Hlavní navigace

Panika na akciových trzích je skvělou nákupní příležitostí

18. 9. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Akciové trhy v posledních dnech zachvátila panika. Vlna více či méně nedobrovolných výprodejů oběhla svět. Strmý pád cen akcií připravil investory o značnou část jejich majetku, zároveň ale vytvořil skvělou investiční příležitost. Nákup těch správných akcií v době výprodejů totiž přináší pohádkové zisky.

Chmurný začátek týdne

Několik posledních dnů bylo učebnicovou ukázkou toho, že na investicích do akcií se dají během velmi krátké doby prodělat obrovské peníze. Z akcií velkých finančních institucí se přes noc mohou stát téměř bezcenné papíry. Příkladem může být osud jedné z největších amerických investičních bank Lehman Brothers a největší pojišťovny American International Group – AIG. První z nich toto pondělí vyhlásila bankrot, druhá se k tomuto zoufalému kroku už pomalu chystala.

Akcie banky Lehman Brothers se v pondělí 8. září obchodovaly za 17 dolarů za kus, v pátek 12. září to byly necelé 4 dolary a v pondělí 15. září už jen 20 centů. V úterý to bylo 30 centů, ale návrat k cenám z minulého týdne je nejspíš vyloučen. Jen o trochu více štěstí mají akcionáři pojišťovny AIG. Ceny jejich akcií za stejnou dobu poklesly z 24 dolarů za kus na necelých 5 dolarů. V úterý 16. září uzavíraly s kurzem 3,75 dolaru. Další propad jejich kurzu prozatím nebyl zažehnán ani rozhodnutím vlády USA o poskytnutí nouzového úvěru.

O něco méně dramatický vývoj postihl i akcie obchodované na pražské burze. Nejhůře dopadly akcie developerské společnosti ECM, které během dvou dnů ztratily přes 40 % své hodnoty. Obchodování s nimi muselo být v úterý kvůli příliš strmému pádu cen dvakrát zastaveno. O mnoho lépe na tom nebyly ani některé další tituly. Akcie další developerské společnosti ORCO i těžařské společnosti NWR ztratily téměř čtvrtinu své hodnoty atd. Celkem šest emisí uzavřelo úterní obchodování na historických nejnižších cenách.

Nadešel čas výhodných nákupů?

Situace, kdy akciové trhy ovládne prodejní panika, a ceny akcií padají o desítky procent, nepřináší jen samá negativa. Spousta investorů sice inkasuje těžké ztráty; mají-li ale nainvestováno do těch správných akcií, a nic je nenutí je prodávat, mohou zůstat celkem v klidu. Pokud to tedy dokážou. Udržet si víru ve správnost svého úsudku a trpělivě sledovat pokles kurzů hluboko pod nákupní cenu není vůbec jednoduché. Vždy totiž hlodá červík pochybností, zda by nebylo lepší akcie raději prodat dříve, než ztratí zbytek své hodnoty.

Rada neprodávat akcie v době prodejní paniky na trzích platí, ovšem nikoliv bez výjimek. Například investoři, kterým se podařilo prodat akcie banky Lehman Brothers v pátek 12. září za necelé 4 dolary, na tom byli bezpochyby daleko lépe, než ti, kteří se rozhodli držet je ve svém portfoliu do doby, než se jejich cena zotaví. Po víkendu už za ně totiž mohli dostat zhruba dvacetkrát méně. Opakování takovéhoto vývoje nelze vyloučit ani v případě řady jiných společností, byť se to u nich třeba nezdá být pravděpodobné.

Současnou situaci na akciových trzích je ale třeba vnímat také jako příležitost k výhodnému nákupu kvalitních akcií za velmi nízké ceny. Nikdo sice nezaručí, že tyto akcie nebude možno nakoupit ještě výhodněji. Čekání na tuto příležitost by se ale klidně mohlo protáhnout do nekonečna. Cenové dno se totiž dá vystihnout jen s velkou dávkou štěstí. Otázkou je, zda se vyplatí se o to vůbec pokoušet. Ve chvíli, kdy prodejní panika odezní, podhodnocené akcie bude chtít nakoupit kdekdo, a jejich cena může jít velmi rychle nahoru.

