Hlavní navigace

Jaká práce je nejlépe placená? A o jaké profese je největší zájem?

12. 4. 2017
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Nízká nezaměstnanost tlačí na růst mezd. To ještě neznamená, že se všichni mají stejně dobře. Ve kterých profesích se z hlediska platů točí největší peníze a po jakých pozicích se zaměstnavatelé shánějí?

Velmi nízká nezaměstnanost nutí zaměstnavatele zvyšovat mzdy. Jen boj prostřednictvím odměňování ale přestává stačit, a proto musí firmy zároveň přehodnocovat i nabídku nefinančních benefitů. Růst mezd je podle průzkumu personální agentury Grafton Recruitment patrný prakticky ve všech segmentech trhu. Jak jsou na tom z hlediska odměňování jednotlivá odvětví?

Nízká nezaměstnanost tlačí na růst mezd i lepší benefity

Nejčerstvější data k nezaměstnanosti jsou ke konci března, kdy evidoval Úřad práce ČR (ÚP ČR) 356 112 uchazečů o zaměstnání. To je o 24 096 méně než v únoru a o 86 997 méně než před rokem. Podle zprávy ÚP ČR jde o nejnižší březnovou hodnotu od roku 2008. Podíl nezaměstnaných osob klesl na 4,8 % (únor 2017 – 5,1 %, březen 2016 – 6,1 %) a meziměsíčně i meziročně se zvýšil i počet volných pracovních míst. Podle posledních dostupných dat EUROSTATU (za únor 2017) měla ČR nejnižší míru nezaměstnanosti v celé EU.


Autor: Eurostat

Míra nezaměstnanosti (%), 2/2017, očištěná o sezónní vlivy

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) loni rostly nominální mzdy o 4,3 %. Rychlý růst počtu nových pracovních míst a prohlubující se nerovnováha mezi poptávkou po zaměstnancích a nabídkou kapacit ze strany uchazečů mohou růst letos ještě zvýšit podle odhadů až na hodnotu kolem 5 %.

Volných uchazečů o práci je minimum, počet nabízených pozic oproti tomu silně roste a růst bude i v roce 2017. Zaměstnavatelé tedy vedle zvyšování mezd a benefitů musejí přemýšlet i o způsobech, jak své zaměstnance motivovat a prohlubovat jejich loajalitu, očekává Martin Ježek z Grafton Recruitment s tím, že mnoho zaměstnavatelů, především z oblasti IT, podnikových služeb a výroby, začíná investovat do moderního pracovního prostředí, které vedle samotných pracovních prostor nabízí i celou řadu relaxačních zón či možností sportovního anebo i společenského vyžití. Kromě toho se podle něj rozmáhají se i benefity, které mají za cíl usnadnit skloubení pracovního a soukromého života.

Situace mění trendy na trhu práce

Není překvapivé, že tato specifická situace na trhu práce mění jeho trendy. Kromě zrychlujícího se náborového procesu se firmy kvůli nedostatku kvalifikovaných kandidátů na českém trhu poohlížejí i po pracovních silách v zahraničí a přijímají častěji i lidi s kratší praxí a absolventy. A protože české podniky postupně zaměřují své obchodní aktivity i do zahraničí, mají stále větší zájem hlavně o jazykově vybavené uchazeče o práci.

Největší nedostatek zaměstnanců je podle Ježka v současnosti v průmyslové výrobě a IT, personalistice a podnikových službách.

IT a telekomunikace: velké regionální rozdíly ve mzdách

Rozvoj IT s sebou logicky přináší stále vyšší poptávku po nových lidech, zároveň se ale zvyšují i požadavky na jejich kvalifikaci, a to jak v oblasti technologie, tak i jazykové výbavy.

Prohlubuje se poptávka po IT specialistech schopných adaptovat se na nové technologie, zvyšuje se nedostatek vývojářů, a to od vývoje průmyslových aplikací, pokročilých systémů řízení v automobilech, mobilních a webových aplikací až po vývoj v oblasti umělé inteligence a strojového učení. S tím souvisí i zvýšená poptávka po IT analyticích a IT testerech, vysvětlil Martin Ježek.

Dále trh v oblasti IT ovlivňuje i další trend. Stále více společností se zaměřuje na dolování informací, zpracování datových analýz a propojování dat. Ty stále častěji poptávají specialisty na tzv. Big Data a roste zájem i o experty zabývající se zvyšováním bezpečnosti osobních a firemních dat.

Typické jsou v tomto oboru velké regionální mzdové rozdíly. Například systémový architekt si může vydělat až:

  • 100 000 Kč v Praze,
  • 90 000 Kč v Brně,
  • 80 000 Kč v Plzni či Ústí nad Labem
  • 60 000 Kč v Olomouci.

Podobné rozdíly lze nalézt téměř u všech pozic v oboru.

