Hlavní navigace

Finanční podvody na internetu

25. 11. 2009
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

S oblibou internetu roste také počet jeho podvedených uživatelů. Na jaké finanční podvody si dát na internetu pozor?

O finančních internetových podvodech již byla zveřejněna řada textů. Počty nově zneužitých ale dokazují, že je vždy užitečné na podvody znovu poukázat. Před jakými nabídkami byste se měli mít na pozoru a které typické znaky mají internetové finanční podvody společné?

Nigerijské dopisy

Pravděpodobně nejstarší podvod kolující internetem, který měl i svoji papírovou obdobu, měl jednoduchý princip. Oběti přišel dopis, ve kterém mu vysoce postavený vládní činitel Nigérie sděloval, že uprchl nebo hodlá uprchnout ze země a rád by si s sebou vzal peníze, které si za svého působení nakradl. Další varianta podvodu byla v podobě zprávy od bankovního úředníka, který našel v bance opuštěný bankovní účet s vysokým zůstatkem.

Celá transakce měla probíhat tak, že oběť sdělí své bankovní údaje, podvodník mu pošle na jeho bankovní účet příslušnou částku, ze které si oběť ponechá dohodnutou provizi (byly slibovány miliony USD) a zbytek pak nějakým způsobem přepošle dál. Pokud se oběť nachytala a na dopis odpověděla, začalo „stahování peněz“. Nejdříve si řekla nigerijská strana o poplatky na bankovní převod, poté o úplatky pro zainteresované osoby (např. bankovní úředníky), atd. V případě, že oběť zaplatila, požadavky se stupňovaly, a to do té doby, dokud byla oběť ochotná platit. Někteří lidé se kvůli tomu neváhali i zadlužit, zvláště poté, co už v systému utopili všechny své úspory.

Na policii skončilo jen málo z těchto případů, protože oběti si byly vědomy toho, že měly v úmyslu se podílet na podvodu a obávaly se případného trestního postihu.

Jinou variantou na stejné téma je i nabídka více či méně legálního podnikání s nigerijskou stranou (často opět spočívající v provizi za vyvedení peněz do zahraničí, např. z důvodu vyhnutí se daním). Situace má opět stejný scénář – zasílání různých stupňujících se částek před slibovanou transakcí. Veřejnosti nejznámější je asi případ MUDr. Jiřího Pasovského. Ten v Nigérii takto postupně utopil 2 miliony dolarů a 19. února 2003 zastřelil nigerijského konzula, který se záležitostí neměl nic společného. Nevinný konzul ho při předchozích návštěvách od dalšího zasílání peněz dokonce zrazoval. Podle posledních informací, které bylo možné k tomuto případu dohledat na internetu, nebyl pan Pasovský za svůj čin potrestán, protože byl shledán v době činu duševně nezpůsobilým.

Nebezpečí sociálních sítí

Na nabídky královských provizí dnes už málokdo naletí, a tak podnikavci přišli s novým nápadem – s krádeží identity. Stačí si na některé ze sociálních sítí vybrat vhodnou oběť a pak poslat jejím známým žádost o finanční výpomoc. Podvodníci osloví přes e-mail přátele oběti s informací, že je daná osoba v Nigerii a následkem např. okradení se ocitla bez prostředků a potřebuje nutně zaslat peníze na zaplacení hotelu nebo letenky. Vzhledem k jazykové bariéře se ale tento druh podvodu vyskytuje téměř výhradně v anglicky mluvících zemích. V tomto případě také nejde o nic nového, tento druh podvodu se vyskytoval a vyskytuje i v ČR a je zaměřen především na starší lidi. Podvodníci jim telefonují jménem dětí nebo vnoučat a žádají o urychlenou půjčku, většinou kvůli akutnímu výhodnému nákupu s tím, že pro peníze si přijde známý. Podobné téma: Nákupy v aukcích na internetu mají svá kouzla i rizika

Nigerijské balíčky

Podvod s nigerijskými balíčky má dvě varianty – balíčky odesílané a balíčky přijímané. Častější a méně náročná varianta se týká odesílaných balíčků. Na vaše nabízené zboží na některé z aukcí přihazuje někdo, kdo chce, abyste ho zaslali do Nigérie. Osoba často žádá i o stažení zboží z aukce a uzavření obchodu mimo aukční server. O ceně nesmlouvá a je ochotna přijmout jakkoliv vysoké zasílací náklady. Překážkou není ani fakt, že zboží pak může vyjít dráž než nové. Podvodníci se hájí výmluvou, že shánějí přesně daný typ zboží, který není možné v Nigerii koupit. Finta podvodu spočívá v tom, že se vás snaží přesvědčit, abyste zboží zaslali dříve, než dostanete slíbené finance.