Kurzy akcií: nahoru nebo dolů?

Další vývoj na akciových trzích je prozatím hodně nejistý. Více než kdy jindy lze očekávat, že kurzy v následujících týdnech mohou ještě výrazně kolísat. Situace zůstává vypjatá a reakci investorů na různé další podněty lze jen stěží odhadnout. Jejich nervozita se nepochybně může projevit dalšími propady cen. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že dramatická ztráta tržní hodnoty u řady akciových společností nemá jiné než psychologické důvody, které nemívají dlouhého trvání.

Lze očekávat, že když ne v horizontu týdnů, tak určitě několika málo měsíců vzrušené emoce opadnou a investoři začnou uvažovat přece jen racionálněji. Většina akcií svůj pád do hlubin zkoriguje růstem. Poté samozřejmě není vyloučena stagnace v důsledku ochlazení globální ekonomiky. V horizontu několika let je ovšem více než pravděpodobné, že většina akcií společností, které současnou krizi úspěšně přežijí, se budou prodávat za vyšší ceny než před jejím propuknutím.

Vlastnictví akcií totiž vyjadřuje majetkový podíl na aktivech společnosti, která mají svou reálnou hodnotu, a zaručuje i podíl na jí vyprodukovaném zisku. Jen stěží si lze představit, že by akcie některé velké prosperující společnosti zůstaly stranou zájmu investorů. Důvodem pro toto tvrzení je mimo jiné i omezený okruh alternativních možností pro uložení kapitálu. Investice do komodit, nemovitostí, zlata, měn, starožitností nebo čehokoliv jen stěží mohou investice do akcií nahradit.

Akcie nejsou pro investory se slabými nervy

Investice do akcií jsou riskantní. Nabízejí možnost rychlých zisků, ale i ztrát. Během několika hodin se na burze dá dosáhnout vyššího zhodnocení kapitálu, než při jeho uložení na termínovaném bankovním účtu za celý rok. Na rozdíl od vkladu v bance ale žádný investor při obchodování s akciemi nemá záruku, že přinejmenším o část svého majetku nepřijde. Riziko ztráty se dá použitím vhodných investičních strategií snížit, ale ne zcela eliminovat. Do akcií by tedy neměl investovat nikdo, kdo není schopen riziko ztráty unést.

skoleni_15_4

Snaha vydělat hodně rychle hromadu peněz někdy bývá úspěšná. Ve většině případů ale dříve či později končí neúspěchem. Odhadovat správně vývoj cen akcií je totiž krajně obtížné, nebo spíše nemožné. Spekulace na krátkodobý růst či pokles kurzu jsou určeny spíše jen milovníkům adrenalinu, kteří jsou schopni se z případné prohry rychle otřepat. Pokoušet se ale tímto způsobem rozmnožit úspory, které investor nemůže postrádat, by byl čirý nerozum. Přesto se najdou i lidé, kteří si na spekulace s akciemi neváhají dokonce vypůjčit.

Běžný, racionálně uvažující investor s normálně fungujícím pudem sebezáchovy si „na hraní“ s akciemi vyčlení jen takovou část kapitálu, kterou přinejhorším bude moci postrádat. Většinu svého majetku ale investuje podstatně obezřetněji. V případě akcií uvažuje s delším investičním horizontem a nezapomíná na diverzifikaci rizik. Není-li schopen snášet psychický tlak spojený s kolísáním kurzů akcií, bude pro něho lepší, když se raději poohlédne po jiných možnostech slibujících nižší, ale zato jistější zhodnocení vkladu.

Jaký očekáváte vývoj cen českých akcií do konce roku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Narozen v roce 1968. Absolvent FEL VUT obor jaderná energetika. Má mnohaletou praxi v soukromém i státním sektoru, zejména v oblasti Managementu a kontroly.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).