Hlavní navigace

Jak zabezpečit domácnost před dovolenou?

1. 7. 2005
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Čas letních dovolených začal na plné obrátky a lidé houfně opouštějí domácnosti, které se stávají rájem zlodějů. Zeptali jsme se proto odborníků jak zabezpečit domácnost před odjezdem na dovolenou. Základní opatření můžete udělat i na poslední chvíli před odjezdem!
Marie Novotná - Kooperativa

Radka Novotná, produkt manažerka pojištění majetku a odpovědnosti Kooperativa, pojišťovny

Na prvním místě nedoporučuji se o svém odjezdu příliš rozšiřovat a i jinak dávat najevo svou nepřítomnost. Je dobré zachovat dojem „obydleného bytu“: nezatahovat závěsy ani žaluzie, „nezabedňovat“ okenice. Vhodné je dohodnout si se sousedem nebo jiným dobrým známým, aby vám obstaral vybírání poštovní schránky a občas zkontroloval byt.

Jako i po celý rok je důležité, aby byly dveře do bytu kvalitní a byly opatřeny odpovídajícím zámkem (stupeň zabezpečení by měl odpovídat tomu, nakolik si ceníte vybavení vašeho bytu). Dalším ochranným prvkem jsou bezpečnostní folie na okna, v ideálním případě alarm, který lze doporučit jak u bytu, tak u rodinného domu. U rodinného domu se mi jako výhodná jeví investice do svítidel na fotobuňku – tato čidla mohou případné nezvané návštěvníky odradit.

O dovolené platí dvojnásob: Zavřete všechna okna a zamkněte. Pokud vlastníte balkon, nenechávejte na něm žádné věci, o které nechcete přijít. Věci na něm odložené jsou snadnou kořistí.

I když toto všechno zajistíte, doporučuji skutečné cennosti umístit v trezoru nebo odvézt z bytu a uložit v bezpečí. Dále mimo byt uložte všechny doklady, které mohou sloužit jako případný důkazní materiál o vlastnictví vašich věcí. Ideální je opatřit si fotodokumentaci svého bytu

V neposlední řadě radím zvážit možnost pojištění vašeho majetku. Pojištění vám zaručuje, že v případě tzv. pojistné události obdržíte finanční prostředky, ze kterých si budete moct obstarat vybavení nové – adekvátní tomu předchozímu.

Je dobré vzít v úvahu, že domácnost může být nejen vykradena, ale může být poničena i jiným způsobem – například řáděním živlů, jako jsou blesk, požár, voda atd. Všechny tyto škody pojištění pokrývá. Stejně tak je možné se pojistit proti případu, že prasklé potrubí ve vašem bytě způsobí škodu třeba vašemu sousedovi.

Čísla jsou bohužel neúprosná:

  • Za posledních 10 let hořelo ve více jak 30 000 českých domácností.
  • Přibližně každých 40 minut dojde k vloupání do bytu.
  • Přibližně jen jedno procento z celkové hodnoty ukradeného majetku se podaří policii vypátrat.
  • Celková škoda, kterou každoročně v českých domácnostech způsobí jen zloději a požáry, je větší než jedna miliarda korun.

Pojištění majetku je praktická věc. Pomůže vám uvědomit si, jakou skutečnou hodnotu má vybavení vaší domácnosti a jak by měla být vaše domácnost ideálně zabezpečena.

A samozřejmě vám pojištění dá pocit jistoty a klidu. A to je věc, kterou ocení každý, zvláště na dovolené.

Na co nesmíte zapomenout před dovolenou? Čtěte v příloze Cestování a dovolená 2005
Pavel Hovorka - Uniqa

Pavel Hovorka, vedoucí útvaru likvidace škod a rendement Uniqa pojišťovny

Ze zkušenosti mohu říci, že největší efekt k ochraně majetku mají stále tzv. pasivní prostředky ochrany. Těmito jsou myšleny prvky mechanického zabezpečení místa pojištění a jejich vzájemná prokombinace.

Dokonalý uzamykací systém by měl být instalován z hlediska mechanické odolnosti do konstrukčně odpovídajících dveří, stejně jako tyto dveře musí být usazeny v odpovídajícím dveřním rámu a odpovídajícím stavebním prvku konstrukce stěny. Bezpečnostní dveře v sádrokartonové příčce jsou směšné. Totéž platí o oknech a všech ostatních prostupech do místa pojištění.

Alarmy (EZS) bez napojení na stálou ostrahu (PCO) jsou dnes při téměř stoprocentní lhostejnosti okolí bezpředmětné. Pokud jsou však napojeny na PCO (hlídací službu), mohou díky zkrácení možného času pobytu pachatele v místě pojištění podstatně zkrátit dobu tzv. „totálního vyklízení bytu“, tedy i výši škody. Zvukový alarm je více méně na škodu.

Obecně lze říci, že pokud občan na delší dobu opouští svoji domácnost, neměl by na změnu režimu provozu v bytě jakkoli upozorňovat opatřením, jež běžně nedělá: stahováním žaluzií, vypínáním přívodu plynu atd. Stejně nebezpečné je vést široké diskuse se svým okolím o opuštění domácnosti na určitou dobu. Klíče od bytu by měl v případě nutnosti svěřit pouze jediné dobře zvolené osobě.

