Hlavní navigace

České banky mají o bitcoinu jasno, jeho prodej ale zvažuje jen jediná

19. 12. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Hodnota bitcoinu atakuje hranici dvaceti tisíc dolarů a virtuální měny se staly běžnou součástí jakékoli společenské konverzace. Banky se ale na tomto zájmu svézt nechystají. Virtuální měny pro ně většinou představují především riziko – ať už jde o investici, nebo účel platby.

Zatímco je velká část světa poblázněná raketovým růstem ceny bitcoinu, banky nechávají většinou virtuální měny chladné. Jen jediná z nich uvažuje o tom, že by svým klientům zprostředkovala jejich nákup.

Jde o Expobank, která nechce jít podobnou cestou jako třeba Fio banka nebo J&T Banka. Ty už nyní umožňují nákup investic, jejichž hodnota je odvozená od vývoje ceny bitcoinu.

Spíše než deriváty jsou pro nás zajímavější přímo samotné kryptoměny. Aktivně analyzujeme situaci v oblasti virtuálních měn, včetně bitcoinu, odpověděla na dotaz serveru Měšec.cz, zda banka uvažuje o zprostředkování nákupu virtuálních měn pro své klienty, Kateřina Petko, tisková mluvčí Expobank.

Fio banka zase zvažuje, zda do nabídky investičních produktů, které svým klientům umožňuje nakupovat přímo přes internetovou aplikaci, nezařadí i některý z produktů největší derivátové burzy světa CME, která s nástroji zaměřenými na bitcoin začala obchodovat na začátku tohoto týdne. Sledujeme situaci na burze CME. Po oznámení parametrů těchto kontraktů zvážíme, zda je zařadíme mezi instrumenty, které lze obchodovat v naší aplikaci e-Broker. Předpokládáme, že o takový produkt by byl velký zájem, říká mluvčí banky Zdeněk Kovář.

Další banky mají jasno, s bitcoinem si hrát nechtějí. Obecně považujeme obchodování s virtuálními měnami za spekulaci, neboť není možné zjistit vnitřní hodnotu takových měn, říká například Markéta Dvořáčková, mluvčí Equa bank.

Virtuální měny nejsou oficiálními platebními prostředky a obchodní platformy virtuálních měn nejsou regulované ani nepodléhají veřejné kontrole. Z tohoto důvodu jsou považovány za vysoce rizikový investiční instrument, o čemž své klienty, kteří obchodují s touto měnou, informujeme, dodává Petra Kopecká, mluvčí Raiffeisenbank.

Z vyjádření velkých bank vyplývá, že nejvstřícnější postoj k virtuálním měnám mají v ČSOB. Ani tam ale neuvažují, že by svým klientům nabídli investice do bitcoinu a jeho alternativ.

Kryptoměny se stále více stávají součástí ne jen transakčního, ale rovněž investičního světa. Našim hlavním cílem je klientům nabízet takové investiční produkty, které jejich prostředky zhodnotí, ale zároveň také ochrání. Žádná z virtuálních měn v současné době není dostatečně stabilizována a zejména z tohoto důvodu aktuálně takovýto produkt ČSOB nenabízí, říká Patrik Madle, mluvčí ČSOB s tím, že banka vývoj pozorně sleduje.

Rizikové platby

Pozorně sledují banky i transakce, které jsou s obchody ve virtuálních měnách spojené. Automaticky ale platby například na burzy, kde se s virtuálními měnami obchoduje, neblokuje žádná z nich.

K virtuálním měnám zaujímáme poměrně striktní stanovisko, kdy obecně považujeme platby virtuálními měnami za vysoce rizikové, nicméně s ohledem na požadavky klientů umožňuje jejich provádění, říká například Kopecká za Raiffeisenbank.

