Hlavní navigace

Úvěry pro studenty a mladé lákají na menší úrok, stačí si vybrat

23. 9. 2009
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

Ačkoliv jsou studenti většinou poměrně nesolventními klienty, nabídka úvěrového financování je pro ně na tuzemském trhu poměrně pestrá. Banky nabízejí nižší úročení i osvobození od základních poplatků.

Studium stojí za půjčku. Tomu alespoň odpovídá nabídka bank v rámci studentského úvěrového financování. Kromě klasických kontokorentů, které je možné zřídit ke studentským kontům, nabízejí banky ve svém portfoliu i účelové a neúčelové úvěry s výhodnější úrokovou sazbou, nízkými nebo žádnými poplatky za vedení úvěrového účtu a bez sankcí z důvodu předčasného splacení.

O studentských kontech, ke kterým se kontokorentní úvěry sjednávají, jsme podrobně psali v článku: Studentské účty pomalu ztrácejí na významu, výhod moc není 

Česká spořitelna

Česká spořitelna nabízí pro studenty hotovostní úvěr a povolené přečerpání ke studentskému kontu, lidově kontokorent.

Kontokorent ke studentskému kontu

Česká spořitelna nabízí v rámci úvěrového financování pro studenty povolený debet k Osobnímu účtu Student. Podmínkou jeho zřízení je doložené potvrzení o studiu a dosažení zletilosti. Kontokorent je možné čerpat do 25 000 Kč se sazbou 18,9 % ročně. Studenti 1. ročníku vyšších odborných a vysokých škol můžou získat až 10 000 Kč, od 2. ročníku je možné vyčerpat celých 25 000 Kč, sdělila serveru Měšec.cz Pavla Langová z České spořitelny.

Hotovostní úvěr pro studenty

Dále Česká spořitelna poskytuje i Hotovostní úvěr, který je určen výhradně pro studenty vysokých škol a vyšších odborných škol s trvalým pobytem v České republice. Úvěr je úročen sazbou 8,9 % p.a., která je pevná po celou dobu splatnosti úvěru. Během studia je možné u úvěru nastavit i odložení splátek, přičemž student bude splácet jen úroky a jistinu až po skončení studia. Do částky 100 000 Kč není třeba k hotovostnímu úvěru zajištění. V případě, že student nemá vlastní dostatečné příjmy, vyžadujeme spoludlužníka, kterým je většinou jeden z rodičů, doplnila Langová. Uvedla také, že od 100 000 Kč do 300 000 Kč banka požaduje ručitelský závazek.

Pokud si chcete zřídit Hotovostní úvěr a máte u České spořitelny účet, kam vám chodí příjmy, není nutné je dále dokládat. V opačném případě banka požaduje potvrzení o příjmu za poslední tři měsíce. Podobné téma: Jste mladí? Vytřískejte maximum na slevách

Měsíčně za vedení úvěrového účtu zaplatíte 49 Kč, jeho sjednání vás nebude stát nic. Žádné další poplatky se k Hotovostnímu úvěru pro studenty již nevztahují, upozornila Langová.

ČSOB

ČSOB specifické úvěry studentům neposkytuje. Pokud ale studujete a je vám více než 18 let, je možné k ČSOB Studentskému kontu Plus sjednat povolené přečerpání do výše 20 000 Kč, které je úročeno sníženou sazbou 13,9 % p.a. Pro středoškoláky a studenty středních odborných učilišť je čerpání omezeno. Výše kontokorentu se pohybuje od 5 do 20 000 Kč. Konečná částka povoleného přečerpání se ale určuje individuálně, řekla serveru Měšec.cz Irena Zatloukalová z ČSOB.

GE Money Bank

GE Money Bank úvěry pro studenty ve své nabídce nemá. V rámci účtu Genius Student je ale možné zřídit si kontokorent Flexikredit s povoleným čerpáním od 2 do 10 tisíc Kč. Úvěr je úročen sazbou 17,9 % p.a.

Co si myslíte o slevách pro mladé lidi?

  • Tiše závidím, o co všechno přicházím
    8 %
  • Nic, nepotřebuji slevy
    3 %
  • Jsou zbytečně rozmazlovaní
    7 %
  • Slevy jim přeji, zaslouží si je
    81 %

Komerční banka

Komerční banka nabízí pro studenty kromě povoleného přečerpání studentského konta i úvěr Gaudeamus a úvěr na notebook.

