Hlavní navigace

Nemocenské pojištění 2022: Lepší podmínky pro ošetřovné a delší otcovská

2. 8. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Poslanci schválili změny, které umožní čerpat ošetřovné a dlouhodobé ošetřovné více lidem. Schválené novinky potěší i novopečené otce.

Sněmovnou prošla novela zákona o nemocenském pojištění (sněmovní tisk 695), která zlepší podmínky dlouhodobého ošetřovného a ošetřovného. Předloha také prodlouží dobu, po kterou je možné čerpat tzv. otcovskou, dávku pro čerstvé tatínky.

Pokud novela projde bez problémů Senátem a podepíše ji prezident, změny vejdou v účinnost od 1. ledna 2022.

Dlouhodobé ošetřovné

Předloha změní podmínky u dávek ošetřovné a dlouhodobé ošetřovné tak, že na dávky dosáhne nově více lidí. Praxe ukázala, že jsou třeba změny v nemocenských dávkách, aby doopravdy pomáhaly ve všech situacích, když potřebujeme pečovat o někoho ze svého nejbližšího okolí. Týká se především lidí, kteří jsou v závěrečné fázi svého života a je v zájmu nás všech, aby tito lidé mohli být, pokud možno, v domácím prostředí a v kruhu své rodiny, uvedla ministryně práce Jana Maláčová.

Současná kompletní pravidla pro dlouhodobé ošetřovné najdete v článku Za péči o blízké peníze. Stát chce pomoci novou dávkou.

O dlouhodobé ošetřovné půjde požádat i v situaci, kdy nemocný pobýval v zařízení lůžkové péče alespoň čtyři kalendářní dny. V současnosti přitom platí, že tam musí pobývat minimálně 7 kalendářních dní.

Za den hospitalizace se považuje i den přijetí do zdravotnického zařízení a den propuštění. Situace se netýká akutní lůžkové péče poskytované za účelem provedení zdravotních výkonů, které nelze provést ambulantně.

V platnosti nadále zůstává, že ošetřovanou osobou musí být fyzická osoba, jejíž závažná porucha zdraví si vyžádala hospitalizaci a u které je předpoklad, že její zdravotní stav po propuštění z hospitalizace do domácího prostředí bude vyžadovat alespoň měsíční péči.

Požádat o vydání rozhodnutí o vzniku potřeby dlouhodobé péče kvůli vyřizování dávky dlouhodobého ošetřovného bude také nově možné až do 8 dnů po skončení hospitalizace. Nyní je přitom nutné požádat už v den, kdy byla hospitalizace ukončena.

U osob v inkurabilním stavu pak podmínka hospitalizace pro poskytnutí dlouhodobého ošetřovného odpadne úplně v případě, že je možná domácí péče.

Inkurabilní stav – jde o nevyléčitelně nemocného se špatnou vyhlídkou, vyžadující paliativní péči.

Ošetřovné

Dávka klasického ošetřovného se zase nově nebude vztahovat pouze na osoby, které žijí ve společné domácnosti. Budou ji moci čerpat i blízcí příbuzní, kteří se o nemocného starají. Může jít tedy např. i o babičku, která jinak bydlí jinde.

Délka otcovské se zdvojnásobí

Poměrně výraznou změnu přinese novela i pro novopečené otce. Dávka otcovské poporodní péče (zkráceně otcovská) půjde nově čerpat dva týdny místo jednoho.

Zmíněná evropská směrnice také nařizuje pružnější čerpání rodičovské dovolené vzhledem k práci (např. možnost přizpůsobit si její rozvržení, home office, kratší pracovní doba nebo čerpání rodičovské dovolené po částech).

Dva měsíce rodičovské mají být nepřenosné, aby se zvýšila motivace se v péči o potomka vystřídat.

Více o změnách najdete v článku Přehledně: Jaké další změny čekají rodičovský příspěvek?

Tato změna vlastně předčasně reflektuje jeden z požadavků evropské směrnice o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem. Stejný dokument, který musí Česká republika implementovat do své legislativy, také přizná právo na otcovskou dovolenou bez ohledu na odpracovanou dobu, na dobu trvání pracovního poměru nebo na osobní nebo rodinný stav pracovníka.

Zároveň dojde k prodloužení období, ve kterém může být dávka poskytována. To ale jen v případě, že bylo dítě v období prvních šesti týdnů života hospitalizováno. Dané období se pak tedy prodlouží právě o dobu hospitalizace. Tato změna má ošetřit případy, kdy je dítě např. v inkubátoru nebo musí v nemocnici zůstat déle z jiných důvodů a otec se s ním kvůli tomu příliš nedostane do styku. Nově tak bude mít možnost si volno vyčerpat buď během prvních šesti týdnů, nebo až v době, kdy bude matka s dítětem z nemocnice doma.

V ostatních případech zůstává v platnosti, že otec musí dávku vyčerpat během šestinedělí.

Současná kompletní pravidla pro dávku otcovské najdete v článku Otcovská dovolená: za jakých podmínek a za kolik mohou tatínkové zůstat doma s miminkem?

Blýská se i na vyšší důchod

Ačkoli tato změna nesouvisí s nemocenským pojištěním, na místě je upozornit i na poslanci schválenou mimořádnou valorizaci důchodů ve výši 300 Kč, která se přičte k zákonné valorizaci. Průměrný důchod se tak zvýší asi o 758 Kč.

Kromě toho by od roku 2023 měli důchodci dostávat také 500 Kč měsíčně za každé vychované dítě. Na toto navýšení ale bude mít nárok jen jeden z rodičů. Ten, který o dítě osobně pečoval v největším rozsahu.

skoleni_15_4

Tyto změny také ještě musí projednat Senát.

Podrobněji je rozebereme v příštím článku autora.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).