Jelikož virtuální měny představují prvek, s jehož využitím lze přerušit stopu převáděných prostředků, a s ohledem na anonymitu uživatelů, je používání měny tohoto typu z hlediska opatření proti praní peněz a financování terorismu považováno za velmi rizikové, přidává i důvody, proč banky transakcím, které směřují do prostředí virtuálních měn, věnují i speciální pozornost. Mají to také nařízeno od Finančního analytického úřadu.

Bitcoiny jsou z pohledu banky rizikovou záležitostí, často slouží k legalizaci výnosů z trestné činnosti. Přesto v současné době plošně nezamítáme transakce do bitcoinových směnáren ani nerušíme klientům účty. Všechny takové transakce jsou ale monitorovány a může se stát, že i u nás dojde k blokaci konkrétní transakce, doplňuje pohled z Fio banky její mluvčí Zdeněk Kovář.

Umíme, ale nechceme

Obchodovat s různými investičními nástroji, které jsou navázané na hodnotu virtuálních měn, umožňují již delší dobu ve Fio bance, J&T Bance a pro své klienty nákupy těchto investic umí pořídit i investiční společnosti, jako třeba Cyrrus.

S bitcoinem související produkty jsou již k dispozici na trzích, na kterých naši klienti mohou obchodovat. Nejznámější je asi mimoburzovně obchodovaný fond GBTC s objemem ve správě cca 1,7 miliardy USD. Investoři v této podobě nekupují samotný bitcoin, ale investují do instrumentu, jehož emitent nakupuje nebo prodává bitcoin, říká Kovář z Fio banky.

Více či méně dokonalé investiční produkty ve formě ETN (exchange traded notes) nebo investičního trustu se již na amerických a evropských burzách obchodují. Někteří klienti J&T Banky do nich investují již dnes, obdobně jako do akcií, říká mluvčí banky Monika Veselá.

Zároveň očekává, že v souvislosti s prosincovým zahájením obchodování s termínovými kontrakty na amerických burzách CBOE a CME se vyrojí i spousta nových ETF (exchange traded funds), které cenu bitcoinu či jiných měn budou kopírovat možná ještě věrněji.

Pro naše klienty, kteří mají zájem o oblast kryptoměn, máme různé varianty investice, jako jsou akcie firem, které se přímo technologiemi kryptoměn zabývají (Bitcoin Group SE, Bitcoin Services, Inc.), veřejně obchodovaný fond (Bitcoin Investment Trust), případně derivát v podobě investičního certifikátu, který je navázán na tržní cenu bitcoinu, říká Petr Pelc, portfolio manažer společnosti Cyrrus.

Přestože firma tyto investice realizuje, aktivně je nenabízí ani nedoporučuje. Aktuálně ani nezvažujeme zprostředkování nákupu bitcoinu nebo jiné kryptoměny. Hlavními důvody jsou vysoká rizikovost a absence jakékoliv možnosti predikce budoucího vývoje takovýchto aktiv. Investice v oblasti kryptoměn sice představují možnost rychlého zhodnocení investice, která je ale vykoupena rizikem příliš vysoké ztráty, dodává Pelc.

dan_z_prijmu

Podobně to vidí i konkurenční BH Securities. Pokud nás klient vysloveně požádá, jsme schopni mu poskytnout objektivní informaci o tom, co je bitcoin a jaké jsou možnosti třetích stran do této měny investovat například formou bitcoinových burz, automatů nebo ETF fondů na bitcoin. Sami ale rozhodně takové produkty třetích stran nenabízíme, nekomunikujeme a ani to nemáme v plánu. Je to opak toho, co chceme dělat – zodpovědnou správu majetku a kvalitní investiční fondy, říká hlavní analytik firmy Martin Vlček.

Na virtuální měny se v BH Securities dívají jako na čistě spekulativní investice, které nesou řadu těžko předvídatelných rizik. Mimo jiné může být vydáno neomezené množství kryptoměn a mohou být vládami zakázány nebo jejich použití může být jinak výrazně omezeno, říká Vlček.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Peníze.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).