Hlavní navigace

Jiří Paroubek: Zatlačíme na banky, aby změnily poplatkovou politiku

11. 5. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Bankovní poplatky působí na mnohé jako červené plátno na býka. Nyní se opět objevují snahy o jejich regulaci. Jaké jsou motivy politika, a co na to říká zástupce bank?

Je logické, že v čase předvolebním hledají politické strany taková témata, která jsou pro širokou veřejnost snadno uchopitelná a vyvolávají emoce. Obě tato kritéria splňují bankovní poplatky.

Jejich výše mnohým připadá neúměrně vysoká, s čímž se ztotožňují i některé politické strany. K levicovým stranám (ČSSD, KSČM, Zemanovci), které vyhlašují otevřený boj současné výši bankovních poplatků a slibují v případě volebního úspěchu jejich legislativní regulaci, se přidávají také ze středu politického spektra Zelení. V rámci státního dozoru a ochrany spotřebitele chceme dosáhnout snížení poplatků na úroveň běžnou v EU, uvádí pro server Měšec.cz tiskový mluvčí Strany zelených René Kubásek.

Podrobně se na záměry politických stran směřující na finanční trhy podíváme v dalším dílu našeho volebního seriálu. Dnes přinášíme odpovědi na otázky směřující přímo na regulaci bankovních poplatků.

Odpovídat bude nejprve nejviditelnější zastánce regulace bankovních poplatků, předseda ČSSD a vážný kandidát na premiérský post Jiří Paroubek. Na podobné otázky bude následně reagovat zástupce bankovního sektoru, náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace (ČBA) Jan Matoušek.

Udělejte si na základě jejich vyjádření sami obrázek o tom, zdali je regulace výše bankovních poplatků žádoucí.

Jiří Paroubek: Pokud zvítězíme, provedeme změnu

Co vás přimělo k tomu, snažit se bojovat proti výši bankovních poplatků?

Občané odevzdali minulý rok bankám pouze na poplatcích 36,4 miliardy korun. Již dlouho sledujeme zvyšující se zisky bank a myslíme si, že zvláště v době krize je vybírání neúměrně vysokých poplatků nemorální. Důležité je také zmínit, že banky by se uživily i bez vybírání poplatků a účtování různých provizí. Není přece únosné, aby bankovní poplatky u nás byly podstatně vyšší než v zemích západní Evropy. U nás je mnohem nižší kupní síla obyvatelstva.

Jednal jste o výši bankovních poplatků s představiteli bank, například s ČBA?

ČBA jsme oslovili, ale ta poplatky řešit nechce. Myslíme si, že je nutné legislativně zatlačit na bankovní ústavy, aby změnily poplatkovou politiku. Bankovní asociace vyčkává, jak dopadnou květnové volby do sněmovny. Pokud zvítězí pravice, žádná změna nebude, pokud zvítězí ČSSD, změnu provedeme.

Jak dlouho se tímto tématem zabýváte, proč se pro Vás stalo aktuálním právě v nedávné době?

Bohuslav Sobotka jako tehdejší ministr financí kritizoval banky již v roce 2005 a 2006, kdy bojoval proti chování bank a nefunkčnímu tržnímu prostředí. Sociální demokracie již dlouho upozorňuje na fakt, že bankovní poplatky v České republice jsou – jak jsem uvedl výše – v průměru vyšší než v eurozóně. Upozorňujeme na tento problém zvláště v době krize, kdy lidé počítají každou korunu a banky vykazují desetimiliardové zisky, které bez reinvestování odvádějí do zahraničí. Musím dodat, že dokonce v čase krize své zisky banky ještě zvyšují.

Máte k dispozici nějaké průzkumy, srovnávající poplatky u nás a v zahraničí?

Minulé září vydala Evropská komise obsáhlou zprávu o výši bankovních poplatků v jednotlivých zemích unie. Česká republika je sedmá nejdražší země, co se týká správy bankovního účtu.

Jak si v nich v Česku působící banky stojí?

Češi v průměru za jeden účet v bance zaplatí ročně na poplatcích 95 eur (asi 2375 korun), a pokud bankovní služby využívají častěji, zaplatí až 4× více. Přitom například v zemích s vyšším průměrným příjmem, jako je Belgie, Lucembursko, či Švédsko jsou poplatky nižší o třetinu nebo i více. Naším cílem musí být se k těmto zemím přiblížit.

Jaké plány mají politické strany se státním a rozpočtem a daňovou strukturou čtěte ve volebním speciálu bussines serveru Podnikatel.cz. O plánech ČSSD: Dílko „daňového mičurince“ Tlustého nemá v civilizované zemi co dělat

Jaká konkrétní opatření byste za účelem regulace výše bankovních poplatků prosazoval?

