Hlavní navigace

Jak postupovat při ztrátě peněz a platebních karet v zahraničí?

27. 5. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Ztráta peněz nebo platebních karet v zahraničí je nepříjemná situace, která pobyt dokáže zkomplikovat. Vše můžete řešit několika způsoby. Každý způsob má své výhody a nevýhody. Vyberte si, co je pro vás nejsnazší cesta pro řešení ztráty peněz a karet v zahraničí.

Jestliže cestujete pomocí cestovní kanceláře, máte vyhráno. S nahlášením ztráty nebo krádeže peněz na policii, vám pomůže delegát z cestovní kanceláře. Jste-li v zahraničí sami anebo jste byli okradeni coby celá skupina, začíná se řešení komplikovat.

Základní postup při ztrátě peněz a karet

Při ztrátě nebo krádeži peněz vše oznamte na nejbližší policejní stanici. Poté v případě potřeby zkontaktujte zastupitelský úřad České republiky. Není-li v zemi český zastupitelský úřad, můžete se obrátit na kterýkoliv zastupitelský úřad státu Evropské unie.

Zastupitelský úřad České republiky vám pomůže vyřešit vaši tísnivou situaci. Zkontaktuje vaše příbuzné a známé, kteří vám mohou do zahraničí poslat finanční prostředky. Kromě toho vám zastupitelský úřad půjčí peníze nutné pro cestu zpět do Česka. Čtěte více: Co dělat při ztrátě dokladů v zahraničí?

Jakmile zjistíte, že nemůžete najít platební karty anebo vám byly ukradeny, telefonicky je zablokujte. Telefonní číslo snadno zjistíte na internetu, anebo si ho můžete před odjezdem poznamenat do diáře nebo mobilního telefonu. Totéž by měli učinit i vaši spolucestující (členové rodiny, přátelé, se kterými jedete do zahraničí).

Platební karty představují v rukou zloděje doslova zlatý důl. vybírat hotovost sice nemůže (pokud nemáte pin napsaný přímo na kartě), ale může použít kartu při placení v obchodech nebo na internetu. Ne všechny karty jsou chráněny pinem, který při zadáváte při každém použití platební karty.

Diverzifikace neplatí jen v investování

Část lidí nosí v peněžence kromě hotovosti i osobní doklady a platební karty. Jakmile dojde ke ztrátě peněženky, přichází automaticky o část osobní identity. V zahraničí jste bez dokladů a finančních prostředků zranitelnější více, než v Česku.

Zlatým pravidlem pro snížení rizika ztráty veškeré hotovosti a platebních karet je jejich uložení na více míst. Kromě oddělení peněz, karet a dokladů od sebe je lepší rozdělit peníze, karty a doklady na více míst. Část prostředků můžete nechat například v hotelovém trezoru nebo na skrytém místě kufru auta. Není nutné, abyste s sebou při banálních cestách po destinaci nosili veškeré platební karty, které máte. I na nákup suvenýru nemusíte mít celou hotovost. Totéž platí o osobních dokladech. Jdete-li na procházku, nemusíte s sebou mít veškeré identifikační doklady. Občanský průkaz v rámci Evropské unie bohatě postačuje a pro ostatní země je klíčový cestovní pas.

Jak získat hotovost?

Finanční prostředky můžete získat několika způsoby. Buďto využijete zastupitelského úřadu, v případě, že jste ztratily embosovanou kartu, můžete si nechat poslat náhradní hotovost (emergency cash) anebo náhradní kartu (emergency card). V obou případech však čekejte několikadenní zdržení a poplatky ve výši několika tisíc korun. Levným a přitom i rychlým řešením je zaslání hotovosti prostřednictvím specializovaných firem v podobě Western Union, Chequepoint nebo American Express. Můžete použít i alternativu v podobě České pošty nebo Poštovní spořitelny.

American Express

V zahraničí můžete pro placení kromě potřebné hotovosti a platebních karet použít i cestovní šeky. V případě jejich ztráty požádáte vydavatelskou společnost o doručení náhradních šeků. Musíte však nahlásit číslo šeku. To je dobré mít uložené na jiném místě než máte šeky. Seznam čísel můžete nechat také doma a po ztrátě si ho nechat poslat anebo uložit do e-mailové schránky. Cestovní šek je navíc chráněn proti zneužití vašim podpisem, který by měl vypadat jinak, než se běžně podepisujete anebo máte na platebních kartách.

Navštivte kurzy zahraničních měn na Měšec.cz/kurzy

Chequepoint

Pomocí služeb společnosti Chequepoint můžete vy, nebo vaši blízcí kdykoliv a kamkoliv poslat finanční hotovost. Poplatky za odeslání peněz jsou vyšší než při využití Eurogira nebo poštovní poukázky Z/C, ale nejste omezeni počtem zemí, do kterých Poštovní spořitelna nebo Česká pošta umí zasílat peníze. Standardní vypořádání služby Chequepoint jsou dva dny.

