Hlavní navigace

Najít práci v Praze? Žádný problém!

17. 10. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Kdo si chce v Praze najít dobrou práci, najde ji. Ačkoliv oproti Londýnu, ekonomicky nejvyspělejšímu evropskému regionu, má ještě Praha co dohánět. Nezaměstnanost v EU klesá, Evropané se jí už nemusejí tolik bát.

Mezi evropskými regiony jsou, i přes pokračující sjednocování, značné rozdíly ve výši mezd, v míře nezaměstnanosti a celkové životní úrovni obyvatel. Česko však začíná západní Evropu dohánět nejenom ekonomickými ukazateli, ale i aktivním přístupem občanů. Vždyť například pro Pražany není podle prováděného šetření Eurostatu (celkem bylo ve studii hodnoceno 268 evropských regionů a výsledky jsou z roku 2006) vůbec žádný problém najít si dobrou práci. Navíc Praha v současné době vykazuje 12. nejvyšší HDP na obyvatele ze všech regionů v Evropské unii.

Propastné regionální rozdíly

V ekonomicky prosperujících regionech je samozřejmě snazší najít si zajímavou a dobře placenou práci, a to v poměrně krátké době. V těchto regionech se daří podnikání a mají zde sídlo renomované firmy a finanční instituce.

Nejvyspělejším evropským regionem je již několik let po sobě Londýn, tedy město s nepřebernými podnikatelskými možnostmi. Hrubý domácí produkt na jednoho obyvatele je v Londýně více než trojnásobně vyšší oproti průměru Evropské unie jako celku. Sídlí zde také nejvíce firem zabývajících se informačními a komunikačními technologiemi.

Na druhém místě je Lucembursko (které je bráno jako jeden region) a na třetím místě Brusel. Ten těží především ze svého výsostného postavení sídla řady evropských a světových institucí. Nejméně výkonné regiony jsou v Rumunsku, Bulharsku a Polsku (posledních 15 regionů je z jedné z těchto tří zemí). Dokonce v 70 regionech je HDP na jednoho obyvatele nižší než 75 % Evropské unie jako celku. Nejvíce vyspělých regionů je v Německu, ve Velké Británii a v Itálii.

Od Prahy až po Neapol

Jednotlivé regiony ve všech vyspělých zemích světa jsou různě bohaté a samozřejmě i míra nezaměstnanosti se liší region od regionu. Ve všech zemích je nejnižší míra nezaměstnanosti ve velkých městech, kde je dostatek pracovních příležitostí i podmínek pro úspěšné podnikání a široká základna koupěschopného obyvatelstva. V okrajových, převážně na zemědělství orientovaných regionech je míra nezaměstnanosti nejvyšší.

Více jak třetina Evropanů považuje nezaměstnanost za nejdůležitější problém hospodářství. Největší obavy z případné nezaměstnanosti mají Němci, Poláci a Francouzi. Naopak nejméně nezaměstnanost trápí Brity a Nizozemce – tedy země s tradičně nízkou nezaměstnaností. Kromě Pražanů nemají žádný problém najít si novou práci občané Kodaně, Dublinu, Aalborgu či Antverp. Naopak nejhůře hledají nové zaměstnání občané ve Frankfurtu, Palermu nebo Neapoli.

Ekonomicky úspěšné Slovensko

V měsíci srpnu činila míra nezaměstnanosti na Slovensku 8,2 %. Přitom ještě v lednu 2004 byla 17 %. Nezaměstnanost se po dobu tří a půl roku postupně každý měsíc mírně snižovala a doby, kdy Slovensko spolu s Polskem vykazovalo téměř 20% nezaměstnanost, jsou již minulostí. Takové razantní snížení míry nezaměstnanosti během tak krátké doby jasně dokazuje, že slovenská ekonomika je v dobré kondici. Slovensko je v současné době hodnoceno jako jedna z ekonomicky nejúspěšnějších zemí OECD s vysokým ekonomickým růstem.

Celkově je nejnižší nezaměstnanost v Norsku, Nizozemí, Dánsku a Irsku (pod 4 %), tedy v zemích, které ekonomicky prosperují. V těchto zemích pracuje i nejvíce padesátníků. Například ve skandinávských zemích pracuje ve věkové skupině 55 - 64 let přes 55 % obyvatel. Konkrétně ve Švédsku 69,4 %, Velké Británii 56,9 %, v Dánsku 59,5 % a ve Finsku 52,7 %. Naopak nejméně lidí ve stejné věkové kategorii pracuje v Polsku (27,2 %), na Slovensku (30,3 %) a v Maďarsku (33 %).

Odvážnému štěstí přeje

Přestože nezaměstnanost trápí obyvatele napříč Evropou, pro čím dál větší počet občanů není problém si okamžitě po skončení jednoho pracovního poměru najít novou práci. V tomto směru začínají evropské země dohánět USA, kde je zcela běžné měnit práci a odcházet za lepším nebo se znovu a znovu pokoušet prosadit v businessu s nějakým novým nápadem. Nejvíce je v Evropě pozornost zaměřena na snižování nezaměstnanosti padesátníků, mladých lidí do 25 let a na snižování dlouhodobé nezaměstnanosti.

dan_z_prijmu

Celkově můžeme říci, že míra nezaměstnanosti je v současné době ve všech vyspělých zemích poměrně nízká a rozdíly oproti minulosti jsou podstatně menší.

Počet občanů, pro které není problém najít dobré místo (údaje za rok 2006 v %)
Region Počet dotázaných, pro které není problém najít dobrou práci (v %)
Praha 75
Kodaň 74
Dublin 70
Aalborg 62
Antverpy 62
Cardiff 61
Bratislava 60
Amsterdam 60
Manchester 59
Rotterdam 59
Helsinky 58
Londýn 58
Glasgow 56
Lefkosia 55
Verona 54
Mnichov 53
Lucemburk 50
Paříž 50
Stockholm 50
Varšava 49
Oulu 46
Sofia 45
Brusel 43
Krakov 42
Madrid 42
Riga 42
Vídeň 40
Hamburg 38
Vilnius 37
Záhřeb 27
Budapešť 24
Essen 21
Istanbul 20
Ostrava 18
Košice 12
Berlín 12
Miskolc 11
Frankfurt 3
Neapol 3
Palermo 3

Pramen: Eurostat: Pressemitteilung Nr. 135/2007 von 5. October 2007

Toužíte po lepším zaměstnání, než jaké v současnosti máte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vydané knihy:. Evropská unie v otázkách a odpovědích (2002). Matematika zábavně a hravě (2002) . Sportovní matematika (2004) . Další publikační činnost: . Daně a právo v praxi (Aspi, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).