Hlavní navigace

Tlak na ceny potravin přetrvává

30. 4. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Růst cen potravin už přerostl ve skutečnou globální krizi, varovala nedávno OSN. Zatímco v jiných částech světa již ceny potravin vyvolaly nepokoje a protesty, v České republice růst cen potravin nepociťujeme tak znatelně.

Obyvatelé vyspělých států, mezi které se řadí i Češi, nevydávají měsíčně za jídlo více než 20 % svých příjmů, a proto zdražení chleba či jiné základní potraviny nejsou pro většinu lidí životní otázkou. V rozvojových zemích naopak výdaje na jídlo představují veškeré příjmy, zdražení základních potravin o 50 % má proto katastrofální následky.

V Bangladéši se nedávno zaměstnanci textilky pustili do střetu s policií kvůli vysokým cenám potravin. Na Haiti byl premiér země nucen odstoupit poté, co cena rýže, fazolí a ovoce vzrostla oproti loňskému roku o 50 %. Další demonstrace se odehrály v Egyptě, Indonésii, Pobřeží slonoviny, v Senegalu či Kamerunu. Jednoduše řečeno, hlad vyhnal lidi do ulic.

V České republice jsme také pocítili tlak na ceny potravin v posledních měsících loňského roku. Ceny pekárenských výrobků a obilovin vzrostly ve 4. čtvrtletí loňského roku oproti stejnému období v roce 2006 o 20,5 %, z toho ceny chleba o 34,6 % a běžného pečiva o 25,3 %. Důvodem byla především cena pšenice šplhající se do nebeských výšin kvůli obavám z nedostatečných zásob. Poté, co se zaselo více pšenice a očekávaná globální produkce tak bude o 41 miliónů tun vyšší než v předchozím období, cena pšenice sestoupila ze svého únorového maxima o 40 %. V prvním čtvrtletí letošního roku jsme pak v České republice pocítili další růst cen především díky zvýšené sazbě daně z přidané hodnoty.

Momentální situace na trhu s rýži nápadně připomíná situaci na trhu s pšenicí na počátku roku. Cena rýže obchodované na burze v Chicagu již vzrostla od počátku roku přibližně o 70 %. V Thajsku, které je největším světovým vývozcem, vystoupila cena rýže v minulém týdnu nad magickou hranici 1000 USD za tunu, a od počátku roku již vzrostla na trojnásobek. Za tímto markantním nárůstem stojí především obecně zvýšená poptávka po potravinách ze strany rychle rostoucích rozvojových zemí, omezování exportu ze strany velkých vývozců jako je Indie a Vietnam a obava z toho, že se k nim přidá i Thajsko, největší vývozce rýže. Tlak na cenu rýže se vzedmul spolu s růstem cen ostatních komodit jako je kukuřice či sojové boby. Kombinace nepříznivého počasí, používání kukuřice a pšenice pro výrobu biopaliv, vysokých cen paliv a omezování exportu tlačí na ceny základních zemědělských plodin. K tomu se ještě přidávají spekulanti na trzích, kteří se na vývoji cen zemědělských komodit snaží vydělat. Část úrody zemědělských plodin je také každoročně zničena kvůli výkyvům počasí. Letošní mrazy v Číně byly extrémní, následkem toho asi jedna třetina produkce rýže byla zničena.

skoleni_15_4

Rozvířila se také diskuze ohledně etiky podpory výroby biopaliv, neboli nakrmíme lidi nebo auta? Největší dovozce ropy na světě, USA, byla jednou z prvních zemí, která začala podporovat farmáře v pěstování kukuřice pro výrobu biopaliv. Dle posledních vyjádření ani Evropská unie v současných podporách výroby biopaliv z řepky olejky nevidí problém. Faktem ale je, že část světa hladoví. Biopaliva zdražují potraviny natolik, že si je obyvatelé chudších zemí nemohou dovolit. Dodatečných 100 miliónů lidí na světě potřebuje potravinovou pomoc. Paradoxně na této situaci vydělávají zemědělci. Bohužel se očekává, že se ceny zemědělských plodin ještě v průběhu roku udrží na současných úrovních. Naopak ale citelnější zpomalení americké ekonomiky a případně i globální ekonomiky by cenám komodit a potravin ulevilo.

Autorka je analytičkou společnosti X-Trade Brokers.

Způsobilo zdražení potravin nějakou změnu ve vaší domácnosti?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Specializuje se převážně na měnový a dluhopisový trh a vývoj světové ekonomik.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).