Úvěrové možnosti ke studentskému kontu

Povolené přečerpání je možné získat také u Komerční banky v základním balíčku studentského konta G2. Studenti prvního ročníku vyšší odborné a vysoké školy je mají nastaveno do limitu 10 000 Kč a od druhého ročníku je možné čerpat kontokorent do 20 000 Kč s úrokovou sazbou 12 %p.a. Studenti středních škol mají maximální limity čerpání sníženy na 5000 Kč. Úvěr je nutné vyrovnat do 180 dnů ode dne čerpání, uvedl pro server Měšec.cz Michal Teubner z Komerční banky. Podobné téma: Dětské účty jsou v módě, ale pro spoření nevhodné

Úvěr na notebook

Studenti vysokých škol si mohou u Komerční banky zřídit také úvěr na nákup notebooku, pokud tím celková výše úvěrů u banky nepřesáhne 50 000 Kč. Typ notebooku, který si na úvěr můžete pořídit, je pevně stanoven. Výše úvěru je stanovena na 23 000 Kč. Částka je úročena 10,9 % p.a. a je možné si vybrat, jestli budete platit 30 splátek po 999 Kč nebo 60 splátek po 499 Kč. Úvěr je veden bez poplatků za vedení i zřízení, není potřeba dokládat příjmy ani shánět zajištění.

Úvěr pro studenty

Pro studenty vyšších odborných a vysokých škol poskytuje Komerční banka úvěr Gaudeamus, který lze zřídit od 20 000 do 500 000 Kč. V případě, že využijete možnosti odložení splátek až na dobu po ukončení studia, můžete u tohoto úvěru dosáhnout maximálně na 150 000 Kč. Plnoletí studenti středních škol si úvěr mohou zřídit na své rodiče, kteří tak budou hlavními žadateli.

Pokud máte už během studia pravidelné příjmy, po jejich doložení nemusíte v případě úvěru se splatností do 6 let shánět zajištění. V opačném případě je zajištění povinné buď prostřednictvím ručení třetí osoby, zástavním právem ke vkladu u banky nebo vinkulací výplaty vkladů z účtu stavebního spoření Modré pyramidy ve prospěch Komerční banky. Úvěr je možné splácet 1 až 10 let a maximální délku je třeba dodržet i v případě, že využijete odkladu splátek. Na splatnosti a výši úvěru také závisí úroková sazba, jejíž minimální výše je 7,16 % p.a. V případě vyššího úvěru a delší splatnosti očekávejte i vyšší úrokovou sazbu.

Za vyřízení a poskytnutí úvěru není účtován žádný poplatek, za vedení úvěrového účtu platí student 50 Kč měsíčně. Sjednání úvěru na notebook i úvěru Gaudeamus je podmíněno zřízením běžného účtu u Komerční banky. Podobné téma: Mýty kolem bankovních poplatků

Oberbank

Oberbank nabízí studentům účelový úvěr na financování studia a povolené přečerpání ke studentskému kontu.

Úvěr na studium

Oberbank poskytuje studentům úvěrové financování prostřednictvím Úvěru na studium. Půjčku je možné čerpat od 10 do 300 000Kč. Úroková sazba se stanovuje individuálně podle bonity ručitelů, kterými jsou většinou rodiče, uvedla pro server Měšec.cz Michaela Taschnerová z Oberbank s tím, že ručit může i jiná osoba, pokud doloží svůj příjem a je klientem banky. Ačkoliv oficiálně banka na svém webu uvádí, že ručení je povinné, Taschnerová prozrazuje, že v případě, že rodiče mají u Oberbank účty a banka s nimi jako s klienty nikdy neměla problém, je možné ručení opominout. Pokud se jedná o klienta nového, v případě úvěru do 100 000 Kč banka vyžaduje od rodičů ručitelské prohlášení a bianco směnku. Nad 100 000 Kč už je nutné poskytnout zástavu na nemovitost.

Správa úvěru není u Oberbank nijak zpoplatněna, při sjednání půjčky ale budete muset uhradit poplatek za zpracování, který u částek do 100 000 Kč dosahuje hodnoty 1000 Kč, nad tuto hranici 1500 Kč. Půjčku je nutné uhradit do tří let s tím, že splácení není možné odkládat.

Povolené přečerpání běžného konta pro studenty

V případě, že nepotřebujete půjčit větší částku, je možné situaci řešit i přečerpáním studentského StartKonta. Výše povoleného debetu se stanoví podle doložené bonity klienta, posouzení se řídí buď podle rodičů nebo podle samotného klienta, pokud už pracuje, sdělila serveru Taschnerová z Oberbank s tím, že pevně stanovena není u kontokorentu ani úroková sazba.

Poštovní spořitelna

Poštovní spořitelna nabízí kromě povoleného debetu na studentském kontě i účelový úvěr na vzdělání.

