Hlavní navigace

Bude mít malá penzijní reforma velký dopad na váš důchod?

16. 11. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Na změny v penzích, které připravuje ministr Drábek, měli doplatit nejvíce dnešní padesátníci s průměrným a nižším příjmem. Chudí nakonec nezchudnou a bohatší si přilepší.

Budete nastupovat příští rok do penze? Pokud dosáhnete důchodového věku po začátku října 2011, dotknou se vás změny s krycím názvem „malá penzijní reforma“. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) totiž musí předložit návrh, který bude respektovat nález Ústavního soudu. Ten označil české důchody za příliš rovnostářské a nespravedlivé vůči lidem s vyššími příjmy, protože si při odchodu do penze pohorší mnohem více, než lidé s nižšími příjmy.

Původní návrh bral chudým a bohatým dával

Důsledky původního návrhu ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, se podobaly vizi Robina Hooda naruby. Vezmeme chudým a dáme bohatším. Všichni, kteří vydělávají mezi 13 – 35 tis., Kč měli, podle Lidových novin, které zveřejnily konkrétnější záměry Drábka, dostat nižší penzi, než by jim přiznávala současná pravidla. Nejvíce si měli pohoršit ti, kteří pracují za průměrný plat kolem 25 tis. Kč. S průměrným příjmem 35 tis. Kč byste zůstali na svém a budoucí penzisté se současnými příjmy nad 40 tis. Kč si měli polepšit.

Původně byla ve hře také varianta vzít na zvýšení důchodů bohatších z penzí lidí s nejnižšími příjmy. Za méně bolestivou považoval Drábek možnost vzít na důchody bohatších z penzí nejširší skupiny – tedy lidí s průměrným příjmem. Tuto možnost taky nakonec implementoval do svého návrhu. Ať tak či tak, opatření pravděpodobně zasáhne kromě mladších generací i ty, kteří nežijí zrovna na vysoké noze a zároveň jsou téměř důchodového věku. Tedy bez šance cokoli na důchod ještě dospořit.

Ministr práce proto navrhl řešení, které vychází z požadavku, aby nově přiznávané důchody (od října příštího roku) u skupiny lidí s nižšími příjmy nebyly nižší, než důchody přiznávané podle dosavadní právní úpravy, okomentovala pro server Měšec.cz podobu návrhu Viktorie Plívová, mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí s tím, že cílem navrhované změny je zvýšení náhradového poměru pro jedince s příjmem na úrovni 84 000 Kč.

Malá penzijní reforma není reformou

Malá penzijní reforma tedy vlastně není vlastně žádnou penzijní reformou. Současný systém totiž zůstane nezměněný. Ten by měla ovlivnit až velká penzijní reforma, která se dotkne dnešní mladé generace. Opatření by od října 2011 mělo pouze snížit maximální vyměřovací základ pro placení pojistného a posunout druhou redukční hranici, nad kterou částka osobního vyměřovacího základu nebude zohledňována.

dan_z_prijmu

Viktorie Plívová pro Měšec.cz ještě uvedla, že by se měl snížit také zápočet částky osobního vyměřovacího základu mezi první a  druhou redukční hranicí. Detailní nastavení v tuto chvíli MPSV nechce dále komentovat, podrobnější představení plánuje až po projednání na úrovni vlády, uzavřela s tím, že v nejbližší době bude tento návrh nejprve posouzen poradou ekonomických ministrů a pokud jej přijmou, bude se jím dále zabývat vláda.

Jak se připravujete na důchod? (lze volit více možností)

Dá se spekulovat?

Změny by se podle Plívové neměly dotknout stávajících důchodců, ale těch, kteří odejdou do starobního důchodu po 1. říjnu příštího roku. Návrh také předpokládá jistá přechodná opatření, aby změna nebyla skoková a nezavdávala možnost případným spekulací s odchodem do penze, uvedla pro server Měšec.cz Plívová. Zdůraznila také, že model je nastaven tak, aby byl sociálně co nejpřijatelnější, nedotýkal se lidí s nejnižšími příjmy a u středněpříjmových kategorií počítal jen s mírnou redukcí u těch, kteří vydělávají mezi 13 a 35 tisíci korun měsíčně.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).