Pokud avizují platbu bankovním převodem, pošlou vám e-mailem dokument, který má prokazovat odeslání peněz. Většinou má podobu příkazu z nějaké (někdy i neexistující) banky. Peníze jsou tedy na cestě, zboží můžete odeslat. Podvodníci se také často odvolávají na platbu prostřednictvím Western Union. Pošlou vám potvrzení, které má prokazovat, že peníze jsou pro vás připraveny. Na rozdíl od zaběhnuté praxe (Western Union vyplatí peníze komukoliv, kdo zná potřebné údaje) se však v dopise tvrdí, že peníze budou vyplaceny na základě předložení dokladu o odeslání balíčku. Na přepážce vám však samozřejmě nic nevyplatí. Podobné téma: Jak platit do zahraničí

Podvod s přijímanými balíčky je poněkud složitější, ale tím více nebezpečný. V době internetu jsme zvyklí nakupovat v internetových obchodech bez ohledu na státní hranice. Stačí potenciální oběť přesvědčit, aby od podvodníka nakoupila zboží. Zpravidla prostřednictvím nabídkového e-mailu. Pokud má podvodník vypadat věrohodněji, vytvoří i webové stránky a tím i iluzi fungujícího internetového obchodu. Platí se samozřejmě vždy předem a je jasné, že objednané zboží nikdy nedorazí.

Aby byla efektivita podvodného jednání úplná, přišly tyto osoby s metodami, jak z napálených dostat více peněz, než byli původně ochotni zaplatit. Například nejprve sdělí, že daný výrobek je možné koupit pouze v určitém minimálním počtu kusů. Následuje e-mail, že v důsledku chyby bylo odesláno více kusů zboží, než bylo zaplaceno a žádají o zaplacení i za toto zboží. Někdy se v těchto případech objevuje i mezistupeň, kdy zboží bylo již zabaleno (opět víc, než bylo objednáno) a je připraveno k odeslání. Storno již není možné (je již zabaleno a připraveno) a vám tak nezbývá nic jiného než zaplatit, jinak nedostanete nic (což nakonec nedostanete stejně).

Obrana proti tomuto podvodu je obtížnější. To, že jsou výrobky za podstatně nižší ceny, než je běžné, je na internetu normální a samo o sobě o ničem nevypovídá. Není problém nakoupit některé zboží na internetu za méně než polovinu tuzemské ceny. Rozpoznat podvod je možné snad jedině způsobem platby. Téměř všechny podvody mají společné to, že jako způsob platby upřednostňují Western Union. Platby zaslané tímto způsobem jsou totiž nevysledovatelné, vyzvedávají se v hotovosti a v některých případech není třeba předložit ani jakýkoliv doklad totožnosti. V běžném obchodním styku se tento způsob platby nepoužívá, protože kromě vysokých nákladů vyžaduje osobní vyzvednutí hotovosti na přepážce Western Union. V případě podvodníků je to ale přesně to, co jim hraje do karet.

Anglická auta

Přestože se u tohoto druhu podvodu Nigérie nikde neobjevuje, vypadá to, že i za ním stojí stejní lidé. Princip podvodu je následující. Na internetovém serveru (eBay nebo specializované servery na prodej aut) jsou nabídky opravdu levných automobilů. Aby byla legenda dokonalá, zpravidla se má jednat o auta s levostranným řízením omylem dovezená do Británie. Prodejce na prodej velmi spěchá a je ochoten jít s cenou ještě níž. Své rozhodnutí podpoří často tvrzením, že automobil je již nevratně naložen na trajekt a bude odeslán do Německa. Podvodník například uvádí, že vůz byl původně prodán jinému zájemci, ale ten na poslední chvíli couvl. U těchto podvodů je opět obtížné rozlišit seriozní prodej od podvodu. Vodítkem by opět mělo být požadování platby přes Western Union. Podobné téma: Na co nezapomenout při koupi auta?

Čínské dopisy a čínské balíčky

V mnohém se podobají těm nigerijským, ale jsou mnohem více propracované. V případě dopisů nejde o tak jednoduchý podvod. Dopisy se tváří jako seriozní nabídka spolupráce. Podvodníci vás pozvou i do Číny k prohlídce továrny a uzavření obchodu přímo na místě. Nabídnou zajistit i hotel popř. další služby. Samozřejmě si vše nechají zaplatit a snaží se vás přimět i k nějakým „drobným“ dárkům s tím, že je to vlastně povinnost. Tento způsob je velmi těžce postižitelný, protože jde vlastně o standardní obchodní jednání, které jen nedopadlo ke spokojenosti obou stran. V případě balíčků jde výhradně o typ „přijímané balíčky“, scénář je podobný těm nigerijským.

