Hlavní navigace

Velikonoční přání aneb o stínu trochu jinak

24. 3. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Jsou Velikonoce skutečně oslavou vzkříšení Ježíše Krista anebo jen jarní svátky oslavující návrat slunovratu? Tyto pohyblivé svátky dokázaly zahýbat i finančním světem a třeba burzy se jim vesměs vyhýbají, hovorově doslova, jako čert kříži.

Minulý pátek společnost Cyrrus vydala ve svém denním přehledu zajímavou vsuvku:

Traduje se, že se na Velký pátek neobchoduje. Ne kvůli křesťanským svátkům, ale kvůli panice, která tento den zavládla na trzích v roce 1907. Na Velký pátek se neobchoduje už asi 150 let, s výjimkou let 1898, 1906 a 1907 (dále nejsou záznamy). Podle pověsti došlo na Velký pátek 1907 k takovým propadům, že už si nikdo nedovolil tento den trhy otevřít. Realita je trochu jiná, v ten den roku 1907 došlo k propadu jen o 2,5 %, hlubší krize nastala až v říjnu 1907.

Nebudeme rozebírat, zda šlo o shodu náhod, nebo zda na tom něco skutečně je. Když jsem byl minulý týden v obchodě, velikonoce připomínali lidé s nákupními košíky, ve kterých byli zajíci, vajíčka, alkoholické nápoje a občas ještě karabáče. Shon, nálada pod psa u přetížených pokladen kvůli frontám, které se vizuelně ani nehýbaly. Sváteční atmosféra byla pryč.

Na rozdíl od shonů v obchodních centrech byl minulý pátek na burzách klid. Na pražské burze se nic moc nedělo, prototože na ostatních burzách se až na výjimky neobchodovalo vůbec. A nehýbaly se ani kurzy.

Netuším, zda finanční svět má k velikonočním svátkům úctu pro jejich původ (Ježíš zemřel v blízkosti židovského svátku Pesachu, z čehož katolická tradice vychází), anebo jde o pověru či strach, „co kdyby přece jen něco bylo“. A možná je důvod úplně jiný a obchodníci si jenom chtěli udělat volno. S pomocí těchto ryze komerčních a byznysových událostí si však můžeme uvědomit, že všechno zde na světě je pomíjivé a svět se bez každého z nás obejde. Třesoucí se akciové trhy opět dostanou pevný řád a vše bude fungovat. I bez nás.

V Egyptě Velikonoce vykládají podle původního významu, kde přeneseně znamenají výraz přejití. Podle tohoto výkladu jsou tak pro člověka Velikonoce přejitím od stínu k realitě.

dan_z_prijmu

Přeji vám, čtenářům Měšce.cz, více světla do vašich životů, aby přešly i vaše (nejen) finanční stíny. Ať už je pro vás světlem kdokoliv nebo cokoliv.

Dalibor Z. Chvátal
Šéfredaktor

Čím jsou pro vás Velikonoce?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).