Hlavní navigace

Názor k článku Nemovitost se prodala za méně. Má realitka nárok na provizi od prodávajícího? od Zkušenost - Zkušenost s realitním světem mám velmi bohatou. Prodával...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 12. 2018 14:09

    Zkušenost (neregistrovaný)

    Zkušenost s realitním světem mám velmi bohatou. Prodával jsem dům.

    Popíšu

    Pokud realitce nepodepíšete exkluzivní smlouvu, kterou mnohdy velmi vehementně a silově proklamuje, tak se nedočkáte ničeho. (v mém případě se s neexkluzivní smlouvou prodávalo řádově roky - 2 ). A v exkluzivní smlouvě mají prakticky všechny realitky napříč republikou na straně povinností vše a naprosto vše definováno vágně a neurčitě, v benefičním případně je to popsáno velmi jednoduše a to tak, že pokud zkrátka prodáte nemovitost, tak zaplatíte provizi. Protože ve zprostředkovatelské smlouvě exkluzivní je vždy dána formule, která je silně jednostraně zaměřená pro realitní společnost.

    Makléři fotící nemovitost ji v 99% případů naprosto zprasí (omlouvám se za výraz, ale cokoli měkkčího by nevystihlo skutečnost). Fotky, které jsou prvním seznámením zájemce s nemovitostí, jsou odporné, odfláknuté a technicky ubohé. (že nejsou fotografové a nemají toto vzdělání je v žádném případě neomlouvá. "Produkt" s cenou řádově miliony Kč je často nafocen hůř, než oběd umístěný na FB).

    Makléři v 99% případů nemají ani řádný pojem o zákonech, problematice nemovitostí, stavebnictví a nikdy jsem se nesetkal s tím, že by bylo po vůli prodejce. Vždy vehementně tlačí své postupy pouze s vidinou provize. Je jim absolutně jedno, zda nákup/prodej bude vyhovovat ať jedné či druhé straně. Tlačí, tlačí, tlačí na pilu.

    Makléři v 99% případů: .... jak již bylo zmíněno ostatními, když jsem nabízel nemovitost jako soukromá osoba se zvýrazněným a několikrát opakovaným "bez RK" "realitky nevolat" atd. volali bezskrupulózně a v jistých případech vydávající se za zájemce o nemovitost. To že jsou makléři sdělili až při osobní prohlídce.

    Makléři si ve 100% případů neuvědomují, že "manipulují" s lidmi a částkami, které jisté lidi zavazují na celý život. Že tyto peníze jsou celoživotním "dílem" daných lidí. Přesto se zajímají jen a pouze o svoji provizi. Padni komu padni, nehledím nalevo ani napravo.

    Za tyto mizerné "služby" se nestydí říct o provize ve stovkách tisíc (při dnešních cenách nemovitostí se provize 200-300tis. Kč vyloupne prakticky u každé nemovitosti určené bydlení a komerčnímu využití). Když chcete vyjednávat o výši provize, tak se nestydí lhát o částkách za "pronájem serverů", administraci a mnoho dalšího. Což je úsměvné, když si jdete zkontrolovat kde se nemovitost inzeruje a spočítáte si náklady.

    Pro mně jsou realitní makléři v krabičce "šmejdů" a považuji je za lehčí formu lidských hyen. Osůbky s mrzkým charakterem. A že paušalizuji? Zkušenost mám s nižšími desítkami realitních makléřů (20-30ks).

    Ve finále jsem nemovitost prodal sám za necelé 3 měsíce od umístění na internet. Zaplatil jsem právníkovi, peníze byly uloženy v bance s jasně danými pravidly. Hotovo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).