Hlavní navigace

Desetník: Rozlučme se s eurem, vracíme se do normálu

13. 10. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Slovo "krize" se nyní skloňuje ve všech pádech. Finanční krize naši českou zemi ve skutečném slova smyslu nezasáhla, přesto její dopady nepřímo pocítíme. Jedním z nich, spíše obranným, má být posunutí termínu pro přijetí eura. Koruna tak ještě pár let bude hlavní měnou naší země. Tím druhým bude, že se vrátíme tam, kde jsme byli. Z výšin do normálu.

DESETNÍK 144/2008 (29. 9. 2008 – 12. 10. 2008)

Krize? Spíše návrat k normálu

Ještě před 14 dny, kdy se světová finanční krize rozjela naplno, to vypadalo, že za současné problémy nikdo nemůže a že jen některé finanční instituce se staly obětmi globálního dopadu špatných amerických hypoték. Jenže ve finačním světě se málokdy může mluvit o „obětech”, zvláště, je-li vše podloženo účetnictvím. Špatné investice, špatné zajištění rizik, velké oči pro zisk, nenasytnost akcionářů, přehřátá ekonomika a splasklá bublina. „Jsou to chudáci současné nepříznivé situace a doplatili na to.“ Ale ne, jde o chyby a důsledky více či méně špatných rozhodnutí.

Současná finanční krize otřásla dalšími významnými jmény finančních institucí. A do problémů se dostal dokonce první stát: Island. Přitom právě Island měl vyspělou ekonomiku, islandské banky se úspěšně rozvíjely v zahraničí a budovaly svá nová zastoupení a pobočky, islandské společnosti kupovaly evropské firmy, celá islandská ekonomika expandovala. Možná až příliš. Pozornému čtenáři neujde, že právě vyspělé státy nyní řeší problémy se státními zárukami bank a navyšováním pojištění vkladů: Belgie, Holandsko, Lucembursko, Irsko, Island, Německo, Spojené království… A státy střední a výhodní Evropy si spíše o krizi jen čtou. Rozvinuté bankovní služby „západních” zemí nám byly často dávány za příklad. Do jisté míry oprávněně, ale vše má svůj strop. A náraz bývá bolestivý.

V České republice jsme také začali růst. Kdo letos jel na dovolenou do zahraničí, ušetřil nejvíce za posledních 15 let. Ekonomika šlapala naplno. Česká národní banka však již očekává její oslabení a ve vzduchu visí další snížení vyhlašovaných úrokových sazeb. V nedělním pořadu České televize guvernér ČNB Zdeněk Tůma uvedl, že růst ekonomiky bude v příštím roce nejspíše nižší, než 3,6 % uváděných ČNB. S tím souhlasí i Pavel Mertlík, hlavní ekonom Raiffeisenbank. Na nedávném setkání s novináři uvedl, že růst HDP by mohl být okolo 4 %, ovšem za velkého vlivu automobilky Hyundai. Když vezmu ten nejčernější scénář, pak očekávám růst HDP okolo 2 %, upřesnil Mertlík. To by zároveň znamenalo opětovný nárůst nezaměstnanosti zruba na 10 %, ta se přitom statisticky několik měsíců držela nízko.

Svůj názor na přijetí eura přehodnostil i ministr financí Miroslav Kalousek, který obvinil země s eurem, že v současné době porušují hlavní myšlenky společné měny, která má být zárukou stability a růstu. V okamžiku, kdy si jednotlivé země přestanou dělat starosti s deficitem a mírou svého zadlužování, tak začnou žít na úkor jiných zemí v rámci eurozóny, uvedl. Totálně se rozdrobí vzájemná důvěra. Neumím dohlédnout ten konec, ale pochopitelně velmi přehodnocuji svůj názor na co nejrychlejší přijetí eura, konstatoval.

Vracíme se do normálu. Nebylo normální žít tak, jak jsme posledních pár měsíců žili. Zvykli jsme si rychle na silnou korunu, nízkou nezaměstnanost, dostupné úvěry. Teď se to jen vrátí o pár měsíců zpět, komentoval současnou krizi generální ředitel Raiffeisenbank Lubor Žalman na setkání s novináři. Podle Žalmana je český bankovní trh zdravý. Souvisí to právě s dostupnosti hypotečních úvěrů. Zatímco u nás na hypotéku dosáhne spíše vyšší střední třída zájemců, v západních zemích již byly dostupné i pro zcela nebonitní klienty. To, že krize nastala, je pro nás jen dobře, říká Žalman. I u nás bychom se jednou vlivem silné konkurence dočkali situace, že banky budou hypotéky dávat všem vrstvám klientů. A není pravda, že současná krize zhoršuje poskytování úvěrů. Banky jen opět začaly odpovědněji přemýšlet, například, zda jejich klient nepřijde o práci.

Je podle vás správné oddálit přijetí eura pro Českou republiku?

  • Ano.
    65 %
  • Ne.
    17 %
  • Nevím.
    6 %
  • Jsem obecně proti přijetí eura.
    12 %

PŘEHLED FINANČNÍCH UDÁLOSTÍ

Banky

Citibank se pustila do prodeje autopůjček přes internet.

Podle průzkumu Raiffeisenbank lidem sice vadí bankovní poplatky, ale moc pro jejich snížení nedělají.

Raiffeisenbank spustila refinancování hypoték.

Portál bankovnipoplat­ky.com spustil další ročník ankety o absurdní bankovní poplatek.

Témata


Investice a spoření

Vídeňská burza získala většinový podíl v Lublaňské burze.

Témata


Úvěry

Při sjednávání úvěrů od zprostředkovatelů si dávejte pozor, abyste zbytečně neplatili.

MasterCard spustil edukativní kampaň o používání kreditních karet.

Home Credit začal prodávat úvěr, který můžete do určité doby bez poplatků „vrátit“.

Témata


Pojištění

Pojišťovna Kooperatova k povinnému ručení dává i pojištění hospitalizace.

Témata

Evropská cestovní pojišťovna představila nový typ cestovního pojištění pro služební cesty.


Dění v ekonomice

Témata


Legislativa

Od ledna nás čekají změny při ohlašování dopravní nehody.

dan_z_prijmu

Témata


Vaše peněženka

Od prosince opět podraží ceny jízdného na železnici.

Opět startuje kampaň upozorňující na nutnost číst, co podepisujete.

Témata


Zaměstnání

Témata

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).