Obecně lze říci, že pokud si vás pachatelé vytipují, zpravidla najdou cestu, jak se do místa pojištění dostat. Proto se nenechte podle svého chování a řečí vytipovat.

Tomáš Koníček - Policie ČR
Pavel Kocábek - Policie ČR

JUDr. Tomáš Koníček a JUDr. Pavel Kocábek, odborníci na zabezpečovací techniku

Zabezpečení obydlí a dovolená

Základním pravidlem bezpečného chování je, nechlubit se kam, kdy a na jak dlouho odjíždíme na dovolenou zvláště před neznámými lidmi.

Sousedská výpomoc a elektronické zařízení

  • Důvěryhodná a všímavá osoba dohlíží na byt či rodinný domek, vybírá poštovní schránku, zalévá květiny, v případě problémů přivolá policejní pomoc.
  • Není-li k dispozici spolehlivá osoba, je možno využít různá elektronická spínací zařízení, která nepravidelně podle nastavení rozsvěcují v bytě či v rodinném domku světla, zapínají rádio, televizi – navozují zdání, že objekt je obývaný.

Zabezpečení bytu

  • Je-li byt v přízemí, je nutno zabezpečit jeho riziková místa – okna, lodžii a vstupní dveře (využití mříží, bezpečnostních skel, folií, uzamykatelných klik, zámkového bezpečnostního uzamykacího systému (zámek, vložka, kování), instalace bezpečnostní dveří). Ve vyšších patrech domu věnujeme pozornost především vstupním dveřím našeho bytu. Vstupní prostor musíme vnímat jako celek. Nejde pouze o uzamykací systém, ale ke „dveřím“ patří dveřní křídlo, závěsy a zárubeň (oplechování stávajících dveří, ochrana proti vysazení, příčná závora, bezpečnostní zárubně, výměna uzamykacího systému za certifikovaný, bezpečnostní dveře atd.).

Zabezpečení rodinného domku

  • Zde musí být ochráněny všechny dveřní a okenní otvory (instalace mechanických zábranných prostředků, elektrického zabezpečovacího systému, elektrického požárního systému a vyvedení poplachového signálu k sousedům nebo na pult centralizované ochrany bezpečnostní agentury).

Nedostatek peněz a času

  • Za týden odjíždíme na dovolenou, chceme si obydlí zabezpečit, máme dvě možnosti: některé zabezpečovací firmy nabízejí klientům možnost pořízení zabezpečovacího zařízení na splátky nebo pronájem techniky na určitou dobu.

Jaké výrobky použít a jaké firmy oslovit?

  • Doporučujeme vyžadovat od firem pouze certifikovanou zabezpečovací techniku (seznamy této techniky jsou na internetové adrese www.mvcr.cz/pre­vence/obcanum/ra­dy/odborne/in­dex.html. Tuto techniku vyžadují i pojišťovny.
  • Občané by měli kontaktovat firmy, které jsou členy Asociace technických bezpečnostních služeb Grémium Alarm. Asociace garantuje serióznost těchto firem. V oblasti pojišťoven doporučujeme kontaktovat pojišťovny, které jsou členy České asociace pojišťoven.
  • Občanům doporučujeme, aby se přihlásili do programu Bezpečná lokalita, bližší informace jsou na adrese www.mvcr.cz/…a/index.html
Další doporučení odborníků na zabezpečovací techniku JUDr. Tomáše Koníčka a JUDr. Pavla Kocábka
Václav Bálek - ČP

PhDr. Václav Bálek, tiskový mluvčí České pojišťovny

Z technických důvodů bylo doplněno ve 12:00 hodin. Děkujeme za pochopení.

Na trhu je k dostání mnoho věcí, které dokáží vzbudit zdání, že je v bytě stále někdo přítomný, ačkoliv v něm ve skutečnosti momentálně není ani živáček. Základní varianty těchto přístrojů můžete pořídit už za pár stovek. Kdo chce mít větší kontrolu nad svým majetkem, tomu doporučuji připojit si svůj dům nebo byt na pult centralizované ochrany.

dan_z_prijmu

Sebelepší zabezpečení nejspíš zloděje odradí, ale stoprocentní jistotu nemáte nikdy. Nezbytnou výbavou by proto mělo být kvalitní pojištění domácnosti a staveb. Při jeho sjednávání je však dobré vzít si do ruky kalkulačku a do hrsti rozum. Rozhodně nestojí za to snižovat hodnotu domácnosti či nemovitosti s vidinou úspor na zaplaceném pojistném. Nízkému pojistnému totiž bude odpovídat i nízká náhrada případné škody. Na pojistném lze naopak ušetřit uzavřením správně nastavené spoluúčasti.

Majitelům rodinných domků doporučuji uzavřít si jak pojištění staveb, tak i domácnosti. Všem pak pečlivě zvážit výši pojistné částky, na kterou svoji nemovitost sjednávají. Nejlepší je udělat si podrobný seznam svého majetku, aby byla správně stanovena jeho hodnota a tím se odbouralo riziko podpojištění nebo naopak toho, že budou platit nepřiměřeně vysoké pojistné. A pokud se hodnota majetku, který mají lidé pojištěný, časem změní, ať už směrem nahoru nebo dolů, je praktické i logické změnit i pojistku tak, aby byla stále aktuální a odrážela současnou realitu vašeho bydlení.

Máte dostatečně zabezpečenou domácnost?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).