Hlavní navigace

I při volání z mobilu můžete výrazně ušetřit

8. 4. 2009
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Mobilní telefon dnes patří mezi standardní komunikační prostředky a používá ho většina občanů. Zvykli jsme si, že za kouzelnou krabičku, která nás kdykoliv spojí s nejbližšími, musíme každý měsíc platit nebo ji dobít kreditem. Vyplatí se proto čas od času zvážit, jestli neplatíme za volání zbytečně moc peněz.

Podle agentury Reuters jsou na světě 4 miliardy SIM karet. Odhady hovoří o jejich nárůstu na 6 miliard v roce 2013. Čeští uživatelé se na tomto čísle podílejí zhruba 13 miliony vydaných SIM karet. „Simka“ nese informaci o telefonním čísle a je nutným předpokladem pro volání z mobilního telefonu. Čtěte více: Za co se ve finanční krizi vyplatí utrácet?

Druhy plateb za služby mobilních operátorů

Úhradu účtu za mobilní služby lze platit dvěma způsoby. Prvním je pořídit si předplacenou kartu, kdy dobíjíte předem určenou částku, a to v podstatě kdykoliv. Druhý způsob, platba fakturou, je uživatelsky přívětivější, ale bez ohlídání nákladů na volání i dražší. Jestliže využíváte předplacenou kartu, můžete si zvolit, zda budete váš kredit dobíjet prostřednictvím dobíjecích kupónů, bankomatu nebo internetového bankovnictví anebo použijete on-line dobití skrze terminály, které jsou ve většině trafik.

Paušální platby si můžete nechávat strhnout rovnou z běžného účtu prostřednictvím inkasa, anebo pravidelně platit došlé účty. Je na vás, jakou si vyberete možnost úhrady.

Rozlišujte mezi voláním do vlastní sítě a do ostatních

Důležitým faktem, jak se vyhnout pozdějšímu rozčarování nad fakturou, je zjištění, jestli jde o cenu za volání (nebo posílání SMS) v rámci jedné sítě operátora, nebo se jedná o cenu za služby do všech sítí. Většina operátorů rozlišuje tyto dvě cenové hladiny a pro neznalého zákazníka tak může být i výhodný tarif velice nákladným.

Vlastníte-li předplacenou kartu, záleží jen na vás, kdy, jak a v jaké výši dobijete svůj kredit. Bez kreditu nevoláte a nečerpáte další služby v podobě posílání SMS nebo MMS. U předplacených karet nepotřebujete žádnou smlouvu. Čtěte více: Za co nejvíce utrácíme?

Vybrané předplacené karty jednotlivých mobilních operátorů
Název a tarif operátora Vlastní síť Ostatní sítě
  Volání SMS Volání SMS
Vodafone – Nabitá karta 6 až 3 Kč (dle dobití karty) 1,19 Kč 6 až 3 Kč (dle dobití karty) 1,19 Kč
Vodafone – Divoká Karta 2,98 Kč 2,38 Kč 7,14 Kč 2,38 Kč
T-Mobile – Twist Start 5,90 Kč 2,90 Kč 5,90 Kč 2,90 Kč
T-Mobile – Twist ProSMS 6,90 Kč 1,90 Kč 6,90 Kč 1,90 Kč
O2 – TXT 5,90 Kč 2,00 Kč 7,40 Kč 2,00 Kč
O2 – Fajn 5,50 Kč 3,20 Kč 5,50 Kč 3,20 Kč

Zdroj: mobilní operátoři, Pozn.: ceny uvedeny včetně DPH.


Nabídka Vodafone – Nabitá karta je závislá na výši každého dobití. Platí, že čím vyšší částku dobijete, tím máte levnější volání. Jakmile však skončí kalendářní měsíc, ve kterém jste naposledy dobili kredit, vrací se cena za minutu volání zpět na šest korun za minutu včetně DPH.

T-Mobile nabízí Combi a Combi HIT. Oba paušály jsou podmíněny minimálním dobitím 300 korun a svým charakterem se blíží paušálu. Rovněž se u této nabídky neobejdete bez písemné smlouvy s platností 24 měsíců. U obou zmíněných tarifů T-Mobile můžete nárokovat slevu na mobilní telefon, avšak jen za předpokladu, že vaše nejnižší dobití kreditu bude činit měsíčně alespoň 250 korun. Marketingový argument, že pořízení předplacené karty je se stejnými výhodami jako u paušálních tarifů, v tomto případě platí. Jste tak předem limitováni ve vašem utrácení za telekomunikační služby.