Úvěr pro každého, kdo se chce vzdělat

Poštovní spořitelna nabízí ve svém portfoliu Úvěr na vzdělání, který není striktně určen studentům, ale je pro všechny zájemce ve věku od 18 do 55 let, kteří chtějí úvěrem financovat studium na vyšší odborné, vysoké či jazykové škole, nebo rekvalifikační kurz. Půjčit si můžete maximálně 200 000 Kč s úrokem 8,8 % p.a., přičemž splátky je možné odložit po dobu studia až na pět let. Na maximální částku úvěru se splatností do deseti let dosáhnou jen studenti od druhého ročníku na vyšší odborné a vysoké škole. Poloviční částku, kterou je ale nutné splatit do pěti let, je možné si půjčit na jazykové kurzy. S pětiletou splatností poskytuje banka prostředky i na uhrazení rekvalifikačních kurzů, maximální výše úvěru je v tomto případě ale jen 50 000 Kč, upozornila pro server Měšec.cz Denisa Salátková z Poštovní spořitelny.

Podmínky poskytnutí úvěru se u Poštovní spořitelny liší také podle toho, zda už jste jejím klientem či nikoliv. Stávající klient totiž může bez zajištění získat úvěr do maximální částky, která je odvozena od typu studia. Nový klient získá tuto částku jen s přistoupením spolužadatele, v opačném případě bude přiznaný úvěr nižší. O půjčku může požádat i student bez vlastních příjmů, v tom případě ale Poštovní spořitelna vyžaduje, aby se hlavním žadatelem stala jeho manžel/ka, druh/družka nebo jeden z rodičů studujícího. Podobné téma: Pozor na „výhodné“ kontokorenty a kreditní karty

Vedení a poskytnutí úvěru je bez poplatku, stejně jako jeho předčasné splacení. Za podání a vyhodnocení žádosti o úvěr ale zaplatíte 50 Kč.

Kontokorent ke studentskému účtu

K programu Junior si mohou klienti ve věku od 18 let pořídit kontokorent, který se dá bez doložení příjmů čerpat do částky 20 000 Kč. Úročen je sazbou 16,9 % ročně.


studium, student, učení, škola

Ilustrační foto


Raiffeisenbank

Raiffeisenbank kromě kontokorentu pro studenty nabízí účelový úvěr na vzdělání.

Účelový úvěr na studium v Čechách i v zahraničí

Raiffeisenbank ve své nabídce klasický úvěr pro studenty nemá, ale je možné využít produktu Účelová půjčka na studium k financování vysoké či jazykové školy nebo zahraničního studia. Půjčka se poskytuje od 50 tisíc do jednoho milionu, přičemž do 500 tisíc Kč banka nevyžaduje ručitele, uvedl pro server Měšec.cz Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank s tím, že nad tuto částku je nutné zajistit ručení fyzické nebo právnické osoby. Zajištěním je možné dosáhnout na lepší úrokovou sazbu, která je stanovována individuálně. Nutností při zřízení půjčky je doklad o příjmu, proto pokud by měl o úvěr zájem nevýdělečný student, musí za něj zažádat jeho rodič. K půjčce klient automaticky získá i pojištění, které kryje riziko smrti a trvalých následků úrazu.

Protože se nejedná o produkt určený výhradně mladým studentům, není úvěr nijak poplatkově zvýhodněn. Za jeho poskytnutí zaplatíte 1 % z čerpané částky, minimálně však 500 Kč a ne více než 5000 Kč. Vedení účtu vás vyjde každý měsíc na 150 Kč. Splátky úvěru není možné nijak odkládat, ale úvěr jej možné čerpat až půl roky a během této doby hradíte pouze úroky ze skutečně vyčerpané částky. Budete-li chtít naopak půjčku splatit předčasně, nebude vás to stát žádný poplatek navíc.

Povolené přečerpání ke studentskému kontu

Ke Studentskému účtu je možné podle potřeby zřídit i kontokorent. Výše jeho limitu je odvozena od kreditních obratů na účtu případně od doloženého výše příjmu. Maximální výše úvěru může být 150 000 Kč s úročením 19,9 % p.a.

UniCredit Bank

UniCredit Bank má ve svém portfoliu kromě kontokorentu ke studentskému účtu i Studentskou půjčku.

Studentská půjčka

Studentská půjčka je určena všem, kteří se účastní denního studia a dosáhli věku 18 - 30 let. Čerpání úvěru je omezeno částkou od 50 do 150 tisíc Kč s možností odkladu splátek po celou dobu studia, uvedl pro server Měšec.cz Tomáš Pavlík z UniCredit Bank s upřesněním, že úvěr je úročen 9,69% sazbou p.a. Podobné téma: Komerční vábnička na studenty z bankovní kuchyně

Za sjednání smlouvy banka neúčtuje klientům žádný poplatek, ale za správu a vedení účtu měsíčně zaplatíte 50 Kč. Banka také požaduje ručitelské prohlášení jedné osoby – preferují se rodiče žadatele. Ve výjimečných případech lze akceptovat i vklad u UniCredit Bank, doplnil Pavlík. Splatit úvěr předčasně je možné bez sankčních poplatků.

