Hlavní navigace

SIPO už nebude zadarmo!

12. 9. 2003
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Česká pošta mění podmínky placení SIPO. Zpoplatňuje dosud bezplatnou službu. Co s tím? Vyplatí se stále chodit na poštu, nebo radši zvolit jiný způsob úhrady? Jaké má možnosti prostý občan a na co se má připravit?

Státní podnik Česká pošta přichystal pro ty, kteří stále ještě platí v hotovosti na poště tzv. Sdružené inkaso obyvatelstva neboli SIPO, nepříjemnou novinku. Zavádí úhradu za hotovostní platby inkasa. Dosud bylo placení inkasních plateb zdarma. Občan uhradil poště pouze celkovou částku uvedenou na složence, která zahrnovala součet jeho pravidelných měsíčních plateb.

S účinností od 1. 10. 2003 zavádí Česká pošta poplatek ve výši 8 Kč za provedení platby SIPO.

Zavedení poplatku pocítí především tzv. konzervativní klienti, kteří chodí stále s hotovostí na poštu a trpělivě čekají v dlouhých frontách, aby mohli uhradit své závazky. Jde ve velké většině o občany důchodového věku, kteří nemíní měnit na sklonku svého života vžité návyky. Stále je ale doprovází dost lidí středního věku, kteří, přestože mají bankovní účet, stále platí v hotovostí na poště.

Možnosti placení

Česká pošta

Využívat stále služeb pošty a platit měsíčně 8 Kč za uhrazenou složenku.

Bankovním převodem

Nejběžnější, nejpohodlnější a zpravidla nejlevnější způsob úhrad plateb, včetně SIPO.

Klient si na svém bankovní účtu zřídí svolení k inkasu SIPO. Zřízení tohoto svolení je v naprosté většině zdarma. Banka pak provádí ve stanovený den automatickou úhradu plateb s tím, že klient si může stanovit horní limit plateb. Pokud by výše úhrad SIPO dosáhne daného limitu, banka úhradu neprovede a klient si danou částku musí uhradit jiným způsobem. Stanovení limitu je výhodné při případné chybě ve vyúčtování SIPO.

Poplatky za služby spojené s úhradou SIPO
Banka Zřízení Změna Zrušení Úhrada SIPO
Česká spořitelna zdarma přepážka – 30 Kč přepážka – 30 Kč 5 Kč
elektronicky – zdarma elektronicky – zdarma 5 Kč
ČSOB zdarma 30 Kč 30 Kč 8 Kč
Poštovní spořitelna zdarma 20 Kč 20 Kč 4 Kč
GE Capital Bank zdarma 30 Kč 30 Kč 6 Kč
Komerční banka zdarma*, 60 Kč 60 Kč 60 Kč 7 Kč
Raifeisenbank zdarma přepážka – 30 Kč přepážka – 30 Kč 5 Kč
Webkonto – zdarma Webkonto – zdarma 5 Kč
Callkonto – 10 Kč Callkonto – 10 Kč 5 Kč
Živnostenská banka přepážka – 30 Kč přepážka – 30 Kč přepážka – 30 Kč 3 Kč
elektronicky – 5 Kč elektronicky – 15 Kč elektronicky – 15 Kč 3 Kč

* zdarma pouze v případě, že klient požádá o zřízení SIPO do 3 měsíců od založení účtu, navíc jen u A-konta a Expreskonta.

Banky platbu hradí až do výše vašeho zůstatku na účtu, v případě nedostatku prostředků není zpravidla platba uhrazena. Výhodný může být kontokorentní úvěr, který zajistí úhradu i při nedostatku prostředků.

Platit jednotlivě

Občan přes SIPO může platit různé platby – elektřinu, plyn, koncesionářské poplatky, penzijní připojištění, stavební spoření či pojistné.

skoleni_15_4

Tím, že jsou platby prováděny souhrnně v jednom celku, dochází k velké úspoře nákladů spojených s úhradou jednotlivých plateb. Stačí si spočítat náklady, které by vznikly samostatnou úhradou jednotlivých položek z účtu, nemluvě o placení složenek na poště.

Vyplatí se co nejvíce pravidelných plateb, které hradíte trvalým platebním příkazem, přesunout do plateb SIPO, pokud to daná instituce umožňuje.

Ti, kteří nemají žádný účet, se musí smířit s poplatkem na poště. Jde převážně o občany důchodového věku. Zvážit ale mohou i možnost zřízení bankovního účtu, s nímž odpadne i cesta na poštu pro důchod a starosti s úhradou jiných plateb.

Využíváte SIPO?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).