Jediným operátorem, který předplacené karty nenabízí, je U:fon. Zaměřuje se na paušální tarify a poskytování internetového připojení.

Balíčky k předplaceným kartám

Předplacenou kartou nabídky jednotlivých mobilních operátorů nekončí. Připravte se na to, že vám budou nabízeny balíčky v podobě volných minut navíc nebo levnějších textových zpráv. Předně si musí každý uvědomit, že mobilní operátor je komerční subjekt, kterého zajímá zejména vlastní profit. Proto bude ve svých obchodních sděleních neodbytný.

Pro ilustraci jsme vybrali od každého mobilního operátora jeden dodatečný balíček k předplaceným kartám.

Vybraný balíček operátora k předplacené kartě
Mobilní operátor Název balíčku Balíček nabízen ke službě Charakteristika balíčku
Vodafone SMS balíček Divoká karta 40 SMS zpráv do všech sítí po dobu 1 týdne. Cena balíčku 59,50 korun.
Nonstop víkend Divoká karta Neomezené volání do vlastní sítě v průběhu jednoho víkendu. Cena balíčku 59,50 Kč.
T-Mobile SMS Víkend 300 Twist 300 SMS zpráv do vlastní sítě v průběhu 1 víkendu. Cena balíčku 29 Kč.
NEJ Nonstop Twist Týdenní neomezené volání a zasílání SMS na vybrané číslo ve vlastní síti. Cena balíčku 49 korun (změna čísla 113 korun).
Telefónica O2 SMS balíček O2 Fajn 250 textových zpráv ve vlastní síti. Cena balíčku 50 korun, (aktivace balíčku 50 korun).
SMS plným proudem O2 TXT Na vybrané číslo v síti O2 můžete v průběhu až 3 měsíců zdarma posílat SMS zprávy. Cena aktivace balíčku 300 Kč na měsíc.

Zdroj: mobilní operátoři, Pozn.: ceny uvedeny včetně DPH


Je vždy nutné zvážit, komu textové zprávy posíláte anebo do jaké sítě voláte. Jestli máte většinu přátel u stejného operátora, je vaše rozhodnutí usnadněno. Jestliže je nabídka operátora zaměřena na jedno číslo, je nutné zvážit, jaké číslo si vyberete. První zadání je většinou bezplatné, změna čísla pro cenově zvýhodněné hovory je však zpoplatněna ve výši několika desítek korun.

Předplacené karty vs. paušály

Předplacená karta – neplatíte žádné měsíční paušály, máte plnou kontrolu nad tím, kolik provoláte nebo pošlete SMS zpráv.

Paušál – podpisem smlouvy se zavážete po určitou dobu platit předem stanovený poplatek. Výhodou mohou být slevy na mobilní telefon, dostupnost levnějších volání a SMS oproti předplaceným kartám.

Oba způsoby jsou u většiny operátorů doplněny balíčky, které rozšiřují jednotlivé vlastnosti. Například si můžete koupit balíček SMS zpráv nebo nakoupit volání po určitou dobu nebo na konkrétní telefonní čísla rodinných příslušníků nebo přátel.

Paušální volání nemusí být levnější

Stále skloňovanou frází mobilních operátorů je zřízení paušálu. V praxi to znamená, že si ke svému číslu vyberete paušál, který má pevně danou měsíční cenu. Jako protihodnotu získáte ekvivalent čerpání volných minut, textových zpráv anebo je máte oproti předplaceným kartám cenově zvýhodněné. Nevýhodou je, že jste nuceni podepsat smlouvu na období 1 až 2 let. Paušál lze měnit, ale jeho změna může být zpoplatněna.

Při sjednávání paušální smlouvy si pečlivě prostudujte podmínky smlouvy a nechte si prodejcem řádně vysvětlit všechny náležitosti, kterým nerozumíte. Zákazník by si měl vždy zkontrolovat všechny podmínky, ke kterým se upisuje. Spousta akčních nabídek v sobě skrývá kličky a skryté podmínky, říká Lukáš Antoš, marketingový ředitel U:fon. To je obrana před rozčarováním při nesplnění podmínek vyplývající ze smlouvy anebo nevyužití úplně všech možností, které jste podepsali. Martin Žabka, tiskový mluvčí Telefónica O2 říká, že problémy vznikají většinou tehdy, když si zákazník řádně neprostuduje detaily tarifu. Potom mohou vzniknout nepříjemnosti, kdy zákazník má jiná očekávání, než která vyplývají z uzavřené smlouvy, dodává Martin Žabka.

