Hlavní navigace

Hypotéky sice zlevňují, nemovitosti ale krizi vzdorují a zdražují

8. 10. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Úrokové sazby hypoték klesají a čeká se, že ještě budou. Nemovitosti naopak stále zdražují, koronavirová krize poptávku po novém bydlení zatím neutlumila. Korekce cen se sice čeká, otázka je kdy.

Hypotéky zlevňují prakticky od začátku pandemie. Jako první šla se sazbami dolů koncem března mBank, postupně se přidaly další menší a pak i větší banky. Úrokové sazby klesají už osm měsíců v řadě a tím to pravděpodobně ještě nekončí.

Cena zdrojů klesá a s tím se otvírá nový prostor pro snížení sazeb hypoték, říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance.

Nejlevnější jsou podle něj nyní opět kratší peníze, což znamená, že největší prostor pro pokles se vytvořil u hypoték s jedno- nebo tříletou fixací. Ty však v současné době tvoří jen jednotky procent celkové hypoteční produkce. „Trhu dominují 5-, 7– a 10leté fixace a i u těchto variant úvěrů vidíme nyní značný prostor pro korekci úrokových sazeb,“ doplnil.

Vývoj úrokových sazeb hypoték. (7.10.2020)
Autor: GOLEM FINANCE s.r.o.

Vývoj úrokových sazeb hypoték. (7. 10. 2020)

Podle indexu GOFI70, který mapuje sazby napříč bankami, průměrná nabídková sazba hypoték v září klesala ze srpnových 2,07 % na 2,04 %. Hypotéky minulý měsíc zlevnila Equa Bank, Moneta a UniCredit Bank. Začátkem tohoto týdne pak ČSOB, Hypoteční banka a Raiffeisenbank.

Nemovitosti zdražují, byť pomaleji

Trh s nemovitostmi na jaře zmrazila první vlna pandemie koronaviru. Ale jen dočasně. Zájemci o vlastní bydlení vyčkávali, co bude dál. Po uvolnění restrikcí se oklepali, poptávka šla opět nahoru a teď to při pohledu na trh s nemovitostmi vypadá, jakoby se žádný ekonomický propad ani nekonal. Technicky je přitom česká ekonomika v recesi, klesla v prvním i druhém čtvrtletí letošního roku. Zdražení nemovitostí sice zpomalilo, ale jinak se pandemie na cenách bytů neprojevila tak, jak se čekalo. Spíš naopak.

Pokud banky udrží objemy poskytnutých hypoték na úrovni letních měsíců, tak by podle prognóz společnosti Fincentrum & Swiss Life Select mohly atakovat rekordy z let 2016 a 2017, kdy sjednaly hypotéky za více než 225 miliard korun. V srpnu banky poskytly 6868 hypoték za 19,173 miliardy korun a šlo o nejsilnější osmý měsíc v historii Fincentrum Hypoindexu, který systematicky sleduje vývoj hypotečního trhu. 

Nepolevující poptávka tedy žene ceny nemovitostí dál nahoru. V České republice se ve druhém čtvrtletí zvýšily ceny bytů mezikvartálně o 1,6 %, což je mimochodem nejpomalejší růst za posledního dva a půl roku, nicméně i tak byly meziročně dražší o 7,7 %. Pokud se podíváme na vývoj cen starších a nových bytů, tak tentokrát se jejich tempo téměř srovnalo, říká ekonom ČSOB Petr Dufek.

Trh se chová jinak než v předchozích recesích

Růst cen nemovitostí netrápí jen Česko, ale i zbytek Unie, kde se ceny zvýšily ve srovnání s předchozím kvartálem o 1,5 %, meziročně o 5,2 %. Realitní trh tak v podstatě nereaguje tak jako v předchozích dvou recesích, kdy naopak byty zlevňovaly. Důvodem jsou nejspíš jen levné peníze. A to nejenom z pohledu možnosti si je vypůjčit, ale především je investovat, vysvětluje Dufek.

Nedostatek investičních příležitostí v době záporných úrokových sazeb a negativních výnosů dluhopisů podle něj zatraktivnil realitní trhy v některých zemích natolik, že se investice do bytů staly vyhledávanou příležitostí. A to nejenom pro drobné investory, ale i ty institucionální.

Poptávku tak drží jak nízké úrokové sazby hypoték, tak zájem o byty pořizované na investici. Změnu kurzu by mohla přinést rostoucí nezaměstnanost. Ta se ale zatím drží stále relativně nízko. V září zůstala na stejné hodnotě jako v srpnu, 3,8 %, a počet lidí bez práce se dokonce mírně snížil, jak už jsme psali v tomto článku

Prodává se za předkrizové ceny

Byť to v tuhle chvíli na pokles cen nevypadá, podle makléřů ke korekci nakonec dojde, protože ceny bytů reagují na ekonomický pokles se zpožděním. Otázka ale je, kdy k tomu dojde.

Vše bude záležet na tom, jak vážná ekonomická krize na podzim přijde. Scénáře jsou různé, ale pokles cen v řádu několika procent je už teď nevyhnutelný. Každopádně zatím je stále možné prodat za předkrizové ceny, uvádí majitel realitky Maxima Vladimír Zuzák.

Největší pokles podle něj čekají ceny bytů, o něco méně zasažené budou ceny domů a nejstabilnější jsou vždy ceny pozemků. V Praze nejvíc klesnou ceny panelákových bytů na okraji města, u těch se vždy nejvíc projeví cenové výkyvy. Ještě víc ovšem ceny klesnou v regionech, kde není takový nedostatek bytů. Naopak se tentokrát nedá počítat se zlevněním bytů v novostavbách. Developeři nemůžou jít s cenou moc dolů, mají spočítané zisky a náklady. Navíc se poučili z minulé krize a teď si počkají, až se situace na trhu zase zlepší, předpovídá Zuzák.

dan_z_prijmu

Pronájmy jsou dostupnější než před pandemií

Pandemie už se naplno promítla na trhu s dlouhodobými pronájmy. Obzvlášť v Praze je nyní k dispozici asi dvakrát víc bytů, než je v tomto období obvyklé, ceny šly dolů v rozmezí od 20 až 40 %. Ke zlevnění došlo i v dalších městech.

Nájemní bydlení je tak nyní dostupnější než před pandemií a očekává se, že majitelé bytů ještě budou muset jít s cenami dolů, jak už jsme psali v tomto článku. V Praze se nabídka zvýšila díky bytům původně určeným ke krátkodobým pronájmům. Turisté z města zmizeli a jejich návrat se čeká nejdříve příští rok na jaře.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po studiu žurnalistiky se začala naplno věnovat novinářskému řemeslu se zaměřením na ekonomiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).