Hlavní navigace

Sazebník České spořitelny hubne... ale nezlevní

11. 1. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Aktualizováno 11. 1. 2007 8:40
Jak bývá zvykem, s příchodem nového roku mění některé banky své sazebníky. Změny se dočkal i sazebník České spořitelny. Očekávaného zlevnění některých sazeb, či dokonce jejich zrušení se sice nedočkáme, nicméně ke změnám došlo, a to především k těm kosmetickým.

Rok 2007 znamená pro sazebník České spořitelny dvě změny. Jednou změnou je změna kosmetická, o které si povíme nejdříve. Jde především o zjednodušení struktury sazebníku a jeho zpřehlednění. Tato změna nastala k 1. 1. 2007. Druhou změnou je úprava jednotlivých sazeb. Sazby se budou měnit k 1. 3. 2007. Změny sazeb však představují veskrze minimální rozdíl.

Zjednodušení sazebníku

Sazebník České spořitelny jako největší české banky byl doposud dost nepřehledný s relativně složitou strukturou. Je dobře, že si to uvědomila i samotná Česká spořitelna, a rozhodla se s tímto faktem něco udělat.

Nový sazebník obsahující zjednodušenou strukturu by měl být k dispozici do konce ledna. Jeho konkrétní podobu bohužel zatím neznáme. Kusé informace o tom, jak bude sazebník vypadat, jsou však k dispozici.

Sazebník by neměl být tak obsáhlý a měl by být přehlednější. Bohužel pro klienty to nebude způsobeno vymizením některých sazeb ze sazebníku, ale především sloučením některých položek. Jako příklad uvedu výběr hotovosti na přepážce. Zatímco dosud je v sazebníku uvedena částka 15 Kč za samotný výběr + 30 Kč za další položky + 8 Kč za účetní položky, v novém sazebníku by měla tato položka spojena do jedné, výběr hotovosti na přepážce – 53 Kč. Takových dílčích změn bude nový sazebník obsahovat 110 pro soukromou klientelu a 70 pro firemní klientelu.

V novém sazebníku ČS by mělo být o 32 % méně slov, o 33 % méně znaků a o 2 % méně položek. Jak již bylo uvedeno výše, nový sazebník zatím není k dispozici; doufejme, že to bude změna k lepšímu.

Pro porovnání: změna struktury sazebníku ČSOB před rokem si vyžádala vyškrtnutí 215 položek a 2/3 textu sazebníku pro soukromou klientelu. Více o této změně v článku Petra Zámečníka.

Pro běžné klienty zajímavější je však nový letáček nazvaný „Přehled cen”. V tomto zjednodušeném sazebníku (po rozložení velikost A4) jsou uvedeny ceny za nejčastěji využívané služby členěné na jednotlivé účty. Přehled cen obsahuje celkem asi 50 položek jako například založení a vedení účtu, poplatky za výpisy, zřízení, správu a vedení úvěrového účtu, základní sazby platebních transakcí atd. Přehled by měl být do konce ledna dostupný na všech pobočkách České spořitelny a také na internetu.

Bankovní poplatky

Kosmetické úpravy jsou jedna věc, zvýšení cen některých služeb je věc druhá, pro klienta mnohem významnější. Bankovní poplatky tvoří zhruba třetinu zisku bankovního sektoru. Konkrétně u České spořitelny dle Martina Techmana, ředitele úseku pro rozvoj obchodu ČS, je podíl poplatků na celkovém zisku nižší než 20 %.

Banky si žádné výrazné zdražování dovolit nemohou, ale snižování poplatků by se dalo nazývat někdy i zázrakem. Pádným argumentem pro existenci poplatků za doprovodné služby banky jsou vysoké náklady běžného provozu bankovních služeb, a to především z transakční oblasti.

Poplatek za příchozí platbu byl v prvním ročníku ankety O nejabsurdnější bankovní poplatek vyhlášen vítězem.

Některé poplatky, jako například poplatek za vedení účtu, výběr hotovosti z bankomatu či poplatek za příchozí platbu, se mohou zdát klientům banky absurdní, pokud se díváme na banku jako dlužníka a klienta (který půjčuje bance své prostředky, se kterými banka následně manipuluje dle svého uvážení) jako věřitele. Je totiž velice neobvyklé, aby si nechal dlužník platit za to, že mu věřitel peníze půjčil.

