Hlavní navigace

I s platnou zelenou kartou mohou přijít komplikace

5. 8. 2009
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Pokud při cestách do zahraničí preferujete cestu autem, potřebujete mít platnou zelenou kartu. Ale i přestože ji máte v pořádku, můžete po cestě narazit na problémy s policisty. Pozor si musejí dát řidiči směřující do Ruska a na Balkán přes Srbsko.

Tzv. Zelená karta (ZK) je oficiálním dokladem, kterým se prokazuje existence pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla. Automaticky platí ve všech státech Evropského hospodářského prostoru a ve státech stanovených prováděcí vyhláškou ministerstva financí. To znamená, že všechny české pojišťovny vydávají zelené karty platné pro tyto státy:

Albánie, Andorra, Belgie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Itálie, Irsko, Island, Kypr, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Makedonie (F.Y.R.O.M), Malta, Monako, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, San Marino, Slovenská republika, Slovinsko, Spojené království Velké Británie a Severního Irska, Srbská republika, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Turecko, Ukrajina, Vatikán.

Zelená karta však může umožnit vstup českým řidičům i na další území zemí, které jsou součástí „zelenokaretního“ systému. Ale zda tyto země na české zelené kartě budou nebo ne, závisí na rozhodnutí každé pojišťovny, není to pro ni povinné. Důvodem absence některých zemí v české zelené kartě je vyšší riziko škody, která zde hrozí ze strany nezkušeného českého řidiče, proto se některé pojišťovny platnosti zelené karty v těchto oblastech vyhýbají. Rovněž jsou zde přinejmenším komplikace při řešení škody. Jde o tyto země:

Bělorusko, Írán, Izrael, Moldavsko, Maroko, Rusko, Tunisko.

Výlet do Kosova se prodraží

Nadšenci z cestování po Balkáně si mohou udělat výlet i do Republiky Kosovo. Na hranicích narazíte na příjemné uniformované kosovské policisty ovládající angličtinu a bývalé nepokoje již připomíná jen občas jedoucí vůz mezinárodních mírových jednotek. Problém je s českou zelenou kartou. Zatímco makedonská, srbská a albánská vozidla svižně projíždějí kosovskou hranicí, čeští řidiči si musejí zakoupit hraniční pojištění. Podle typu vozidla stojí minimálně 50 eur (cca 1300 Kč) a je platné 14 dnů.

Makedonsko-kosovský hraniční přechod

Kosovo

Autor: Měšec.cz

Rusko jen na požádání

Rusko se stalo součástí systému zelené karty teprve 1. 1. 2009 a nyní běží dvouletá lhůta, během které by měly české pojišťovny zařadit Rusko do české zelené karty. Ovšem samotné zařazení kódu RUS na zelenou neznamená pro pojišťovnu povinnost poskytnout na území Ruské federace krytí. Zahrnutí Ruska do územní platnosti povinného ručení je pro pojišťovny dobrovolné, takže bude-li zahrnuto, pak kód RUS na ZK bude a nebude přeškrtnut. Naopak když pojišťovna Rusko do územní platnosti povinného ručení nezahrne, tak sice kód RUS na ZK bude, ale bude přeškrtnutý, a tím se povinné ručení na ruské území nevzahuje.

Motoristé cestující do Ruské federace však přesto mají šanci. Stačí požádat svoji stávající pojišťovnu o vydání zelené karty, kde je již Rusko uvedeno a je nepřeškrtnuté. Pojišťovna nemusí vyhovět, ale v praxi často uspějete. Není-li na zelené kartě Rusko uvedeno, je nutné zaplatit hraniční pojištění.

Zelená karta až do 31.12.2010 vůbec nemusí obsahovat kód RUS, potvrzuje pro server Měšec.cz Jakub Hradec, výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů. Pokud zelená karta kód RUS obsahuje, pak není-li tento kód přeškrtnut, zelená karta, a tím i povinné ručení platí na území Ruska. Naopak je-li kód RUS na zelené kartě přeškrtnut, zelená karta v Rusku neplatí, říká Hradec.

