Hlavní navigace

Z redakční schránky: Kdy přijdete o rodičovský příspěvek

3. 7. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Během péče o dítě má matka nárok na dětské přídavky i rodičovský příspěvek. Problém může nastat v případě, když můžete pobírat i nemocenské dávky. Kdo má pravdu, můžete pobírat dvě sociální dávky?

Dobrý večer, chtěla bych vás poprosit o radu. Jsem na mateřské dovolené, a když mi měla končit doba, po kterou mi drželi v práci místo, neplánovaně jsem otěhotněla. Doktor mi vystavil neschopenku, protože i předchozí těhotenství jsem měla rizikové. Když jsem přišla s neschopenkou do práce, moje účetní měla dovolenou a ta druhá mi poradila, ať rodičovskou neruším, protože když se doma starám o dceru, která nechodí do školky, tak na ni můžu pobírat rodičovský příspěvek a přitom brát nemocenskou, protože to jsou dvě rozdílné věci. Říkala mi, že je to jako kdybych chodila do práce.

Raději jsem se na to přeptala u právníka na pracovním úřadě a na dvou sociálních úřadech a všichni mi řekli to stejné. Jenže když jsem si šla do práce vyřídit nástup na mateřskou dovolenou, moje účetní mi řekla, že budu muset rodičovský příspěvek vrátit, protože se nemohou vyplácet dvě sociální dávky najednou. Tak nevím, co mám dělat a kdo měl pravdu. Mohli byste mi prosím poradit, co mám dělat? Blíží se období pro podání žádosti na přídavky pro děti a nevím, co mě na úřadě čeká. Předem děkuji za odpověď. D.

Romana Juříčková, nezávislá konzultantka:
Rodičovský příspěvek může rodič pobírat až do 4 let věku dítěte, pokud dítě navštěvuje jesle, školku či jiné obdobné zařízení nejdéle na dobu 4 hodin denně nebo 5 kalendářních dní v měsíci. Pokud jste tedy ve svém zaměstnání ukončila rodičovskou dovolenou a současně jste v pracovní neschopnosti, máte nárok na dávky nemocenské a současně, splňujete-li podmínky pro vyplácení rodičovského příspěvku, máte nárok i na něj. V momentě, kdy se vám narodí druhé dítě, automaticky nárok na rodičovský příspěvek přechází na toto mladší dítě.


Ohledně argumentu vaší účetní, že není možné vyplácet dvě sociální dávky najednou, není tomu tak – zatímco dávky nemocenské jsou dávkou vyplácenou z nemocenského pojištění, rodičovský příspěvek je dávkou státní sociální podpory.


Věra Maškarincová, editorka finančního serveru Měšec:
Obě účetní mohly mít částečně způsobem pravdu, záleží na přesném stavu věcí. Z nemocenského pojištění se vyplácejí dvě dávky: 1. klasická nemocenská a 2. peněžitá pomoc v mateřství (PPM).


Zřejmě jste formálně „ukončila rodičovskou dovolenou” a nastoupila do práce – tuto práci jste však vůbec nezačala vykonávat, protože jste rovnou nastoupila klasickou pracovní neschopnost (z důvodu rizikového těhotenství). Úředně jste však začala být vedena znovu jako pracující. Proto vám je jako náhrada ušlého výdělku vyplácena nemocenská. Byť vám tato dávka byla vyplácena fakticky kvůli těhotenství, není posuzována jako „dávka v souvislosti s těhotenstvím a mateřstvím”, a proto je její souběh s rodičovským příspěvkem možný, stejně jako kdybyste chodila do práce a během toho si např. zlomila ruku nebo onemocněla chřipkou.


Změna ovšem nastává šest týdnů před očekávaným termínem porodu, kdy jste (jako osoba účastná nemocenského pojištění) povinna nastoupit mateřskou dovolenou. Přestanete pobírat obyčejnou nemocenskou a začne se vám vyplácet peněžitá pomoc v mateřství. V tom okamžiku začne dávka PPM kolidovat s dávkou rodičovského příspěvku, pokud jej pobíráte. Obě dávky jsou totiž zdrojem příjmů pro rodiče v souvislosti s těhotenstvím nebo mateřstvím, a stát by vám tedy vyplácel podporu ze stejného důvodu dvakrát. Obvyklá praxe je taková, že je vám zastaven rodičovský příspěvek na starší dítě a začnete pobírat PPM z titulu těhotenství. Tento příspěvek budete pobírat po zákonem stanovenou dobu (max. 28 týdnů) a pak si můžete opět požádat o rodičovský příspěvek, tentokrát na mladší dítě. Vždy vám ale poběží jenom jedna dávka, buď PPM nebo rodičovský příspěvek.


Pokud jste tedy již nějakou dobu pobírala PPM a rodičovský příspěvek souběžně, budete muset zřejmě vrátit přeplatek rodičovského příspěvku za toto období (tj. od začátku šestého týdne před porodem). Pokud však stále pobíráte klasickou nemocenskou, pravděpodobně nic vracet nemusíte. Doporučuji, abyste co nejdříve navštívila některý úřad, který vám dávky vyplácí, například nejbližší kontaktní místo SSP na úřadu práce, kde pro takové situace již mají přesně stanovené postupy, mají vaše přesné údaje a měli by vám být schopni poradit konkrétněji.

dan_z_prijmu


Dobrý den, v měsíci červnu jsem ukončil VOŠ obor turismus a budu pokračovat na VŠ, kde chci získat titul bakaláře. Dne 27. srpna dovrším 26 let. Chtěl bych se zeptat, jestli existují výjimky při placení zdravotního pojištění, nebo jestli musím po dovršení 26 let věku platit zdravotní pojištění. M.S.

Romana Juříčková:
Zákon o veřejném zdravotním pojištění bohužel žádné výjimky nezná. Stát je plátcem zdravotního pojištění pro studenty, dokud jsou posuzováni jako nezaopatřené děti, tj. do dovršení věku 26 let. Jste-li tedy studentem po dosažení věku 26 let, máte povinnost si platit zdravotní pojištění sám.

Pobírali jste někdy současně nemocenskou i rodičovský příspěvek?

  • Ano.
    14 %
  • Ne.
    67 %
  • Ne, nemám děti.
    19 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).