Hlavní navigace

Jakou délku fixace hypotéky doporučují odborníci?

13. 5. 2005
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Úrokové sazby hypotečních úvěrů opět pokořily historické minimum. Proto jsme se zeptali odborníků, zda se v současné době, kdy jsou úrokové sazby v České republice pod úrovní sazeb v Evropské unii, vyplatí spíše kratší či delší doba fixace úrokových sazeb hypotéky.
Jan Klouček - ČSOB

Jan Klouček, manažer útvaru Financování bydlení a úvěry ČSOB

Bankéř bude většinou svému klientovi radit využít delší doby fixace, aby s ním vytvořil či udržel dlouhodobý vztah. Nicméně vývoj na finačních trzích za poslední rok mu dává k takovému doporučení pádné argumenty. Základní úrokové sazby jsou pod úrovní Eurozóny a prostor pro jejich snižování je velmi omezený. Naopak pohyb směrem nahoru prostě musíme minimálně ve střednědobém horizontu očekávat. Proto doporučuji alespoň 5letou fixaci.

Samozřejmě je možné jít i do delších fixací, kde úrokové sazby jsou nyní také velmi nízko. Tento krok považuji za vhodný především pro ty klienty, kteří neuvažují o mimořádném částečném nebo úplném splacení úvěru. Navíc v případě, kdy by tato situace nastala, můžeme klientovi doporučit výhodnější variantu co udělat s nečekaně získanými penězi, a to kombinaci úvěru a investice do depozit či podílových fondů. Na jedné straně může využít velmi nízkých a dlouhodobě zafixovaných sazeb na hypotéce a na druhé straně vydělávat na výhodném úročení investic do dlouhodobých depozit či fondů, které při nárůstu úrokových sazeb budou mít vyšší výnos.

Stanislav Rokos - GE MB

Stanislav Rokos, manažer hypoték GE Money Bank

Snížení úrokových sazeb pod úroveň eura je zřejmě poslední dolní hranicí ceny koruny. Zároveň není důvod obávat se prudkého cenového skoku vzhůru vzhledem k vývoji české ekonomiky. Přechod české ekonomiky na euro se očekává cca okolo roku 2010. Máme tedy před sebou 5 let poměrně stabilní ekonomiky s cílem splnit normy měnové unie. Proto doporučuji úrokové sazby fixovat v rozmezí jednoleté až pětileté periody.

Dlouhodobější fixace jsou neopodstatněné a drahé, neboť zejména na počátku klient anuitními splátkami splácí více úroky než jistinu. Doporučuji klientům krátké fixace (1 rok až 3 roky) volit v případě možnosti mimořádných splátek či možnosti změny délky splácení úvěru např. při perspektivě vzrůstu příjmu.

David Sahula, ČMHB

David Sahula, specialista PR, Hypoteční banka

Úrokové sazby hypoték v minulosti klesaly až na současné historické minimum, což znamená, že již není moc prostoru pro jejich další výrazné snižování. Klienti by měli vzít v úvahu nynější příznivou situaci a proti možnému zvýšení sazeb se „pojistit“. Jako optimální se v současné době jeví pětileté fixy, které nabízí vhodný poměr stability a flexibility. Volit velmi krátké platnosti sazeb, aniž plánují v tomto horizontu předčasné splátky (ty bývají bez sankce jen v době změny sazby), je krátkozraké.

Výhodou těch, kteří zvolí dlouhodobější fixace, je tedy jistota, že budou lépe chráněni proti případnému nepříznivému vývoji sazeb a budou splácet po delší dobu stále stejnou částku. Díky tomu mohou také lépe plánovat své rodinné finance.

Markéta Šichtařová - Next Finance

Markéta Šichtařová, Next Finance

Předpokládáme, že úrokové sazby z hypoték mohou jednak pod vlivem konkurence, jednak pod vlivem politiky centrální banky (ČNB) ještě mírně poklesnout. Existuje totiž stále ještě prostor pro další snížení úrokových sazeb ČNB. Zda tento prostor ČNB využije či nikoliv, to je již jiná otázka, ovšem pro hypotéky není zase až tolik důležitá. Sazby u hypoték reagují hlavně na pohyb PRIBORU a PRIBOR zase reaguje na očekávání, co ČNB učiní, tedy nikoliv na její skutečné kroky. Stačí, aby na peněžním trhu vznikly spekulace, že ČNB opět uvolní svou měnovou politiku, a bude to stačit k tomu, aby hypotéky zase mírně zlevnily, ačkoliv tentokrát zřejmě již ne o plnou čtvrtinu procentního bodu.