Vybrané paušály mobilních operátorů
Operátor Tarif Cena tarifu Cena Volné minuty a SMS
za minutu volání SMS
Vodafone Nabito 119 119 Kč 6 Kč 1,19 Kč 19 minut nebo až 100 SMS*
  Nabito 700 700 Kč 4 Kč 1,19 Kč 175 minut nebo až 588 SMS*
  Odepiš 11,90 Kč 7,14 Kč do vlastní sítě, 11,90 Kč do ostatních sítí 0,42 Kč za SMS do vlastní sítě, 1,79 Kč do ostatních sítí 40 volných minut do vlastní sítě, poté 7,14 Kč za minutu
T-Mobile Kredit 150 178,50 Kč 6,55 Kč 1,79 Kč  –
  Rodina 750 Kč 3,90 Kč 1,20 Kč 5 vybraných čísel vlastní sítě zdarma
Telefónica O2 Neon S 300 Kč 5,50 Kč do vlastní a ostatních sítí 1,50 Kč 40 volných minut, zdarma víkendové volání do vlastní sítě
  Neon L 650 Kč 4,90 Kč ve špičce (7–19 hodin), do vlastní a ostatních sítí 1,50 Kč 120 volných minut, zdarma volání o víkendu a mimo špičku (19–7 hodin)
U:fon Za 100 100 Kč Zdarma ve vlastní síti, 4,50 Kč za minutu do dalších sítí 1,19 Kč (do 250 SMS), 1,50 Kč (nad 250 odeslaných SMS v měsíci)
  Za 600 Datafon 600 Kč Zdarma ve vlastní síti, 3,50 Kč za minutu do dalších sítí 1,19 Kč (do 250 SMS), 1,50 Kč (nad 250 odeslaných SMS v měsíci) Zdarma SMS do vlastní sítě

Zdroj: mobilní operátoři, Pozn.: ceny uvedeny včetně DPH, *) libovolná kombinace


V tabulce jsou informativně pro vyšší přehlednost zařazeny dva až tři paušály od každého operátora. Mezi legendární tarify patří například Vodafone Odepiš, který se stal jedním z největších hitů tohoto operátora.

Porovnání vybraných předplacených karet a paušálních tarifů

Před podepsáním smlouvy je nutné pečlivě zvážit, jestli využijete potenciál tarifů. Pokud ne, porozhlédněte se po předplacené kartě. Ta má výhodu, že voláte a posíláte SMS jen podle stavu vaší peněženky. Nemůže se vám tak stát, že byste za měsíc provolali víc, než jste původně chtěli.

Nenechat se uvázat u jednoho operátora na několik let k placení vysokých paušálů je v této době aktuálnější než kdy jindy. Když se člověk zaváže platit třeba 1000 korun měsíčně dva roky a za rok se dostane do situace, kdy by potřeboval platit méně, bude mít se změnou starosti a dodatečné náklady, sděluje Miroslav Čepický, tiskový mluvčí Vodafone. Radí, aby si každý, kdo chce ušetřit, zastropoval své výdaje na mobil. U Vodafone je tato služba nazvaná jako Flexi limit. Čtěte více: Čtěte, než podepíšete aneb Jak poznáš úspěšného agenta

Slova Jiřího JanečkaT-Mobile jsou opačného rázu, než od jeho kolegy z Vodafone. Lidé by neměli mít obavu, že podpisem smlouvy na sebe berou příliš velký závazek, informuje Jiří Janeček. Z podpisu každé termínované smlouvy získáte nějakou výhodu, ale stav, kdy z jakéhokoliv důvodu nebudete mít na řádné placení tarifu se stát může. Stačí delší pracovní neschopnost nebo mimořádné výdaje v domácnosti.

skoleni_15_4

Paušální tarify mají jedno společné. Čím vyšší je vaše měsíční platba, tím levnější máte volání do své a ostatních sítí, můžete se těšit na větší množství volných minut a SMS zpráv. Zároveň hrozí, že budete zbytečně platit víc, než je potřeba. Zákazník mající vlastní soukromý mobilní telefon má většinou velice podobný vzorec svého chování. Kolem 70 % hovorů jde na 2 až 3 čísla. Tato čísla jsou většinou členové nejbližší rodiny. Pokud si tento fakt zákazník uvědomí, tak při správném výběru operátora může ušetřit opravdu výrazné množství peněz, informuje Lukáš Antoš z U:fonu. Čtěte více: Šetřete na pravém místě

U předplacených karet máte pevně určeno, na kolik vás vyjde minuta hovoru nebo cena jedné zprávy. Nemusíte se tak obávat, že jste již provolali volné minuty.

Máte předplacenou kartu anebo sjednaný paušál?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).