Britská loterie

Přišel vám dopis, že jste vyhráli milion liber? Pravděpodobně by bylo jednodušší spočítat lidi, kterým takové oznámení nepřišlo. Pro výběr výhry musíte zavolat na nějaké číslo, které má pochopitelně velmi vysoký tarif. Pokud ona komunikace vůbec někam vede, tak k tomu, abyste nejdříve zaplatili nějaké poplatky, než vám bude částka vyplacena. Dále je scénář podobný jako u nigerijských dopisů. Podobné téma: Jak postupovat při ztrátě peněz a platebních karet v zahraničí?

Ukrajinské dopisy

U ukrajinských dopisů ani nejde o podvod, přesněji řečeno ne přímý. Zatímco v případech dosud zmíněných jste mohli přijít maximálně o peníze, které jste dobrovolně zaslali, zde můžete přijít nejen o peníze, ale navíc se můžete vystavit trestnímu stíhání. Podvod začíná podobně jako nigerijské dopisy, tedy nabídkou na přeposlání peněz za provizi. Je zde ale podstatný rozdíl. Druhá strana nevyžaduje žádné platby předem a peníze skutečně přijdou. Mohlo by se zdát, že jde o bezrizikový výdělek, proto přijmete peníze a pošlete dál (zpravidla na Ukrajinu). Následně získáte provizi a tím by pro vás záležitost měla končit. Opak je pravdou. Peníze, které jste obdrželi a následně odeslali, totiž budou někde chybět. Jde o peníze z kont klientů v západoevropských bankách. Útočníci často nějakým způsobem získali přístup do jejich internetového bankovnictví a jejich peníze převedli na vaše konto. Samozřejmě je jen otázkou velmi krátké doby, kdy se policie při vyšetřování této krádeže dostane až k vám. Vy tak přijdete nejen o výdělek, ale můžete být odsouzeni k náhradě škody, tedy zaplacení celé částky, která sice přišla na váš účet, ale vy už ji dávno nemáte. Navíc vám hrozí trestní stíhání s možností udělení trestu odnětí svobody. A Ukrajinci? Ti jsou z obliga. Peníze jste jim totiž nejspíš poslali opět přes Western Union.

dan_z_prijmu

Podvodníkům uvolňuje ruce přehnaná důvěra a neopatrnost

Zajímá vás, jak získali podvodníci přístup k účtům klientů? Možností je celá řada. Nasazení nějakého spyware do počítače (spyware je program, který prostřednictvím internetu odesílá data z napadeného počítače bez vědomí jeho uživatele. Může odesílat například i hesla a čísla kreditních karet – pozn. red.), pomocí infikovaného programu (warez, porno stránky), prohledávání odpadkových košů, atd. Ale nejjednodušší je vyhlédnutou oběť o tyto údaje jen požádat. Je s podivem, kolik lidí je ochotno sdělit své bankovní údaje jen na e-mailovou výzvu, která vypadá jako oficiální e-mail z banky. Této metodě se říká phishing. Při rozeslání několika tisíc se vždy pár důvěřivých osob nachytá. Nedávné podobné události v ČR jsou důkazem, že jsou podvedené osoby ochotny sdělit opravdu hodně. Přihlašovací jméno, heslo, někteří na zvolený server nahráli i svůj certifikační klíč nebo zaslali poštou seznam TAN hesel. Jak se zdá, lidská hloupost a chamtivost je ten nejlepší výrobní prostředek. Podobné téma: Jak řídit osobní finance s ohledem na zhodnocení, riziko i čas?

Pro úplnost je nutné zmínit i tzv. dialery. Přes vytáčené připojení se už dnes ale téměř nikdo nepřipojuje, a tak je toto nebezpečí minimální. Dialer je škodlivý program, který modemem změní způsob přístupu na internet. Přesměruje vytáčené číslo pro připojení na linky s vysokým tarifem, což uživatel většinou zjistí až na svém vyúčtování za telefon. Zde platí základní pravidlo – neinstalovat na počítači programy, o kterých nevíte, co dělají nebo pokud například pocházejí z podezřelého zdroje. Ačkoliv přesměrování na čísla s vysokým tarifem dnes už téměř nehrozí, existuje např. možnost kompromitace přihlašovacích údajů do internetového bankovnictví.

Reagovali jste někdy na nigerijské dopisy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Neúnavný přispěvatel do diskuzních fór na českém internetu je zároveň moderátorem diskusí na serverech Měšec.cz a FinExpert.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).