ČSSD chce v této oblasti uplatnit dva základní modely: podpoření konkurence všude tam, kde to je možné a zároveň efektivně využívat kontrolní a regulační instituce státu – v případě bank jde o Ministerstvo financí a Českou národní banku. Chceme také, aby přechod klientských účtů mezi bankami byla naprosto jednoduchá záležitost. Dnes trvá celý převod v řádech měsíců. Kdyby administrativní záležitosti přešly na banky a byly vyřešeny v rámci dnů, klienti by se nebáli měnit banku. Měla by existovat přenositelnost účtu podobně, jako existuje přenositelnost čísla mezi mobilními operátory.

Jan Matoušek: Regulace povede k bankovnímu socialismu

Co říkáte na snahu některých politiků ovlivňovat cenovou politiku bank?

Bankovní sektor v České republice patří, i podle studie Evropské komise, mezi nejvíce konkurenční v rámci unie, a to mezi takové země, jako jsou Belgie, Finsko, či Nizozemí. Pokud by někdo přesto reguloval bankovní poplatky, musely by banky své výnosy vytvořit někde jinde, jinými slovy zdražit některé služby. Cílem jejich podnikání je tvorba zisku, což je i v zájmu jejich klientů. Mít peníze v bance, kterou někdo nutí jednat neekonomicky, bych já sám rozhodně nechtěl. Nemluvě o tom, že regulace by mohla vést v důsledku k jakémusi bankovnímu socialismu, jenž by odrazoval investory a znemožňoval rozvoj služeb. To by v konečném důsledku pocítila celá ekonomika, mezi jejíž výhody patří právě to, že český bankovní sektor zůstal i přes otřesy na finančních trzích zdravý a plně funkční.

Komunikují, jednají s vámi politici ohledně jejich proklamované snahy snižovat bankovní poplatky?

ČBA jedná maximálně otevřeně a je připravena komunikovat s kýmkoli. Opakovaně jsme se sešli např. s ministrem financí k problematice úvěrování, o všech těchto schůzkách jsme informovali veřejnost. Jejích cílem je výměna názorů a informací týkajících se především legislativního prostředí v České republice a vývoje bankovního trhu v době ekonomické recese. V zásadě se na těchto setkáních neobjevily výrazné názorové rozdíly v náhledu na chování bank a roli státu při regulaci bankovního trhu. ČBA však odmítá být organizátorem jakékoli kartelové dohody ve věci poplatků a dlužno podotknout, že ani s politiky k žádným takovým jednáním nedošlo.

Zaznamenal jste podobnou snahu někdy v minulosti, v období, které nebylo předvolebním?

Názory na cenovou regulaci ve finančním sektoru a ochranu spotřebitele se neustále vyvíjejí a diskuse nad tím, co je efektivní a co kontraproduktivní, představují kontinuální proces. Nyní dostává tento proces novou dimenzi tím, jak se diskutuje o regulaci finančnictví na celoevropské úrovni.

Probíhá na úrovni managementů bank debata zabývající se společenskou náladou, kterou lze jednoduše vyjádřit tak, že bankovní poplatky jsou neúměrně drahé a převyšují i poplatky v ekonomicky vyspělejších zemích? A jaké jsou reakce bankéřů?

Pro banky je při vzájemné komunikaci téma bankovních poplatků jednoznačným tabu, protože jinak by mohly být napadeny z kartelového jednání. Průzkumy prováděné členskými bankami i nezávislými institucemi však neukazují, že by obecné přesvědčení ve společnosti hovořilo o vysokých poplatcích. Podle již zmíněné studie Evropské komise jsou naše poplatky průměrné. Samozřejmě, vždy je důležité, jakou strukturu má vzorek, který zkoumáte. A lze vytvořit takovou strukturu, která poukáže na nevýhodnost právě u toho, koho chcete kritizovat.

skoleni_15_4

Máte k dispozici nějaké průzkumy, srovnávající poplatky u nás a v zahraničí?

Takových průzkumů je celá řada a liší se jak použitou metodologií, tak svými výsledky. I proto vlastní průzkum nemáme. Obecně platí, že české banky zpoplatňují své produkty a úkony podle nákladů té které operace. Proto jsou u nás zpoplatněny i základní operace, naopak mnohé sofistikovanější činnosti vycházejí nesrovnatelně levněji než v zahraničí. Vysloveně přátelské jsou české banky v oblasti sankcí, které jsou u nás přiměřené nákladům a předpokladu, že většina chyb u klientů není úmyslná. Naopak např. ve Spojeném Království jsou sankce mimořádně vysoké a představují enormní zátěž pro toho, kdo se dopustí chyby.

Jste pro regulaci výše bankovních poplatků?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).