Zelené karty platné i pro Rusko distribuujeme obchodní službě od ledna letošního roku, ačkoliv nám takovou povinnost nikdo nestanovil, komentuje Pavla PasekováAllianz pojišťovny. Bez problémů vystaví ZK platnou pro Rusko na obchodních místech České pojišťovny. Tato žádost se však týká pouze malé části klientů, kteří by chtěli cestovat do Ruské federace. Pokud takový občan přijde na přepážku ČP, na počkání a bez poplatku mu bude vystavena nová zelená karta. Ale Zelené karty se zkratkou RUS automaticky vystavujeme od června letošního roku, komentuje Dagmar KoutskáČeské pojišťovny.

Naopak AXA pojišťovna se od krytí škod v Rusku zatím distancuje. Rusko patří do skupiny států s dobrovolnou územní platností ZK, proto územní platnost ZK AXA pojišťována území Ruska není, vysvětluje důvody absence Ruska na ZK Marek ZemanAXA pojišťovny. Stejně je na tom i Triglav pojišťovna. Rusko přistoupilo do systému zelenokaretních škod od 1. 1. 2009. Triglav pojišťovna proto využívá dvouletou lhůtu, kdy Rusko není ještě povinnou položkou na zelené kartě. Zavedení Ruska do našich zelených karet připravujeme, říká Roman Sznapka, produktový manažer Triglav pojišťovny. Karty se zkratkou RUS zatím UNIQA nevydává, potvrzuje serveru Měšec.cz Romana KuhnováUNIQA pojišťovny.

Srovnání povinného ručení na Měšci

Vyberte si to nejlepší povinné ručení a sjednejte si ho online.

Problém se jmenuje Srbsko a Černá Hora

Chystáte-li cestu na Balkán a pojedete přes Srbsko nebo Černou Horu, zkontrolujte si svoji zelenou kartu, zda obsahuje nově používanou zkratku pro Srbsko a Černou Horu – SRB. Pokud ji tam máte, je vše v pořádku.

Pokud na své zelené kartě máte původní zkratku SCG, je důležité datum, kdy byla zelená karta vydána. Všechny zelené karty obsahující zkratku SCG (Srbsko a Černá Hora) vydané do 10. 7. 2009 včetně jsou platné (tj. jejich platnost je max. do 9. 7. 2010). Zelená karta obsahující zkratku SCG vydaná od 11. 7. 2009 je pro území Srbska a Černé Hory neplatná.

To komentuje i Jakub HradecČKP: Kód SCG bylo možno používat do 10. 7. 2009 včetně při vydávání zelených karet. Jestliže tedy byla zelená karta vydána právě 10. 7. 2009 s kódem SCG a dobou platnosti přesahující toto datum (10. 7. 2009), pak po celou dobu platnosti takové zelené karty musí být kód SCG akceptován. Pokud by srbské kontrolní orgány (policie, celníci) odmítly akceptovat takto vydanou zelenou kartu s územní platností pro SCG, pak by šlo o porušení pravidel Rady kanceláří. V takovém případě se může český motorista obrátit na Českou kancelář pojistitelů s popisem situace a všemi relevantními doklady (fotokopie platné zelené karty, doklady ze Srbska) a Česká kancelář pojistitelů se obrátí na Národní kancelář Srbska za účelem nápravy.

Za špatnou zelenou kartu drahé hraniční pojištění

Velké pojišťovny však se zkratkou SRB nemají problémy. Od srpna 2007 distribuujeme naší obchodní službě pouze zelené karty se zkratkou SRB. Nemělo by tak docházet k případům, že by klient od nás obdržel neaktuální podobu zelené karty, ujišťuje za Allianz pojišťovnu Pavla Paseková. Česká pojišťovna používá zkratku SRB a tyto zelené karty vystavuje klientům od podzimu 2007. Naši klienti by žádné potíže s policí na území Srbska a Černé hory mít neměli, protože všechny zelené karty vztahující se k povinnému ručení pro letošní rok mají požadovanou zkratku, vyvrací obavy Dagmar KoutskáČeské pojišťovny. Stejně se vyjadřuje i Helena DuškováWüstenrot pojišťovny: Zelené karty se zkratkou SRB svým klientům vydáváme od 1. října 2008, kdy naše pojišťovna zahájila vlastní pojišťovací činnost. Ani UNIQA pojišťovna nemá se zkratkou SRB potíže. Poslední verze karty je vydávána od 1. 9. 2008 a zkratku SRB obsahuje. Ale tuto zkratku měly i naše dříve vydávané ZK, říká Romana KuhnováUNIQA pojišťovny.