Western Union

U Western Union probíhá v téměř reálném čase během několika minut. Ztratíte-li v zahraničí i doklady, může odesilatel peněz zadat kontrolní otázku a odpověď. Ta je povinná do všech afrických států. Výjimku tvoří jen Alžírsko, Egypt, Maroko a Tunisko.

Další výhodou Western Unionu je v globálním pokrytí pobočkami nebo smluvními partnery. Nevýhodou jsou vysoké poplatky za posílání peněz. Odeslat 10 000 Kč do zahraničí vás vyjde na 850 korun. Svět má Western Union rozdělen do tří pomyslných oblastí, které mají odlišné poplatky za odeslané peníze. První oblastí je Vietnam a Čína. Zaslání finanční částky 10 000 Kč vás vyjde na 375 korun. Poslání stejné částky vás vyjde dráž v případě těchto zemí: Albánie, Arménie, Ázerbájdžán, Bělorusko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Estonsko, Gruzie, Chorvatsko, Kazachstán, Kosovo, Srbsko, Černá Hora, Kypr, Severokyperská turecká republika, Kyrgyzstán, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Makedonie, Moldavsko, Polsko, Rumunsko, Rusko, Slovensko, Slovinsko, Srbsko a Černá Hora, Tádžikistán, Turkmenistán, Uzbekistán, Ukrajina – zaplatíte 780 Kč.

Česká pošta

Zaslání finančních prostředků do zahraničí je možné pomocí poštovní poukázky Z/C. Cena za odeslání peněz je oproti Western Union nižší, avšak má omezení v počtu zemí, kam jde posílat hotovost. Tu z pošty pošlete jen do Belgie, Běloruska, Bulharska, Francie, Itálie, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Monaka, Polska, Rumunska, Španělska, Ukrajiny a Vietnamu.

Sumy a poplatky zasílané do zahraničí Českou poštou
Výše poukazované sumy Poplatek
do 6 500 Kč 90 Kč
do 13 000 Kč 115 Kč
nad 13 000 Kč 145 Kč

Zdroj: Česká pošta


Konkurenční výhodou České pošty je variabilita s ostatními způsoby odesílání peněz do zahraničí. Na jejich pobočkách můžete poslat jak peníze prostřednictvím poštovní poukázky Z/C, Western Union nebo využít služby Eurogiro od Poštovní spořitelny.

Poštovní spořitelna

Pomocí služby Eurogiro lze poslat libovolnou sumu do zahraničí. Stejně jako v případě poštovní poukázky Z/C České pošty je omezení v cílové zemi. Peníze lze posílat do těchto zemí: Belgie, Brazílie, Chorvatska, Japonska, Kanady, Lucemburska, Maďarska, Německa, Portugalska, Rakouska, Rumunska, Řecka, Slovenska, Španělska, Švýcarska a Turecka. Z těchto zemí lze rovněž podobným způsobem platby přijímat.

Výhodou Eurogira je možnost zasílat vyšší sumy peněz za nižší poplatky, než má Western Union nebo Česká pošta. Nevýhodou je zmiňovaný omezený počet zemí.

Přehled poplatků za poslané peníze do zahraničí
Výše poslané sumy Poplatek (kromě Slovenska) Poplatek (Slovensko)
do 10 000 Kč 200 Kč do 20 000 Kč (poplatek 70 Kč)
10 000 – 50 000 Kč 300 Kč 20 000,01 – 50 000 Kč (poplatek 100 Kč)
50 000,01 – 100 000 Kč 400 Kč 300 Kč
nad 100 000,01 Kč 600 Kč 500 Kč

Zdroj: Poštovní spořitelna


Kombinujete rádi?

Jestliže rádi kombinujete a vymýšlíte nové způsoby, můžete si u svých známých nechat v záloze několik triků, které v případě vaší finanční tísně v zahraničí lze jednoduše zrealizovat. První možností je použít cestovní šeky, které si necháte poslat na místo vašeho pobytu.

Dalším, avšak méně obvyklým způsobem, je odeslání finanční částky prostřednictvím dopisu nebo cenného psaní. Cenné psaní primárně neslouží pro zasílání hotovosti. V modelovém příkladu, kdy posíláte částku 10 000 Kč do Bulharska a obálka nebude mít vyšší hmotnost než 50 gramů, budete vyžadovat potvrzení o podání zásilky, zaplatíte za prioritní cenné psaní 109 Kč.

skoleni_15_4

Emergency card po česku

Můžete si nechat poslat platební kartu. Trik spočívá v tom, že na bankovním účtu máte symbolickou částku, takže případně zneužití při ztrátě zásilky by vás nevyšlo příliš draze. Jakmile kartu obdržíte, odesilatel karty převede na účet požadované množství finančních prostředků.

Před každou cestou do zahraničí je dobré se připravit na všechny možné stavy, které se vám mohou přihodit. Pokud se budete spoléhat na své přátelé a rodinné příslušníky, měli by být rychle dostupní a flexibilní vám kdykoliv pomoci.

Jak jste řešili ztrátu peněz a platebních karet v zahraničí?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).