Hlavní navigace

Nemáte hotovost? Platbu kartou vám mohou odmítnout, i když mají terminál

26. 10. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Platbu kartou vám obchodník přijmout nemusí. A to dokonce ani v případě, že platební terminál má a jinak placení kartou přijímá. Na situaci si můžete stěžovat, ale někdy možná ani nebudete mít komu.

Platíte v menším obchodě nákup a nemáte u sebe hotovost. Naštěstí vidíte na pokladním pultu platební terminál a uklidníte se, že předejdete trapasu, kdy nemáte peníze na zaplacení. Nastane ovšem problém. Terminál funguje, platit se na něm smí, ale obchodník ve vašem případě platbu kartou odmítne. Například z důvodu, že částka, kterou chcete platit, je příliš nízká. Vy jste překvapení a obchodník nesmlouvavý. Smí si toto dovolit? A jak se bránit?

Protizákonné to není

U obchodníků, kteří mají platební terminál, nastávají v zásadě dvě situace. První je taková, že platební terminál má poměrně nízké náklady na akceptaci karet a jeho provoz tak obchodníka nepřijde na velké peníze. Nákladovost terminálu tedy neřeší a platbu kartou vám přijme, i kdybyste si kupovali krabičku sirek.

Ve druhé variantě se ale obchodníkovi platební terminál úplně nevyplácí. Sice jej má, aby vyhověl zákazníkům, kteří u sebe v současné době ne vždy nosí hotovost, ale zároveň z provozování terminálu není nijak nadšený. Z každé transakce platí určitou částku provozovateli terminálu a jeho výdělek tím klesá. Vzhledem k tomu, že obchodník vnímá náklady na platební terminál jako výrazné, je nucen situaci řešit. A jako řešení mu může posloužit například cedulka, na které uvede, že nákup pod určitou částku není možné zaplatit platební kartou. Typicky se jedná o nízké částky do 50 Kč nebo 100 Kč. Případně zvolí ještě jinou možnost, a to takovou, že náklady na provoz terminálu převede na vás coby zákazníka. A za platbu kartou vám jednoduše naúčtuje malý poplatek v řádu několika korun.

Jakkoli může být tento krok nevstřícný k zákazníkům, nejedná obchodník proti žádným právním předpisům. Zákon o oběhu bankovek a mincí upravuje pouze příjem mincí a bankovek. Nikoli však příjem platebních karet či stravenek. A nikde v zákoně ani není psáno, že pokud už platební terminál v obchodě je, musí vám obchodník platbu kartou přijmout. A tak si obchodník tato pravidla může nastavit čistě podle svého úsudku. Tedy tak, aby se mu provozování terminálu vyplatilo.

Banky vidí situaci jinak

Karetní společnost Mastercard vidí situaci zcela jednoznačně. Banky i vydavatelé karet si totiž všeobecně přejí, aby byly všechny platební metody rovnocenné. Tedy jak platba kartou, tak platba hotovostí. A Mastercard má tak na svých webových stránkách uvedeno:

Jestliže má obchodník na svém obchodním místě jasné označení ukazující na přijímání platebních karet a toto označení není přeškrtnuté z důvodu dočasného nepřijímání karet, musí akceptovat platební kartu, jejíž logo (značka) se shoduje s označením na daném obchodním místě. Výše placené částky v tomto případě nehraje roli. Jestliže obchodník odmítne platební kartu k úhradě nákupu přijmout, porušuje podmínky přijímání platebních karet, které uzavřel se svojí bankou. Jinými slovy, pokud je na platebním terminálu logo Mastercard či Visa, musí je obchodník přijímat.

Ohledně přijímání platebních karet a porušování pravidel to ale nemusí být vždy tak jednoduché. Například v závazných podmínkách a pokynech pro akceptaci platebních karet je u Československé obchodní banky uvedeno následující:

Obchodníkovi je ze strany Československé obchodní banky, a.s. (dále jen „banka“) doporučeno prodávat zboží nebo poskytovat služby držiteli platební karty za stejných podmínek a za stejnou cenu jako zákazníkovi, který platí v hotovosti. V případě, že bude obchodník za transakce provedené platebními kartami, na rozdíl od plateb v hotovosti, požadovat poplatek nebo naopak umožní čerpat slevu, zavazuje se o této skutečnosti informovat předem a zejména prokazatelným způsobem (jak vývěskou umístěnou na viditelném místě u pokladny, tak i ústní formou) držitele platebních karet a banku. Banku se zavazuje obchodník bezodkladně informovat výše uvedeným způsobem i v případě jakékoli následné změny výše poplatku. V souvislosti se stanovením výše poplatku bere obchodník na vědomí, že tato výše poplatku odpovídá maximální výši nákladů za zpracování transakce, které obchodník nese.

Zmíněné přijímání platebních karet je tedy jen doporučení, nikoli bezpodmínečně vyžadovaná aktivita. Pokud chce obchodník nějakou formou odlišovat zákazníky platící platební kartou od těch, kteří platí hotovostí, může to udělat, ale musí banku informovat.

Jak se můžete bránit?

Pokud se i vám stane, že obchodník odmítl platbu vaší platební kartou, máte několik možností, jak situaci řešit. Nejjednodušší je zaplatit jinak – tedy hotovostí. Tu už obchodník odmítnout nesmí. I platba v hotovosti má však určité limity, na které když narazíte, opět se vám nemusí podařit zaplatit. Podrobně jsme o tomto tématu psali v článku Můžete v obchodě zaplatit měšcem mincí? Lze odmítnout bankovku vysoké hodnoty?

Tady už je situace jiná. Platíte-li bankovkou, obchodník vás nikdy nesmí odmítnout, pokud není bankovka poškozená, poničená, roztrhaná apod. Pokud platíte mincemi, můžete zaplatit až 50 kusy mincí.

Jestliže vám ani toto řešení nestačí, máte možnost si stěžovat, a to přímo bance, která obchodníkovi terminál poskytla. Logo banky bývá uvedeno přímo na platebním terminálu, ale může se také stát, že tam nebude. A v takovém případě nemá obchodník povinnost vám sdělovat, od koho terminál má. Pokud tedy poskytující banku neznáte a obchodník nespolupracuje, máte bohužel smůlu.

I pokud ale znáte banku, kam se obrátit, nemusí situace dopadnout k vaší spokojenosti. Banka může s obchodníkem situaci konzultovat, v extrémním případě může dojít i k odebrání terminálu. Donutit ho přijímat platební karty za nákupy libovolné hodnoty ale nemůže.

Pokud budete chtít bance, jejíž terminál obchodník využívá, vznést stížnost, uveďte v ní vždy detaily případu (např. název a adresu obchodu, datum a čas, kdy jste o transakci pokoušeli, číslo karty apod.), aby vydavatel karty mohl celou věc prošetřit a správně posoudit.

Placení kartou jako služba

Banky, které obchodníkům platební terminály poskytují, jsou v současné době spíše rády, že obchodníci tyto terminály chtějí ve svých provozovnách a jsou ochotní platební karty přijímat. Přijímání platebních karet tak funguje jako služba, kterou obchodník akceptuje.

Jako zákazníci však musíte být připraveni na to, že vás také může odmítnout, a mít po ruce dostatečnou hotovost. Nebo zvolit nejjednodušší variantu a nechodit nakupovat tam, kde pro vás situace není vyhovující.

Galerie: Platíte bankovkami? Podívejte se, jaké vám v obchodě přijmou a s jakými musíte jít do banky na výměnu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).