Srbsko je často využíváno jako tranzitní země pro cesty do Bulharska, Řecka nebo Turecka a je oblíbeno pro svoji kvalitní dálniční síť. Na problém se starým označením SCG upozornil diskutující s přezdívkou HonzaSax na diskuzním fóru řecko-autem. Ve svém diskusním příspěvku si stěžuje, že při vstupu do Srbska musel dokoupit hraniční pojištění. Na redakční e-mail nám pak situaci popsal podrobněji:

Prostě a jednoduše mi celník v budce sdělil, že moje „zelená kartica“ ma problém a ukázal mi vzor zelené karty, kde bylo napsáno SRB a že ta je OK a moje s označením SCG ne. Potom se zeptal kam jedeme, a když jsem řekl, že do Řecka, sdělil mi, že abych mohl pokračovat, musím si koupit pojištění v támhleté budce a než si to vyřídím, že si můj pas nechá u sebe. V „támhleté budce“ už bylo všem jasné, proč jsem přišel. Na jedné straně místnosti byla směnárna a na druhé pobočka pojišťovny Triglav, která v Srbsku pojistí auto na měsíc za cca 100 eur. Je pravda, že když mi řekli cenu měsíčního pojištění, tak jsem nejprve odešel a šel jsem se poradit, jestli to těm prevítům dáme a nebo jestli raději nepojedeme do Chorvatska. Nakonec jsme zaplatili a s originálem a jednou kopií dokladu o pojištění pro celníka jsem obdržel zpět pas a naštvaně jsme pokračovali dál, popisuje diskutující Honza svoji zkušenost.

Tato událost hodně řidičů cestujících do této oblasti proto oprávněně zneklidnila. Postup srbských policistů však v tomto případě nebyl správný. A rovněž pracovníci srbského zastoupení Triglav pojišťovny mohli českého řidiče upozornit, že hraniční pojištění kupovat nemusí, protože jeho ZK je platná.

A neplatné karty se vydávají dál

Faktem je, že od 11. 7. 2009 všechny české pojišťovny musejí vydávat zelené karty s označením SRB pro Srbsko a Černou Horu. Přesto i další diskutující s přezdívkou Vacekzl potvrzuje, že od České podnikatelské pojišťovny dostal v polovině července zelenou kartu s označením SCG, tedy formálně skutečně neplatnou pro území Srbska a Černé Hory. Všechny naše nově vydávané zelené karty již obsahují zkratku SRB, ujišťuje Renata SvobodováČeské podnikatelské pojišťovny a totéž potvrzuje i autor článku, který má k dispozici náhodně vybraný tištěný vzor ZK této pojišťovny. Pravděpodobně tak šlo o tisk na starý vzor ZK.

Starý vzor Zelené karty

Zelená karta 1

Je-li tato karta vydaná od 11. 7. 2009, neplatí pro území Srbska a Černé Hory.

Neplatnou zelenou kartu pro Srbsko a Černou Horu, obsahující starý kód SCG, zaslala Pavlovi M. z Ostravy i Direct pojišťovna při nově uzavřeném pojištění dne 30. 7. 2009. O změně označení jsme již klienty informovali prostřednictvím našich internetových stránek, v nejbližších dnech je o tomto budeme informovat rovněž prostřednictvím e-mailu či SMS. Zelené karty s novým označením SRB budeme od pondělí 10. srpna 2009 postupně vydávat všem našim klientům. Klientům, kteří v tuto chvíli plánují cestu do Srbska nebo do Černé Hory, a kteří mají na zelené kartě staré označení SCG, zašleme na vyžádání zelenou kartu s novým označením poštou nebo e-mailem (pokud ji potřebují mít k dispozici okamžitě). V případě, že již náš klient z důvodu staršího označení na zelené kartě při vstupu na území Srbska nebo Černé Hory uhradil hraniční pojištění, zaplacenou částku mu samozřejmě po předložení dokladu v plné výši uhradíme, upřesňuje Tomáš ZavoralDirect pojišťovny. Autor článku potvrzuje, že po telefonické žádosti během několika málo dnů přišla od Direct pojišťovny nová zelená karta, kde již bylo nejen správné označení SRB (povinné), ale dokonce i nepřeškrtnutá zkratka RUS (nepovinné).