Průmysl: silný růst mezd

V průmyslu platí podobné pravidlo jako v IT. Zaměstnavatelé se zajímají o technicky a jazykově vzdělanou pracovní sílu. Tím, že je ekonomika v dobré kondici, firmy v tomto oboru investují, spouští nové výrobní linky nebo zakládají nové závody, ale naráží na nedostatek zájemců o práci s dostatečnou kvalifikací.

Největší poptávka je po specialistech v oboru strojírenství, elektrotechniky a elektroniky,  nejžádanější jsou konstruktéři, technologové a výrobní inženýři. Poptávka ale roste i po specialistech technického nákupu, kvality a lean managementu a podle Ježka chybí také velké množství CNC operátorů, nástrojařů, kontrolorů kvality i skladníků s průkazem VZV.

Mzdy se většinou regionálně neliší tak razantně jako v IT, i zde ale dokáží být rozdíly u některých pozic poměrně výrazné. Například vedoucí výroby si vydělá až:

  • 120 000 Kč ve Středočeském kraji,
  • 110 000 Kč v Plzeňském anebo v Moravskoslezském kraji,
  • 100 000 Kč v Jihomoravském či v Ústeckém kraji,
  • 80 000 Kč v Olomouckém kraji.

CNC operátor si vydělá až:

  • 40 000 Kč ve Středočeském kraji,
  • 35 000 Kč v Jihomoravském kraji a v kraji Vysočina, 
  • 30 000 Kč v Olomouckém kraji,
  • 25 000 Kč v Moravskoslezském kraji,
  • 23 000 Kč ve Zlínském kraji.

Lidské zdroje: nedostatek náborářů

Tento obor je důkazem, že vše souvisí se vším. Tím, že na trhu práce vzniká nedostatek kandidátů na nabízené pozice, je nutné je aktivně hledat a oslovovat i pasivní kandidáty, kteří v současnosti práci nehledají. To je práce pro tzv. hledače talentů a náboráře. I zde se ale nároky na tyto pracovníky z hlediska praxe a znalosti nástrojů pro vyhledávání zvyšují. Poptávka po těchto lidech logicky zvyšuje mzdy na těchto pozicích.

Kromě headhunterů roste poptávka i po personalistech a HR administrátorech.

Obor Pozice Hrubá mzda (měsíčně)
IT a telekomunikace Ředitel IT 80–200 tis. Kč
  Specialista tech. podpory 1. st. 22–37 tis. Kč
Výroba, inženýring a logistika Vedoucí závodu 90–200 tis. Kč
  Skladník 15–25 tis. Kč
Stavebnictví a reality Stavbyvedoucí s AJ 35–60 tis. Kč
  Obchodní zástupce 20–45 tis. Kč
Bankovnictví a finanční služby CFO 80–200 tis. Kč
  Pracovník obchodní přepážky 19–35 tis. Kč
Obchod a marketing Výkonný ředitel 70–200 tis. Kč
  Prodejní asistent 15–25 tis. Kč
HR, administrativa, právo HR ředitel 80–150 tis. Kč
  Recepční (0–3 roky praxe) 15–25 tis. Kč
Farmacie a zdravotnictví Všeobecný praktický lékař 50–110 tis. Kč
  Zdravotní sestra 16–35 tis. Kč

Zdroj: Grafton Recruitment

Administrativa a právo: asistentkám roste ohodnocení

V oblasti administrativy je největší zájem o asistentky a recepční. Asistentky patří podle Ježka doslova k nedostatkovému zboží, což jim značně zvedá mzdy.

Konstantní poptávka naopak zůstává v oblasti právních služeb. U absolventů z právnických fakult ale stoupají požadavky na výši mzdového ohodnocení. U advokátních koncipientů se setkáváme s očekávanou hrubou nástupní mzdou ve výši až 30 000 Kč měsíčně a při pohovorech se tito kandidáti často dotazují především na množství přesčasů. Během své koncipientské praxe většinou vystřídají více advokátních kanceláří. Naopak zkušenější advokáti a interní právníci jsou stabilnějšími zaměstnanci, vysvětlil Ježek a dodal, že ti ke změně přistoupí spíše pro možnost práce na atraktivnějších projektech nebo kvůli možnosti specializace na určitou oblast práva.

Obchod a marketing: vyšší mzdy a angličtina nutností

Firmy, které podnikají v obchodu a marketingu, stále méně bazírují na vysokoškolském vzdělání. To ale neznamená, že by polevily v požadavcích na kvalitu. Spíše se snaží uchazeče o práci filtrovat podle toho, kolik mají relevantní praxe.

