Hlavní navigace

Na jaké příplatky ke mzdě máte nárok? Řekněte si o ně

2. 2. 2021
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
I za práci pro podnikatele, nejenom pro erár, máte nárok na příspěvky k základní mzdě za specifické pracovní podmínky. Ověřte si, zda vás neobírají a platí vám je.

Zákoník práce nařizuje zaměstnavatelům vyplácet zaměstnancům celou řadu příplatků k základní mzdě. Víte o nich? Ne? Přečtěte si článek. Dostáváte je? V pořádku. Nedostáváte? Řekněte si o ně.

Drobné varování: Záleží, co jste zaměstnavateli podepsali

Samozřejmě že se vám může stát, že zaměstnavatel uzná, že vám příplatky musí vyplácet, ale prostě se mu nebude chtít platit vám více peněz, tak vám sníží základní mzdu. Může si to dovolit? Může vám o příplatky snížit mzdu? Věřte, že za určitých okolností může. A vy budete brát stále stejně.

To je samostatná otázka, které už jsme se věnovali několikrát podrobněji. Záleží na tom, zda máte mzdu dvoustranně dohodnutu – sjednánu v pracovní smlouvě či dodatku k ní, nebo v nějaké jiné smlouvě či dohodě, anebo zda vám ji jednostranně určuje zaměstnavatel, ať už mzdovým výměrem přímo vám, nebo vnitřním mzdovým předpisem všem zaměstnancům obecně podle vykonávané práce. Jaké jsou mezi tím rozdíly a jaké to má dopady v praxi, jsme vysvětlovali v článku Zaměstnavatel vám chce snížit mzdu? Záleží, zda je dohodnuta, nebo stanovena.

Doufáme, že je vám jasné, že smlouvu, kterou jste uzavřeli, podepsali, jednostranně zaměstnavatel měnit nemůže, takže se nejspíš příplatků dočkáte, pokud je dosud nedostáváte. Pokud ale máte mzdu stanovenu, určenu zaměstnavatelem, může vám je přiznat a vyplácet, ale současně vám o jejich výši může snížit základní mzdu.

Tak se pojďme podívat do zákoníku práce a projděme si ony příplatky ke mzdě. A nezapomeňte, že mzdu pobírají za svou práci zaměstnanci soukromého sektoru. Ještě se příplatkům k platu, který dostávají zaměstnanci eráru – veřejné správy a služeb – dostaneme v samostatném článku někdy příště.

Mzda nebo náhradní volno za práci přesčas

Tak zrovna otázky odměňování přesčasové práce vydají na samostatný článek, a to ne jeden, tak se zkuste podívat na naše starší články. Úprava odměňování přesčasové práce je v posledních letech poměrně stabilní, beze změn. Můžete se proto spolehnout na naše dřívější články.

Pokud jde vůbec o podmínky práce přesčas, kdy vám ji mohou nařídit (nebo kolik si jí můžete dohodnout, odsouhlasit, pokud vám nevadí) a kolik v tom kterém případě maximálně, podívejte se do článku Přesčasová práce: Kdo dostane příplatek a kdo ne?

Kolik máte dostat peněz za práci navíc nebo také náhradního volna, se dozvíte v článku Práce přesčas: Podmínky a pravidla, příplatky, odměňování a rozsah.

Mzda za noční práci

Za dobu noční práce (tj. od večera či noci 22:00 do 06:00 ráno příštího dne) máte nárok na příplatek nejméně ve výši 10 % průměrného výdělku.

Mzda a příplatek za práci ve ztíženém pracovním prostředí

Co je práce ve ztíženém pracovním prostředí, určuje nařízení vlády č. 567/2006 Sb. Příplatek za práci v něm činí 10 % sazby minimální mzdy, čili 10 % z hodinové minimální mzdy 90,50 Kč nebo měsíční 15 200 Kč. Záleží, jak máte určenu výši mzdy, zda za měsíc, nebo za hodinu práce.

Mzda za práci v sobotu a v neděli

Za dobu práce v sobotu a v neděli přísluší zaměstnanci příplatek nejméně ve výši 10 % průměrného výdělku.

Při výkonu práce v zahraničí může zaměstnavatel poskytovat příplatek za práci v sobotu a v neděli, za práci ve dnech, na které podle místních podmínek obvykle připadá nepřetržitý odpočinek v týdnu. Takže, když budete pracovat u židů v Izraeli, je to stejné jako u nás.

Když v muslimské zemi pracujete v pátek, kdy oni mají svátek, a dovolí vám to, záleží na našem českém zaměstnavateli, který vás na práci do zahraničí vyslal, zda zohlední místní podmínky a příplatek vám přizná.

Anebo vám řekne, že v našem křesťanském, ba spíše sekulárním prostředí je to běžný pracovní den a nic navíc nedostanete.

Vidíte tedy, že se ve světě hraje jen o pátek. Ale třeba pracujete ve Spojeném království na základě vyslání české firmy pro firmu skalního fanouška Sheffield Wednesday FC, který považuje středu za svátek dle jména svého fotbalového klubu, tak i za tento den, pokud to český zaměstnavatel uzná, můžete dostat příplatek ke mzdě.

Diety a peněžní výhody za práci v zahraničí

A nezapomeňte, že v zahraničí můžete mít nárok na diety, jak píšeme o aktuálním zahraničním stravném: Kolik dostanete diety a stravné u zahraniční služební cesty v roce 2021?

skoleni_15_4

Můžete dostat i kapesné: Jak získat kapesné při pracovní cestě do zahraničí?

Ale i jiné náhrady: Co všechno můžete vy a vaše rodina získat od zaměstnavatele za pracovní cestu do zahraničí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nenadávejte právníkům, zákony netvoří zdaleka jen oni. Oni je pak jen zašmodrchávají ve prospěch svých klientů, třeba zrovna vás. Budu se však snažit vám je vysvětlovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).