Hlavní navigace

Možná přijde akciové jaro, nad ekonomikou však mraky zůstávají

16. 3. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Přilétli první čápi, což je fakt. Jaro tedy přijde jistě, zda se ale zazelenají i akciové trhy, neví nikdo. V našich fondech se zatím nezelená, přestože je opustila jen necelá půlmiliarda korun. Za vlaštovku lze totiž možná považovat i téměř půlmiliardu korun, která naopak přišla do zajištěných fondů, a celkový odliv tak značně snížila. Lepší zprávy však přišly i od amerických bank, což by mohlo pomoci akciovým trhům.

Dluhopisům se stále nedaří

Zdaleka nejvíc již u nás tradičně krvácely fondy peněžního trhu, které opustilo snad až 700 milionů korun. Bída stále totiž provází i dluhopisy, kterým se opět nedařilo, což poznamenalo i fondy peněžního trhu. Ztratily sice jen desetinku procenta, ale důvěry už ztratily mnohem víc. Dluhopisové fondy tratí také již jako podle kalendáře, takže z nich pravidelně pokračuje i odliv peněz. Totéž platí i o smíšených fondech, kterým se alespoň trochu podařilo vylepšit výkonnost – ale je to zatím jen kapička v moři poklesů.

Dlouhodobou nepřízeň se pokoušejí zlomit zajištěné fondy, když se tentokrát podařilo ČSOB získat část uprchlých peněz zpět. Přes 360 milionů korun přilákal ČSOB Prémiový 2 a dalších 120 milionů korun zachránil starší ČSOB Fixovaný click 4.

Vývoj podílových fondů v 11. týdnu
Fondy Vývoj v mil. Kč
Peněžního trhu  –666
Dluhopisové  –85
Smíšené  –112
Akciové  –26
Zajištěné 446
Celkem  –443

Zprávy z Ameriky trhům pomohly

Živou vodou, která pokropila akciové trhy, byl vývoj amerických finančních trhů. Prohlášení šéfa Citigroup, že první dva měsíce roku jsou již ziskové. K tomu se připojily další banky, čímž jako Fénix z popela vzlétla naděje, že finanční trhy jsou z nejhoršího bahna venku. To do jisté míry změnilo pohled na celou finanční branži a přes určité váhání během týdne se optimismus celkem udržel – bankovní sektor zaznamenal největší rally za poslední desetiletí. Ovšem po pádu za poslední půlstoletí, takže jde vlastně stále jen o pouze maličkou korekci.

Fondy 11. týden

Světlé zítřky finančního sektoru, ale tmavé ekonomiky

Stále zůstává v platnosti charakteristika Warrena Buffetta o tom, že se americká ekonomika „zřítila z útesu“ a situace je vážná. Ani makrodata zatím neukazují žádné světlé zítřky, takže jde skutečně o to, zda „údolí smrti“ překonal finanční sektor (což je samostatná otázka), zatímco reálnou ekonomiku čeká další – a jak velký – sešup. Zajímavé je možná v této souvislosti prohlášení mamuta General Electric, že přes snížení úvěrového ratingu neočekává žádné operativní problémy, ani problémy s financováním a mohl se odrazit od svého 18letého minima. Dokonce i dinosaurus General Motors díky snížení nákladů snad nebude potřebovat 2 mld. dolarů vládní pomoci, o kterou požádal koncem března. Že by dinosauři nakonec nevymřeli?

dan_z_prijmu

Tak či onak, americké akciové indexy poskočily za týden o 10 %, opatrnější pražský PX přidal jen 7,6 % a letošní propady se tak podařilo snížit pod 20 %. O tom, zda půjde jen o korekci pádu, anebo již odraz ode dna, rozhodne ale až skutečné „přepnutí“ nálady.

Jaro by mohlo pomoci zmírnit depresivní náladu celé severní polokoule – minulý týden naznačil, že naděje úplně nezemřela. Víc než 50% „sleva“ na amerických akciích od říjnových maxim roku 2007 (u nás dokonce 62%) je víc než lákavá. Jde ale o to, zda minulý týden přilétla jen první vlaštovka – která jaro tudíž nedělá, anebo jich letí už celé hejno. Hlídejte si nebe!

Kolik peněz máte v podílových fondech?

  • Do 50 000 Kč.
    12 %
  • Do 200 000 Kč.
    27 %
  • Do 500 000 Kč.
    12 %
  • Nad 500 000 Kč.
    14 %
  • Nic.
    35 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem měsíčníku pro finanční poradce s názvem PROFI PORADENSTVÍ & FINANCE.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).