Hlavní navigace

Hypotéka na hypotéku: Převálcuje BAWAG ostatní?

22. 11. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Hypotéka na zaplacení hypotéky není úplnou novinkou. K tomuto účelu lze využít libovolnou hypotéku jakékoli banky. BAWAG Bank ale přichází s novinkou: Specializovanou hypotékou určenou na splacení hypotečního úvěru. V čem je oproti ostatním hypotékám výhodnější?

Včera v odpoledních hodinách oznámila BAWAG Bank, že od dnešního dne nabízí hypotéku na splacení hypotéky. Od klasického hypotečního úvěru se liší hned na první pohled – abyste o tuto hypotéku mohli zažádat, musíte už jinou hypotéku mít a musí vám končit období fixace úrokové sazby. Liší se ale i v dalších parametrech.

Největší překážky změny banky

Největšími překážkami při změně banky financující nemovitost byly především administrativní a finanční náročnost – nová banka požaduje nový odhad nemovitosti, provedený navíc jí autorizovaným odhadcem, nové výpisy z katastru či listu vlastnictví a nové poplatky za schválení úvěru. Ani mnohdy vyšší úrokové sazby, než jaké dostanou noví klienti, nedokázaly přesvědčit stávající klienty ke změně banky.

Změně banky nepřispívá ani nejistota. Mnoho lidí již bylo zklamáno tím, že změnili banku (ať již s běžným účtem či s úvěrem), ale následně nová banka změnila podmínky a mohli volit nanovo.

BAWAG Bank není na hypotečním trhu nijakým velkým hráčem. Její podíl na trhu hypoték je zanedbatelný, stejně jako podíl ostatních menších bank. Více než tři čtvrtiny trhu zabírají tři největší banky – Česká spořitelna, ČSOB (vč. Hypoteční banky) a Komerční banka.

Podíl hypotečních úvěrů

Zdroj: Studie o zadluženosti českých domácností (PDF 618419 bytů)

Svou novinkou ale BAWAG Bank poměr sil sice nezvrátí, ale přinejmenším získá šanci na zvýšení svého podílu. Odstraňuje totiž největší překážky přechodu od banky k bance.

Hypotéka na hypotéku“ BAWAG Bank

  • Výše úvěru: 250 tis. Kč až 5 mil. Kč
  • Úroková sazba: od 4,17 %
  • Splatnost: až 30 let
  • Poplatek za zpracování: 5 tis. Kč (do konce roku)

Největšími přednostmi hypotéky ale nejsou jen nízké poplatky za zpracování, které se běžně pohybují od 0,5 do 1 % z objemu hypotéky, ale především skutečnost, že žadatel nemusí předkládat nový znalecký posudek (úspora v řádu tisíců korun) ani list vlastnictví, ale banka se v maximální míře postará i o „formality“ týkající se katastru nemovitostí vč. poplatků. To ocení především majitelé pražských nemovitostí, jejichž katastr nabývá legendárních rozměrů.

BAWAG Bank postačuje původní odhad nemovitosti s kopií původní smlouvy o hypotečním úvěru a potvrzením o nesplacené části hypotéky a další klasické doklady nezbytné k hypotéce (potvrzení o příjmu, doklady totožnosti apod.).

Banka nabízí smluvní garanci způsobu výpočtu úrokové sazby pro další fixační období, což odbourává alespoň část nejistoty.

skoleni_15_4

Jak si zařídit bydlení?

BAWAG Bank – „refinanční banka“?

BAWAG Bank, která v nedávné době prošla celou řadou fúzí, akvizic a přejmenování, si, zdá se, našla své místo na bankovním trhu. Její doménou se stává refinancování úvěrů. Na jaře letošního roku si refinancování začala „testovat“ na spotřebitelských půjčkách, kde jí konkuruje se specializovaným produktem od podzimu GE Money Bank, a dnes se vrhá i na hypotéky.

Zda bude strategie BAWAG Bank úspěšná a ukrojí z koláče ostatním hráčům, ukáže až čas. Pro všechny, kteří již splácejí nebo se chystají pořídit hypotéku, nese nový produkt dobrou zprávu – na trhu hypotečních úvěrů přitvrzuje. Banky budou muset mnohem lépe vážit, jakou sazbu stávajícím klientům nabídnou. Nebude-li přiměřeně zajímavá, jejich prověření klienti je opustí… nyní již mají poměrně levný způsob.

Uvažujete o změně banky poskytující hypotéku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).