Hlavní navigace

Desetník: Finanční jaro - změna je život

7. 4. 2003
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Zaplatili jste daně? Zaplatili jste zdravotní pojištění? Přežili jste přechod na letní čas? Pak si můžete v klidu přečíst, co důležitého se událo během posledních deseti pracovních dnů ve světě osobních financí.

DESETNÍK 7/2003 (24.3.2003–6.4.2003)

Se začátkem nového čtvrtletí přišly banky s některými zajímavými novinkami, ba dokonce s dílčími zlepšeními. Inu, když tuzemské banky za loňský rok dokázaly vydělat celkem 30 mld. Kč, někde by to mělo být vidět.

Sice panuje všeobecná neochota respektovat doporučení ČNB ohledně přebírání zodpovědnosti při zneužití platebních karet, přesto banky zlepšily některé parametry. Jednoznačně vedou Komerční banka, Raiffeisenbank a GE Capital Bank, které u elektronických karet přebírají zodpovědnost od okamžiku nahlášení ztráty či odcizení platební karty. Vstřícnější než dřív je i Česká spořitelna, protože snížila poplatky za blokace a stoplistaci karet (viz článek ČS mění karty).

Mezi užitečné detaily patří i potvrzení použití platební karty pomocí SMS a mobilního telefonu. Standardní službu eBanky, díky níž máte téměř on-line přehled o tom, co se děje s vaší platební kartou, nově zavedly Komerční banka a ČSOB. U ČSOB o ni musíte požádat, u KB ji získají automaticky všichni klienti přímého bankovnictví. U obou pak zdarma.

Změny postihly i studentské konto České spořitelny. V něčem jde o zhoršení, v jiném jsou změny k lepšímu. Více v článku ČS radikálně mění studentské konto.



Mobilní novinky
Rozšíření nabídky služeb jsme se dočkali i v oblasti telekomunikací. Eurotel přišel s paušálem za připojení na internet. Za tisícovku měsíčně (+5 % DPH) můžete prostřednictvím mobilního telefonu brouzdat po světové síti, co hrdlo ráčí. Jen dejte pozor, aby vám vydržela baterka.

Oskar zase přišel se službou „Moje jednička“. Masivní kampaň však možná nebude odpovídat rozpačitému přínosu celé služby. Určená je pouze pro zákazníky s tarifem nové generace (tj. těm, kteří mimo jiné platí měsíčně aspoň 250 Kč paušál) a umožňuje volat na jedno vybrané číslo za 1,53 Kč/min. Služba však musí být ve dvojici nastavena recipročně (vámi zvolené číslo si jako svou „jedničku“ musí zvolit vás); navíc pro ty, kteří v rámci paušálu dnes nevyužijí všechny volné minuty, se služba nehodí, protože by nadbytek jejich volných minut byl ještě vyšší (a na jedno číslo by volali za peníze místo „na volno“). „Moje jednička“ tak bude výhodná především pro ty, kteří volají na jedno číslo (a ono číslo jim volá zpět), a zároveň uvítají uvolnění volných minut na jiné volání. Pro úplnost dodejme, že za aktivaci, popřípadě změnu služby jeden z dvojice zaplatí 210 Kč (do konce května zdarma).



Krach není jen tak
Zatímco v případu Plzeňské banky je celkem jasno (management podal legální návrh na konkurs), situace kolem nezadržitelného pádu Union banky se v posledních čtrnácti dnech opět zamotala. Jestliže se v celé kauze přestáváte orientovat, nepropadejte trudnomyslnosti – potíže s tím má i italský investor, bývalé, současné a budoucí vedení, ale také centrální banka. Na základě padělaných dokladů byl vyhlášen konkurs, vzápětí byl zrušen, vytahuje se stále karta silného zahraničního investora, jedna strana obviňuje druhou a třetí se cítí podvedena…

Pro poškozené klienty Union banky je důležitá jediná informace – valnou část svých peněz by měli držet v rukou v polovině května, přičemž jim ji vyplatí Fond pojištění vkladů prostřednictvím poboček GE Capital Bank. Tato banka byla zvolena ve výběrovém řízení a získala tak vynikající možnost využít výplaty pojištěných vkladů k náboru nových klientů.



Co všechno můžete podepsat a nenapadlo vás to
V případě, že přemlouvání podlehnete a rozhodnete se bance upsat, doporučuji podepisovat všeobecné obchodní podmínky s rozvahou a rozmyslem. Podepíšete totiž i souhlas s tím, aby banka sdílela údaje o vás se svými sesterskými společnostmi (GE Multiservisem a GE Leasingem) z marketingových důvodů.

Teď je to zvláště aktuální – tiskem totiž proběhla informace o tom, že GE Capital Bank rozesílá svým klientům úvěrovou O.K. kartu své sestry GE Capital Multiservis, a to bez toho, aby o ni klient požádal. Leckoho může tento způsob až příliš přímého marketingu obtěžovat a dokonce i znejistit (proč mi přišlo něco, o co jsem nežádal, a co s tím mám dělat?). Takže za prvé – karta není předem aktivovaná, takže když s ní nic neuděláte, nic se nestane a nebude vás to nic stát. A za druhé – jestli se chcete takovému způsobu reklamy vyhnout, musíte to bance nahlásit, a až pak budete vyřazeni z příslušné databáze.