Po této vlně snižování úrokových sazeb budou zřejmě sazby stagnovat minimálně do konce tohoto roku, ale dost možná ještě déle. Poté se očekává jejich pomalý vzestup prakticky v celé Evropě, tedy nejen v ČR. Jinými slovy, fixace je rozhodně na místě.

Česká ekonomika však zřejmě dlouhodobě zůstane velmi nízkoinflačním prostředím, takže se není třeba obávat nějakého velmi prudkého vzestupu inflace a tedy úrokových sazeb v budoucnu, fixace na velmi dlouhé období (10 let …) je proto zbytečně drahá. Jako optimální se nám jeví fixace na cca 5 let (1 či dva roky zde nehrají zásadní roli). Ta umožní profitovat na stávajících nízkých úrokových sazbách, ale zároveň také dlužníka nepřipraví o výhody toho, že po uplynutí tohoto hospodářského cyklu úroky opět poklesnou, ovšem tentokrát samy a spontánně.

Ivo Polišenský - Živnostenská banka

Ivo Polišenský, PR Manager, Živnostenská banka

Záleží na tom, v jaké finanční situaci se klient nachází. Pokud očekává v průběhu splácení hypotéky mimořádné příjmy, je pro něj výhodnější spíše kratší fixace, jeden nebo tři roky. Klient tak může využít současných velmi nízkých sazeb u těchto fixací a v případě mimořádných příjmů nebude muset platit sankční poplatky za předčasné splacení.

Pokud splátky hypotéky jsou pro klienta významnou částí rodinného rozpočtu, bývá výhodnější zvolit fixaci na 5 let – klient má jistotu pevných splátek na dostatečně dlouhé období a může tomu přizpůsobit ostatní rodinné výdaje. Fixaci nad 10 let bych nedoporučoval – vzhledem k cyklickému vývoji úrokových sazeb by se superdlouhá fixace mohla ukázat jako zbytečně drahá varianta.

Redakce

O výhodách a nevýhodách krátké či dlouhé fixace vedeme i v rámci redakce odborné spory. Pro kratší dobu fixace úrokových sazeb hovoří nižší cena a možnost častějšího předčasného splácení (blíže o této problematice pojednává článek „Hypotéka: Jednoletá fixace se vyplatí!“), naopak pro delší dobu fixace hovoří jistota splátek. Jednoletá fixace oproti pětileté je v současné době cca o jeden procentní bod nižší. Musela by tedy v průběhu pěti let vystoupit o více než jeden procentní bod (konkrétní propočty viz opět článek „Hypotéka: Jednoletá fixace se vyplatí!“), aby se vyplatila pětiletá fixace.

Výše uvedené komentáře odborníků na úrokové sazby hovoří o možném snižování úrokových sazeb v nejbližší době a o jejich růstu v období delším. Pro růst úrokových sazeb ve střednědobém horizontu hovoří jednak nízké sazby ČNB vůči sazbám Evropské centrální banky, ale i růst úrokových sazeb ve Spojených státech amerických, na které může ECB reagovat zvýšením sazeb.

dan_z_prijmu

Jinými slovy: Pokud očekáváte, že úrokové sazby neporostou příliš rychle, vyplatí se vám spíše kratší fixace hypotečního úvěru. Na druhé straně je dobré mít na paměti slova Iva PolišenskéhoŽivnostenské banky: Pokud splátky hypotéky jsou pro klienta významnou částí rodinného rozpočtu, bývá výhodnější zvolit fixaci na 5 let – klient má jistotu pevných splátek na dostatečně dlouhé období a může tomu přizpůsobit ostatní rodinné výdaje.

Delší než pětiletou fixaci nedoporučuje žádný z odborníků.

Jaká fixace je podle vás nyní nejvýhodnější?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).