Hlavní navigace

Nejvíce se prodávají malometrážní byty. Ty jsou přitom poměrem ceny nejdražší

12. 11. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Ceny bytů stále rostou. V Praze cena za čtvereční metr u novostaveb překročila hranici 105 tisíc Kč. Rostoucí cena má vliv zvláště na bydlení v Praze a Brně, ale už dochází i do krajských měst.

Ceny bytů v Praze i Brně jdou stále na nahoru. Průměrná cena za m2 v Praze se u nového bytu ve třetím čtvrtletí letošního roku vyšplhala na 106 713 Kč, zatímco loni jste za m2 zaplatili 102 058 Kč. Meziročně tak cena nových bytů vzrostla o 11 % a mezikvartálně o 4,5 %. Vyplývá to z analýzy společností Trigema, Skanska Reality a Central Group. Ještě před dvěma lety se průměrná cena za m2 pohybovala kolem 83 150 Kč. Ceny brněnských bytů jen za poslední dva roky vzrostly o 20 %. Nyní pořídíte nový byt v Brně o rozloze 60 m2 průměrně za 4 200 000 Kč. Ještě před dvěma roky se cena za byt se stejnými rozměry pohybovala kolem 3 300 000 Kč.

Průměrná cena za novostavbu v ostatních regionech ČR činí 58 992 Kč za m2. Meziročně pak cena vzrostla o 15,3 % a mezikvartálně o 1,9 %. Nabídka bytů v regionech přitom vzrostla o pětinu. Prostor pro zlevňování bytů zatím nevidím. Aby k němu došlo, musela by především zlevnit cena stavebních prací a materiálů a zároveň by muselo dojít k výraznějšímu růstu nabídky na trhu, vysvětluje Petr Michálek, generální ředitel Skanska Reality. Za růst ceny nových bytů v Brně může mimo jiné to, že se moravská metropole stává atraktivní pro lidi, kteří se sem stěhují za prací. K růstu ceny přispívá atraktivita města. Po studiích v Brně zůstává žít nezanedbatelné procento vysokoškolských studentů, kteří původně z Brna nepocházejí. Také se sem stěhují lidé za prací, přibližuje základní důvody nárůstu cen Tomáš Kaláb z developerské firmy Kaláb.


Autor: Zdroj magistrát města Brna

Nejvíce se prodávají malé byty

Zejména v Praze, ale i v Brně a dalších velkých regionálních městech se prodávají hlavně byty s menší rozlohou. Podíl dvoupokojových bytů tvořil z celkového prodaného objemu celkem 40 %, těch jednopokojových se letos prodalo 32 %. Zatímco podíl třípokojových jen 19,2 % a čtyřpokojových 7,6 %. Porovnáme-li to s předchozím rokem 2018, kdy se dvoupokojových bytů prodalo 41,3 %, jednopokojových 24,4 %, třípokojových 20 % a čtyřpokojových 12,1 %, zjistíme, že meziročně vzrostl jen prodej jednopokojových bytů. Vloni se v Praze prodalo 5000 nových bytů. V tomto roce by to mohlo být až 5500. Podíl jednopokojových bytů se v meziročním srovnání navýšil téměř o 8 %, říká Marcel Strouhal, předseda představenstva společnosti Trigema.

Srovnání prodeje novostaveb Praha v letech 2018 a 2019
Velikost bytů Rok 2018 za 3 čtvrtletí Rok 2019 za 3 čtvrtletí
Jednopokojové 24,4 % 32 %
Dvoupokojové 41,3 % 40 %
Třípokojové 20 % 19,2 %
Čtyřpokojové 12,1 % 7,6%

Jak ukazují čísla v tabulce, roste pouze podíl jednopokojových bytů. Nejvíce se ze srovnávaného segmentu prodávají dvoupokojové byty. Celkově tvoří objem malometrážních bytů za tři čtvrtletí roku 2019 (jednopokojové + dvoupokojové) 72 %. V roce 2018 to bylo celkem 65,7 %. Lidé tedy v posledních dvou letech v Praze kupují převážně malé byty. Je zřejmé, že nezdravá situace na pražském rezidenčním trhu se neprojevuje jen v rostoucích cenách. Její dopad je viditelný i při detailním pohledu na aktuální nabídku jednotlivých dispozic. Zatímco ještě v roce 2013 se podíl malých bytů 1+kk a 2+kk pohyboval pod 50 %, dnes tvoří přes 70 %, hodnotí pražských trh s byty Dušan Kunovský, předseda představenstva Central Group.

Vývoj prodeje nových bytů v Praze v letech 2011 až 2019

Vývoj ceny bytů v Praze v letech.
Autor: Trigema, Skanska Reality a Central Group

Podle Dušana Kunovského současně klesá i průměrná velikost nabízených a prodávaných bytů, která je dnes jen 65 m2. Ještě před několika lety se v Praze nejčastěji kupovaly byty zhruba s o 10 m2 větší rozlohou. Počet prodaných bytů v novostavbách klesá jen pozvolna. Nejvíce se ve sledovaném devítiletém období byty v novostavbách prodávaly v roce 2015. V posledních čtvrtletích roku 2019 jde objem prodaných bytů opět nahoru. Nedá se tedy předpokládat, že by developeři šli s cenou dolů. Obdobný trend je patrný také v regionech. Nové byty se nejvíce prodávají v Jihomoravském kraji, následuje Středočeský, Olomoucký a Plzeňský kraj.

skoleni_15_4

Vývoj průměrné ceny za m2 u nových bytů v Praze v letech 2013 až 2019


Autor: Trigema, Skanska Reality a Central Group

Jestliže tedy průměrná cena bytů jde zatím stále nahoru a ze statistiky vychází, že se nejvíce prodávají malé byty do 65 m2, zdražují nejvíce malometrážní byty, o které je mezi lidmi největší zájem (jejich absolutní cena je nižší než u tří- a čtyřpokojových bytů). Při přepočítání na m2 ale zaplatíte více. Nelze jednoznačně určit, kdo si malé byty kupuje. Část z celkového objemu malometrážních bytů si patrně pořizují mladí lidé jako startovací byty. Většina z nich je ale s největší pravděpodobností kupovaná na investici, kdy lidé žijící v Praze si koupí byt, který dále pronajímají a vydělávají na něm. Peníze se jim tak zhodnocují mnohem lépe, než kdyby je měli na spořicím účtu, domnívá se Marcel Strouhal.

Podíl domácnosti užívajících nájemní byty ze všech domácností bydlících v bytech
Autor: Eurostat

Podíl domácnosti užívajících nájemní byty ze všech domácností bydlících v bytech

Dá se předpokládat, že kvůli vysokým cenám bytů a omezení dostupnosti hypoték bude tento trend nejspíš pokračovat i nadále. Pro řadu lidí je proto řešením nájemní bydlení, jehož ceny v posledních letech také rostou. Jak vyplývá z informací Eurostatu, je v České republice podíl nájemního bydlení ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi stále ještě hluboko pod průměrem.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).