Kontokorent pro studenty

V rámci Studentského konta je také možné požádat o zřízení kontokorentu do výše 25 000 Kč s úrokovou sazbou 15 % p.a. Úroková sazba je pohyblivá a vyhlašovaná na měsíční bázi.

Volksbank

Volksbank poskytuje v rámci studentského FREE konta kontokorentní úvěr s úrokovou sazbou 15,90 % p.a. a maximálním přečerpáním do 20 000 Kč. Na tuto částku ale mají šanci dosáhnout jen studenti od 2. ročníku vysoké školy. Vysokoškoláci, kteří jsou v prvním ročníku, mají možnost čerpat kontokorent do 10 000 Kč a středoškoláci mají maximální limit nastaven na 5000 Kč.

Waldviertler Sparkasse von 1842

Waldviertler Sparkasse von 1842 nyní úvěry pro studenty neposkytuje, ačkoliv webové stránky ještě informují o opaku. V současnosti si může student zřídit pouze kontokorent k S-Club kontu. Úrokovou sazbu banka stanovuje individuálně, stejně jako výši úvěru, která závisí na bonitě rodičů. Ti musí studentovi poskytnout na kontokorent ručení a při jeho sjednání uvést i výši svého příjmu.

dan_z_prijmu

Nabídka studentských úvěrů

Parametry úvěrů pro studenty
Banka Česká spořitelna Komerční banka Komerční banka Oberbank Poštovní spořitelna Raiffeisenbank UniCredit Bank
Produkt Hotovostní úvěr pro studenty Úvěr Gaudeamus Úvěr na notebook Úvěr na studium Úvěr na vzdělání Půjčka na vzdělání Úvěr student
Výše úvěru do 300 000 korun 20 000 – 500 000 Kč 2 23 000 Kč 10 000 – 300 000 Kč 20 000 – 200 000 Kč 50 000 – 1 000 000 Kč 50 000 – 150 000 Kč
Úroková sazba 8,90% od 7,16 % 10,90% individuálně 4 8,80% od 9 % 4 9,69%
Zajištění úvěru do 100 000 Kč bez zajištění, do 300 000 Kč ručitelský závazek 1 ručení,právo k pohledávce, vinkulace vkladu 3 ne ručení 5 ručení ručení 6 ručení nebo zástava vkladem
Poplatek za sjednání úvěru 0 Kč 0 Kč 0 Kč do 100 000 Kč – 1000 Kč, do 300 000 Kč – 1500 Kč 50 Kč 1 % z úvěru (min.500 Kč, max 5000 Kč) 0 Kč
Poplatek za vedení úvěrového účtu 49 Kč 50 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč 150 Kč 50 Kč
Možnost odložení splátek ano ano ne ne ano ne ano
Splatnost úvěru 1 – 10 let 1 – 10 let 30 nebo 60 splátek 3 roky 1 – 10 let 6 – 120 měsíců 1 – 10 let

1 Pokud nemá student příjmy, vyžaduje se spoludlužník
2 Při odložených splátkách je max. výše úvěru 150 000 Kč
3 Pro studenty s příjmem a úvěrem se splatností do 6 let lze bez zajištění
4 dle bonity
5 do 100 000 Kč ručitelské prohlášení a bianco směnka, nad 100 000 Kč zástava nemovitostí
6 Do 500 000 Kč bez ručitele, pak ručení od fyzické nebo právnické osoby


Nabídku kontokorentů ke studentským účtům a účtům pro mladé

Přehled kontokorentních úvěrů ke studentským účtům
Banka Úroková sazba (p.a.) Maximální povolené přečerpání
Česká spořitelna 18,90 % 25 000 Kč
ČSOB 13,90 % 20 000 Kč
GE Money Bank 17,90 % 10 000 Kč
Komerční banka 12 % 20 000 Kč
Oberbank individuálně, okolo 10 % individuálně
Poštovní spořitelna 16,90 % 20 000 Kč
Raiffeisenbank 19,90 % 150 000 Kč
UniCredit Bank 15 % 25 000 Kč
Volksbank 15 % 20 000 Kč
Waldviertler Sparkasse von 1842 individuálně, okolo 12 % individuálně

Ačkoliv je nabídka studentských úvěrů rozmanitá, některé rysy má většina půjček společné. Pokud se jedná o úvěry určené přímo studentům, většinou banky vyžadují určitou formu zajištění úvěru nebo zřízení půjčky rovnou na rodiče studenta. Bez poplatku často bývá možnost předčasného splacení a zhruba u poloviny bank není účtován poplatek ani za vedení úvěrového účtu nebo za jeho zřízení. Zástupci většiny bank připustili, že oproti ostatním půjčkám mají ty pro studenty i nižší úrokové sazby.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).