Hlavní navigace

Na pestrou nabídku valut v bankách raději zapomeňte

1. 6. 2009
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Nákup valut začíná být s blížícím se létem stále aktuálnější. Ne všude je ale nabídka cizích měn stejná. Kam se vydat najisto, abyste nemuseli chodit dvakrát a kde hledat, chcete-li aby byla směna nejvýhodnější?

Nabídka deviz určených pro bezhotovostní operace bývá zpravidla bohatší než valuty poskytované na pokladně. Jedete-li na dovolenou do zemí Evropské unie, sehnat eura pro vás bude snadné. Koupit takto bez obtíží i ostatní měny ale může být problém, protože nabídka bank a směnáren se liší. V některých případech navíc banky měnu uváděnou ve svém kurzovém lístku nabízí jen na určitých pobočkách a jinde je potřeba si měnu objednat dopředu.

Banco Popolare

Banco Popolare nabízí na svých pobočkách k výkupu i prodeji pouze americký dolar (USD) a euro €, což je také jediná měna, ve které můžete bance prodat i mince. Mince je možné přijmout pouze v eurech, potvrdila Mirka MisíkováBanco Popolare. Nabídka devizových operací je už rozmanitější. Bezhotovostní transakce je možné zde provádět kromě již zmíněných měn i v kanadských dolarech (CAD), švýcarských francích (CHF), britských librách (GBP) a švédských korunách. Čtěte více: Jak levně s hotovostí do banky 

Citibank

Citibank kromě amerického dolaru na pokladnách nabízí britskou libru, japonský jen, eura, švýcarské franky a dánskou a švédskou korunu. Uvedené valuty nabízí všechny pobočky kromě třech pražských – v ulici Vinohradská, v ulici 28. října a Na Příkopech. Mince směňujeme pouze v eurech a amerických dolarech, přičemž u eur je možné směnit mince v minimální nominální hodnotě 1 EUR, u USD je možné směnit i centy v racionálním množství, řekl serveru Měšec Pavel Vlček z Citibank.

Česká spořitelna

Nabídka České spořitelny je velmi podobná Citibank s tím rozdílem, že zde seženete i chorvatskou kunu (HRK), norskou korunu (NOK) a novozélandský dolar (NZD). Valuty je možné sehnat na všech pobočkách, ve kterých má banka směnárnu. U okrajových měn, například novozélandský dolar a australský dolar nebo japonský jen, je na menších pobočkách třeba počítat s tím, že je nutné si je objednávat dopředu, uvedla pro server Měšec Pavla Langová z České spořitelny. Pokud vám ale z dovolené zbudou i mince, na pobočkách je směnit nelze.


peníze, internetové bankovnictví, obchod

ČSOB

V nabídce ČSOB tolik valut už nenajdete. Oproti České spořitelně zde v nabídce valut pro výkup i prodej chybí australský, kanadský a novozélandský dolar, chorvatská kuna, japonský jen, maďarský forint a polský zlotý. Kromě poboček provádějících omezené hotovostní operace (pobočky se 3 zaměstnanci) nabízíme k prodeji eura v bankovkách i mincích všech nominálních hodnot. Na všech pobočkách jsou, pouze v bankovkách k dispozici americké dolary, britské libry, švýcarské franky, švédské, dánské a norské koruny, uvedl pro Měšec Ivo Měšťánek z ČSOB s tím, že méně frekventované měny (například norské a dánské koruny) mohou být k dispozici v omezeném množství. Pokud vám zbudou mince z dovolené, udat zde můžete pouze eura. Čtěte více: Koruna láme rekordy. Je nejvyšší čas na nákup valut? 

GE Money Bank

Navštívíte-li za účelem nákupu valut tuto banku, počítejte předem s tím, že zde oproti ČSOB neseženete dánskou a norskou a švédskou korunu. Koupit nebo prodat zde můžete jen britskou libru, švýcarský frank, americký dolar a euro. Tyto měny jsou k dostání na všech pobočkách. Mince zahraničních měn za českou korunu ale na našich pobočkách nevyměňujeme, informoval Měšec Milan Kříž, tiskový mluvčí GE Money Bank.

Komerční banka

Ve směnárně Komerční banky můžete nakupovat i prodávat, kromě obligátního eura, národní měnu Austrálie, Velké Británie, Dánska, Japonska a Kanady. Dále zde směníte i norskou a švédskou korunu, polský zlotý, švýcarský frank a americký dolar. Obecně platí, že větší města a turisticky exponovaná místa využívají plný rozsah měn, v menších městech je nabídka měn naopak užší, upřesnil Michal Teubner z Komerční banky, který také uvedl, že z mincí banka vykupuje pouze eura.