Počínaje dnem 11. 7. 2009 lze na nově vydávané zelené kartě používat jedině kód SRB a srbské kontrolní orgány nejsou povinny akceptovat zelené karty s kódem SCG. Případné v této souvislosti vzniklé problémy musí motorista řešit se svou pojišťovnou, komentuje stav HradecČKP.

Maďarsko-srbský hraniční přechod Röszke (HUN) – Horgoš (SRB)

Srbsko

Autor: Měšec.cz

Pokutovali vás neprávem? Vše zdokumentujte

Jestliže by srbský policista nebo jiný srbský státní orgán pokutoval českého řidiče za údajně neplatnou zelenou kartu, je důležité, k jakému datu vydání zelené karty se ten problém objeví. Pro „adaptaci“ tiskopisu Zelené karty vždy platí lhůta 2 let od zavedení změny a do té doby se i „postaru“ vystavená ZK považuje za platnou zelenou kartu.

skoleni_15_4

Pokud tedy se na zelené kartě vystavené do 10.7.2009 včetně objeví SCG, pak v rámci doby platnosti dané zelené karty je použití kódu SCG správné. Pokud v této situaci nastane problém s celníkem či policistou v Srbsku, pak zejména jde-li o neoprávněně (vynuceně) uzavřené a zaplacené hraniční pojištění, řešení je v tom, že se český motorista se všemi relevantními podklady (svou ZK, dokladem o srbském hraničním pojištění případnými dalšími podklady a popisem situace) obrátí na ČKP a ČKP požádá Národní kancelář Srbska o refundaci těch inkasovaných peněz zpět našemu motoristovi, komentuje problém se ZK v Srbsku Hradec a na závěr nabízí zároveň řešení:

  1. Buď je to o tom, že chyba nastala v Srbsku, její následky jdou k tíži Srbska, v ČR nikdo chybu neudělal a ČKP se snaží pomoci vzniklý problém, resp. jeho následky řešit. Sama ČKP ale zaplatit nemůže nikomu nic, protože to prostě není chyba ČKP.
  2. Pokud je kód SCG použit na zelené kartě vydané 11. 7. 2009 nebo později, tj. po uplynutí té 2leté lhůty, tak tato chyba připadá na vrub pojistitele, jde o vadně poskytnutou službu a následky řeší pojistitel.

Ve zkratce

Plánujete-li cestu na Balkán a máte ZK vydanou do 10. 7. 2009 včetně se starým kódem SCG pro Srbsko a Černou Horu, je vaše ZK platná, ale pokud se chcete vyhnout případným komplikacím, nechte si od své pojišťovny vydat novou kartu s kódem SRB. Kvalitní pojišťovna by to měla provést obratem, max. do několika dnů. Máte-li ZK s kódem SCG vydanou od 11. 7. 2009, je pro území Srbska a Černé Hory neplatná a pojišťovna ji vám musí vyměnit. V opačném případě můžete po pojišťovně požadovat refundaci nákladů vzniklých neplatnou ZK.


Obrazová příloha

Nový vzor Zelené karty s přeškrtnutými vybranými státy

Zelená karta 1

Nový vzor Zelené karty s plným krytím pro všechny státy

Zelená karta 3

Do jakých států jezdíte z České republiky autem?

  • Do států sousedících s ČR (A, D, PL, SK)
    20 %
  • Do států Evropské unie.
    17 %
  • Hlavně do "mořských" států.
    13 %
  • Po celé Evropě bez omezení.
    19 %
  • Kamkoli, kde vede cesta nebo trajekt.
    12 %
  • Do zahraničí autem z ČR nejezdím.
    19 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).