Hlavní navigace

Bankovní účty zadarmo končí. Ubývá jim konkurence a banky chtějí vydělávat

13. 7. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Nabídku bank můžeme nazvat „před krizí“ a „po krizi“. Najít bankovní účet s nulovými poplatky už velmi brzy bude jen sci-fi, nastává návrat do minulosti. Ať žijí bankovní poplatky.

Když jsme nedávno psali o zdražení mKonta od mBank, tušili jsme, že tato akce spustí další vlnu zdražování, ale doufali jsme, že snad k tomuto nepříjemnému kroku přece jen nedojde. Přišel však velmi brzy. Jako první končí nízkonákladový účet Aktiv konto od Volksbank, k omezení dochází i u Era osobního účtu Zadarmo od Poštovní spořitelny.

Volksbank: pro stávající klienty beze změny, pro nové s poplatkem

V pobočkové sít Volksbank Shopů se prodává levný účet Aktiv konto. Jeho vedení je bez poplatku, v ceně je i debetní karta Visa Electron, přímé bankovnictví (telefonní nebo internetové) a při dobré bonitě i kontokorent. Od 9.8.2010, kdy začne platit nový sazebník, však Volksbank Aktiv konto zpoplatní. Už nebude za nulu, nýbrž za 9 Kč měsíčně. Možná namítnete, že to není vysoká částka – a máte pravdu. Ukazuje však nebezpečný trend, a to návrat poplatků. Kromě toho zdražuje duplikát výpisu z účtu pořízeném na infoterminálu, byl zdarma, bude za 10 Kč.

mKonto: „zadarmo“, ale s limitem transakcí

Připomeňme si, že mKonto od mBank se od 1.8.2010 také mění, vedení účtu sice bude nadále bez poplatku, za 11. a každý další jednorázový příkaz k úhradě zaplatíte 3 Kč. Zdražují i výběry z bankomatů. Více ve článku o zdražení mBank.

Poštovní spořitelna: Účet zadarmo zůstává, ale s omezením

Další z oblíbených účtu Era osobní účet Zadarmo od Poštovní spořitelny zůstává. Prozatím. Poštovní spořitelna však ruší možnost přejít s Era osobního účtu na účet Zadarmo. Nemění se povinnost založit účet pouze na Finančních centrech Poštovní spořitelny. Kdo nechce platit poplatky, od září si jej musí založit zvlášť, čímž pochopitelně má úplně novou (nulovou) historii. Stávajícím klientům se taková změna později nemusí vyplatit. Poštovní spořitelna navíc mlčí, zda chystá další změny tohoto produktu, na druhé straně tak klienti nebudou překvapení, pokud účet zmizí z nabídky anebo zdraží.

Už nyní však bez poplatku úplně není, pokud k němu máte kontokorent, stojí vás 19 Kč měsíčně. Do konce března 2010 to přitom bylo bez poplatku. Poštovní spořitelna totiž zdražovala k 1.4.2010, zpoplatnila účty pro studenty (do té doby zdarma) a zdražila účet i seniorům. Více: Osobní účet Poštovní spořitelny nahradí Postžiro, ceny jdou nahoru.

Unibon: Poplatkový zabíječ internetu

Spořitelní družstvo Unibon má stále v nabídce Běžný účet bez poplatků s jedním ale. Nesmíte totiž používat internetové bankovnictví, protože to záložna zpoplatní 50 nebo 100 Kč měsíčně podle typu zabezpečení. Pokud chcete v Unibonu účet opravdu zadarmo, nezbývá vám nic jiného, než vypisovat papírové příkazy k úhradě.

Fio banka: Budoucí poslední mohykán?

Bez poplatků a bez omezení tak zůstává a trhu dostupný pouze jediný účet, a to Běžný účet bez poplatků od Fio banky. Ta se dušuje, že se její strategie měnit nebude a nadále účet zůstane zadarmo včetně elektronicky zadaných transakcí. Otázkou je, co s cenou udělá zvyšující se klientská základna banky.

