Hlavní navigace

Union banka: Je vymalováno?

19. 3. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Česká národní banka vynesla svůj verdikt nad Union bankou – rozhodla o odejmutí bankovní licence. Jenže definitivní konec to ještě není – Union banka se totiž nechce vzdát a o svůj holý život chce dál bojovat. Je to vůbec možné? Má snad nějakou šanci? A jak dopadnou její klienti?

Centrální banka zahájila správní řízení o odejmutí bankovní licence Union banky 21. února 2003 (více v článku Union banka zavírá všechny pobočky). Necelý měsíc poté, konkrétně 18. března 2003, rozhodla v její neprospěch. Co z toho vyplývá?

Včerejší rozhodnutí ČNB ještě neznamená definitivní ránu do vazu, i když se to tak může zdát. Rozhodnutí totiž ještě není pravomocné a podobně jako je možné se odvolat u soudu, ve správním řízení nespokojený subjekt může podat proti verdiktu rozklad. Union banka na to má maximálně 15 dnů.

Pak bude na tahu opět centrální banka. Ovšem už ne její bankovní dohled, který o odebrání licence včera rozhodl, ale nejvyšší orgán centrální banky, tedy bankovní rada v čele s guvernérem. Rada má na vydání skutečně definitivního rozhodnutí dalších 30 dnů (resp. 60 dnů ve výjimečných případech) a už nebude možné se proti němu žádným způsobem odvolat.

Proč odebrání licence?
ČNB odebrání licence zdůvodnila tím, že Union banka „v průběhu správního řízení nepředložila realistický ozdravný plán, který by znamenal obnovení její platební schopnosti a ozdravění finanční situace banky“. Podle názoru centrální banky i nadále trvá stav, který vedl k zahájení správního řízení o odebrání licence, přičemž banka i nadále porušuje svou zákonnou povinnost udržovat svou trvalou platební schopnost. Celé prohlášení centrální banky čtěte v tomto odkazu.

Podle prvních reakcí představitelů Union banky se však zdá, že banka chce za svůj pomalu končící život bojovat do posledního dechu. Licenci i nadále vlastní, protože rozhodnutí není pravomocné, a dál prý bude pokračovat v přípravě záchranného plánu. Lze očekávat, že rozklad podá a vrátí hru na hřiště centrální banky.

První reakce současného ředitele Romana Mentlíka byla možná pochopitelná, přesto zbytečně vyčítavá. Centrální bance totiž podsouvá, že její hlavní obava spočívá v tom, že Union banka nevydrží nápor klientů, což by podle něj neustála žádná banka. Jenže tak to není – vždyť přece Mentlíkova role při nedávném nástupu do Unionky spočívala v tom, aby centrální banku i klienty přesvědčil, že banka nápor klientů ustojí (při současné přeměně na korporátní banku). Ze zdůvodnění ČNB vyplývá, že očividně nepřesvědčil, nemůže se tedy divit.

Otázka Union banky může být nerozhodnuta v nejhorším případě ještě 75 dnů. To však není příliš pravděpodobné – ze strany ČNB je jasná stálá snaha vyřešit celou kauzu co nejdříve (už teď rozhodla téměř týden před vypršením lhůty pro první verdikt). Navíc, je téměř jisté, že se na jejím stanovisku nic zásadního nezmění a že jednou vyřčené odebrání licence jen potvrdí.

Co klienti?
Dnes je téměř jisté, že se do Union banky nevrátí a budou si muset zvolit novou banku, přičemž se stále zvyšuje pravděpodobnost, že přijde na řadu Fond pojištění vkladů a pojištěnou část jejich peněz jim vyplatí (více informací v článku Co čeká klienty Union banky?. Fond musí začít peníze vyplácet nejpozději do tří měsíců od zahájení správního řízení, tj. nejpozději do 21. května 2003.

Jak je jistě známo, pojištěno je 90 % vkladů, ovšem maximálně do výše ekvivalentu 25.000 euro. Ekvivalent v korunách se určuje podle devizového kurzu ČNB v den zahájení správního řízení. Jelikož tehdy byl kurz 1 euro = 31,735 Kč, mají klienti nárok na odškodnění do výše 793.375 Kč. Jedině v tom případě, že v den začátku výplat bude kurz vůči euru výhodnější, mají klienti nárok na doplacení rozdílu (tedy získání vyšší částky).

Klienti, kteří u Union banky mají své vklady a zároveň jí i dluží, dostanou vyplacený jen rozdíl (pokud ovšem vklad u banky převyšuje dlužnou částku klienta). Klienti, kteří bance jenom dluží, by své dluhy měli splácet i nadále v pravidelných termínech. V opačném případě jim hrozí vysoké sankční úroky.

Co Plzeňská banka?
Jak jsme na Měšci psali (více v článku Další banka zavřela), v těžkostech se ocitla i Plzeňská banka. Na svých internetových stránkách oznámila, že jedná o několika variantách řešení a že zřejmě zveřejnění výsledek jednání během dnešního dne. Nutno říci, že i ji může potkat stejný osud jako Union banku, když se jí nepodaří nepříznivou situaci zvrátit, zvláště pokud bude delší dobu neschopná plnit své povinnosti vůči klientům.

Kdyby skutečně k zahájení správního řízení o odebrání bankovní licence došlo, a pokud by k němu došlo třeba v nejbližších dnech, mohlo by se stát, že by klienti Plzeňské banky získali menší korunové odškodné než klienti Union banky, jelikož pro určení převáděcího kurzu rozhoduje datum zahájení správního řízení. Mají sice pojištěné vklady do stejné výše 25.000 euro, ale dnes je koruna silnější než před měsícem. Například podle včerejšího kurzu by získali maximálně jen 789.375 Kč, tj. o 4.000 Kč méně, než na co teď mají nárok klienti Union banky. Situace se však může i obrátit.

skoleni_15_4

A co další banky?
Přestože se vyrojily nesčetné fámy o blížícím se krachu několika bank, není důvod k neklidu. Jak už bylo jednou na Měšci řečeno (viz článek Dá se věřit českým bankám?), za nejdůležitějšími hráči na českém bankovním trhu dnes stojí velké finanční skupiny ze zahraničí (výjimkou je samozřejmě eBanka, které však záda kryje největší česká finanční skupina PPF). Ve střednědobém horizontu by tedy skutečně nic hrozit nemělo, díky masivnímu přispění každého z nás jsou už banky očištěny od své pochybné minulosti a dnes generují rekordní zisky.

Co myslíte, je dobře, že ČNB odebrala Union bance licenci? Myslíte, že se Union banka odvolá? Má podle vás ještě nějakou šanci na úspěch? Kterou banku by měli zvolit klienti Union banky?

Máte peníze v bance nebo ve slamníku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).