Důraz je kladen na prodejní dovednosti, jazykovou vybavenost, příjemné vystupování a zákaznický servis. Dalším trendem v oblasti obchodu je zvyšování fixních platů u vyšších pozic (typu Key Account Manager), přičemž bonusy jsou menší a jsou vypláceny na kvartální, popřípadě roční bázi, informoval Ježek s tím, že v oblasti marketingu se od kandidátů vyžaduje hluboká znalost oboru, často s přesahem do IT, komunikační dovednosti a kreativita. Plynulá angličtina se stala pro většinu marketingových pozic nezbytnou.

Mzdové rozdíly podle regionů sice samozřejmě existují, ale nejsou nijak výrazné. Například hojně poptávaný digitální marketingový specialista si dnes vydělá až:

  • 50 000 Kč v Praze i v Brně, 
  • 45 000 Kč v Českých Budějovicích, Plzni či Liberci,
  • 40 000 Kč v Ostravě,
  • 37 000 Kč ve Zlíně.

Jak se změnily názvy profesí?

dělník – operátor výroby
prodavačka – shop assistant
sekretářka – office assistant, personal assistant, office support, office coordinator, office manager, executive assistant
obchodní cestující/zástupce – sales representative, account manager, sales manager, manažer prodeje
ředitel – director, factory manager, general manager
účetní – accountant
telefonista – call centre operator, hot line operator, help desk assistant (vždy dle konkrétního zařazení, dříve tyto pozice neexistovaly)
uklízečka – operátorka podlahových ploch (v extrémním případě)
pracovník zahraničního obchodu – import manager
laborant – farmaceutický asistent

Zdroj: McRoy

Bankovnictví a finanční sféra: poptávka po práci z domu

Jak se dá očekávat, ve finanční sféře se zvyšují mzdy hlavně finančních manažerů. Podle statistik agentury Grafton se stále zvyšuje počet pozic se mzdou nad 80 000 měsíčně. Situace se pozitivně promítá i do absolventských pozic, kde se nástupní mzda nyní pohybuje mezi 30–35 tis. Kč.

Dále je v tomto oboru největší poptávka po odborných účetních se znalostí anglického jazyka a po kandidátech na pozice hlavní účetní a vedoucí účtárny. Kandidáti z této oblasti ale podle zkušeností personální agentury často vyžadují možnost alespoň částečného homeoffice.

Stavebnictví a reality: optimismus roste

Ve stavebnictví vládne mírný optimismus a očekává se nárůst veřejných zakázek, takže se zde bude i nabírat. Aktuálně Grafton zaznamenává zvýšenou poptávku po pozicích přípravářů a kalkulantů. U těchto pozic bývá hlavním požadavkem kromě praxe i dobrá úroveň anglického jazyka. Oživení stavebnictví potvrzuje i rychle rostoucí poptávka po specialistech pro povolovací procesy, která je podle Ježka předzvěstí nově zahajovaných stavebních projektů. Pokles sledujeme naopak v poptávce po obchodnících. Útlum nastal i u absolventských profilů, jelikož firmy aktuálně preferují spíše uchazeče s praxí, dodal.

skoleni_15_4

Farmacie a zdravotnictví: chybí sestry a reprezentanti

Ve zdravotnictví i nadále trvá nedostatek zdravotních sester i lékařů všech odborností. A to i přes to, že mzdy navyšovala nejen privátní zařízení, ale i státní nemocnice, které potřebují udržet kvalifikované zaměstnance. Ve zdravotnictví se také stále častěji setkáváme s poptávkou po zdravotnickém personálu z východní Evropy (například z Bulharska či Ukrajiny). Zde je však překážkou zejména jazyková bariéra, informoval Ježek a zdůraznil, že mzdy sester se stále pohybují pod úrovní například CNC operátorů. V závislosti na regionu si podle něj sestry vydělají 16 000 – 35 000 Kč měsíčně, CNC operátoři 23 000 – 40 000 Kč. Nedostatek lidí je i v oblasti farmaceutických firem, kde chybí jak obchodní reprezentanti, tak i kandidáti do registračních lékařských oddělení.

Růst mezd, nedostatek kvalifikované síly a snaha poptávat je v zahraničí potvrdil pro letošní rok také Tomáš Surka z personální agentury McROY Czech. Dodal také, že nová pracovní místa by měla letos vznikat především v průmyslové výrobě. Nejsilnějšími odvětvími z tohoto pohledu budou automotive a strojírenství. V těchto oborech nadále poroste poptávka po nekvalifikovaných i kvalifikovaných pozicích téměř napříč celou ČR. Chybí svářeči, frézaři, brusiči, ale na mnoha místech také zcela nekvalifikovaní montážní dělníci, upozornil s tím, že nepoleví zájem ani o lidi do logistiky (zejména řidiče, pro obory rychloobrátkového zboží a ve službách) a evergreenem je podle něj, stejně jako podle Ježka, také nedostatek lidí v oboru IT.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).