Hlavní navigace

Metla jménem dluh

12. 1. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Již nějakou dobu se znepokojením sleduji, jak roste zadluženost českých domácností. Mnohokrát si říkám, zda si lidé, kteří si půjčují, skutečně uvědomují, do čeho jdou a jsou si vědomi rizik. Ptají se sami sebe, co se stane, když přijdou o práci, onemocní nebo nastane jiná "záludnost"?

Člověk byl měl (= musí) plánovat. Pokud dobře plánuje a počítá s nepředvídatelnými situacemi, dluh(y) a úvěr(y) se dají zvládnout. Všichni ti, kdo si půjčili, by měli znát odborné termíny úvěrové (leasingové, popř. jiné) smlouvy, podmínky a penále z prodlení spojené s jejich půjčkami a úvěry.

Dluhy by měly být jen aktivní, nikdy byste si neměli brát dluh na žádné běžné, ba zbytečné, výdaje. Na běžné výdaje si každý musí vydělat sám. Dluh (půjčka) se používá jen na financování projektů a příležitostí, které vám přinesou (vydělají) v krátkém či dlouhodobějším horizontu nové peníze.

Lidé, kteří si berou spotřební úvěry, mají vysoké debetní zůstatky na svých kreditních kartách, kde jsou podmínky skoro „lichvářské“, nebo si berou úvěry na dovolené a další „luxusy“, jsou předem odsouzeni k velkým finančním problémům, a nepřeháním, když použiji termín k finanční sebevraždě.

Rozumnými aktivními dluhy jsou zcela nepochybně hypoteční úvěry. Raději investovat do vlastního než do cizího. Jen by si každý měl zvážit částku své hypotéky. Obecně se tvrdí, že její náklady by neměly přesáhnout 30 % vlastních příjmů.

Dalšími rozumnými aktivními dluhy jsou věci, které potřebuji k výkonu své základní činnosti. Například pokud jsem řidič z povolání nebo taxikář, tak si půjčím nebo vezmu leasing na auto. Opět musím kalkulovat výši měsíční splátky. Platí to samé co u hypoték. Nemělo by to přesáhnout 30 % vlastních příjmů.

Pokud se ocitnete v dluzích, okamžitě zhodnoťte svoji situaci. Žádné otálení se nevyplatí. Kolik dlužím? Kolik musím platit za udržení svého dluhu? Co musím udělat, abych se dluhů zbavil? Rada je vcelku jednoduchá, ale někdy složitě okamžitě uskutečnitelná.

Snižte své výdaje, hledejte možnosti restrukturalizace dluhu, které vám umožní udržovat dluh v nižších úrokových sazbách a poplatcích. Snažte se zminimalizovat zbytečné platby, tak se vyhnete špatnému kreditu. Pokud tyto kroky nepomohou, konzultujte vaši situaci s vaší bankou, společností, kde jste nakoupili na splátky, nebo finančním expertem na snižování dluhů.

skoleni_15_4

Mohou existovat možnosti, o kterých vy sami ani nevíte. A věřte mi, že žádný finanční věřitel netouží, aby se mu zpátky do vlastnictví vrátily věci, které prodal. Z nich nemá žádný zisk, a navíc mu to přináší jen komplikace. Banka ani leasingová společnost nejsou žádní prodejci aut, myček, praček, televizí atd., jejich specializace je v něčem jiném, a to v „prodávání“ peněz. I když nutno konstatovat, že raději přijmou zvýšené náklady než utrpí absolutní ztrátu.

Se svými dluhy zacházejte obezřetně a v případě nouze se nebojte vyhledat pomoc….

Máte své dluhy pod kontrolou?

  • Ano.
    45 %
  • Ne.
    13 %
  • Nemám dluhy.
    42 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

JUDr. Jan Vinter ukončil studia na Právnické fakultě UK 12. listopadu 1989. Poté se jako redaktor Obrany lidu a později jako volný novinář seznámil s prací pro tisk.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).