Hlavní navigace

Důchodová reforma: Komise pracuje na technické variantě. Co navrhuje?

2. 3. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Komise pro spravedlivé důchody jednala o technické variantě reformy penzí. Navrhuje několik alternativ nastavení důchodového systému. Jaká řešení jsou ve hře?

Komise pro spravedlivé důchody (dále jen Komise) rozpracovala technickou variantu návrhu nastavení penzijního systému, který předložilo Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). V souvislosti s ní představila několik alternativ, jak systém parametricky nastavit.

Co už víme

Aby se měli o co opřít i čtenáři, kteří dosud osudy návrhů budoucího nastavení důchodového systému nesledovali, zopakujeme si nejprve nejrelevantnější informace.

Jak už jsme informovali v článku První kroky k reformě důchodového systému: Nultý pilíř a minimální důchod, stávající průběžný pilíř se má rozdělit na dva (nultý a první pilíř).

Ministryně práce Jana Maláčová před nedávnem uvedla, že živnostníci, kteří platí jen minimální zálohy na důchodové pojištění, by nemuseli na penzi z nultého pilíře dosáhnout. Komise pak pro OSVČ navrhuje minimální zálohy výrazně zvýšit. Více si přečtěte v článcích:

Chystané „vylepšováky“ politiků. Novinky, které vás nepotěší

Navrhované vyšší odvody pro OSVČ dopadnou nejhůř na ty nejmenší

Nultý pilíř má fungovat na principu solidarity. Odsud by dostávali penzisté s nárokem na důchod (potřebná doba pojištění + důchodový věk) dávku ve stejné výši. Šlo by o jakýsi zaručený důchod. Nultý pilíř by stát financoval z rozpočtu, z daní.

Z druhé části průběžného pilíře, která by tvořila první pilíř v novém uspořádání, by se vyplácela zbylá část důchodů. Vycházela by z principu zásluhovosti, tedy zjednodušeně řečeno z toho, jaké jste měli příjmy (přesněji z osobního vyměřovacího základu), nebo z jiných forem zásluhovosti (viz dále). Nastavení v prvním pilíři má podle MPSV oceňovat i vyšší příjmy nebo například delší dobu strávenou v pracovním procesu. Tento pilíř by byl financován z vybraného pojistného.


Autor: TZ MPSV

Klikněte pro větší obrázek

Zásluhovost nemá být jen o příjmech

Jak už jsme uvedli, princip zásluhovosti se do budoucna nemá do penze promítat jen výší minulých příjmů, ale i výkonem oceňovaných činností. Např. péčí o dítě prostřednictvím bonusu za dítě nebo péčí o blízké osoby prostřednictvím fiktivního vyměřovacího základu, který má kompenzovat ušlé příjmy za dobu péče.

Modifikace technické varianty

Komise rozpracovala původní technickou variantu do několika parametrických modifikací, které jdou v některých případech za hranice původního návrhu. Týkají se:

  • nastavení nultého pilíře,
  • nastavení ocenění za delší dobu pojištění,
  • nastavení bonusu za výchovu dětí,
  • nastavení ocenění za péči různou úrovní fiktivních vyměřovacích základů.

Shrnutí navrhovaných variant najdete například v následující tabulce ze zprávy MPSV:


Autor: TZ MPSV

Nultý pilíř a delší doba pojištění

V současnosti platí, že pro nárok na starobní důchod je potřeba (kromě dosažení důchodového věku) získat potřebnou dobu pojištění v délce 35 let.

Původně technická varianta počítala s tím, že základní důchod z nultého pilíře bude ve výši 10 500 Kč měsíčně pro všechny, kteří splní podmínku věku potřebné minimální doby pojištění. V souvislosti s vyšší dobou pojištění ale nepočítala s žádnou bonifikací.

Komise v nejnovějším konceptu navázala výši zaručeného důchodu z nultého pilíře na délku doby pojištění, tedy na délku doby, po kterou jste byli výdělečně činní a odváděli z příjmu zálohy (nebo na náhradní doby pojištění). Výše základního důchodu tedy ve variantách vždy odpovídá zvýrazněné době pojištění.

Komise navrhuje následující alternativy:

  • nultý pilíř: 10 500 Kč měsíčně za dobu pojištění 41 let  + bonus 240 Kč měsíčně za každý rok pojištění nad 41 let,
  • nultý pilíř: 9440 Kč měsíčně za dobu pojištění 35 let + bonus 170 Kč měsíčně za každý rok pojištění nad 35 let,
  • nultý pilíř: 7740 Kč měsíčně za dobu pojištění 25 let + bonus 170 Kč měsíčně za každý rok pojištění nad 25 let.

Návrhem zaručeného důchodu ve výši 7740 Kč měsíčně se Komise dostala na úroveň úsporné varianty, ta ale neuvažovala žádnou bonifikaci za dobu pojištění.

Stále platí, že základní důchod by se měl od roku 2030 do roku 2070 postupně snižovat z 30 % na 25 % průměrné mzdy.

Kompenzace péče o blízkou osobu a bonus za dítě

Fiktivní vyměřovací základ má za určitá období, např. období péče o dítě do 4 let nebo období péče o jinou blízkou závislou osobu, kompenzovat ušlé příjmy při výpočtu nároku na důchod. Započítávat by se měl v plné nebo částečné míře z posledních známých příjmů (vyměřovací základ) nebo průměrné mzdy, podle toho, co je vyšší.

Spravedlivá varianta MPSV navrhovala do systému implementovat ještě odměnu za každé vychované dítě ve výši 500 Kč za dítě. Ne pro oba rodiče, ale pro „hlavního pečujícího rodiče“, který s dítětem zůstal doma. Ačkoli se Komise drží technické varianty, v jejích alternativách se bonus za výchovu dítěte objevil.

Původně technická varianta počítá v souvislosti s fiktivním vyměřovacím základem (FVZ) se započtením 100 % průměrné mzdy. S bonusem za výchovu dítěte naopak nepočítá.

Navrhované alternativy:

dan_z_prijmu

  • FVZ ve výši 100 % průměrné mzdy + 500 Kč bonus za výchovu dítěte,
  • FVZ ve výši 80 % průměrné mzdy + bez bonusu za výchovu dítěte.

Tato opatření mají za cíl snížit nerovnost v důchodech žen a mužů. Penze bývají nižší mimo jiné právě i kvůli výpadku příjmů za období péče o malé děti nebo naopak starší závislé osoby, která připadá nejčastěji právě na ženy.

V souvislosti s těmito změnami důchodového systému zpráva MPSV zdůrazňuje také potřebu zásadních změn III. pilíře jako prostředku pro kumulaci individuálních úspor jako doplňkového příjmu ke starobnímu důchodu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je zástupkyní šéfredaktora serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).