Hlavní navigace

Jak vybírat životní pojistku? - rada odborníků

21. 1. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Životní pojištění považuje za součást rodinných financí stále více lidí. Reklama nás přesvědčuje o výhodnosti té či oné pojistky. Co je ale nejdůležitější při výběru životního pojištění a bez jakých informací se neobejdete? Zeptali jsme se odborníků na životní pojištění.
Tomáš Machanec - ČP

Tomáš Machanec, vrchní ředitel úseku produktového managementu ŽP České pojišťovny

Klientovi bych doporučil, aby si důkladně prostudoval nabídku pojišťoven na trhu. Kladl bych důraz na co největší počet klientů potvrzující dlouhodobou kvalitu služeb, kapitálovou sílu a tradici. V současné době jsou produkty pojišťoven podrobovány zkouškám v nejrůznějších soutěžích a také podrobným analýzám odborníků. I zde by tedy mohl klient hledat základní vodítko pro svoje rozhodnutí. I když je pro mnohé určující cena, v otázce pojištění je potřebné vědět, co za ni získáváte. Velmi důležité je také důkladné prostudování podmínek pojištění, které by mělo co nejvíce odpovídat potřebě klienta a možným rizikům, která mu hrozí.

Klient by si měl rozmyslet, proč si chce životní pojištění sjednat. Je to z důvodu mít finanční rezervu a spořit, nebo chce mít hlavně pojistnou ochranu pro případ nenadálé události? Řada produktů dnes dokáže díky své flexibilitě oba tyto požadavky efektivně spojit.

Při výběru je také dobré zvážit pojištění z hlediska daňových výhod. Klientům bych doporučil sjednat si pojistku do 60 let, nikoli na krátkou dobu. Celkové zhodnocení prostředků je pak při využití možností umořit částečně daně ještě větší.

Slovo, které se dnes v souvislosti s životním pojištěním často vyslovuje, je flexibilita.

Petr Hájek - Generali

Petr Hájek, ředitel resortu pojištění osob Generali pojišťovny

Produkty životního pojištění nabízí celou řadu možností. Při vhodné kombinaci produktu s jednotlivými připojištěními je možné zabezpečit pojištěného nejen pro případ úmrtí, ale též pro případ úrazu, pracovní neschopnosti, invalidního důchodu. etc. Životní pojištění současně nabízí vedle pojistné ochrany též možnost spoření. Legislativní rámec stanovuje pro běžně placené pojistné životního pojištění maximální úrokovou sazbu, která je ve smlouvách garantována jako zhodnocení (dle současných pravidel je její výše 2,4 %). Při výběru produktů životního pojištění je dobré vědět, jaký z těchto základních motivů je pro klienta významnější – spoření, nebo pojistná ochrana pro neočekávané události.

Je-li požadavkem spoření, lze z nabídky produktů využít klasické kapitálové životní pojištění, resp. investiční životní pojištění. Základní rozdíl mezi těmito produkty spočívá v poskytované garanci zhodnocení u klasického kapitálového životního pojištění narozdíl od investičního životního pojištění, kde investiční riziko nese klient sám. Při splnění podmínek lze takovéto typy životního pojištění daňově zvýhodnit a to jak pro fyzické osoby, tak pro zaměstnavatele, kteří svým zaměstnancům na tato pojištění příspívají.

Pokud bude klient volit cestu pojistné ochrany, nabízí se rizikové životní pojištění, které není spořícím produktem, ale nástrojem pro zabezpečení rodiny, oprávněných osob při smrti pojištěného, resp. v případě sjednání rizikových připojištění též úrazu, pracovní neschopnosti, aj. Vysoce moderní produkty v současnosti dokáží kombinovat pojistnou ochranu se spořením a v průběhu doby pojištění je měnit v závislosti na aktuálních potřebách klienta. Z nabídky produktů pojišťovny Generali bych v tomto směru doporučoval produkt Generali life.

Vzhledem k tomu, že volba pro uzavření životního pojištění je rozhodnutím vysoce odpovědným a současně zavazujícím pro dlouhé odbobí, doporučoval bych dobře zvážit své potřeby, být dostatečně informován o povinnostech pojištěného a pojišťovny, znát způsoby a možnosti pro případ předčasného ukončení pojištění, ale též současně ověřit schopnost platit pojistné po celou dobu pojištění. Z obecných kritérií pro výběr životního pojištění bych doporučoval ptát se, jak je pojišťovna úspěšná na trhu, jaké dosahovala výsledky v uplynulých letech, jaká byla výše zhodnocení rezerv životního pojištění v minulosti.

Petr Procházka - Pojišťovna ČS

Petr Procházka, ředitel úseku pojištění Pojišťovny České spořitelny

Základním kritériem by mělo být rozhodnutí o společnosti – pojišťovně, která bude s financemi vašeho celoživotního pojistného programu pracovat. Její stabilita, serióznost a přístup může zaručit nejen vaše potenciální výnosy, ale také bezproblémové řešení případných pojistných událostí, správu smlouvy atd.

Na druhém místě je vaše pojistná potřeba, tj. o co máte zájem a co potřebujete. Chcete dobře životně, úrazově či nemocensky pojistit nejen sebe, ale i vaše blízké nebo máte zájem o kombinaci pojištění a kapitálové investice?

Poté už není nic snadnějšího než si vybrat konkrétní produkt, a to nejlépe ten, který je vám a vašim potřebám šitý na míru.

Redakce

Základem pro rozhodnutí o životním pojištění je úvaha každého, jaké pojištění potřebuje – zda chce spíše spořit a být jen částečně kryt pro případ nenadálé události, nebo zda je jeho cílem právě pojistná ochrana. Teprve pak je možné uvažovat dále.

dan_z_prijmu

Životní pojištění je dlouhodobý produkt, proto je výběr silné a stabilní finanční instituce, která ho nabízí, velmi důležitý. Po zkrachovalé pojišťovně nikdo nemusí její závazky přebrat.

S dlouhou dobou trvání smluvního vztahu plyne i další požadavek, který oslovení odborníci zmínili – flexibilita. Nemusí se jednat jen o možnost kdykoli vložit mimořádný vklad nebo si půjčit peníze oproti pojištění, ale zejména možnost zvýšení a snížení či přerušení splátek.

Máte uzavřené životní pojištění?

  • Ano, rizikové.
    10 %
  • Ano, kapitálové.
    46 %
  • Ano, investiční.
    16 %
  • Ne, ale uvažuji o tom.
    20 %
  • Ne, a neuvažuji o tom.
    8 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).