Stavební spoření se také mění
Domněnka, kterou jsme na Měšci vyslovili v polovině března, se potvrdila – ačkoliv prodejci Stavební spořitelny Wuestenrot avizovali snižování úrokových sazeb k 1. dubnu, akce byla odložena (oproti tomu Wuestenrot hypoteční banka snížila sazbu svých hypoték na 4,9 %). Prozatím byla platnost dosavadních sazeb prodloužena do konce dubna. Jde tedy o klasické a nepříliš seriózní nahánění klientů ve stylu „Kupujte teď, dokud je čas“, ačkoliv vůbec nic nehoří. Ke snížení sazeb dřív nebo později dojde, ještě před tím ale spořitelna musí vyvolat stresové prostředí a se svými klienty si pořádně pohrát.

Efekt je totožný s tím, co vzniká jako důsledek ohlašovaných změn celého systému stavebního spoření. Stavební spořitelny zaznamenávají nárůst zájmu o nové smlouvy, popřípadě o zvýšení cílových částek u starších smluv. Klienti si totiž chtějí pojistit, že budou za současných výhodných podmínek spořit co nejdéle.

Je přitom dobré vědět, že s největší pravděpodobností nový zákon neomezí státní podporu u těch smluv, u kterých už bude čerpána v současné výši (za letošní rok bychom v roce příštím opět měli dostat oněch magických 25 %, max. 4.500 Kč). Návrh zákona však už teď počítá s tím, že nebude možné začít po 1. lednu 2004 čerpat státní podporu v dnešní výši u těch smluv, u nichž do konce tohoto roku nebude o státní podporu zažádáno. Má se tím předejít spekulativnímu zneužívání smluv.

Co se týče posledních novinek ve stavebním spoření: svou nabídku k prvnímu dubnu obměnila Modrá pyramida a Žlutý mužíček jako poslední přišel s překlenovacím úvěrem bez akontace.



Dráhy také čekají změny
Až někdy pojedete vlakem, je velice pravděpodobné, že budete mít v kupé více prostoru než dřív. Drahám totiž citelně ubývají cestující – například za letošní první dva měsíce se snížil počet cestujících o 12 % (tj. o 4 mil.) proti stejnému období loňského roku. Po změně vedení se tedy prý můžeme těšit i na změny v tarifech – cesta vlakem by snad měla být levnější už začátkem léta.

I dráhy si zřejmě konečně začínají uvědomovat, že musejí zvýšit svou atraktivitu v očích veřejnosti. A tak kromě toho, že razantně snížily celkové zpoždění vlaků (se zpožděním vloni přijela už „jen“ třetina z nich), zavádějí i zajímavé doplňkové služby – tak například otevírají dvě půjčovny kol na nádražích v Jičíně a Turnově. Po složení zálohy 1.500 Kč a zaplacení půjčovného 150 Kč/den (což je celkem slušná cena) si od nynějška můžete půjčit kolo a projet se po Českém ráji (doprava těchto kol je mezi oběma stanicemi zdarma). Když se nápad uchytí, může být v budoucnu podobných „kolpůjčoven“ víc.



Všehochuť
Česká spořitelna byla vloni nejštědřejším sponzorem českých politických stran, když jim věnovala celkem 7,5 mil. Kč. Jestli se tento fakt nějak projevil při sjezdu nejrozhádanější politické strany, není možné zjistit, nicméně sjezd aspoň přinesl ujištění, že reformy, které ještě nezačaly, budou pokračovat. Proslýchá se, že kromě stavebního spoření by mohlo dojít ke snížení státního příspěvku i u penzijního a životního pojištění. 



Zákon o omezení reklamy na tabákové výrobky konečně prošel celým parlamentem a čeká jen na podpis prezidenta. A tak si kuřáci nebudou moci na základě reklamních „informací“ vybrat, jestli jim má tělo zhuntovat Sparta nebo spíš Petra. Zdálo by se, že takový zákon poškozuje tabákové společnosti, ale podle posledních zpráv z Ameriky to vypadá spíš naopak – že je zachraňuje. Americké tabákové firmy totiž mají zaplatit přes 10 mld. USD (skoro půlka našeho rozpočtu!) ne za to, že ničily lidem zdraví, ale za to, že je lákaly klamavou reklamou na „light“ výrobky, které podle jejich falešného tvrzení měly být méně škodlivé. Kdyby měly reklamu zakázanou, něco takového by se jim nestalo a nemusely by teď pykat, že. 



Čipové karty nepředstavují budoucnost jen v bankovnictví – čip možná ovládne i občanské průkazy, průkazy zdravotního pojištění a dalších institucí. Ministerstvo informatiky, stejně jako třeba VZP už vymýšlejí, kdy a jak to bude reálné. Můžeme začít uzavírat sázky, jestli se čipy prosadí dříve v bankovnictví nebo ve státní správě. 

dan_z_prijmu



A na závěr připomínka ještě jedné důležité události minulého týdne – jak už to tak bývá, prvního dubna byl apríl. Nezapomněli jsme na něj ani na Měšci, takže si teď můžete otestovat své šance na získání nemovitosti nebo si přečíst článek o tom, proč vrána k bráně šedá.



Mějte se pěkně a u dalšího Desetníku nashledanou. 

Jste rádi, že je jaro?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).