Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Nemovitost se prodala za méně. Má realitka nárok na provizi od prodávajícího? od guest - Nebudu číst celý článek, ale rád bych okomentoval...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 12. 2018 16:41

    guest (neregistrovaný)

    Nebudu číst celý článek, ale rád bych okomentoval výrok, že realitky si berou hodně peněz za to, jak málo dělají. Vezměme to tak. Realitka si vzala provizi asi 50 až 60 tisíc korun za prodej starého domu v hodnotě 900 000 Kč. Každý si může procentuelně spočítat kolik to dělá. Oproti tomu autobazar vykoupí auto za 150 000 Kč, dá na něj horší kola a kdoví co ještě a prodává ho dál za 210 000 Kč. Každý si též může spočítat, kolik je to procent. Rozdíl je navíc v tom, že do toho bazaru chodí potenciální zájemci sami a bazarník ani nemusí opustit brány svého areálu. Kdežto pracovník realitky musí tu nemovitost jet ukazovat třeba 20 zájemcům, s každým stráví i s cestou dvě hodiny času a projezdí třeba 500 km autem (na těch 20 lidí v součtu).
    Nevím jak komu, ale mně spíš připadá ten bazar předražený. Ne ta realitka.

  • 31. 12. 2018 9:49

    Behemot (neregistrovaný)

    Naprosto nemístný srovnání. Ten bazar to kupuje za svoje prachy, který v tom - než se toho eště po té, co do toho (teda ideálně) dali nějakou práci - celou dobu leží, a eště z toho platí fixní náklady.

    Realitka to jen nasere na inzertní servery, kam to můžu dát sám, jinak nemá žádnou odpovědnost, žádný náklady s tou samotnou nemovitostí, nic. Blíží se to u nás tak obvyklé privatizaci zisků, socializaci nákladů :)

  • 1. 1. 2019 14:18

    Carlos (neregistrovaný)

    Pokud Vám dobře rozumím, tak u autobazaru je zisk 40 % na starém autě v pořádku, zatímco u realitky je zisk kolem 4-5 % přemrštěný? A to vše jen proto, že bazar to auto koupil za svoje.

    Plus k tomu přidejme to, že některé bazary stáčejí tachometry, vyrábějí falešné servisky a lžou o nebouranosti auta a dále z aut často vyberou dobré komponenty a nahradí je špatnými (akumulátor, kola, rezerva, brzdové desky a kotouče atd). A dále třeba například prodají auto za nějakou cenu, ale do kupní smlouvy dají cenu nižší a přesvědčují kupce, aby s tím souhlasil.

  • 31. 12. 2018 12:01

    Zkušenost (neregistrovaný)

    Ano pravda.

    Trochu počtů, ano?

    500km * 7l nafty = 35l
    35l * 33kč = 1155kč nebo
    500km * 6kč-km = 3000,-kč jsou cestovní náklady (které si stejně makléř odečte z daní).

    20 zájemců * 2hodiny = 40hodin.... 40hodin * 250kč/hod = 10.000,-kč

    Ikdyž přihlédnu k tomu, že realitní makléř jistě bude taky jíst obědy v restauraci, odpovídat na maily a svítit tedy pálit elektřinu... Tak ve Vámi uvedeném příkladu bych to viděl třeba 20tis. reálná možnost královsky placeného pána, co prodává baráky. Nikoli 50-60tis při prodeji domu za 900.000kč

  • 1. 1. 2019 14:05

    Carlos (neregistrovaný)

    Tak vy byste to viděl na 20 000 Kč? Můj kamarád pracuje v realitce a říkal, že realitka si bere určitá procenta, ale 60 000 Kč je minimum. Čili těch 20 000 může být Vaše zbožné přání, ale je úplně mimo realitu. Realitky za tolik prostě nepracují. Já je neobhajuji, ani v nich nepracuji, ale to je jakobych měl názor, že třeba popelář by měl mít max. 35 Kč na hodinu. Jenom proto, že mi to tak připadá.

    Ono u té realitky je to tak, že ta provize se sjednává dopředu. A dopředu se neví, zda ten byt / dům bude makléř ukazovat jednomu člověku nebo 50 lidem a stejně ho neprodá (třeba proto, že majitel nemovitosti bude chtít moc peněz).

    A k té troše počtů, když už počítáte náklady na auto, tak počítejte třeba se 6 Kč/km. Já při nájezdu (kdysi dávno) 6 500 km ročně měl náklady na auto mezi 7-9 Kč/km. Ono auto není totiž jenom ta nafta... ale to ví snad každé dítě. To auto se třeba musí koupit a zaplatit a hned máte řádově statisíce v čoudu.

    A kdybyste měl teda zareagovat na srovnání realitka vs. autobazar, tak kolik by si měl vzít ten autobazar za auto, které vykoupí za 150 000 Kč? To, že si vzal 60 000 a prodával je za 210 000 je realita. Liťáky si nechal a dal tam stará kola.
    RK by měla mít podle Vás 20 000 Kč za prodej nemovitosti v hodnotě 900 000 Kč, to už víme. A z těch 20 000 se musí vydělat na plat makléře, nějaké asistentky na centrále, ředitele a uklízečky a samozřejmě provoz auta, počítačů, mobilů, elektřinu, vodu, dále smlouvy, poradenství, cestu na katastr, k notáři atd.
    A co ten bazar?

  • 5. 1. 2019 14:10

    Baju (neregistrovaný)

    Máte naprostou pravdu, tady nemáme co komu určovat, jakou si má za práci říci odměnu. Když použiji reakci pána před Vámi, jak stanovil realitce odměnu za práci, pak nevím proč někdo, kdo mlátí na ledě do gumového vdolku, má za týden celoroční plat dělníka či manažera, to je vcelku jedno. Je to pouze o nabídce a poptávce. Diskuze je pouze o tom, že mnohdy služby neodpovídají díky neřízenému podnikání v oblasti realit, což je u nás hluboce zanedbáno a těžko se to bude napravovat. Odměna stanovená mezi prodávajícím a zprostředkovatelem je věc smluvní a nám ostatním do toho nic není. Ano, bylo by vcelku pochopitelné, že při snížení prodejní ceny by realitní společnost snížila odměnu, ale mezi realitami nehledejte pochopení. Když jsem to dělal, takto jsem mnohdy postupoval, dal jsem buď odměnu smluvní či procentem z prodejní ceny,ale vždy má prodávající právo odmítnout nabídnutý prodej, má poslední slovo. I já jsem pak upravoval celkovou odměnu, ale já se považuji za slušného člověka, proto to již nedělám, jak jsem psal dříve. Klienti mi dávali zakázky, protože znali mne osobně, je nezajímalo, jakou realitku zastupuji, věřili jen mě. Ano, jsou tady společnosti, které požadují odstupné za ukončení exkluzivní smlouvy, aniž by došlo k prodeji během lhůty trvání smlouvy atd. Je tady spousta nešvaru a chce to radikální řez.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).