Artesa záložna: Novinka, kde je vše za korunu

Přesně opačnou novinkou na trhu je nabídka Osobního účtu IDEAL od pražské záložny Artesa. Na výběr máte dvě možnosti, buď budete účet ovládat přes internet, nebo osobně na pobočce. Pokud zvolíte internet, internetové bankovnictví (pozn. red.: pochází ze stejné dílny jako u Unibon záložny) je bez poplatku stejně jako všechny příchozí platby. Za vedení účtu zaplatíte 1 Kč měsíčně a stejnou částku zaplatíte za každou odchozí platbu. To je velmi dobrá cena a po Fio bance tak půjde o dalšího černého koně v nabídce levných účtů, má i svůj vlastní bankovní kód 2220. Více: Kódy bank a družstevních záložen.

Pohlídejte si termíny a máte to zadarmo

Do 8.8.2010 si můžete založit ve Volksbank Shopech účet za stávajících podmínek. Najdete je ve vybraných Kauflandech.

Do 31.8.2010 můžete svůj stávající účet u Poštovní spořitelny (bývalé Postžiro) změnit na Era osobní účet zadarmo. Od září to nepůjde.

Akcenta záložna: jednoduchost za dvě koruny

Nabídka se nemění ani u Akcenta záložny. Její Akcenta konto je bez poplatku za vedení, neplatí se ani příchozí platby. Odchozí mají sympatickou cenu 2 Kč za každou platbu. Horší je to s platebními kartami, Akcenta využívá služeb Raiffeisenbank, takže poplatky za výběry hotovosti z bankomatu nepatří mezi nejmenší, účtuje i měsíční poplatek 25 Kč za kartu. Stále však zůstává levnou alternativou bankám.

skoleni_15_5

Doba po finanční krizi bezpoplatkovým účtům již nepřeje a můžeme tak být svědky nebezpečného trendu zpoplatňovat do nedávné doby ještě služeb zdarma, resp. bez poplatků. Dochází však i k dalším extrémům, kdy banka naoko zruší jeden kritizovaný poplatek (například za vklad hotovosti na vlastní účet) a obratem zdraží jiné poplatky, které však výrazně pocítí ti klienti nepoužívající hotovost. Psali jsme: Co by vás přivedlo ke změně banky?

Přehled levných bankovních účtů a jejich cen od 1.9.2010

Finanční instituce Akcenta Konto Artesa Ideal Konto Fio běžný účet mKonto Era osobní účet zadarmo Unibon běžný účet Aktiv konto Volksbank
Vedení účtu 0 Kč 1 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč 9 Kč
Vklad hotovosti 0 Kč 1 Kč 0 Kč ne 50 Kč 0 Kč 0 Kč
Výběr hotovosti 20 Kč 49 Kč 0–30 Kč ne 100 Kč 0 Kč 45 Kč
Příchozí platba 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč
Odchozí platba do jiné banky jednorázová 2 Kč 1 Kč 0 Kč 3 Kč od 11. platby 0 Kč 0 Kč 6 Kč
Odchozí platby do jiné banky trvalým příkazem 2 Kč 1 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč 6 Kč
Odchozí inkaso do jiné banky, SIPO 2 Kč 1 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč 6 Kč
Přímé zahraniční platby ne ne ano ne ano ne ano
Platební karta 25 Kč měsíčně ne 0 Kč 0 Kč 0 Kč 20 Kč měsíčně 0 Kč
Kontokorent ne ne 1–4 % z částky ne 19 Kč měsíčně ne 0 Kč
Internetové bankovnictví 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč 50–100 Kč měsíčně 0 Kč
Telefonní bankovnictví ne ne ne 0 Kč 0 Kč ne 0 Kč
Mobilní bankovnictví ne ne ne ne 0 Kč ne ne

Proč zůstáváte stále u své banky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako pojišťovací poradce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).