Hlavní navigace

Jaké je Konto RODINA od HVB Bank?

24. 9. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Od začátku září nabízí čtvrtá největší banka na trhu nový balíček produktů a služeb pro domácnosti. HVB Bank si dala za cíl, aby její Konto RODINA bylo cenově výhodným a flexibilním prostředkem pro řízení rodinných financí a zajištění optimálního finančního chodu domácnosti. Jaký tento produkt je a co nabízí?

Základem produktu Konto RODINA, který má bance mj. pomoci získat nové klienty, je běžný korunový účet, ovšem spojený s mnoha dalšími výhodami. V rámci tří nabízených variant lze k účtu velmi levně získat až dva další podúčty, což může být výhodné, třeba pokud si partneři sdílející společnou domácnost chtějí zajistit snadné sledování společných rodinných financí a přitom si zachovat určitou míru finanční nezávislosti, tedy každý i svůj vlastní účet.

Konto RODINA UNO za 94 Kč měsíčně

  • Minimální vklad: 2 000 Kč
  • Úročení zůstatku: 0,3% p.a.

V ceně měsíčního paušálu je zahrnuto:

  • zřízení a vedení jednoho běžného korunového účtu včetně vyhotovení a zasílání výpisu z účtu poštou s měsíční frekvencí
  • vydání a vedení jedné mezinárodní platební karty MasterCard nebo VISA Classic Card
  • vydání a vedení jedné další mezinárodní platební karty Maestro
  • zřízení a vedení tří kanálů přímého bankovnictví – internetový Online Banking, telefonní Telebanking a mobilní GSM Banking (5 zaslaných bankovních informací prostřednictvím SMS zprávy měsíčně zdarma)

Další výhody:

  • vydání a vedení jedné další mezinárodní platební karty Maestro pro dítě od 15 let za poloviční poplatek (150 Kč) s možností nastavení nízkého limitu pro výběry
  • všechny výběry z libovolného bankomatu v ČR za zvýhodněný poplatek 9 Kč (standardní poplatek: 30 Kč)
  • zřízení úvěrového rámce na účtu pro kontokorentní úvěr (za jednorázových 250 Kč)
  • výhodné poplatky za operace činěné prostřednictvím přímého bankovnictví (viz tabulka)
  • automatický převod nadlimitního zůstatku z Konta RODINA na termínovaný vkladový účet
  • osobní bankovní poradce a bezplatné individuální investiční poradenství

Konto RODINA DUO za 114 Kč měsíčně

Konto RODINA UNO + 1 další osobní účet (podúčet)

Konto RODINA TRIO za 124 Kč měsíčně

Konto RODINA UNO + 2 další osobní účty (podúčty)

Vybrané poplatky Konta Rodina
Osobní účet Pobočka Online Banking GSM Banking*) Telebanking
Tuzemský příkaz k úhradě 20 Kč 3,50 Kč 2 Kč 7 Kč
Trvalý příkaz nebo povolení k inkasu – zadání, změna, zrušení 50 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč
SIPO – zadání 50 Kč 0 Kč 0 Kč  –
Platba na základě trv. příkazu, inkasa, SIPO 5 Kč  –  –  –
Došlá platba 5 Kč  –  –  –
Vklad na korunový účet 10 Kč  –  –  –
Výběr z korunového účtu 30 Kč  –  –  –
Zrušení účtu 400 Kč  –  –  –

*) poplatek za provedení transakce prostřednictvím GSM Banking nezahrnuje poplatek za odeslání SMS, který se řídí tarifem mobilního operátora

Termínované vklady

Vklad lze uzavřít v CZK, USD, EUR, popř. i v jiných měnách, a to na dobu od 1 týdne v CZK a od 1 měsíce v cizích měnách. Minimální výše vkladu činí 20 000 Kč, resp. 2 000 EUR nebo USD. Vedení účtu pro termínované vklady je bezplatné. Sjednat lze automatickou prolongaci (revolving), popř. včetně automatického navýšení o stanovenou částku, která bude k datu prolongace termínovaného vkladu převedena z osobního účtu. Rovněž lze sjednat automatický převod zůstatku z Konta RODINA na termínovaný vkladový účet s předem stanovenými parametry. Na aktuální úrokové sazby se podívejte do našeho přehledu termínovaných vkladů.

Kontokorent

V HVB Bank vám nezajištěný úvěrový rámec zřídí po třech měsících ve výši jednonásobku průměrných měsíčních bezhotovostních plateb poukazovaných na váš účet (celkem alespoň 10 000 Kč). Výše rámce: min. 10 000 Kč, max. 30 000 Kč na každém osobním účtu (tedy u Konta RODINA TRIO x 3). Po šesti měsících může být rámec zvýšen až na dvojnásobek. Zajištěný rámec může dosáhnout až 250 000 Kč a za určitých okolností (zajištěním je např. termínovaný vklad) jej zřídí ihned po otevření konta. Úvěrový rámec lze opakovaně čerpat bezhotovostně prostřednictvím platební karty v obchodě, bankovním převodem nebo výběrem z bankomatu, popř. výběrem hotovosti v pobočce banky. Lhůta splatnosti činí maximálně jeden rok a lze ji prolongovat. Kontokorent je úročen variabilní úrokovou sazbou, jejíž výše závisí na bonitě klienta a kvalitě zajištění (v současné době činí 12,4 % až 14,9 % p.a.).