Hlasujte pro nejabsurdnější bankovní poplatek v anketě na serveru bankovnipoplat­ky.com, jíž je Měšec.cz hlavním mediálním partnerem.

Od 1. 3. se změní výše některých sazeb

Sazby za zasílání výpisů v písemné i elektronické formě u běžných účtů v cizí měně se změní od 1. března 2007 následovně:

  • Denní 5 Kč
  • Týdenní 5 Kč
  • Měsíční 5 Kč
  • Čtvrtletní 5 Kč
  • Pololetní 24 Kč
  • Roční 48 Kč

Další změnou je sjednocení poplatků za upomínky. Zatímco doposud se sazby za jednotlivé upomínky lišily dle produktů, od 1. března jsou tyto sazby sjednoceny. Za první upomínku klient zaplatí pouze náklady banky (poštovné), za druhou upomínku 300 Kč + poštovné a za třetí upomínku 500 Kč + poštovné.

Doposud se za upomínky platilo následovně:

Sporožirové účty

  1. upomínka – poštovné
  2. upomínka – poštovné
  3. upomínka – 300 Kč

Běžné účty v cizí měně

  1. upomínka – poštovné
  2. upomínka – 300 Kč
  3. upomínka – 300 Kč

Kartové služby

  1. upomínka – 300 Kč
  2. upomínka – 300 Kč
  3. upomínka – 600 Kč

Úvěry

  1. upomínka  – zdarma – 300 Kč
  2. upomínka – 300 Kč – 500 Kč

Upomínku banka zasílá 10 dní po splatnosti k prvnímu dni následujícího měsíce, druhou upomínku k prvnímu dni dalšího měsíce a o měsíc později i třetí upomínku.

Z poslední a nejvýraznější zprávy nebudou mít radost především klienti České spořitelny, kteří si půjčili a mají v úmyslu v dohledné době provést mimořádnou splátku úvěru. Pokud je to i váš případ, doporučuji to udělat ještě před 1. březnem. Od 1. března bude ČS od klientů požadovat poplatek 4 % z výše mimořádné splátkyspotřebitelských a hotovostních úvěrů a 1 %hypotéčních úvěrů, minimálně však 500Kč a maximálně 5 000 Kč.

U firemní klientely ČS se jednak sjednocují sazby upomínek (0 Kč, 300 Kč, 500 Kč) u vkladových a kartových produktů a jednak se mění horní hranice poplatku za komplexní posouzení a vyhodnocení žádosti o úvěr včetně příslibu úvěru z 1,5 % hodnoty úvěru na 1 %. Dolní hranice a minimální částka zůstává stejná, a to 0,75 % a 15 000 Kč. Návrh textu záruky na žádost klienta je nově zpoplatněn 3 000 Kč.

Bankovní poplatky na začátku roku upravily kromě České spořitelny i další banky: Komerční banka, ČSOB a Volksbank. Podrobně o změnách u dalších dvou největších bankách čtěte v článku Michala Felcmana Změny v sazebnících ČSOB a KB pro rok 2007.

Barva, výkon, nebo obojí?

Česká spořitelna jako poslední z bank velké trojky změnila a zjednodušila strukturu svého sazebníku. I když změny nejsou tak markantní jako například u ČSOB, která zeštíhlela svůj sazebník přesně před rokem, určitě se jedná o změnu k lepšímu. Víc než barva vás však zajímá, kolik vaše auto vytáhne a jestli nežere moc benzínu. Česká spořitelna provedla několik změn (platných od 1. 3.), z nichž jedna je nepříliš příznivá pro zadlužené klienty – zavedení poplatku za mimořádnou splátku úvěru.

skoleni_15_4

Česká spořitelna se tímto aktem zařadila po bok dalších dvou bank, které si za tyto transakce účtují poplatky – Raiffeisenbank a GE Money Bank.

GE Money Bank si nechá za mimořádnou splátku se zkrácenou dobou splatnosti zaplatit 3 000 Kč. Dílčí mimořádné splátky jsou zdarma pouze v případě, pokud se vztahují ke smlouvě podepsané až po 30. 6. 2006. U starších smluv klient zaplatí 2 000 Kč. Raiffeisenbank si účtuje 4 % z mimořádné splátky u spotřebitelských úvěrů (do 30. 1. tato služba není u Rychlé půjčky zpoplatněna) a 10 % z mimořádné splátky hypotéky.

Souhlasíte s poplatkem za mimořádnou splátku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor působí jako redaktor ekonomické redakce České televize.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).