LBBW Bank

Nabídka valut LBBW Bank je naprosto totožná s Komerční bankou, ne všude je ale součástí pobočky i směnárna. Směnárenské služby neposkytuje pobočka v pražském Palladiu, minipobočky v supermarketech BILLA, konkrétně v Plzni, Brně, Prostějově a Třebíči, upozornila Martina Lambert z LBBW Bank. Dodala také, že na všech ostatních pobočkách s jistotou směníte britskou libru, euro, polský zlotý, švýcarský frank a americký dolar. Na pobočce na Václavském náměstí jsou pak k dispozici i ostatní měny. Mince ale v žádné z poboček směňovat nelze. Čtěte více: Platba kartou v zahraničí a kurzové rozdíly (teorie)

Oberbank

Nabídka Oberbank je stejně široká, jako je tomu u dvou předchozích bankovních domů. Svou nabídkou je ale přesahuje ještě o chorvatskou kunu, novozélandský dolar a maďarský forint. Všechny uvedené měny nabízí každá z poboček Oberbank, většinou je ale nutné si je objednat předem. Standardně disponují všechny pobočky českou korunou a eurem, ostatní měny jsou k dispozici třetí den po objednání klientem, řekla serveru Měšec Monika Haiserová z Oberbank s tím, že větší pobočky (pražská na I.P. Pavlova, v Českých Budějovicích, Brně, Ostravě, Hradci Králové a v Plzni – Prešovská) standardně disponují i americkými dolary. Ani u této banky ale nelze směnit mince.

Raiffeisenbank

Největším výběrem nabízených valut se může pyšnit Raiffeisenbank. Kromě valut jmenovaných u Oberbank zde směníte i rumunský nový lei (RON), ruský rubl (RUB) a jako jediná zmíněná banka i novou tureckou liru (TRY). Všechny valuty v našem kurzovním lístku nabízíme u všech poboček. U méně tradičních měn bychom však klientovi doporučili, aby si větší částku v těchto valutách objednal předem, doporučil Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank. Jako jedna z mála bank odkupuje také mince ale pouze v hodnotě jednoho a dvou eur. Jiné zahraniční mince nevykupujeme, dodal Kofroň.


peníze, internetové bankovnictví, obchod, finance

Foto: Ivana Dvorská


UniCredit Bank

Nabídka UniCredit Bank je také široká a jako jediná banka má v nabídce měnu Bosny a Hercegoviny – konvertibilní marku (BAM). Oproti Raiffeisenbank ale nenabízí ve svých směnárnách maďarský forint, polský zlotý, rumunský nový lei, ruský rubl a novou tureckou liru. Z mincí cizích měn banka vykupuje pouze mince v hodnotě jednoho a dvou eur. Na žádné pobočce navíc UniCredit Bank nenabízí celý kurzovní lístek. Všechny pobočky shodně nabízí americký, australský, novozélandský a kanadský dolar, eura, britskou libru, švýcarský frank, norskou, dánskou a švédskou korunu, k prodeji 1000 a vyšší hodnoty japonských jenů a 50 a vyšší hodnoty chorvatských kun. K nákupu banka přijímá také ostatní platné bankovky těchto dvou měn sdělil serveru Měšec Milan Vodička za UniCredit Bank.

Volksbank

Oproti UniCredit Bank nemá Volksbank ve své nabídce měnu Bosny a Hercegoviny, Japonska a Nového Zélandu. Navíc ale nabízí polský zlotý a maďarský forint. Valuty uvedené v kurzovém lístku Volksbank jsou k dispozici na všech pobočkách, informovala server Měšec Lucie Hálová z Volksbank s tím, že banka přijímá pouze papírové bankovky.

Waldwiertler Sparkasse von 1842

Waldwiertler Sparkasse von 1842 má nabídku valut hodně podobnou jako UniCredit Bank. Neseženete zde ale kromě konvertibilní marky ani novozélandský dolar. Kromě japonského jenu jsou valuty, uvedené v kurzovém lístku, dostupné na všech českých pobočkách, uvedl Radim Lukeš z Waldwiertler Sparkasse von 1842, který dále potvrdil, že banka mince vykupuje.

Valuty nabízené vybranými bankami

Nabízené valuty jednotlivých bank přehledně shrnuje následující tabulka:

Přehled valut
Banco Popolare Citibank Česká spořitelna ČSOB GE Money Bank Komerční banka LBBW Bank Oberbank AG Raiffeisenbank UniCredit Bank Volksbank Waldwiertler Sparkasse von 1842
USD ano ano ano ano ano ano ano ano ano ano ano ano
AUD ne ano ano ne ne ano ano ano ano ano ano ano
GBP ne ano ano ano ano ano ano ano ano ano ano ano
BAM ne ne ne ne ne ne ne ne ne ano ne ne
DKK ne ano ano ano ne ano ano ano ano ano ano ano
EUR ano ano ano ano ano ano ano ano ano ano ano ano
HRK ne ne ano ne ne ne ne ano ano ano ano ano
JPY (100) ne ano ano ne ne ano ano ano ano ano ne ano
CAD ne ano ano ne ne ano ano ano ano ano ano ano
HUF (100) ne ano ano ne ne ne ne ano ano ne ano ne
NOK ne ne ano ano ne ano ano ano ano ano ano ano
NZD ne ne ano ne ne ne ne ano ano ano ne ne
PLN ne ano ano ne ne ano ano ano ano ne ano ne
RON ne ne ne ne ne ne ne ne ano ne ne ne
RUB (100) ne ne ne ne ne ne ne ne ano ne ne ne
SEK ne ano ano ano ne ano ano ano ano ano ano ano
TRY ne ne ne ne ne ne ne ne ano ne ne ne
CHF ne ano ano ano ano ano ano ano ano ano ano ano

Zdroj: kurzové lístky bank

Jak pochodíte ve směnárnách?

Ve směnárnách je většinou možné směnit valuty výhodněji než v bankách. V některých případech totiž neúčtují manipulační poplatek za směnu. Pravidlo to ale není a v některých směnárnách neúčtují poplatek pouze do určitého objemu směňovaných valut. Proto je u větších částek vždy jistější do směnárny zavolat a objem peněz si předem objednat. Někdy ale může vzniknout problém s omezenou nabídkou valut. Jindy můžete být příjemně překvapeni měnou, kterou nenajdete ani v kurzových lístcích velkých bank.

IBRA Marketing, s.r.o., Celetná 587/36, Praha

V této směnárně v centru Prahy naleznete obvyklou nabídku valut – eura, americký, kanadský a australský dolar, britskou libru, švýcarský frank, japonský jen, ale i dánskou, švédskou a norskou korunu, polský zlotý, maďarský forint, ruský rubl a chorvatskou kunu. Směnárna také nabízí ukrajinskou hřivnu (UAH), která chyběla v nabídce všech uvedených bank. K uváděným kurzům se zde neúčtují další poplatky.

Ariana, spol. s.r.o, Nádražní 418/1, Brno

V této brněnské směnárně můžete najít obdobné druhy valut, jako v té pražské. Chybí jen ruský rubl a ukrajinská hřivna. Ani zde se neúčtují žádné dodatečné poplatky.

CASH POINT a.s., Reální 172/2, Ostrava

Ani zde nechybí obvyklá nabídka valut. Z méně dostupnějších nabízí směnárna chorvatskou kunu, bulharskou levu nebo rumunský leu. Chybí naopak ruský rubl nebo chorvatská kuna. Směnárna si neúčtuje žádné poplatky kromě pobočky na pražské Ruzyni.

Směnárny N°59, Americká 70, 301 50 Plzeň

Tato směnárna nabízí valut méně a výhodnost směny schovává pod tajuplná slova: „téměř bez poplatků“. Na druhou stranu ale avizuje, že směna je možná v neomezeném množství. Najdete zde valuty jako australský, kanadský a americký dolar, britská libra, dánská, norská a švédská koruna, chorvatská kuna, japonský jen, švýcarský frank a euro.

skoleni_15_4

Valuty nakupujete:

Většina směnáren se tedy nabídkou valut při srovnání s bankami nenechává zahanbit, služby jsou často navíc poskytované bez poplatků a s výhodnějším kurzem. Pokud tedy máte na spěch, můžete jít najisto, finančně se ale více vyplatí hledat mezi nabídkou směnáren.

Vyplatí se nakupovat už teď?

Vyplatí se nakoupit valuty nyní nebo je lepší ještě počkat? Směnné kursy jsou obecně ovlivňovány rozdílem v ekonomické výkonnosti zemí a rozdílem v nastavení úrokových sazeb příslušných centrálních bank, informoval server Měšec Pavel Sobíšek z UniCredit Bank. Krátkodobě by euro mohlo ještě mírně posílit, v šestiměsíčním horizontu bych ho však čekal spíše slabší ve srovnání se současností, odhadl pro Měšec Luboš Mokráš, analytik z České spořitelny. Oslabování odhaduje i pro americký dolar Boris Tomčiak ze společnosti Colosseum. Dolar je v dlouhodobém sestupném trendu, který se začíná obnovovat, uvedl pro Měšec s tím, že podle jeho názoru oslabí proti euru i české koruně a výměnu valut by tedy nechal až na léto. Stejně by pak postupoval i v případě nákupu britské libry. Libra momentálně proti dolaru výrazně posiluje, což je však stále jenom korekce předchozího propadu, uvedl Tomčiak a dodal, že při srovnání koruny a libry preferuje českou korunu a s výměnou by tudíž počkal do léta.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je zástupkyní šéfredaktora serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).