Hlavní navigace

Týden, o němž budeme vyprávět vnoučatům

22. 9. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Platí to sice o fondech jen částečně, ale akciové trhy předvedly hrůzné divadlo, aby pak koncem týdne krev na ulicích zase pěkně umyly. Zkušenost k nezaplacení, aneb poučení z krizového vývoje.

Fondy zatím nestihly zotavení trhů do svého majetku promítnout, takže jejich týdenní statistika se hemží rudými propady, zhusta i dvoucifernými. Je to problém – kdo utekl hned v pondělí, vyhnul se nejhoršímu, ale aby nad vývojem vyzrál, musel stihnout koupit už ve čtvrtek. Leč zanechme spekulací – fondy se mají nakupovat pravidelně a dlouhodobě. Potom déletrvající poklesy trhů totiž naopak paradoxně hrají ve prospěch investora, protože ten „kupuje levně“. To je sen každého, jenže nikdo neví, kdy výprodej dosáhl nejnižších cen a navíc jen málokdo má odvahu kupovat „když po ulicích teče krev“ (známá Rothschildova ra­da).

Většinou lidé při poklesu naopak dostanou strach a neinvestují (či ještě hůř – prodávají), a až s křížkem po funuse na silně rostoucích trzích se pak snaží dohonit rozjetý vlak vysokých cen.

Hrůzostrašný týden tedy pro fondy dopadl samozřejmě v mínusu i v prodejích, ač jen o málo nad 60 milionů. Horšímu zabránily opět fondy peněžního trhu, které přidaly přes 200 milionů a zajištěné schrastily 70 milionů korun. Ostatním typům fondů nezbylo než sledovat, jak jejich podílníci berou nohy na ramena: z dluhopisových prchlo téměř 50, ze smíšených 200 a z akciových 90 milionů korun. Přesto můžeme hodnotit, že se naši podílníci chovali celkem chlapsky. Potvrdil se také známý poznatek, že jakmile o padajících akciích začne psát i bulvární tisk a televize, znamená to obrat trhu a odraz ode dna.

Fondy 38. týden
Fondy 38. týden
Fondy v mil. Kč
peněžního trhu 203
dluhopisové  –48
smíšené  –201
akciové  –89
zajištěné 72
celkem  –63

Krize důvěry v americký finanční systém se rozbujela tak, že vláda a FED bouchly do stolu a vyhlásily konsolidační plán: půjčily na trhy 250 miliard dolarů likvidity a založí agenturu, která stáhne z trhu rizikové hypotéky. Navíc SEC dočasně zakázala obchodování „nakrátko“, tedy prodej akcií, které prodávající reálně nemá (a musí je dokoupit později).

Finanční trh zajišťuje krevní oběh ekonomiky, nesmí dostat infarkt – zkrachovat může třeba polovina bank komerčních a všechny investiční, ale peníze musí fungovat a to umějí jen na trhu (proto zkrachoval i socialismus). Na trh nalila likviditu i ruská vláda a čínská zase zrušila 0,1% zdanění nákupů akcií, ale prodejů ne – dobrá finta, že?

skoleni_15_4

Nevídaná rallye konce týdne pak nadělila pátek plný rekordů: historicky nejvyšší růst pražské burzy o 11,73 %; ruské trhy po dvoudenním pozastavení vylétly nad oblaka o čtvrtinu (o 28,7 % rublový MICEX a o 22,4 % dolarový RTS), čínské akcie přidaly většinou povolené 10% maximum. I americké trhy daly dohromady největší dvoudenní run od roku 1970.

Přesto není ještě zdaleka všemu konec a zůstává otázkou, zda a kdy vrátí poslední opatření vlád na trhy pošramocenou důvěru. Zatím se totiž podařilo „dohonit“ jen ztráty akcií posledních dnů. Od loňských maxim jsme stále ještě na indexech o čtvrtinu až třetinu (Praha 32 %, Varšava 34 %) a v Číně dokonce o téměř 70 % níž. Hysterie snad ale opadla a konečně začne vládnout fundament.

Jaký očekáváte vývoj cen českých akcií do konce roku?

  • Další pokles cen.
    53 %
  • Návrat k růstu.
    38 %
  • Nevím.
    9 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem měsíčníku pro finanční poradce s názvem PROFI PORADENSTVÍ & FINANCE.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).