Informace

Na internetových stránkách banky lze o Kontu RODINA nalézt tiskovou zprávu a klasickou charakteristiku produktu. Pokud bance prostřednictvím internetu poskytnete své osobní údaje (já jsem to neudělal), zúčastníte se soutěže o výhry v celkové hodnotě 400 000 Kč a banka vás pozve na prezentaci svého produktu.

Bohužel je zřejmé, že se jedná o produkt nový, který se zatím nepodařilo zcela beze zbytku do informačního systému integrovat. Všechny potřebné informace jsem zde nenalezl, resp. nebyl jsem si jistý, zda se vztahují i na Konto Rodina (např. některé poplatky nebo úročení účtu). Rovněž zde lze nalézt pár rozporů mezi informacemi v tiskové zprávě a na různých místech stránek – např. zadání trvalých plateb zdarma (i bez přímého bankovnictví?), spotřební úvěr od 50 nebo od 100 tis. Kč? atd.

Za zajímavé řešení pokládám aplikaci INFOBOX, sloužící k odeslání doplňujících dotazů k jednotlivým tématům přímo z místa, kde návštěvník stránek narazí na problém. Samozřejmě jsem INFOBOX vyzkoušel a zdá se, že je funkční. Odpovědi na svých pět dotazů jsem obdržel hned druhý den. Opět však musím konstatovat, že i zde se míchaly informace jak k mnou požadovanému Kontu RODINA, tak k jiném produktu Konto KOMFORT. Týž den pak dorazila druhá zpráva s omluvou za záměnu Konta RODINA s Kontem KOMFORT a těmi správnými informacemi, což nemohu než hodnotit kladně.

Bezplatná infolinka 800 100 040 je v provozu v pracovní dny od 8 do 20 hod. Dovolal jsem se na ni bez problémů a o Kontu RODINA jsem obdržel všechny potřebné základní informace. S detailnějšími dotazy to bylo o poznání horší a odpovědi nebyly zcela v souladu s informacemi z jiných zdrojů banky. Přestože rozhovor byl profesionálně korektní, měl jsem po pár minutách pocit, že jsem svůj časový limit vyčerpal a další informace mi budou poskytnuty spíše při návštěvě pobočky. Koneckonců bezplatné infolinky jsou asi všude určeny hlavně k podávání rychlých základních informací. Podobně proběhl i další rozhovor, tentokrát s operátorem, kterému jsem se dovolal o pár hodin později.

Na pobočce banky v Revoluční 7 v Praze 1 jsem byl v 10 hodin dopoledne jediným klientem, takže se mě ujala poradkyně pro privátní klientelu prakticky bez čekání a podala mi všechny potřebné informace. Obdržel jsem informační materiál standardní bankovní kvality, jehož obsahem je – jako u všech podobných materiálů – základní popis produktu a výčet výhod, které mají klienta přesvědčit, že tento produkt je tím nejlepším na trhu. Když jsem si chtěl upřesnit některé informace týkající se poplatků, obdržel jsem rovněž kompletní sazebník odměn.

skoleni_15_4

Závěrem

HVB Bank nikdy nebyla bankou s levnými produkty pro široké vrstvy obyvatel, spíše naopak. Soudě podle názorů z internetu si za své poměrně kvalitní služby nechává dobře zaplatit. Většina hodnotících názorů je však pozitivních. Konto RODINA je svým zaměřením, obsahem balíčku a cenou novým produktem na trhu i v rámci banky.

Balíčky obsahující nástroje přímého bankovnictví, platební karty, kontokorent a další výhody v rámci měsíčního paušálu má více bank (viz např. KompletKonta Raiffesenbank nebo Komplexní program ČS), ale moderní multiúčet s obdobnými parametry, jako nabízí HVB Bank, jsem jinde nenašel. Osobně se tedy domnívám, že zejména v případě, kdy potřebujte bankovní balíček služeb pro více uživatelů v rámci jedné rodiny, může být Konto RODINA tou pravou volbou.

Využili byste Konto Rodina?

  • Určitě ano.
    12 %
  • Asi ano.
    32 %
  • Asi ne.
    16 %
  • Určitě ne.
    36 %
  • Nevím.
    4 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Narozen v roce 1968. Absolvent FEL VUT obor jaderná energetika. Má mnohaletou praxi v soukromém i státním sektoru, zejména v oblasti Managementu a kontroly.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).