaná vejce, v dnešní době i sladkosti nebo „něco ostřejšího“. Dívky pak odpoledne mohou vyšlehání oplatit kbelíkem studené vody.

Čím jsou pro vás Velikonoce?

Ačkoli výkladů velikonočních tradic může být více, mnoho lidí je dodržuje i přes to, že symboliku již neznají. Přes to jsou v Česku Velikonoce stále oblíbeným zvykem a tvoří vrchol církevního roku. Svatý týden začíná Květnou nedělí, kdy Ježíš vjel do Jeruzaléma a zveřejnil své mesiášské poslání. Na Zelený čtvrtek, kdy Velikonoce začínají večerní bohoslužbou, se nejí se maso a sníst by se, kromě mazance s medem, mělo i něco zeleného. Velký pátek značí největší půst a také velký svátek, protože byl ukřižován Ježíš Kristus. Ten den nezvoní zvony v kostelech a lidé by se měli především modlit, uvedla pro server Měšec.cz Štěpánka Jenčková, studentka Univerzity J.E.Purkyně v Ústí nad Labem. O Bílé sobotě, kdy bylo Kristovo mrtvé tělo pohřbeno, se uklízí, peče, vaří a připravuje se na neděli – Boží hod. V sobotu také chlapci chodí na proutky aby si upletli pomlázky. Noc ze soboty na neděli je nazývána Velkou nocí a má zvěstovat smrt a vzkříšení v jediném celku. Boží hod oslavuje zmrtvýchvstání Ježíše Krista a všeho se je po půstu dostatek, upřesnila Štěpánka Jenčková s tím, že i jejich rodinné nákupy se díky velikonočním svátkům zvýší zhruba o tisíc korun. Velikonoční pondělí je pak známé tradičním koledováním.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je zástupkyní šéfredaktora serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).